Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Агенти на болшевиките тровили с живак Александър Блок

ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ПОЕТИ

Агенти на болшевиките тровили с живак Александър Блок

Навършват се 100 години от смъртта на знаковия поет на Русия

Александър Блок (Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg)

Когато един поет не пише, той умира - няма защо да живее, вярва Александър Блок. Преживява последиците от революцията през 1917 г. толкова тежко, толкова е разочарован, че почти спира да пише. Казва: "Всички звуци спряха... Не чуваш ли, че няма звуци?".

Нощ. Градът се успокои.
Зад големия прозорец
е тихо и тържествено,
като че ли човек умира.
Но там стои някой тъжен,
разстроен от неуспехи,
и с разгърдена риза
се взира в звездите.

- Звезди, звезди, кажете
причината за скръбта!
И все тъй се взира във звездите.
- Звезди, звезди,
откъде иде тази скръб?
И звездите разказват.
Всичко разказват звездите. (1906)

Навършват се 100 години от смъртта на знаковия поет на Русия.

Големият руски символист Александър Блок е най-влиятелният руски поет в началото на 20 век.

Embed from Getty Images

Роден е на 28 ноември (16 ноември стар стил) 1880 г. в Санкт Петербург в семейството на професор по право. След като родителите му се разделят през 1883, той заминава за Шахматово, близо до Москва, където живее с родителите на майка си. Дядо му е бивш ректор на Санктпетербургския университет и той израства в среда на интелектуалци, в която се запознава с философията на Владимир Соловьов, също негов роднина, и с поезията на Фьодор Тютчев и Афанасий Фет.

Започва да пише стихове на 5-годишна възраст.

През 1898 г. Блок постъпва в Юридическия факултет на Петербургския университет; след три години се премества в Славяно-руското отделение в Историко-филологическия факултет.

През 1903 Александър Блок се жени за Любов Менделеева, дъщеря на известния химик Дмитрий Менделеев, на която посвещава поетическия цикъл "Стихове за Прекрасната дама" ("Стихи о прекрасной даме", 1904). Книгата го утвърждава като най-влиятелната фигура на руския символизъм, популярността му нараства през следващите години.

Embed from Getty Images

С Любов живеят заедно през целия си живот, въпреки че Блок има връзка и с други красиви дами . Любов пише книга с мемоари "И бивалици, и небивалици за Блок и мен".

Приписват на Блок роман с Анна Ахматова. След смъртта на поета Ахматова неведнъж се връщала в мемоарите си към тази тема, разсейвайки слуховете за "чудовищната й страст към Блок".

Ранният стих на Блок е музикален, но по-късно той се стреми да въведе смели ритмични модели и неравномерни ритми в поезията си. Създава незабравими образи от отвъдното от най-баналната обстановка и тривиални събития. А неговите зрели стихотворения често се основават на конфликта между Платоновата теория за идеалната красота и разочароващата реалност на мръсния индустриализъм.

Описанието на Санкт Петербург, което той създава в стихосбирката си "Градът" (1904-08), е едновременно импресионистично и зловещо.

Embed from Getty Images

Често го сравняват с Александър Пушкин. А влиянието му върху по-младите поети е неоспоримо - Анна Ахматова, Марина Цветаева, Борис Пастернак и Владимир Набоков.

В началото Блок изразява отношението си към революцията от 1917 г. в поемата си "Дванадесетте" (1918). В това стихотворение показва "създаващи настроение звуци, полифонични ритми и груб, жаргонен език", както отбелязва Британската енциклопедия. Той описва похода на дванадесет болшевишки войници, оприличени с дванадесетте апостоли на Христос, по улиците на революционния Петроград в люта зимна виелица, която бушува около тях.

"Дванадесетте" отчуждава Блок от много от неговите интелектуални читатели, които се отдръпват от него и го обвиняват в липса на артистичност. А болшевиките пък презират предишния му мистицизъм и аскетизъм.

Блок не само приветства революцията, но и служи на новия режим - започва работа като редактор в Извънредната комисия за разследване на престъпленията на царските чиновници. Властите използват името на Блок като инструмент за пропаганда.

След идването на болшевиките на власт и посегателствата им върху свободата на словото, Блок оценява всичко това като лична трагедия.

Embed from Getty Images

През 1921 г., в Петроград много хора страдали от болести, предизвикани от масовия глад. Александър Блок не бил изключение. Постоянно боледувал и припадал от глад. Лекарите смятали, че петербургският климат и липсата на здравословно хранене се отразяват крайно негативно на поета и че могат да му помогнат само чуждестранни специалисти. Но болшевиките му разрешават да напусне страната малко преди смъртта му.

Тъй като властите били убедени, че Блок има връзка с контрареволюционното движение, често блокирали работата му, имал и доста врагове. Затова някои изследователи не изключват възможността агентите, които били прикрепени към него, да са го тровили дълго време с препарати, които съдържат живак. Очевидци разказват, че преди смъртта си Блок се държал твърде странно, мъчели го страшни болки, нахвърлял се върху заобикалящите го хора, чупел старинни вещи и чернови на свои произведения.

Embed from Getty Images

Блок вярва, че болшевиките му отнемат вътрешната свобода, необходима за творчество. И когато един поет не пише, той умира - няма защо да живее, вярва Блок. Той преживява последиците от революцията толкова тежко, че почти спира да пише. Мелодията на революцията утихва за него - "Всички звуци спряха... Не чуваш ли, че няма звуци?", казва той.

Още

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

На 41-годишна възраст големият поет почива в апартамента си - през последните дни той отказва храна - дори има слухове, че е полудял. Почти в безсъзнателно състояние той говорел само едно - дали не са останали екземпляри от неговата поема "Дванайсетте". Поетът искал напълно да я унищожи. Поетът Ходасевич пише, че Блок умира, "защото вече не може да живее".

След погребението поетесата Анна Ахматова пише епитафия, наричайки Блок "Нашето слънце, угасено в брашно". Революцията по един или друг начин убива много от най-талантливите поети, писатели, музиканти и други творци. Но, както Блок искрено пророкува, те умират, но изкуството остава.

Embed from Getty Images

Блок е дълбоко убеден, че само много свободен вътрешно човек може да бъде поет. И че цензурата не може да попречи на голямото поетично произведение. Дори без да достигне до широк кръг читатели, истинската поезия все пак намира своя отзвук в сърцата на хората, смята поетът.

"Ние умираме, но изкуството остава", заключава Блок. Една от основните тези на Блок е също, че поезията по никакъв начин не трябва да обслужва никакви интереси.

Откритият през 1971 г. астероид 2540 бил наречен Александър Блок.

Александър Блок (Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg)

Представяме ви избрани цитати от Александър Блок:

В любовта няма страх. Съвършената любов пропъжда страха.

Гибелта не е страшна за героя, докато мечтата безразсъдства!

Пряко задължение на художника е да показва, а не да доказва.

Embed from Getty Images

Книгата е нещо велико, докато човек може да я използва.

Изкуството, като живота, не е по силите на слабаците.

Само едно прави човека човек: знанието за социалното неравенство.

Отново бой! Покой ни се присънва само...

Литературата трябва да бъде хляб насъщен.

Заслужава си да живееш, за да искаш от живота.

Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни с глупост.

Още

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Още

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Борис Пастернак: Февруари. Без да чакаш, пиши, ридай с мастило ти

Още

120 години от рождението на Владимир Набоков

120 години от рождението на Владимир Набоков

Още

Съдбовен парадокс - дъщерята и правнукът на Жорж Дантес били страстни почитатели на Пушкин

Съдбовен парадокс - дъщерята и правнукът на Жорж Дантес били страстни почитатели на Пушкин

 

 

 

Коментирай 32

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Карузо към американския президент: Вие сте почти толкова известен, колкото мен!

150 години от рождението на световноизвестния тенор

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата