Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първият монумент в чест на Магелан e построен на острова на убийците му

ГОЛЕМИТЕ ОТКРИТИЯ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Първият монумент в чест на Магелан e построен на острова на убийците му

500 години от смъртта на великия мореплавател

Фернандо Магелан

Преди 500 години, на 27-и април 1521 г. на остров Мактан във Филипините е убит великият мореплавател Фернандо Магелан, с рождено име Фернао ди Магеляеш, португалец. Негово дело е първото околосветско пътешествие (1519-1522), което не само доказва, че Земята е кръгла, но и че всички океани са свързани.

Магелан поставя началото на нова ера - ерата на Великите географски открития. Това е епохално събитие за цялото човечество, което пренаписва географските карти и остава завинаги свързано с откриването на пролива, носещ днес неговото име, и с името на един океан - Тихият.

Паметник на Фернандо Магелан в Пунта Аренас, Чили, обърнат към Магелановия проток (Снимка: iStock by Getty Images)

Но самият Магелан остава без гроб и паметник в родната си Португалия, както и в Испания. И двете страни дълго време гледат на него като на предател, провалил мисията си. Парадоксът е, че по ирония на съдбата, паметник в чест на Фернандо Магелан има единствено на остров Мактан, където той загива, улучен от отровна стрела. Този паметник стои точно срещу паметника на местен герой, на име Лапу-Лапу - победителят в битката срещу Магелан, и така да се каже, организаторът на метежа, довел до неговото убийство.

Монумент в град Лапу-Лапу на о. Мактан, провинция Себу, Филипините

През 1940-а година в Португалия е открит Паметникът на Откритията, в чест на Големите географски открития. Той представлява композиция от много фигури, главната от които е не на Магелан, а на Енрике Мореплавателят. В чест на последния е извършена и реконструкцията на паметника през 1960-а година.

Така Португалия демонстративно обръща гръб на една от най-значимите фигури в историята на страната и света - Фернандо Магелан. 

Паметникът на Откритията в Лисабон, построен през 1940 г. и реконструиран в чест на Енрике Мореплавателя

Много са парадоксите в живота на Магелан.

Факт е, че той тръгва на своето "авантюрно" пътешествие, не с научна, а с търговска цел - да открие западен път към Меката на подправките.

След смъртта на мореплавателя, околосветското пътешествие завършват личният му слуга Енрике, малаец, и още 18 моряци от различни държави. Тези моряци са малката шепа оцелели от огромния екипаж от 265 човека, който тръгва на път през далечната 1519-а година.

Кой е Магелан?

Още

Нови открития около Великата китайска стена

Нови открития около Великата китайска стена

Роден е около 1480-а година в малко селце край Порту, в семейството на селския кмет. Произходът му е от бедно, но благородническо семейство. Малкият Фернао е едва на 10, когато остава без родители. Сирачето прибират в кралския дворец на Португалия, за личен паж на кралица Леунор. Там получава и образованието си.

Сред предметите, на които бил обучаван, имало и картография. Един от учителите на Магелан е създателят на първия глобус в света - немецът Мартин Бехайм.

Още

Вижте Джони Деп и Хавиер Бардем в новия трейлър на "Карибски пирати"

Вижте Джони Деп и Хавиер Бардем в новия трейлър на "Карибски пирати"

Магелан стъпва за пръв път на кораб, когато е на 20. Първото му пътешествие по море е към Индия през 1505-а. Вашку (Васко) да Гама вече е открил морския път на изток от Португалия, но самите индийци още не знаят това, а за нови морски експедиции липсват обучени моряци. Капитаните на кораби връзвали лук и чесън на бордовете, и подавали команди - "Ляво на борд" и "Дясно на борд", с името на зеленчуците, за да не стане грешка.

Пиратството владеело моретата и океаните. Всяко пътуване се превръщало в изпитание от битки. Магелан бил ранен три пъти още при първото си пътешествие по море. Изпитанията го карат да залегне сериозно върху практиката на кормуване, морските и звездните карти. Така сам започнал да открива заблудите и грешките си.

Още

Високи технологии в Древна Индия?

Високи технологии в Древна Индия?

На полуостров Малака, най-големият полуостров в Индокитай, португалците били посрещнати уж благосклонно, но скоро местните хора започнали да гледат на тях като на заплаха. Магелан проявава храброст и спасява от смърт двама от най-близките си приятели.

Полуостровът бил овладян и се превръща в португалска база, както и в добър източник за търговия с карамфил и мускатов орех, чиято цена по онова време била по-висока от златото. Именно в Малака, Магелан среща верния си приятел Енрике. Покръства малаеца и го издига в чин капитан и съветник на вицекраля.

След 5 години престой на полуострова, когато се завръща в родината си Португалия, Магелан е възнаграден с малка пенсия, от която едва свързва двата края. Моли краля да му увеличи пенсията. Още повече, че междувременно се е бил геройски като войник в Мароко. Кралят, обаче, се отнася високомерно с него - отказва му, и Магелан обиден напуска родината си.

Още

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Заминава за Испания, като междувременно се снабдява с копия от португалски морски карти, с надеждата испанците да му дадат подкрепа за експедиция до Изтока. Използва връзките на своя сънародник Диего Барбоса, началник на арсенала на испанския крал.

Жени се за дъщерята на Барбоса, и с роднинство скрепява благоволението на влиятелния португалец. Магелан получава рицарско звание - ордена на Сантяго, издигнат е в чин адмирал и получава лично обещание от краля на Испания, че ще се сдобие с губернаторско място в новите територии, ако ги завладее. За целта е спонсориран щедро - с пари за флот от пет кораба.

Embed from Getty Images

По онова време Испания няма достъп до източния път, защото той е португалски. Проблемът между Испания и Португалия е разрешен дипломатично чрез двустранен договор, иницииран от папата. Така, обаче, на практика двете най-големи католически морски сили си "поделят" света по меридиан, съседен на Гринуичкия от запад, но войната за територии не приключва с договора.

Фернандо Магелан

Още

Кораб от 19-и век, превърнал се в остров

Кораб от 19-и век, превърнал се в остров

През 1519-а година адмирал Фернандо Магелан тръгва с испански кораби по западния път към Меката на подправките. Португалия пуска шпиони, да осуетят пътешествието му, но без успех. Португалският крал съжалява за високомерното си отношение към своя поданик и постоянно следи чрез обучени хора пътя му по море. Самият Магелан преминава през много изпитания. На първо място открива, че картите и предварителните му изчисления се оказват грешни.

От дългия път запасите от храна започват да свършват. Назрява бунт сред моряците. Магелан не може да се справи с него, защото не е общителен по характер. Губи първия си кораб и през зимата спира експедицията по крайбрежието на Патагония. Чака го тежка битка, в която губи още един кораб и е принуден отново да тръгне по море.

Буквално на късмет минава 600-километровия проток в южната част на американския континент, наречен по-късно на името му - Магеланов. Излязъл в безбрежния океан след толкова много изпитания, водите му изглеждали кротки като в езеро, и Магелан ги кръщава "тихи". Така и до днес наричаме Тихия океан - по неговите думи.

Още

Древната традиция на корабните скулптури

Древната традиция на корабните скулптури

Океанът, обаче, нито е "тих", нито къс, както Магелан смята първоначално. Освен това сред екипажа му избухва епидемия от скорбут. Губейки много хора, мореплавателят отчаяно минава между два архипелага, за да стигне Филипините. Пристигайки там, изпада в дълбока депресия и почти се отказва да следва търговската цел, заради която тръгва експедицията му.

Обладан е от налудничавата идея да покръсти островитяните в християнство. Това настройва местните владетели срещу него и става причина за убийството му. Прободен е в битка с местните от стрела с отрова.

Убийството на Магелан / графика, неизвестен автор

Така великият мореплавател загива, без да получи признание от родната Португалия, която го счита за предател, както и от Испания, която пък смята, че той е провалил мисията, с която е бил изпратен.

И все пак, през 2019-а година Испания отбеляза тържествено 500-та годишнина от началото на първото околосветско пътешествие, предприето от Фернандо Магелан.

Още

Спиращи дъха подводни снимки на кораб, потънал преди 107 години

Спиращи дъха подводни снимки на кораб, потънал преди 107 години

Историкът Кристиан Йостман пише за Магелан следното:

"Да стане богат, да покори колонии за Испания, да покръсти населението и да се се издигне в обществото - това са били целите на Магелан". В книгата си "Магелан и първата обиколка на Земята" историкът описва какво са преживели Магелан и неговите спътници при тази първа обиколка на земното кълбо: бури, безветрие, глад, жажда, болести, бунтове и смъртоносни конфликти с коренното население. Романтика няма, само трудности и изпитания.

"Магелан е обитавал дървена лодка с още около 50 мъже в продължение на месеци, липсвали са санитарни помещения, кухня, личното пространство е било силно ограничено. Храненето е било оскъдно, почти не е имало медицинска помощ", разказва Йостман.

Embed from Getty Images

Още

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Литературната мистерия около потъването на "Титаник"

Магелан е искал да избегне пресичането на португалски територии, затова и курсът около нос Добра надежда в южния край на Африка изглежда немислим - морският път е бил блокиран от португалците.

Армадата напуска Севиля на 10 август 1519 г. и пътува до Санлукар де Барамеда на Атлантическия океан.

На 21 октомври 1520 г. достига нос Кабо Вирхенес - в югоизточния край на днешна континентална Аржентина, и преминава между южния край на южноамериканския континент и остров Тиера дел Фуего. Единият от корабите се изгубва в огромния воден лабиринт, а друг панически сменя курса, обратно към Испания. На намалялата армада са й били необходими шест седмици и късмет, за да достигне Тихия Океан.

Още

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

В Тихия океан флотата плава в продължение на още три месеца и половина в посока север-запад, без да се натъкне на обитаеми острови. Гладът, жаждата и болестите отнемат живота на много моряци. Най-накрая, на 21 март 1521 г. екипажът - останал наполовина, акостира на Филипините. За Магелан това се оказва и "крайната спирка" на живота му. Мечтата му, да завладее за Испания богатите острови и да стане техен губернатор, не се сбъдва.

Останалите два кораба отплават от Филипините към Островите на подправките. Там най-накрая се сдобиват със скъпоценния товар и се отправят обратно към дома, но единият от двата кораба потъва по обратния път.

Корабът "Виктория", под капитанството на Хуан Себастиан де Елкано, достига отново испанското пристанище в Санлукар де Барамеда през 1522-ра година, едва с 18 оцеляли моряци на палубата.

Още

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Освен Магелановия проток, носещ името на мореплавателя от 16-и век насам, през 19-и век на името на Магелан са кръстени две от най-близките до нас галактики - Магелановите облаци, видими от Южното полукълбо. На името на Магелан е кръстен и космическият апарат, картографирал повърхността на Венера в периода от 1990 до 1994 г.

Предстои през 2025-а година да се реализира и проектът GMT - т.нар. Гигантски Магеланов Телескоп, допълнение към двата Магеланови телескопа в обсерваторията Лас Кампаняс в Чили.

Големият Магеланов облак / Снимка: NASA

Още

Снимка на айсберга, потопил "Титаник", се предлага на търг

Снимка на айсберга, потопил "Титаник", се предлага на търг

Приносът на Магелан за човечеството, е извън всякакво съмнение. Експедицията на Магелан е първата, успяла да обиколи света и да даде представа за общия размер на Земята. Изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги (60 440 km).

От експедицията се установява и нуждата от смяна на датата - при завръщането си участниците в експедицията установяват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не са плавали, въпреки прилежно водените корабни дневници. Това наблюдение също се оказва революционно за отношението на човечеството към Времето.

Повърхността на Венера, заснета от сондата Магелан на НАСА / Източник: NASA/JPL

Магелан е сред първопроходците на едни от най-ценните открития в историята на човечеството. Ето как една търговска мисия се превръща в епохална и основополагаща за развитието на много науки с историческо значение за човешката цивилизация.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Авторът на първите аероснимки в света - Феликс Надар

Авторът на първите аероснимки в света - Феликс Надар

Още

Учените най-сетне разгадаха как е построен Стоунхендж - помогнаха им аероснимки

Учените най-сетне разгадаха как е построен Стоунхендж - помогнаха им аероснимки

Още

Тленните останки на Мария Кюри ще станат безопасни чак след 15 века!

Тленните останки на Мария Кюри ще станат безопасни чак след 15 века!

Още

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Още

Геният на гениите Айнщайн кремиран без... мозъка си?

Геният на гениите Айнщайн кремиран без... мозъка си?

Още

Писмата на Айнщайн - най-скъпата "стока" на неговия гениален ум

Писмата на Айнщайн - най-скъпата "стока" на неговия гениален ум

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска