Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

КРАСИВ УМ

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Засега е ясно само, че в нея има негови непубликувани произведения

Жул Верн-прорицател, или проницателен човек?

Преди време гръмна новината, че френски изследователи от Парижкия университет "Декарт" и "Клуба на изследователите от Ню Йорк" са открили т.нар. "капсула на времето" на Жул Верн. Много скептици приеха съобщението за чиста мистификация, но така или иначе бе установено, че вътре в "капсулата" има непубликувани произведения на Жул Верн.

Дали в тях се крие някакво послание за бъдещето, предстои да разберем. Да си припомним, че бащата на научната фантастика умира на 24 март 1905 г., като оставя множество завършени и незавършени ръкописи. Писателят умира в пълно съзнание, на 77-годишна възраст, след внезапно влошаване на здравето му. Знаменателен е паметникът на гроба му в Амиен - на него Жул Верн излиза от гроба с протегнати към звездите ръце. Дали пък не е наближил моментът, когато до нас ще достигне нещо, което е искал да ни каже приживе, но не е успял?..

"Капсулата" представлява метално куфарче, в което са открити документи, книги и метални предмети, които, според досега проведените експертизи, са безспорно доказани като собственост на писателя. Повечето документи, обаче, са увредени от влагата и трудно четивни. Учените използват специални рентгенови снимки, за да се справят с този проблем.

Металното куфарче, което изследователите наричат "капсулата на времето"

Жул Верн се увлича от фантастика още като малко момче. Едва 20-годишен, заедно с брат си Пол, се качва на кораб, за да замине за Карибските острови. Пътуването не се осъществява, защото е осуетено от баща им, но приключенският дух ще преследва Жул Верн до края на живота му. Известно време си "губи времето" с изучаването на правото, както иска баща му, но покрай следването в Париж, влиза в литературните кръгове на френската столица и започва да пише.

Младият Жул Верн

Първите му творби са пиеси, следващите - повести. На 29 се жени за вдовица на неговите години и за да издържа семейството, става борсов агент. След като двойката се сдобива с дете, Жул Верн сключва договор с един издател, съгласно който трябва да "произвежда" по два романа годишно. Така започва творческата дейност на един от най-четените автори в света.

Жул Верн

Творчеството на Жул Верн е преведено на 148 езика, признат е за родоначалник на научната фантастика. Работното време на писателя е от 5 сутринта до 8 вечерта. Водел огромна картотека с последните постижения на науката и техниката, и неслучайно неговата фантастика звучи така убедително реалистично. В същото време, Жул Верн предсказва толкова много събития от космически и планетарен характер, като въздухоплаването например, че може да се каже, че за времето си е бил истински прорицател, или най-малкото - много проницателен човек.

Много от художествените му "измислици", днес са реалност

Работохолизмът му е чутовен. Той почти никога не си почивал. В малкото свободно време отговарял на писма на читатели, разхождал се с яхтата си и приемал посетители. През втората половина от живота си води скромен живот в Амиен. До 1886 г., когато душевно болният му племенник Гастон, по време на пристъп на лудост го ранява в крака и Жул Верн окуцява. Това му действа подтискащо на психиката, писателят развива диабет. Всъщност, умира след усложнения, свързани с диабета. 

Паметникът на писателя в Амиен

Сега въпросът е какво ли ще открием в капсулата? Има ли в нея послание към днешните човеци, на което вече му е дошло времето?

Американско издание изразява предположението, че намирането на капсулата не е случайно, а изследователите са били упътени от адвокати на фамилията на Жул Верн, къде да копаят, за да открият куфарчето. /?/ Някои дори изразяват мннението, че Жул Верн е оставил такава заръка в завещанието си?..

Ако това е така, то може да се предположи, че писателят приживе е вменил на наследниците си кога и къде да бъде открита "капсулата на времето". "Той едва ли е заровил под земята просто някакви документи. Няма логика един много сериозен и дисциплиниран човек като него да си играе така, само за да се направи на "интересен". Това не е в стила му. Жул Верн е фантаст, но не и авантюрист!..", казва един литературен критик. Звучи убедително като аргумент в полза на оптимистите, срещу скептиците. Така че можем да очакваме любопитни разкрития в текстовете, които все още се обработват от изследователите.

Това, което днес ни прилича на мистификация, може да се окаже поредното пророческо разкритие на Жул Верн. И от Отвъдното, той не престава да ни изненадва!.. Да си припомним и как изглежда паметникът му - писателят излиза от гроба с протегнати към звездите ръце...

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан