Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Авторът на "Пилето" изгубва близките си в катастрофа

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Авторът на "Пилето" изгубва близките си в катастрофа

15 години от смъртта на Уилям Уортън

Ракурс от илюстративен портрет на писателя

Има хора, които не обичат да се наднича в личния им живот. Дали това е проява на самосъхранение, излишна скромност, или пък обратното, може да се дискутира.

Но когато един от тези хора е Уилям Уортън и си чел поне една от творбите му, като "Пилето", да речем, то не е необходимо да знаеш повече за него, освен онова което ти е дал с написаното вътре.

Уилям Уортън (1925 - 2008) в Ню Джърси на 20 август 1989 г. Снимка: Getty Images

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

William Wharton е псевдоним на американския писател Алберт Уилям Дю Ейме. Роден е на 7 ноември 1925 г. във Филаделфия, Пенсилвания, в семейството на ревностни католици и завършва обикновено училище през 1943-та. Военно време, в което като повечето американски момчета, е изпратен на фронта на Втората световна война.

Служи в инженерно поделение в Европа. При Ардените е ранен тежко в битка. След уволнението си от армията завършва Колифорнийския университет в Лос Анджелис и защитава докторат по психология. След дипломирането си работи като учител по рисуване.

Още

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Великият Хемингуей, който обожавал живота, се самоубива на 62

Най-известната му творба е първият му роман - "Пилето", публикуван през 1978 година. Тогава е на 53. Славата, обаче, не идва със спечелването на литературната награда за дебютна книга в САЩ - National Book Award, а с филмирането на творбата. Режисьорът Алън Паркър екранизира "Пилето" и наема за главната роля актьора Никълъс Кейдж. Филмът се превръща в истински хит, който прославя и автора на романа.

Уилям Уортън (1925 - 2008) в Ню Джърси на 20 август 1989 г. Снимка: Getty Images

След световния успех на "Пилето" Уортън написва още осем романа, два от които също са филмирани - "Отбой в полунощ" и "Татко".

Мистерията около личността на Уортън в личен план е почти напълно запазена, въпреки известността му, до 1988 година, когато се случва един трагичен инцидент - единствената му дъщеря Кейт, съпругът й и двете им невръстни деца загиват при автомобилна катастрофа в Орегон.

Уортън е съкрушен. Внуците му - 2-годишният Даниел и 11-месечната Миа - невинни, още неживели, напускат този свят...

Цялото му същество е обсебено от трагедията - търси причините за катастрофата и написва серия от есета, които са отражение на смута в душата му.

Писателят се затваря още повече в себе си и въпреки потайностите около живота му, е установено, че известно време е живял на яхта, закотвена в поречието на Сена.

Умира преди 15 години, на 29 октомври 2008 година в Енсинитас, Калифорния. Съпругата му Розмари умира през същата година.

Още

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

Щедрият и самотен раздавач на мъдрост Джон Стайнбек

У нас романът на Уортън "Birdy" ("Пилето", 1978) е издаден за пръв път от издателство "Народна култура" през 1982-ра. Друга негова култова творба - романът "Художникът", е издаден през 2010 година. През годините са излизали на български език романите му "Татко", "Отбой в полунощ", "Гордост", "Илюзии", "Последна любов" и др.

Книгите на Уортън са преведени на повече от 20 езика и се радват на голям успех на всички книжни пазари по света. Уилям Уортън е автор и на много документални текстове.

Още

Разходете се из "Небесните пасбища" на Джон Стайнбек (откъс)

Разходете се из "Небесните пасбища" на Джон Стайнбек (откъс)

Един критик казва за писателя: "Уортън е псевдоним на художник, който обича да пише". Всъщност, това може да се схване както иносказателно, така и буквално, защото Уортън е и добър художник. Вече споменахме, че дори е преподавал рисуване.

В "Татко" има един любопитен момент, който звучи автобиографично:

"Странно, но татко е убеден, че работя за правителството в някаква тайна разузнавателна служба. Той поддържа това странно убеждение в продължение на вече повече от десет години. Обикновено не го казва направо. Той очевидно не може да възприеме възрастен вече мъж да изкарва прехраната си, като рисува картини: това не влиза в неговите представи за разумно поведение.

С майка си в това отношение нямам проблеми: за нея аз съм старо хипи. Имам брада, живея в Париж и е много вероятно да съм наркоман. Моят живот за нея е пълен провал и тя изобщо не се интересува от мен. Но татко има нужда от някакво обяснение и си го намира. Ограниченият човек винаги подозира всичко необикновено, непознато, нетрадиционно, а една от основните му максими е щом нещо не е практично, значи то не е добро."

В творбите на Уортън обикновените хора намират не само разказвача, но и психолога на битието си. Понякога безпощаден, но правдив:

"Характерно за бедните е, че обикновено си раздават наляво и надясно много символични удари и още повече заплахи по адрес на босовете - обаче само в уютната сигурност на семейната среда; когато стане въпрос за фактическо противопоставяне на някой "бос", беднякът увяхва като напикано мушкато. Животът така ги е оскотил, така ги е натиснал и травматизирал, че те изпадат в луда паника при първия сигнал за битка. Страхът да не би да загубят и минимална сигурност, която са постигнали с адски мъки и за която се държат със зъби и нокти, ги вцепеняват напълно - лишава ги от каквато и да било инициативност и способност за действие..."

Още

"Гроздовете на гнева" на Стайнбек - "Пулицър" за романа и два "Оскар"-а за филма

"Гроздовете на гнева" на Стайнбек - "Пулицър" за романа и два "Оскар"-а за филма

Животът на Уортън е обгърнат от мистерията на характера му и от сянката на трагедията, в която загиват близките му. Някои цитати от книгите му ни натъжават, други ни карат да се размислим върху психологията на съществуването, а трети ни окуражават да преодолеем ограниченията на ума си:

"Радвам се, че нямам такъв проблем: зависимостта от някого, който да определя дали съм добър или лош. Хората лесно се оставят някой да управлява живота им. И го запомни. Никой не може да освободи другия от клетката му, дори когато този друг е лъв. Важното за всички нас е да не гледаме в решетките, а през тях. Защото ако все в решетките гледаш, доникъде няма да стигнеш и на живота никога няма да се порадваш, никога. Разбираш ли?"

"Най-сигурният начин да загубиш е да се насилваш да победиш", казва писателят в романа си "Пилето". И той, въпреки че е бунтар по дух, се примирява пред тази проста философия на неизбежното.

Този мъдрец-отшелник днес препрочитаме отново и отново, за да открием какви пророчески мисли е изказал още през 80-те години на миналия век.

Още

Писателят, който призна, че е бил агент на МИ-6

Писателят, който призна, че е бил агент на МИ-6

"Луди може би са онези, които виждат нещата ясно, но намират начин да се помирят с всичко. Измъкнах се от всичко, не само от войната. И сега съм пленник, но пленник на света. Вече не воювам. И всичко ми се струва без значение - едно вълшебно усещане. Не бива да слушаш. За да чуеш нещо, не бива да слушаш. За да видиш нещо, не бива да гледаш. За да схванеш нещо, не бива да мислиш. За да кажеш нещо, не бива да слушаш. Земята се върти и ние сме впримчени. Никой не знае повече от това, което се допуска да знае. Да нагласиш мачтата или да уловиш вятъра в платното, е нищо. Знание само, не умение. Птицата познава простора без знание. Всичко, което съдържа живот, расте нагоре, но не е свободно. Най-високите клони улавят въздуха и светлината, но само подхранват безкрайната тирания на земята. Растежът сам по себе си е безсмислен. Като го анализираш, всяко важно нещо става незначително - както животът изглежда нищо пред смъртта."

Още

ЕФЕ: Австралийски писател се страхува, че ще умре в китайски затвор

ЕФЕ: Австралийски писател се страхува, че ще умре в китайски затвор

"Всичко е измислено предварително. Ще те завинтят където трябва, преди да се усетиш. Най-сигурният начин да загубиш е да се насилваш да победиш. Пол, възраст, раса, всички тия глупости разделят хората един от друг. Надпреварата е единственото, което ни свързва. Но случи ли се да победиш някого, после се чувстваш още по-самотен. Състезателните игри сме ги измислили, за да забравим, че сме забравили какво значи игра. Да играеш, то значи да вършиш нещо заради самото него." (Из романа "Пилето" на У. Уортън).

Още

Португалският писател Фредерико Педрейра: В миналото са моите малки демони

Португалският писател Фредерико Педрейра: В миналото са моите малки демони

Може би на мнозина писателят изглежда като фаталист. Вероятно личната му трагедия нанася такъв нюанс на мисленето му, но ако трябва да сме обективни, Уилям Уортън е философ и безпощаден реалист - познавач на човешкото битие. Неговият ум вижда зад хоризонта на случващото се онази промисъл, която не ни е дадено да познаваме, защото сме обикновени човеци. И в този смисъл наистина ние полагаме безсмислени усилия да я надмогнем, дори и осъзнавайки, че това е невъзможно.

Още

Писателят Роалд Дал ослепял след катастрофа с боен самолет

Писателят Роалд Дал ослепял след катастрофа с боен самолет

Е, Уортън разгадава тази тайна на съществуването и се опитва да ни отвори очите, така да се каже - че просто трябва да живеем, без да задаваме въпроси, за които знаем, че няма да получим отговор. Той е един от писателите, които ни карат да се замислим върху полезното действие на разума си; че не трябва да го хабим за несъществени неща.

Уилям Уортън липсва на света, защото точно хора като него можеха днес да ни обяснят, защо канарчетата пеят дори и в клетката си, и какво общо има мисленето при хората с пеенето на канарчетата.

Един критик много точно казва в предговора към преводно издание на Уортън: "Ние имаме нужда от художници на словото като него, за да разберем голямата философия на съществуването като "картинка в детска книжка". Той го умееше, защото беше препатила душа, която искаше да предаде опита си на другите! Неговата радост бе отнета, но той знаеше как да накара другите да се научат да ценят живота!"

Еми МАРИЯНСКА

Още

Японският писател Сейичи Моримура почина на 90 години

Японският писател Сейичи Моримура почина на 90 години

Още

Писатели четоха от награден роман на палестинка на Фракфуртския панаир на книгата

Писатели четоха от награден роман на палестинка на Фракфуртския панаир на книгата

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Още

Творби на американския Кристо бяха намерени в изоставен хамбар в Кънектикът

Творби на американския Кристо бяха намерени в изоставен хамбар в Кънектикът

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал