Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

КНИЖНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Изабела Шопова представя новата си книга на 5 юли в София

На 5 юли, сряда, в 19:00 ч. Ви каним в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „Цар Асен“ 64 за официалната премиера на новата книга на Изабела Шопова

Изабела Шопова (Източник: Издателство "Колибри")

След лепкавата жега на Буенос Айрес тук всичко е чисто, свежо и хрупкаво като прясно изпрани чаршафи, уютно като планинско селце, пролетно като лютиче, цветно като шепа бонбони, усмихнато като слънчев лъч, синенебо като детски сън.

Добродушно и смайващо самотно. Далече, далече от глъчката и шумотевицата, от тълпите и цивилизацията, от бързането и стреса, чак най-отдолу, най-на юг, най-накрая на земята. Fin del Mundo. Краят на света.

Така Изабела Шопова описва Ушуая, градчето в най-южната част на Земята, краят на света, който със сигурност няма да сложи край на пътешествията ѝ. След "На изток - в рая", "На запад от рая", "На юг от разума", "Подир сянката на кондора" и съвсем между другото, "Самоучител за преднамерено убийство на скуката", Изабела ни предлага поредната си завладяваща сага - "Приказки от Горната и Долната земя".

Още

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Австрийската литературна награда "Ингеборг Бахман" беше присъдена на Валерия Гордеев

Този път Изабела описва приказните си пътешествия по света, който не е спирала да кръстосва в продължение на десетилетия. Заедно с дъщеря си Бояна, която с любов нарича "подрастващото" и "вечно гладното", обикаля Горната земя - Русия от 2009 година с безумната ѝ бюрокрация и красотата на московските ѝ църкви, Поднебесната империя - тук са Хонконг и комунистическия китайски "рай", либералната Ниска земя, където майка и дъщеря правят безуспешен наркотичен опит.

Десет години по-късно ги виждаме в Чернобил, за който Изабела пише потресаващ пътепис.

През 2015 г. пътешественичката прекосява Долната земя - Буенос Айрес с футбола, тангото и живописните си улици, супердолния край на Аржентина и на планетата, Ушуая, за да преброди след това южните островни земи Нова Каледония, Роторуа, Вануато, Нумея, Маре... Преди да се завърне в Бризбън и във времето и да ни разкаже за своята Австралия и нейните уроци по щастие.

Всичко това е написано с типичното неподражаемо чувство за хумор на Изабела, с езиковите ѝ и стилови инвенции, колоритните описания, невероятното богатство на речника. Минути на истинско удоволствие очакват читателите ѝ - и тези, които вече я познават и ценят, и тези, които за първи път ще посегнат към нейна книга. Очакваме Ви!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Още

Георги Господинов става "Почетен гражданин на София"

Георги Господинов става "Почетен гражданин на София"

Още

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие  с Камю и Екзюпери

"Книжарницата в Алжир" – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Още

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Човекът, който написа "1984" и пръв използва термина "студена война"

Още

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Френският писател Мишел Уелбек се появи пред публика след "най-трудния период в живота си"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс