Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

Митовете за тях са изкривили историческата истина

Кадър от филмовия сериал "Викинги"

Думата "викинги" и до днес буди респект, макар много хора да не знаят за тях повече от това, че са били варвари, обитаващи през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия. В Европа ги наричали "нормани" - "мъже от Севера", или "варяги". Оттам насетне започват легендите за викингите, част от които бяха претворени в хитовия филмов сериал "Викинги".

Афиш на филма "Викинги"

Още

Светите канибали-трупоеди във фотографиите на Кристиано Остинели

Светите канибали-трупоеди във фотографиите на Кристиано Остинели

Всъщност, в основната си част викингите са били селяни от датски, норвежки и шведски произход - земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци. Но тези селяни умеели да се бият и станали известни като жестоки завоеватели. "Двойнствената" им природа, според някои, била плод на тяхното езичество.

Завоевателната история на викингите е главно в периода от 517 до 1066 г. Тогава някои техни племена напускат родните си земи и предприемат походи - чак до Северна Африка. По време на тези походи викингите завоюват земи в Средна и Източна Европа, и се заселват в тях. За това свидетелстват много източници - предимно древни византийски и руски хроники. Шведските викинги, споменавани като варяги, отиват на изток, а норвежките и датските, наричани нормани - на запад.

Стигнали чак до бреговете на Африка

Още

Животът в Града на мъртвите, във фотографиите на Ашрафула Арефин

Животът в Града на мъртвите, във фотографиите на Ашрафула Арефин

Преди 7 години археолози съобщиха, че са открили останки от викингски воин в днешна Южна Англия.

Викингите бродели по целия свят, но жадували да се върнат у дома. Тази сантименталност, обаче, оставала незабелязана от народите, които покорявали. Цяла Средновековна Европа треперела от тях. Носели са легенди, че викингите побеждават дори морските чудовища. Вероятно от страх, християните сравнявали викингите с Дявола, и затова си ги представяли "рогати".

Така възникнало първото невярно описание на викингите, а именно, че те уж носели "рогати" шлемове. Това, до момента, не се потвърждава от нито един археологически артефакт. Тъкмо обратното, единственият открит до днес шлем на викинг, не е "рогат".

Възстановки на викингски шлемове

В Европа вървели слуховете, че викингите пият, но не се напиват, и винаги са готови да нападнат - дори, когато гуляят? В една хроника пише:

"Тези кръвожадни езичници, не знаят милост нито по време на война, нито в грабителските си набези".

В същото време, обаче, в много други хроники, викингите са описани като мореплаватели и вещи търговци, търгуващи в цял свят. Противоречивите описания несъмнено се коренят в историческите обстоятелства, при които са се сблъсквали с покоряваните от тях народи.

Илюстрация на викингите, в представите на френски художник

Още

Първият хуманист на Европа - поетът по призвание Джовани Бокачо

Първият хуманист на Европа - поетът по призвание Джовани Бокачо

Защото на викингите, описвани като безмилостни нападатели, не им липсвали воинска чест и доблест. За това говори и фактът, че те не се сражавали със секири, а с мечове. Мечът в средновековна Европа бил считан за символ на мъжественост и рицарска доблест.

Факт, че варяги били наети на служба във Византийската империя именно заради удивителните им качества като лична охрана на императора - славели се като силни и достойни мъже, неподкупни и верни, неспособни на предателство.

През 10-и век на викингите била подарена земя във Франция. От името на викингите - "нормани", я кръстили Нормандия. Исторически верен факт е, че именно варяги защитавали в онези времена французите, от набезите на други племена и народи.

Мечът - символ на воинска чест и доблест

Още

Йезуитски свещеник разкрива тайната на китайския порцелан в Европа

Йезуитски свещеник разкрива тайната на китайския порцелан в Европа

Така че, на викингите, макар и описвани като жестоки езичници, не им липсвали качества като чест, чувство за справедливост и за благодарност. Освен това викингите се славели като много гостоприемни хора. За това свидетелства и фактът, че те приемали в земите си много чужденци и се отнасяли с тях като с равни.

Както се вижда, много от митовете за викингите достигат до наши дни по напълно неверен начин. Както казахме, вероятно поради страха от тяхната завоевателна политика. Това схващане изкривило и други представи за викингите, напълно несъответстващи на реалността. Така например, в някои хроники те са описани като "мръсни животни", в смисъл на нечистоплътни хора.

