Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

НОВИ ЗАГЛАВИЯ

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

През 2024 г. по книгата тръгва минисериал на HBO

Източник: Издателство "Кръг"

"Аз съм шпионин, скрита лимонка, призрак, човек с две лица. Едва ли е изненада, че притежавам и две съзнания. Не съм някакъв неразбран мутант от комикс или филм на ужасите, макар някои да се отнасяха с мен като с такъв. Просто умея да разглеждам всяко нещо от двете му страни..."

Източник: Издателство "Кръг"

Така започва "Съпричастният" - завладяващият дебютен роман на виетнамско-американския писател Виет Тан Нгуен, донесъл му световна слава, награда "Пулицър" и други престижни отличия.

Още

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

Изграден под формата на признание от страна на главното действащо лице - неназован комунистически шпионин, сюжетът се фокусира върху Виетнамската война и последиците от нея, като разглежда тази иначе често експлоатирана тема от важна и непозната гледна точка.

Написан през 2015-а, романът излезе на български с логото на издателство "Кръг" в майсторския превод на Майре Буюклиева и с грабваща вниманието корица от Ина Христова. През 2024-та по него тръгва минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от отрицателните персонажи в историята.

Източник: Издателство "Кръг"

Още

Луксозно издание на писмата на Кафка за 140 години от рождението му

Луксозно издание на писмата на Кафка за 140 години от рождението му

Едновременно трилър и социална сатира, "Съпричастният" улавя ужаса и абсурдността на Виетнамската война, представяйки в нова светлина бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от страната в средата на 70-те години. Романът обаче надскача историческия си контекст и изследва много по-универсални, значими и вечно актуални теми: непреодолимите културни различия между Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, противоречията в човешката природа, търсенето на идентичност, силата на приятелството...

Изпълнена с мрачен хумор, динамика и съспенс, но в същото време изтънчена и критична към американската пропаганда, дълбоко вкоренена в световната попкултура, прозата на Виет Тан Нгуен е сравнявана с тази на майстори като Джоузеф Конрад, Греъм Грийн и Джон льо Каре.

Анонимният разказвач - син на виетнамка и французин, човек, разкъсван драматично между два свята, действа като къртица във висшите ешелони в Сайгон.

След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Виетконг (Народния фронт за освобождение на Южен Виетнам), той е евакуиран в САЩ заедно с други оцелели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си дейност в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност. Но двойственият живот на изтерзания герой и психологическата война у него скоро ще се усложнят страховито, след като се включва в обречената мисия на бежанците да се върнат в родината и да я отвоюват обратно от комунистите.

Източник: Издателство "Кръг"

"Силна доза несантиментален реализъм, подправен с щипка дивашки идеализъм - това се опитах да постигна със "Съпричастният" - казва Виет Тан Нгуен в интервю за "Гардиън". - Ролята на писателите е в две посоки. Може да представим най-ужасните неща, които човешките същества си причиняват едно на друго, и така да припомним на читателите, че нехуманността е част от хуманността.

Още

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Но в лицето на тази жестока истина може също да си представим най-доброто, на което е способно човечеството, и така да предоставим начин за преодоляване на миналите конфликти, наследената горчивина и равнодушния ни навик да приемаме собствената си бруталност."

Виет Тан Нгуен (1971) е писател и университетски преподавател, роден в Южен Виетнам. Едва четиригодишен, непосредствено след падането на Сайгон под властта на комунистите, се установява със семейството си в Калифорния. Тези бегли първи спомени и имигрантските му преживявания се превръщат в ядрото на дебютния му роман "Съпричастният", донесъл му световно признание и популярност.

Освен него Нгуен има в библиографията си още един роман, сборник с разкази и две нехудожествени книги. Редовен сътрудник е на "Ню Йорк Таймс", където пише основно на тема имиграция, бежанци, политика, култура и проблемите в Югоизточна Азия. Преподава английска литература, американистика и етнология в Университета на Южна Калифорния.

Още

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Още

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Още

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие  с Камю и Екзюпери

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Още

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс