Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

КРАСИВ УМ

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Засега е ясно само, че в нея има негови непубликувани произведения

Жул Верн-прорицател, или проницателен човек?

Преди време гръмна новината, че френски изследователи от Парижкия университет "Декарт" и "Клуба на изследователите от Ню Йорк" са открили т.нар. "капсула на времето" на Жул Верн. Много скептици приеха съобщението за чиста мистификация, но така или иначе бе установено, че вътре в "капсулата" има непубликувани произведения на Жул Верн.

Дали в тях се крие някакво послание за бъдещето, предстои да разберем. Да си припомним, че бащата на научната фантастика умира на 24 март 1905 г., като оставя множество завършени и незавършени ръкописи. Писателят умира в пълно съзнание, на 77-годишна възраст, след внезапно влошаване на здравето му. Знаменателен е паметникът на гроба му в Амиен - на него Жул Верн излиза от гроба с протегнати към звездите ръце. Дали пък не е наближил моментът, когато до нас ще достигне нещо, което е искал да ни каже приживе, но не е успял?..

"Капсулата" представлява метално куфарче, в което са открити документи, книги и метални предмети, които, според досега проведените експертизи, са безспорно доказани като собственост на писателя. Повечето документи, обаче, са увредени от влагата и трудно четивни. Учените използват специални рентгенови снимки, за да се справят с този проблем.

Металното куфарче, което изследователите наричат "капсулата на времето"

Жул Верн се увлича от фантастика още като малко момче. Едва 20-годишен, заедно с брат си Пол, се качва на кораб, за да замине за Карибските острови. Пътуването не се осъществява, защото е осуетено от баща им, но приключенският дух ще преследва Жул Верн до края на живота му. Известно време си "губи времето" с изучаването на правото, както иска баща му, но покрай следването в Париж, влиза в литературните кръгове на френската столица и започва да пише.

Младият Жул Верн

Първите му творби са пиеси, следващите - повести. На 29 се жени за вдовица на неговите години и за да издържа семейството, става борсов агент. След като двойката се сдобива с дете, Жул Верн сключва договор с един издател, съгласно който трябва да "произвежда" по два романа годишно. Така започва творческата дейност на един от най-четените автори в света.

Жул Верн

Творчеството на Жул Верн е преведено на 148 езика, признат е за родоначалник на научната фантастика. Работното време на писателя е от 5 сутринта до 8 вечерта. Водел огромна картотека с последните постижения на науката и техниката, и неслучайно неговата фантастика звучи така убедително реалистично. В същото време, Жул Верн предсказва толкова много събития от космически и планетарен характер, като въздухоплаването например, че може да се каже, че за времето си е бил истински прорицател, или най-малкото - много проницателен човек.

Много от художествените му "измислици", днес са реалност

Работохолизмът му е чутовен. Той почти никога не си почивал. В малкото свободно време отговарял на писма на читатели, разхождал се с яхтата си и приемал посетители. През втората половина от живота си води скромен живот в Амиен. До 1886 г., когато душевно болният му племенник Гастон, по време на пристъп на лудост го ранява в крака и Жул Верн окуцява. Това му действа подтискащо на психиката, писателят развива диабет. Всъщност, умира след усложнения, свързани с диабета. 

Паметникът на писателя в Амиен

Сега въпросът е какво ли ще открием в капсулата? Има ли в нея послание към днешните човеци, на което вече му е дошло времето?

Американско издание изразява предположението, че намирането на капсулата не е случайно, а изследователите са били упътени от адвокати на фамилията на Жул Верн, къде да копаят, за да открият куфарчето. /?/ Някои дори изразяват мннението, че Жул Верн е оставил такава заръка в завещанието си?..

Ако това е така, то може да се предположи, че писателят приживе е вменил на наследниците си кога и къде да бъде открита "капсулата на времето". "Той едва ли е заровил под земята просто някакви документи. Няма логика един много сериозен и дисциплиниран човек като него да си играе така, само за да се направи на "интересен". Това не е в стила му. Жул Верн е фантаст, но не и авантюрист!..", казва един литературен критик. Звучи убедително като аргумент в полза на оптимистите, срещу скептиците. Така че можем да очакваме любопитни разкрития в текстовете, които все още се обработват от изследователите.

Това, което днес ни прилича на мистификация, може да се окаже поредното пророческо разкритие на Жул Верн. И от Отвъдното, той не престава да ни изненадва!.. Да си припомним и как изглежда паметникът му - писателят излиза от гроба с протегнати към звездите ръце...

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Архив на изгубените деца" от Валерия Луисели (ОТКЪС)

На 16 април ще се потопим в един изумителен „Архив на изгубените деца“. Мексиканската писателка Валерия Луисели е създала разтърсваща история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.

Лудостта на тълпите

Дъглас Мъри разкрива мащабната културна война, която бушува из целия свят в името на социалната справедливост, политиката на идентичността и политкоректността

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Неговата книга "Мегатенденциите" даваше насоки как да се възприеме настоящето и да се предвиди бъдещето

"Подполковникa и пролетта" от Нил Колефф – считан за мъртъв диктатор се опитва да се върне на власт (ОТКЪС)

Всякакви прилики с действителни лица и събития в този невероятно смешен роман са случайни, непълни и понякога верни

Кодове за любов и вечност

Нестандартно авторско трио разкодира сложна плетеница от египетски тайнства, тракийски мистерии и бутанска мъдрост