Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

ЗВЕЗДИТЕ НА СВЕТОВНИЯ ЕКРАН

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

5 години от смъртта на сър Роджър Мур

Роджър Мур в The Dorchester Хотел в Лондон, Англия, 2 август 1972 г. / Снимка: Getty Images

Той държи два феноменални рекорда - за най-късен дебют в киното - на 45 години влиза в ролята на агент 007, и за най-дълго игралият ролята на Джеймс Бонд - цели 7 пъти. Към това трябва да добавим, че да замениш на екрана Шон Конъри в образа на легендарния британски агент, също е своеобразен рекорд за смелост и професионализъм. Но той успява.

Неговото име е Роджър Мур - любим актьор на 1980-а, носител на "Златен глобус" и на наградите "Сатурн" и "Златна камера". От 2007-а година има звезда на Холивудската алея на славата. Освен постиженията си в киното, Роджър Мур е удостоен с титлите командор на Британската империя от 1999-а година и рицар-командор на Британската империя от 2003-а, за приноса му като щедър благотворител.

Актьорът почина в Швейцария на 89-годишна възраст, на 23-и май 2017-а година - точно преди пет години.

В паметта на зрителите образът на Мур е запечатан трайно с превъплъщението му като агент 007. До такава степен, че почти го идентифицираме с филмовия герой. Помним го от филмите "Живей, а другите да умрат", "Мъжът със златния пистолет", "Муунрейкър", "Октопуси", "Изглед към долината на смъртта" и др.

Роджър Мур в The Dorchester Хотел в Лондон, Англия, 2 август 1972 г. / Снимка: Getty Images

Още

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Роджър Джордж Мур е роден на 14-и октомври 1927-а година в Стокуел, Южен Лондон, в семейството на полицай. Като тийнеджър иска да стане художник. Влиза да учи в художествено училище. Започва да чиракува в анимационно студио и се запалва по киното. Пробва се като статист. Записва се да следва в Кралската академия за драматични изкуства и участва в различни пиеси в Уест Енд. Едновременно учи и работи като модел и продавач.

Роджър Мур като лорд Брет Синклер, по време на снимките на екшънрсериала „The Persuaders!“, 22 юни 1970 г. Позира с Aston Martin DBS / Снимка: Getty Images

По време на Втората световна война служи в британската армия в рота за културно-масова работа. След уволнението от армията работи в театъра, радиото и телевизията.

Пристига в САЩ през 1953-а година и подписва договор с "Метро Голдуин Майер". Участва с второстепенни роли в няколко филма, но те са достатъчни, за да бъде забелязан. Красивата му външност и актьорските му умения му отварят път в телевизията. Участията му в телевизионните сериали "Айвънхоу" и "Маверик" го превръщат в любимец на зрителите.

1958 г., Роджър Мур в ролята на сър Уилфред от Айвънхоу в телевизионен римейк на класическия роман на Уолтър Скот „Айвънхоу“ / Снимка: Getty Images

След сериала "Светецът" вече е толкова разпознаваем, че за него се говори и пише като за филмова звезда.

Роджър Мур на снимачната площадка на британския телевизионен сериал "The Saint" с модела Анджела Фонтан, Associated British Elstree Studios в Хъртфордшир, 22 февруари 1967 г. / Снимка: Getty Images

"Светецът" изиграва съдбовна роля за популярността на Мур и в същото време му попречва да се пробва в ролята на Джеймс Бонд още през 1962-ра година. Ще минат цели десет години, преди за пръв път да го видим в ролята на агент 007 - чак през 1972-ра.

1973: Роджър Мур по време на снимките на филма за Джеймс Бонд 007 „Живей, а другите да умират“ / Снимка: Getty Images

Дотогава зрителите вече са виждали в тази роля неотразимият Шон Конъри. Трудно им е да си представят някой по-мъжествен и обаятелен в тази роля. Но Роджър Мур успява да ги спечели.

Още

Шон Конъри на 90. Вижте 7 от най-култовите му роли

Шон Конъри на 90. Вижте 7 от най-култовите му роли

Първият филм, с който му се налага да "пребори" Шон Конъри като Джеймс Бонд е "Живей, а другите да умират". Мур променя не само образа, но съдържанието на филмите за агент 007. Екипите, които работят по сценариите, изцяло се съобразяват с неговата визия и умения. Мур се снима като Бонд до 1985-а година, като по брой участия бие с един филм Конъри. Последният му филм в тази роля е във филма "Изглед към долината на смъртта" (1985).

И макар че в съзнанието ни Мур се е запечатал като супер шпионина Джеймс Бонд, трябва да му дадем заслуженото признание за по-късните му много добри роли във филмите "Точно попадение" (1990), "Легло и закуска" (1991) и "Приключението" - филм, в който си партнира с друг голям екранен мъжкар - Жан-Клод Ван Дам.

Роджър Мур (1927 - 2017) като Гари Фен на снимачната площадка на "Crossplot", Великобритания, 1 ноември 1968 г. / Снимка: Getty Images

Още

Красавецът Шон Конъри оплешивял още на 21

Красавецът Шон Конъри оплешивял още на 21

Имал ли е самочувствието на стопроцентов мъж самият актьор? Веднъж той сам доста самочувствено казва: "Забравете Джеймс Бонд, когато пред вас има един стопроцентов мъж от плът и кръв!" Актьорът неведнъж е подчертавал, че завоеванията в личния му живот са били "много повече от тези на агента". И макар че това напълно съответства на известното за него, е по-вероятно да се е пошегувал.

1973: Роджър Мур по време на снимките на филма за Джеймс Бонд 007 „Живей, а другите да умират“ / Снимка: Getty Images

Още

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Роджър Мур беше известен не само с обаятелния си чар, но и с чувството си за хумор, така че журналистите никога не бяха много сигурни дали казва нещо сериозно, или се шегува. Така в края на живота си той сподели, че първите му две жени са го малтретирали и това се превърна в сензация. На всички им беше трудно да си представят, че агент 007 е търпял женски шамари, така че митът за мъжкаря остана недосегнат от признанието на актьора.

Роджър Мур и шведската актриса Брит Екланд, на прием в хотел Cleremont в Лондон. Двамата участват във филма за Джеймс Бонд „Човекът със златния пистолет“ / Снимка: Getty Images

Звучи самоиронично и фразата му "На някои Бог е дал музикален талант, на някого красива външност. А мен ме е наградил със скромност".

Роджър Мур отпива мартинито си след като за втори път плучава наградата "Браво Ото" за най-популярен телевизионен актьор на немското списание "Bravo", за ролята му в телевизионния сериал „Светецът" , 17 юли 1968 г. / Снимка: Getty Images

Плейбоят Роджър Мур наистина е имал доста авантюри, както и четири официални брака. С последната си съпруга - милиардерката Кристина - Кики Толстръп сключва брак през 2002-ра година, когато е на 75, и вече има три деца и внучета.

Сър Роджър Мур и последната му съпруга Кристина Толструп присъстват на вечер с Майкъл Кейн в Роял Албърт Хол на 1 октомври 2014 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Първият му брак бил с актрисата Дорн Ван Стейн, по-възрастна от него с 6 години. На 26 се жени за певицата Дороти Скуайърс и този брак продължава цели 15 години, но без деца.

19 декември 1957 г.: Роджър Мур, у дома със съпругата си - певицата Дороти Скуайърс (1918 - 1998) / Снимка: Getty Images

Още

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Развежда се и се жени отново за пламенната италианска актриса Луиза Матиоли, която му ражда три деца. И последният му брак, както вече стана дума е с Кристина Толстръп, с която остава до края на дните си. Малко преди да почине, Кристина е сполетяна от друго голямо нещастие - от рак умира дъщеря й от предишен неин брак.

11 април 1969 г.: Роджър Мур и Луиза Матиоли след сватбата им в Caxton Hall в Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Освен мъжкарската си енергия, Мур проявява активна помощ и подкрепа на нуждаещи се. Известен е със своята благотворителност. Това е качеството, което издига много високо в обществото авторитета му като личност. И неслучайно именно Мур наследява починалата Одри Хепбърн на поста "Специален представител на УНИЦЕФ", за подпомагане на фондове за деца в развиващите се страни.

17 юли 1968 г.: Роджър Мур получава поредната си награда / Снимка: Getty Images

След 90-те актьорските му изяви са по-редки, но не и участията му в благотворителни вечери, филмови премиери. И на късна възраст името му не слиза от страниците на вестниците и луксозните списания.

1973: Роджър Мур по време на снимките на филма за Джеймс Бонд 007 „Живей, а другите да умират“ / Снимка: Getty Images

Така че с право можем да кажем, че през 2017-а година от нашия свят си отиде един от мъжките еталони на нашето съвремие - един рицар на женските сърца, но и рицар на доброто и благотворителността.

Роджър Мур - цитати

"Харесва ми това, да ми плащат повече от необходимото като актьор. Така или иначе, никога не съм се считал особено много за актьор."

"Ако нямате чувство за хумор, можете смело да легнете в гроба веднага."

"Твърде малко от нас са готови да пожертват всичко, което имат."

"Никога не съм обичал оръжията. Аз мигам всеки път, когато чуя изстрел."

Сър Роджър Мур се среща с фенове и подписва копия от книгата си „Bond on Bond“ в HMV, Oxford Street на 22 октомври 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

"Моят диапазон на актьор винаги е бил между два полюса: "вдигни лява вежда" и "вдигни дясна вежда."

"Старостта може да е преизпълнена с изящество, а може да станеш мърморко. Аз избрах и двата варианта."

"Аз съм единственото дете в семейството. Разбирате, просто на родителите от първият опит всичко им се е получило идеално."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Агент 007 се завръща в зала "България"

Агент 007 се завръща в зала "България"

Още

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Още

Продават на търг картина на Пикасо, притежавана от Шон Конъри

Продават на търг картина на Пикасо, притежавана от Шон Конъри

Още

Киномания с филми в памет на Шон Конъри и Мишел Пиколи

Киномания с филми в памет на Шон Конъри и Мишел Пиколи

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници