Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

НОВИ ЗАГЛАВИЯ

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

През 2024 г. по книгата тръгва минисериал на HBO

Източник: Издателство "Кръг"

"Аз съм шпионин, скрита лимонка, призрак, човек с две лица. Едва ли е изненада, че притежавам и две съзнания. Не съм някакъв неразбран мутант от комикс или филм на ужасите, макар някои да се отнасяха с мен като с такъв. Просто умея да разглеждам всяко нещо от двете му страни..."

Източник: Издателство "Кръг"

Така започва "Съпричастният" - завладяващият дебютен роман на виетнамско-американския писател Виет Тан Нгуен, донесъл му световна слава, награда "Пулицър" и други престижни отличия.

Още

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

Изграден под формата на признание от страна на главното действащо лице - неназован комунистически шпионин, сюжетът се фокусира върху Виетнамската война и последиците от нея, като разглежда тази иначе често експлоатирана тема от важна и непозната гледна точка.

Написан през 2015-а, романът излезе на български с логото на издателство "Кръг" в майсторския превод на Майре Буюклиева и с грабваща вниманието корица от Ина Христова. През 2024-та по него тръгва минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от отрицателните персонажи в историята.

Източник: Издателство "Кръг"

Още

Луксозно издание на писмата на Кафка за 140 години от рождението му

Луксозно издание на писмата на Кафка за 140 години от рождението му

Едновременно трилър и социална сатира, "Съпричастният" улавя ужаса и абсурдността на Виетнамската война, представяйки в нова светлина бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от страната в средата на 70-те години. Романът обаче надскача историческия си контекст и изследва много по-универсални, значими и вечно актуални теми: непреодолимите културни различия между Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, противоречията в човешката природа, търсенето на идентичност, силата на приятелството...

Изпълнена с мрачен хумор, динамика и съспенс, но в същото време изтънчена и критична към американската пропаганда, дълбоко вкоренена в световната попкултура, прозата на Виет Тан Нгуен е сравнявана с тази на майстори като Джоузеф Конрад, Греъм Грийн и Джон льо Каре.

Анонимният разказвач - син на виетнамка и французин, човек, разкъсван драматично между два свята, действа като къртица във висшите ешелони в Сайгон.

След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Виетконг (Народния фронт за освобождение на Южен Виетнам), той е евакуиран в САЩ заедно с други оцелели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си дейност в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност. Но двойственият живот на изтерзания герой и психологическата война у него скоро ще се усложнят страховито, след като се включва в обречената мисия на бежанците да се върнат в родината и да я отвоюват обратно от комунистите.

Източник: Издателство "Кръг"

"Силна доза несантиментален реализъм, подправен с щипка дивашки идеализъм - това се опитах да постигна със "Съпричастният" - казва Виет Тан Нгуен в интервю за "Гардиън". - Ролята на писателите е в две посоки. Може да представим най-ужасните неща, които човешките същества си причиняват едно на друго, и така да припомним на читателите, че нехуманността е част от хуманността.

Още

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Но в лицето на тази жестока истина може също да си представим най-доброто, на което е способно човечеството, и така да предоставим начин за преодоляване на миналите конфликти, наследената горчивина и равнодушния ни навик да приемаме собствената си бруталност."

Виет Тан Нгуен (1971) е писател и университетски преподавател, роден в Южен Виетнам. Едва четиригодишен, непосредствено след падането на Сайгон под властта на комунистите, се установява със семейството си в Калифорния. Тези бегли първи спомени и имигрантските му преживявания се превръщат в ядрото на дебютния му роман "Съпричастният", донесъл му световно признание и популярност.

Освен него Нгуен има в библиографията си още един роман, сборник с разкази и две нехудожествени книги. Редовен сътрудник е на "Ню Йорк Таймс", където пише основно на тема имиграция, бежанци, политика, култура и проблемите в Югоизточна Азия. Преподава английска литература, американистика и етнология в Университета на Южна Калифорния.

Още

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Още

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Още

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие  с Камю и Екзюпери

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Още

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта

Роденият в Сараево писател Тиджан Сила спечели литературната награда "Ингеборг Бахман"

Сила победи 13 конкуренти и спечели престижния литературен конкурс на стойност 25 000 евро

Рисунка за корицата на първата книга за Хари Потър достигна рекордните 1.9 млн. долара

Илюстрацията на Томас Тейлър от дебютното издание на романа през 1997 г. стана обект на четиристранно наддаване между участници в продължение на почти 10 минути, преди да бъде продадена за рекордната сума