Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

13 неща, които не знаете за Рей Бредбъри

ЗАД ЗАВЕСАТА

13 неща, които не знаете за Рей Бредбъри

Какво се е случвало в ексцентричния свят на Рей Бредбъри? 100 години след неговото рождение, все още има чудати подробности в живота му

26 април 2008 г. Рей Бредбъри на 13-ия годишен фестивал на книгите в Лос Анджелис, Калифорния (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

"Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на "Франкенщайн", ми е майка."

Рей Бредбъри (22 август 1920 - 5 юни 2012), разбира се, е най-известен като писател. Но можете да разберете писателя най-добре като разберете преди това човека. 100 години след неговото рождение, все още има чудати подробности в живота му.

Рей Бредбъри (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

В чест на любовта на Бредбъри през целия му живот към Хелоуин, събираме най-странните и забавни истории за живота му, които ще ви дадат ясна представа за това какво е мотивирало този харизматичен, ексцентричен и игрив човек.

1. Мистър Електрико и силата на вечния живот

Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos

Писателският живот на Бредбъри е белязан от среща с карнавален магьосник, който се е наричал Мистър Електрико, през 1932 г. В края на пърформанса на Електрико, той се протегнал към 12-годишния Бредбъри, докоснал го със своя зареден с енергия меч и заповядал: "Живей вечно!" По-късно Бредбъри споделя "Реших, че това е най-великата идея, която някога бях чувал. Започнах да пиша всеки ден. Никога не съм спирал."

2. Тайната плъзгаща се врата

Embed from Getty Images

Още

В най-известния си роман, Урсула Ле Гуин описва общество, в което няма фиксиран пол

В най-известния си роман, Урсула Ле Гуин описва общество, в което няма фиксиран пол

Бредбъри не само създава фантастични светове с писалка и хартия, но също така е живееш в такъв сюрреалистичен свят, създаден от самия него. Неговия кабинет в Бевърли Хилс (точно същия като домашното му мазе-кабинет) е бил пълен с предмети, които са гъделичкали въображението му: карикатури, фигурки, плюшени играчки, маски и преди всичко магия. Между другото, Бредбъри толкова често се е изгубвал в собствената си фантазия, че той често е напускал границите на реалността. Редовно е забравял ключовете за своя кабинет, но е решавал това дребно неудобство като е използвал плъзгаща се врата.

3. Любовна кино афера

Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos

През 1924 г. Бредбъри гледа първия си филм. Той е на 3-годишна възраст, когато майка му го води да гледа Лон Чейни в "Гърбушкото от Нотр Дам". Две години по-късно той отива да гледа следващия филм с Лон Чейни "Фантомът на операта". Гледа го два пъти: веднъж с майка си, веднъж с брат си. С тези кино картини започва доживотната любовна афера на Бредбъри с киното. Той често обича да гледа един и същи филм няколко пъти. През 1940 г. той гледа филма на Дисни "Фантазия" повече пъти отколкото сам може да си спомни. Любимите му холивудски филми са от почти всички възможни жанрове: "Кинг Конг", "Гражданинът Кейн", "Аз пея под дъжда" и "Близки срещи от третия вид", докато анимациите и немите филми, които е гледал като дете заемат винаги по-специално място в сърцето му.

4. Рей, Бърни, Елтън и Космонавтът

Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos

Още

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Краткият разказ на Бредбъри "Космонавтът" (The Rocket Man) е вдъхновил създаването на песента със същото име. Поетът Бърни Топин споделя, че е бил толкова вдъхновен от начина, по който историята представя работата на астронавтите като ежедневие, че така решил да се заеме с песента. Неговият партньор в писането на песента, Елтън Джон, харесал текста и музиката се появила бързо: "Беше лесна песен за писането на музика" казва Елтън Джон. "Това е песен за космоса, така че дава обширни възможности."

5. "Артистът"

Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos

Още

Джон Р.Р. Толкин: Не всеки, който скита, е изгубен

Джон Р.Р. Толкин: Не всеки, който скита, е изгубен

Бредбъри не само е бил високо креативен в използването на езика - той също така е впечатляващ визуален артист. Той използва кабинета в мазето си за ателие, където рисува, скицира, прави графики. Много обичал да рисува дяволски лица, тикви, котки, чудовища и дори нарисувал дърво за Хелоуин. След като гледа "Голямата Тиква, Чарли Браун" на Хелоуин с дъщерите си, той е бил крайно разочарован от шоуто, посветено на неговия любим празник. Така Бредбъри си припомнил неговото нарисувано Хелоуинско дърво и решил да напише собствена история за Хелоуин около същата концепция. Така разказът "Дървото на Вси Светии" става едно от най-известните му произведения.

6. Крадецът на книги

Рей Бредбъри подписва нова книга в Лос Анджелис през 2002 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Книгите им предсказаха бъдещето

Книгите им предсказаха бъдещето

Бредбъри среща за първи път Маргерита Маклайър, жената, която по-късно ще му бъде съпруга, в книжарницата Fowler Brothers в Ел Ей, където тя е работила. Тя не можела да спре да го гледа, но не само заради първичното си привличане. През цялото време тя мислела, че той ще открадне нещо, което, разбира се, той наистина направил - откраднал нейното сърце.

7. Вратовръзки за Хелоуин

Embed from Getty Images

Дори след като децата му порастват и вече не смятат за толкова интересни заниманията с магии и трикове, Бредбъри продължавал да се облича за празника и да се забавлява с раздаването на лакомства. Той притежавал огромно количество вратовръзки. В по-късните години имал специална оранжева, която слагал целогодишно с риза с бяла якичка, бели кецове, бели чорапи до коленете, бели шорти и бяло яке.

8. Технология на писане

Embed from Getty Images

Още

"Франкенщайн" стана на... 2 века

"Франкенщайн" стана на... 2 века

През 1932 г. Бредбъри получава като подарък за Коледа детска пишеща машина. 5 години по-късно той си купува първата истинска пишеща машина за 10 долара. Въпреки прогнозите му за някои големи технологични разработки на 20-ти и 21-ви век, пишещата машина си остава една от малкото иновации, с които Бредбъри се е чувствал комфортно. В "451 по Фаренхайт" и няколко къси разкази, той прогнозира радио-телефонни "наушници" - което днес в крайна сметка ползваме и наричаме Bluetooth слушалки. Той предвещава тяхното влияние като изолиращо хората, водещо до какафония и социално увреждащо. Бредбъри никога не използва компютър, а през 2009 г. той описва интернет като огромна "загуба на време".

9. Колекционерът на играчки

Embed from Getty Images

Още

Гениалният фантазьор Жул Верн: Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи

Гениалният фантазьор Жул Верн: Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи

Бредбъри никога не е губил детските си желания за игри, забавления и любознателност. Внуците му си спомнят, че той имал повече играчки от самите тях: пистолети със звукови и светлинни ефекти, роботи, плюшени динозаври, огромни препарирани животни, седящи в тапицирани столове и дори глава, плаваща в буркан - с любезното съдействие на Алфред Хичкок. Последният му дом е бил пълен с рафтове книги от край до край, както и много изкуство, филмови колекции, телевизионни реквизити и всякакви странни дрънкулки от пътуванията му в Мексико. Всяка Коледа Бредбъри молел жена си да му подарява играчки вместо всякакви други подаръци. Една от внучките му описва дома му и кабинета като "бунт на дейност" и пълни с "всякакви боклуци", а най-добрият му приятел казва: "Когато се сетя за Рей, веднага си представям преливащата от книги, документи, играчки и котки къща. Като напречен разрез на американския мозък."

10. Магьосникът

Embed from Getty Images

Като момче, Бредбъри посещавал много представления на магьосникът Blackstone и през 1931 г., за 11-ия си рожден ден получава книга за магии. Скоро той вече правел представления със своето собствено изкуство в магиите - в различни клубове, зали, дори бил поканен за новогодишно шоу в Залата за ветерани от войните. По-късно в живота си, Бредбъри се е забавлявал докато прави магически трикове с карти и монети за своите внуци.

11. Неговите колела

Embed from Getty Images

Още

Известни писатели и поети, каквито не сте ги виждали

Известни писатели и поети, каквито не сте ги виждали

Въпреки невероятните му качества като визионер, Бредбъри така и не се научил да кара кола. Това е така, защото той имал слабо зрение и веднъж станал свидетел на тежък пътен инцидент, който дълбоко го травмирал. Това го накарало да кара основно колело и да изпъква с това из улиците на Лос Анджелис. Катрин Хепбърн веднъж го взела от Бевърли Хилс и го закарала до неговия кабинет. Дорис Дей пък му дала въздушна целувка докато минавал покрай нея с колелото си.

12. Четецът

Embed from Getty Images

Още

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Семейството на Редбъри запалва любовта към четенето на книги в най-ранна детска възраст. Когато е на 4, родителите му го учат да чете комикси от вестници. Година по-късно на Коледа леля му Нева му подарява първата книга с приказки "Имало едно време", а скоро след това тя започва да му чете книгите за Оз на Франк Баум. Комиксът "Buck Rogers" идва в живота му на 8-годишна възраст. Бредбъри е бил толкова голям почитател на комикса, че изпадал в истерия докато чакал вечерния вестник да бъде сложен на верандата му. Заедно с "Buck Rogers" идват "Тарзан", "John Carter, Warlord of Mars". По-късно той заема книгите на Бъроуз от чичо си, който живее в къщата на ъгъла. Бредбъри ги чете по много пъти и понякога учи цели пасажи от тях наизуст. Той споделя: "Много преди да отида в обикновена библиотека, аз бях взел онези елементи на фантазията, които са ми повлияли ужасно много и са променили целия ми живот."

13. Шампионът на народа

Embed from Getty Images

Още

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

Бредбъри често с голям ентусиазъм говори за образование, библиотеки, книги, градския живот и значението на свободата. Той развива страст към градското планиране и участва в разработването на "Експерименталната общност на Дисни за Утре". Той е искал градовете да бъдат пресъздадени отново, да бъдат по-добри за всеки човек, не само за елитите. Бредбъри винаги е искал да бъде част от решението, а не от проблема. Неведнъж се е изказвал публично по обществени въпроси, например за решението на градоначалството на Лос Анджелис да даде преимущество на магистралите вместо на градския транспорт. Винаги е имал за цел да ангажира и да вдъхновява.

Източник: Raybradbury.com
Превод: Юлия Владимирова

 

Още

Пиер Певел идва в България  за среща с почитателите на фентъзито

Пиер Певел идва в България за среща с почитателите на фентъзито

Още

Мистериозните светове на Яцек Йерка в Холивуд и фентъзи книгата "Mind Fields"

Мистериозните светове на Яцек Йерка в Холивуд и фентъзи книгата "Mind Fields"

Още

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

Още

Ексклузивна прожекция на легендарната фантастика „Блейд Рънър“ на Ридли Скот в НДК

Ексклузивна прожекция на легендарната фантастика „Блейд Рънър“ на Ридли Скот в НДК

Още

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

Боян Манчев ни въвежда в своята "философска фантастика" с група "Метеор"

Още

Вижте българските победители на европейските награди за научна фантастика

Вижте българските победители на европейските награди за научна фантастика

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Да си Рьорих е божествен печат

30 години от смъртта на големия художник и мислител

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

40 години от смъртта на великия комик