Много рисунки са запечатили неверен образ - на "рогати" мъже със секири

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Истината е, че викингите били повече от чистоплътни за времената на Средновековието, по сравнение с други народи. Освен, че отдавали значение на къпането, те се грижели извънредно много за външния си вид. За това си имали специален ден - съботата, определен за къпане и прическа. Използвали пинсети, бръсначи, гребени и уреди за почистване на ушите, направени от кости и рога на животни. Харесвали русите хора и затова онези, които не били по природа руси, използвали сапун с луга, за да се изрусят.

Открити са и много свидетелства за техния усет към красивите украшения, от типа на брошки, пръстени, гривни и други аксесоари.

Викингите сами произвеждали прекрасни произведения на изкуството. А да не забравяме и за един друг техен много важен принос - за литературата. Именно скандинавският героичен епос е считан за родоначалник на фентъзи литературата в Европа и Америка.

Сами изработвали оръжията си

Още

Това ли е чашата на Бог Дионис?

Това ли е чашата на Бог Дионис?

Във времето са забулени много тайни за душевността на този славен народ, състоящ се от различни варварски племена. Например, интересен е въпросът: От тях са се страхували всички, а те страхували ли са се от някого?

Да, викингите се страхували от боговете си. Най-страшна за тях била клетвата на боговете им. Вероятно за това у тях било толкова силно чувството за чест. Викингите бил хора на "дадената дума". Като много други народи в древността, и на тях им се налагало да сключват договори за мир и други политически съглашения, и викингите никога не нарушавали тези договори. те смятали, че отмятането от думата се наказва от боговете.

Освен от боговете си, викингите изпитвали респект от Смъртта. Те вярвали обаче, че смелите войни продължават да живеят и след земния си живот. Затова погребенията им се извършвали в лодки, за които се вярвало, че отвеждат покойника в "правилната посока". Често, около мъртвеца в лодката слагали скъпоценности, оръжия и дори роби, които да му служат в "следващия" живот.

Корабите им светели отдалече

Още

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Викингите били изкусни мореплаватели. Те първи стигнали бреговете на Гренландия и Исландия, основали колония в Северна Америка. Стигнали Азия и Северното крайбрежие на Африка.

Корабите им се виждали отдалече, защото светели от постоянно поддържания огън на палубата. Викингите постигали постоянен огън с помощта на специално приготвена смес от дървесни гъби, варени в урина и после изсушавани. Всъщност, на практика те използвали натриевият сулфат, съдържащ се в урината, като по този начин постигали тлеене и можели да пренасят огъня постоянно със себе си във всякакво време - дори по време на морска буря.

Всичко това очевидно е вдъхновило авторите на сериала "Викинги", сътворен по историята на великия викинг Рагнар Лодброк. Филмът се превърна в истински хит, не само заради майсторското изпълнение, но и заради акуратността на авторите на сагата спрямо реалните факти. Сюжетът обхваща онзи период, в който викингите нахлуват и се заселват край бреговете на Британските острови през IX век. Шлемовете им във филма са изработени по подобие на единствения открит до днес автентичен викингски шлем - т.е. не е с рога.

Съвременен викинг - анимация за туристи в Скандинавието

Още

Знаете ли, че в Колизеума са се провеждали и морски битки?

Знаете ли, че в Колизеума са се провеждали и морски битки?

Във филма е запазена историческата истина, която превръща викингите в едни от първите трафиканти на хора в света. Те търгували с хора - превръщали в роби и мъже и жени, и ги продавали в Европа и Близкия изток.

И тук възниква въпросът, какво е било отношението на викингите към техните жени? Момичетата се омъжвали още на 12 и основната им задача била да се грижат за домакинството, докато съпрузите им пътешестват, или воюват. Жените викинги може да бъдат смятани за най-правоимащите жени в древността, защото те имали правата да наследяват имущество, да се развеждат или да възстановяват зестрата си.

В домакинствата си, викингските семейства били известни като изкусни градинари. Отглеждали и добитък - кози, прасета и овце, заради месото.

Поради климата, когато не плавали, трябвало да се придвижват на някакви "лодки" за сняг. Така измислили ските. Още преди повече от 6 000 години.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Замръзналите морски вълни на Рей Колинс

Замръзналите морски вълни на Рей Колинс

Още

Кристиан Стемпер и неговите морски вълци от остров Парос

Кристиан Стемпер и неговите морски вълци от остров Парос

Още

В Китай построиха най-дългия морски мост в света

В Китай построиха най-дългия морски мост в света

Още

Индийски фотохудожник снима... илюзии

Индийски фотохудожник снима... илюзии

 

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"