Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят, който призна, че е бил агент на МИ-6

СЪВРЕМЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ ЛЕГЕНДИ

Писателят, който призна, че е бил агент на МИ-6

Авторът на "Денят на Чакала" Фредерик Форсайт - на 85

Английският автор Фредерик Форсайт (1938 - ) пред дома си в Ирландия / Снимка: Getty Images

Той е един от най-интересните писатели на нашето време. Шпионските му трилъри са толкова реалистични, че когато през 2015-а година сам призна, че е сътрудничил на британското външно разузнаване МИ-6, мнозина изобщо не се учудиха.

Фредерик Форсайт е изпълнявал мисии в Нигерия, Източна Германия, Родезия и Южна Африка. И той признава това в мемоарите си "Аутсайдерът", които излязоха през есента на същата 2015-а година, когато бе разсекретен като агент.

Британският писател Фредерик Форсайт напуска Кралския съд на Странд на 15 март 2017 г. в Лондон, по делото за убийство на талибански войник срещу сержант Блекман / Снимка: Getty Images

Още

Британският музей: Историята на света, събрана в Лондон

Британският музей: Историята на света, събрана в Лондон

 

Авторът на "Денят на Чакала" е бил вербуван през 1968-а година, докато работел като журналист в Нигерия по време на Гражданската война там. През 1969-а година издава книгата "Историята на Биафра: Създаването на африканска легенда", в която отразява наблюденията си от тези събития.

Фредерик Форсайт, Великобритания, 2 юли 1968 г. / Снимка: Getty Images

Още

Той описа достоверно дворцовите интриги на английския кралски двор

Той описа достоверно дворцовите интриги на английския кралски двор

 

През 1973-та година му възложили мисия в Източна Германия - среща с руски полковник, агент на МИ-6. В Дрезден приел пратка от руснака. Продължава агентурната си дейност в Родезия (дн. Зимбабве), а после проучва ядрените оръжия на територията на ЮАР.

Фредерик Форсайт, Великобритания, 2 юли 1968 г., по онова време работи за "Дейли експрес" / Снимка: Getty Images

Един критик много точно казва, че "Фредерик Форсайт е писателят, който знае всичко за търговията с живота и смъртта".

Фредерик Форсайт пристига в подкрепа на лишения от свобода кралски морски пехотинец Александър Блекман в първия ден от изслушването му в Кралския съд на Странд на 7 февруари 2017 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Книгата му "Измамникът" и досега е начело в световните топкласации след "Денят на Чакала" на Форсайт, и е считана за нещо като "справочник по шпионство". Сюжетът: Главният герой Сам Маккрийди, известен като Измамника, е истински ас в английското разузнаване.

Още

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре  (откъс)

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре (откъс)

 

След падането на Желязната завеса, обаче, е поканен да се оттегли. Той е остроумен, работата му го е направила малко циничен и рядко се съобразява с общоприетите правила. Така че уволнението му е горчива хапка, която няма да преглътне.

Фредерик Форсайт, около 1970 г. / Снимка: Getty Images

Дали в контекста на тази история няма препратка към самия автор? Форсайт е признат майстор на криминалния роман и трилъра. Той знае много за световната политика и играчите в нея. Освен това е служил в кралските BBC, след което постъпва на работа в "Ройтерс".

Бил е кореспондент в Берлин, Париж и Прага, отразява Гражданската война в Нигерия.

Октомври 1972 г.: Английският автор Фредерик Форсайт в Стокхолм за представяне на „Денят на Чакала“ / Снимка: Getty Images

Още

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Като писател рполучава безброй признания: наградите "Едгар" (1972, 1983) и "Диамантен кинжал" (2012); книгите му многократно са класирани на първите места в Топ 10 на бестселърите на САЩ.

Романите му "Денят на Чакала", "Досието "Одеса" и "Кучетата на войната" са истински бестселъри от 70-те години на миналия век до днес. Най-известната му книга - "Денят на Чакала" излиза през 1971-ва година, "Досието "Одеса" през 1972-ра, а "Кучетата на войната" - през 1974-та.

Мистериозната личност на Фредерик Форсайт остава неразгадана докрай и до днес. Роден е на 25-и август 1938-а година в град Ашфорд, графство Кент, Югоизточна Англия.

Получил елитно образование в родината си, а после следва в университета в Гранада, Испания.

Фредерик Форсайт, около 1970 г. / Снимка: Getty Images

Като писател Фредерик Форсайт е истински работохолик. През 80-те издава с разлика от година-две десетки книги: "Дяволската алтернатива", "Емека", сборникът с разкази "Без улики", "Четвъртият протокол", "Парламентьорът" и др.

Още

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

 

"Измамникът" излиза през 1991-ва. След него се нареждат "Юмрукът на Бога", "Икона", "Призракът от Манхатън", "Отмъстителят", "Афганеца", "Кобрата", "Набелязяните", "Лисицата" и др.

Повечето от тях са издадени и на български.

През 2015-а година Форсайт направи намек, че е време да се "пенсионира", но малко след това съобщи, че му е хрумнала страхотна идея. Така се роди романът "The Fox". Той е осемнайстият роман на Фредерик Форсайт.

Сюжетът му е вдъхновен от историята на скандалните британски хакери Гари Макинън и Лори Лав.

Още

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман,  отличен с „Пулицър”

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

 

Те се прочуха с проникването си в компютърната система на НАСА и на американските военни. Форсайт използва историята, като заменя реалните герои с младеж със синдрома на Аспергер, който пробива виртуалната защита на няколко чуждестранни правителства и организации.

Още

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

Британският писател на шпионски романи Джон льо Каре e носителят на "Улоф Палме" за 2019

"Лисицата" ни среща и с Ейдриън Уестън, бивш шеф на Британската секретна разузнавателна служба. Телефонен звън го събужда една нощ и той научава шокираща новина - че системите на Пентагона, на Агенцията за национална сигурност и на ЦРУ са били хакнати едновременно.

Заподозрян е човек, по прякор Лисицата, който се оказва... тийнеджър.

Младият Люк е надарен с блестящ ум. Когато го разкриват, той е застрашен от ектрадиране от Щатите, но Уестън ще измисли друг план.

Щом момчето с такава лекота е пробило системите на Пентагона, какво ли може да направи с враговете на Белия дом?!

Още

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

Подходът издава логиката на шпионажа, който винаги използва хора като младия герой в романа. "Лисицата" е трилър, изпипан до най-малкия детайл и впечатлява с вещия поглед на автора върху международните процеси и конфликтите, които заплашват света.

Форсайт несъмнено е блестящ познавач на политиката, дипломацията, въоръжението и тайните на шпионажа.

Фредерик Форсайт присъства на мемориалната служба на Дик Франсис в църквата "Свети Мартин в полетата" на 21 юни 2010 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Авторът на "Планетата на маймуните" - електроинженер, таен агент, антифашист от Съпротивата, военнопленник

Авторът на "Планетата на маймуните" - електроинженер, таен агент, военнопленник

Интересът му към глобалните събития , които заплашват света с катастрофа, несъмнено са голямо предизвикателство за него като писател. В "Дяволската алтернатива" се разгръща в пълнота таланта му на майстор на политическия трилър.

Отново имаме герой британски агент - Адам Мънроу, който работи под прикритие в Русия. Хипотетично съдбата на човечеството в голяма степен се оказва зависима от британския агент.

Фредерик Форсайт присъства на наградите Specsavers за криминален трилър в хотел The Grosvenor House на 24 октомври 2013 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Агенти на болшевиките тровили с живак Александър Блок

Агенти на болшевиките тровили с живак Александър Блок

Събитията бързо излизат от контрол, докато Изтокът и Западът провеждат безсмислени преговори. Голям петролен танкер е отвлечен от терористи, а украинец е спасен при силна буря в Черно море.

Звучи интригуващо. Особено като се има предвид, че книгата е написана през 1979-а година, а в Щатите излиза през 1980-а.

Още

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Събитията, описани в този трилър, днес ни изглеждат като "дежа вю", а ни делят 43 години от написването на творбата. Форсайт ни предупреждава, че ако Москва и Вашингтон не се разберат, или по време на опитите да се разберат, политически безумци заплашват да въвлекат целия свят в ядрена война.

Ако агент Мънроу не ги спре преди това. Май и днес се нуждаем от герой като него...Реален, разбира се.

Любопитно е да се отбележи, че в романа се разказва за Андропов, наследникът на Брежнев, в момент в който той е изправен пред съдбоносен избор - социални бунтове вътре в страната, или война със Запада.

Световният политически елит е в паника. Заповеди за действие очакват и военните.

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

В образа на британския премиер Джоан Карпентър разпознаваме Маргарет Тачър. Тя става премиер точно по времето на излизането на романа. Американският президент в романа - Уилям Матюс, е Джими Картър. Държавният секретар Дейвид Лорънс е Сайръс Ванс и пр.

По този начин Форсайт рисува една реалистична картина на света и неговите политически властелини в един от най-любопитните моменти от съвременната ни история.

Белият дом и Кремъл са интересни "контрапункти" в творбите на Форсайт, и това разбира се напълно съотвества на реалностите в световната политика.

Те са нещо като антагонистични идеологеми, които са в постоянна задкулисна битка помежду си.

Още

Танцьорката, която стана куртизанка и шпионка - как Мата Хари получи смъртна присъда

Танцьорката, която стана куртизанка и шпионка - как Мата Хари получи смъртна присъда

 

Така е и в романа "Парламентьорът", издаден през 1989-а година. Белият дом и Кремъл са пред подписване на нов договор за разоръжаване. Политическите динозаври от двете страни на Желязната завеса се надиграват като истински гросмайстори.

Още

"Офицер и шпионин" на Роман Полански открива CineLibri 2019

"Офицер и шпионин" на Роман Полански открива CineLibri 2019

Синът на американския президент е отвлечен. Същинската цел е да бъде уязвен президента Кормак и да бъде осуетен договора. За парламентьор с похитителите на президентския син е избран Куин - ветеран със завиден авторитет, спечелен в най-горещите точки на размирния ни свят.

В ЦРУ, обаче, имат съмнения, дали не работи за похитителите?... И Куин трябва да положи всичките си усилия не само да спаси жертвата, но и целия свят.

Британският актьор Едуард Фокс, в ролята на Чакала във филма „Денят на чакала“ на режисьора Фред Зинеман, 1972 г. / Снимка: Getty Images

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Повечето главни герои на Форсайт са мисионери - хора, които жертват живота си в името на някаква кауза. Те са надарени с мъжество, доблест и пъргав ум. Хепи ендът в романите му се дължи на тези техни качества. Това твърде много напомня на "презумпцията Холивуд", както оригинално отбелязва един критик. И неслучайно голяма част от романите на Форсайт са екранизирани.

"Парламентьорът" очарова с омагьосващо вълнение и непрекъснати изненади, а съспенсът е отличителна черта на американското "шпионско" кино.

Още

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Зад всичко това, разбира се, стои неповторимият талант на Фредерик Форсайт да разказва увлекателно и живо, да ни среща с уникални герои, поставени в уникални ситуации. Самият той е интригуваща личност с оригинално мислене и днес, когато вече е един признат писател на 85, можем да кажем, че имаме честта да четем класик на трилъра, надарен не само с талант, но и с творческо дълголетие.

Фредерик Форсайт присъства на наградите Specsavers за криминален трилър в хотел The Grosvenor House на 24 октомври 2013 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Творбите на Форсайт и до днес продължават да се продават успешно по целия свят, като надвишават 75 милиона копия. Повече от дузина са екранизирани от Холивуд.

Някои от най-известните му издавани у нас романи са "Денят на чакала", "Кучетата на войната", "Парламентьорът" и "Юмрукът на Бога".

Фредерик Форсайт присъства на наградите Specsavers за криминален трилър в хотел The Grosvenor House на 24 октомври 2013 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Фредерик Форсайт - цитати

Именно омразата разяжда душата, като силната киселина, без да оставя в нея прости човешки чувства.

Уязвимостта на всяка диктатура е в нейната бюрокрация.

Един боец е научен да прави избор и да го прави бързо.

Воинът не трябва да умира от собствената си ръка. Не трябва да знае времето и мястото на собствената си смърт.

Старите обичаи отмират дълго.

Не е нужно да сте като снимка, а снимка, подобна на вас.

Странно, помисли си той, но мъж най-вече има нужда от жена, когато се страхува от нещо.

За ченгетата няма престъпник по-лош от истинския джентълмен. Никога не са заподозрени в нищо.

Популярната мъдрост казва, че колкото повече хора знаят една тайна, толкова по-малка е вероятността тя да остане такава.

По-лесно е да овладееш късната любов, отколкото да спреш планински поток.

Политиците обичат да играят военни игри, но ги мразят, когато са адресирани на езика на войниците.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Още

Шпионски трилър с Бенедикт Къмбърбач и най-новият филм на Андрей Кончаловски на Киномания

Шпионски трилър с Бенедикт Къмбърбач и най-новият филм на Андрей Кончаловски на Киномания

Още

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Още

Фестивалът на френския филм започва тази вечер с трилъра "Вила Каприз", непоказван още във Франция

Фестивалът на френския филм започва тази вечер с трилъра "Вила Каприз", непоказван още във Франция

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург

Ориана Фалачи срещу световните институции, тираните и страха

95 години от рождението на една от най-ярките фигури в журналистиката от втората половина на ХХ век