Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Танцьорката, която стана куртизанка и шпионка - как Мата Хари получи смъртна присъда

ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ

Танцьорката, която стана куртизанка и шпионка - как Мата Хари получи смъртна присъда

"Винаги ще предпочета да бъда любовница на беден офицер, отколкото на богат банкер", казва фаталната холандка по време на съдебния процес, след който е разстреляна едва на 41 г.

Снимка: Getty Images

Със сигурност няма по-известна шпионка от нея на всички времена. Всеки знае за Мата Хари. Тайнственият ореол около нейната фигура се подсилва още повече от факта, че тя не е просто таен агент, при това двоен, а прочута еротична танцьорка, чиито полуголи снимки обикалят света.

И още - скъпоплатена куртизанка, от чиито прелести се възползват високопоставени политици и военни преди и по време на Първата световна война. Всъщност, както по-често се оказва с такива енигматични легенди, около Мата Хари витае един мит - реално тя е много повече фатална жена със страст към офицерите, отколкото шпионка, предала важни секретни тайни. 

Родена на днешната дата преди 145 години, бурната й история е перфектен сценарий за филм. 

Снимка: Getty Images

                                       Коя е Маргарета, превърнала се в Мата

Маргарета Гертруда Зеле (истинското име на бъдещата Маха Хари) е родена на 7 юли 1876 г. в Леуварден, Холандия. Още от малка се отличава от местните русокоси деца с тъмната си коса и очи, има висок ръст и артистичен талант. Детството й, което до този момент е прекрасно, обаче става трудно, когато е само на 13 г. Тогава баща ѝ Адам, който има магазин за шапки, но инвестира и в петролната индустрия, банкрутира и се налага семейството да се премести в малка къща в беден район.

Баща й Адам около 1878 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Звездите, които станаха шпиони

Звездите, които станаха шпиони

Малко по-късно родителите ѝ се развеждат и майка й е принудена да се грижи сама за общо четирите си деца. Това се оказва непосилно и след време тя се разболява и умира.

Една 15-годишна Маргарета е изпратена да заживее при кръстника си и започва да мисли за работа. Учи за учителка в детска градина, но директорът започва да флиртува с нея и кръстникът й я спира от новото й занимание.

По-късно тя бяга в Хага, където отива да живее при чичо си.

И тъй като е бедна и необразована, още когато е 18-годишна Маргарета отговаря на обява във вестник и се омъжва за капитана от холандската колониална армия Рудолф Маклауд, който живее в тогавашната Холандска Източна Индия (днешна Индонезия) и си търси съпруга. Той е 20 години по-стар от нея. 

Капитан Рудолф Маклауд около 1910 г. (Снимка: Getty Images)

Двамата заживяват на остров Ява, а по-късно и в Суматра. Съпругът ѝ обаче се оказва пияница и ревнивец, който я бие, докато в същото време има наложница - обществено приета практика по тези земи в онова време.

Временно Маргарета го напуска и заживява с друг холандски офицер. Тогава, вече завладяна от магията на далекоизточната култура, тя започва да я изучава и след няколко месеца се включва в местна танцова група. За първи път в писмо до роднини в Холандия тя пише, че е избрала артистичното си име - Мата Хари, думата за "слънце" на местния език, буквално преведена "окото на зората".

Снимка: Getty Images

Още

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Танцьорката, заради която крал се отказва от короната си

Междувременно, по настояване на съпруга си, Маргарета се връща при него. Но през 1899 г. се случва трагедия, която за дълго я потопява в мъка - двете им малки деца - дъщеря им Жан-Луиз и синът им - Норман-Джон, се разболяват тежко. Смята се, че те са получили усложнения от сифилис, предаден им от родителите им. Семейството обаче разпространява версията, че са били отровени от слуги, след като Рудолф пребил местен.

Момченцето, което е едва 2-годишно, умира, но момиченцето, макар само на 1 годинка, оцелява. След трагедията семейството се мести в Холандия, където през 1902 се разделя. Първоначално дъщерята остава да живее при майка си, но по-късно, след официалния развод, Рудолф не я връща на майка й. Маргарета се съгласява той да се грижи за нея, тай като отново живее бедно. Освен това мечтата й е да танцува в Париж и тя заминава за Франция. Съдбата на момичето обаче е жестока - тя умира на 21 г., най-вероятно отново заради усложнения от сифилиса...

Снимка: Getty Images

През 1903 г. бъдещата Мата Хари първо започва работа в цирк - като конна ездачка. Става и модел на художници. Вече осъзнала въздействието си върху мъжете, на следващата година Маргарета започва да се изявява като екзотична танцьорка. Въпреки че вече е 27-годишна, кариерата й скоро набира скорост. Буквално за една нощ тя става известна след дебюта си на голяма сцена - в музея Гиме, на 13 март 1905 г.

Съвременничка на Айсидора Дънкан, която по това време е звезда, Мата Хари печели публиката с това, че постепенно съблича дрехите си, а в края на танца остава полугола. В един момент тя дори стига дотам, че тя остава само по нагръдник със скъпоценни камъни.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Мата обаче никога не е виждана с голи гърди, които са твърде малки и умишлено не показва. Така печели популярност много бързо и я канят в редица светски салони. Дори композиторът Пучини е неин почитател и й изпраща огромни букети в хотела ѝ. 

Маргарета става дългогодишна любовница на милионера, основател на музея, като се представя за яванска принцеса, която от дете е посветена в свещените индуистки танци от жрици. Така, смятана за екзотична чужденка, тя успява да наложи еротичния танц като изкуство и влиза в богатите среди, носейки скъпи дрехи и обувки. Истинските интелектуалци обаче никога не я приемат напълно.

Снимка: Getty Images

Постепенно славата й залязва, а кариерата й приключва напълно отново на датата 13 март, през 1915 г., когато е последното й изпълнение. Тогава тя вече е в напреднала възраст и наедряла.

Снимка: Getty Images

Още

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

По това време обаче Мата вече се е превърнала в успешна куртизанка, известна повече със своята чувственост и еротика, отколкото с красотата си. Има връзки с високопоставени военни офицери и политици в различни страни, заради което често пътува. Твърди се, че е съблазнила почти всички френски министри, както и много представители на английския кралски двор. Според мълвата по това  време цената й е немислимо висока - 7000 франка на нощ. Често тя прекарвала само по една нощ с мъж, казвайки: "Мъжете са много, а аз съм само една".

                              Голямата любов с руски пилот и шпионството

По време на Първата световна война Холандия остава неутрална и Мата Хари успява да преминава националните граници свободно. За да избегне бойните полета, тя пътува между Франция и Холандия през Испания и Великобритания и това неизбежно привлича вниманието. При тези свои совалки, вече 40-годишната прелъстителка започва бурна връзка с 23-годишния капитан Вадим Маслов, руски пилот, който служи заедно с французите, за когото тя казва, че е любовта на живота си. Маслов е един от 50 000 души - руски експедиционни сили, изпратени на Западния фронт през пролетта на 1916 г. 

Снимка: Getty Images

Още

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

Осиновена дъщеря на Айседора Дънкан продължила делото й

През лятото обаче самолетът на младия летец е свален и той е тежко ранен, при което губи зрението на едното си око. Тогава Мата Хари иска разрешение да посети любовника си в болницата близо до фронта. Като гражданин на неутрална държава, тя няма право на това, но точно тя го получава. И неслучайно. Тя е посрещната от агенти от френското военно разузнаване, които й заявяват, че ще й бъде позволено да се види с Маслов, ако се съгласи да шпионира за Франция. Тя се съгласява. Това не е толкова трудно, не само заради мотивацията да види любимия си, а и защото още преди войната е приела огромна сума - твърди се за 1 млн., за да съблазни германския престолонаследник и да изкопчи от него плановете на страната за евентуална бойна стратегия.

Междувременно обаче, тя вече е вербувана и от германското разузнаване. Но тъй като определено не е обигран агент, немците скоро разбират, че се опитва да играе двойни игри и решават да я предадат на французите. За целта разузнаването в Берлин изпраща до германски дипломат в Мадрид писмо, в което става дума за шпионка под кодовото име "Н21". Германците знаят, че врагът ще разшифрова писмото. Така Мата Хари е разкрита. 

                                       Съдебно дело, разстрел и една изчезнала глава

Още

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Тя е арестувана и срещу нея започва съдебен процес, който също е удобен политическа - съдят германска шпионка. В хода на следствието обаче Мата Хари не посочва нито едно име и не дава никаква информация за контактите си с германците. А и всъщност няма какво толкова да издаде. Въпреки това, французите я обявяват за жестока шпионка, виновна за смъртта на хиляди френски войници. Смята се, че целта е пропагандна, но това се превръща в основа на легендата за уникално успешната шпионка Мата Хари.

"Обичам офицерите, винаги съм ги обичала", казва по време на процеса легендарната танцьорка. И добавя: "Винаги ще предпочета да бъда любовница на беден офицер, отколкото на богат банкер".

Снимка: Getty Images

Още

Най-знаменитите влюбени в по-новата история

Най-знаменитите влюбени в по-новата история

Френският съд я признава за виновна и на 25 юли 1917 година я осъжда на смърт. Няколко месеца по-късно - на 15 октомври, Мата Хари е разстреляна. Тя е поразена само от куршума на един стрелец, защото всички други от наказателната рота стреляли във въздуха. Въпреки това, в нея е изстрелян още един, за да е сигурно, че е мъртва. Твърди се, че накрая праща въздушна целувка на войниците. Маргарета е едва 41-годишна.

Документите за нея са засекретени за десетки години. През 1999 г. обаче британското разузнаване разсекретява данни, с които разполага, и от тях става ясно, че няма никаква информация за това тя да е предавала важни военни тайни.

През 2017 година в Германия беше излъчен документалният сериал "Мата Хари - танц със смъртта", в който за първи път беше направена историческа възстановка на събитията, използвайки непубликувани документи. Няма обаче нищо сензационно, разследването на авторите потвърждава, че танцьорката изобщо не е била сериозна шпионка и реално не е издала нито една голяма военна тайна.

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Екзотичният живот на Мата Хари и трагичната ѝ кончина са описани в много книги, театрални пиеси, мюзикъли и филми. Първата кинолента излиза само три години след разстрела ѝ, а по-късно в ролята се превъплъщават звезди като Грета Гарбо и Жана Моро.

След смъртта й никой от нейните роднини не идва да прибере тялото и то е предоставено за медицински изследвания. А главата й е балсамирана и запазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче е установено, че тя липсва и че е възможно да е изчезнала още през далечната 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Запазени са и документи от 1918 г., според които музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

Още

"Кралицата на амазонките": най-високата звезда на бурлеската Лоис Дефи

"Кралицата на амазонките": най-високата звезда на бурлеската Лоис Дефи

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Още

Ла Яна: звездата, която изгоря в зенита на славата си

Ла Яна: звездата, която изгоря в зенита на славата си

Още

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Още

Музата на Бел епок: неподражаемата Клео дьо Мерод

Музата на Бел епок: неподражаемата Клео дьо Мерод

Още

Американската вариететна легенда Зорита била арестувана за жестокост към змиите, с които танцувала

Американската вариететна легенда Зорита била арестувана за жестокост към змиите, с които танцувала

Още

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят

Майсторът на театрално гурме, който готвеше със сметана, кръв и подправки

Едва на седем години, Питър Брук изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век