Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гениалният фантазьор Жул Верн: Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Гениалният фантазьор Жул Верн: Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи

Авторът на "Капитан Немо" е написал роман с главен герой българин, участник в Априлското въстание

Великият Жул Верн се ражда на 8 февруари 1828 г. в Нант, Франция. Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат, и Софи Алот. Жул Верн и по-малкият му брат Пол са изключително близки. Двамата обичат да четат в различни списания за пътешествия и да си фантазират за такива.

От съвсем малък Жул Верн мечтае за пътешествия.

Дори успява да се промъкне нелегално на кораб, който се готви да отплава към Карибските острови. Малкият пътешественик принудително е свален от борда на следващото френско пристанище от собствения си баща.

Той има други планове за сина си. Желанието му е Жул да наследи неговата професия и двамата заедно да работят в адвокатската му кантора.

Жул Верн е изпратен от баща си в Париж, където записва да учи право. Роднина на семейството обаче въвежда младежа в литературните кръгове на френската столица. Той започва да пише и публикува свои пиеси, повлиян от Виктор Юго и Александър Дюма, с когото се познавали и лично. Първата му пиеса - едноактната комедия "Пречупени сламки", започва да се играе в парижките театри, когато авторът й е едва 22-годишен. С това започва бляскавата кариера на големия писател-фантаст Жул Верн.

Постепенно вместо пиеси започва да публикува повести в небезизвестното издание "Мюзе де фамий". Този път под влиянието на Едгар Алън По.

През 1857 г. Жул Верн се жени за 28-годишната вдовица Онорин де Виан.

Със съпругата си Онорин

За да издържа семейството си, той започва работа като борсов посредник. Същевременно с това продължава да развива и литературния си талант. Четири години по-късно се ражда синът им Мишел Жан Пиер Верн. А на следващата година талантливият писател най-сетне сключва договор с известен издател. Според него Жул Верн се задължава да пише по 2 романа годишно.

През 1863 г. Верн публикува романа "Пет седмици с балон", като с него започва и кариерата му като писател-фантаст. Той е публикувал общо над 60 научно-фантастични и приключенски романа, повести и разкази. Сред тях е и знаменитата трилогия "Децата на капитан Гранд" (1868), "Двадесет хиляди левги под водата" (1870) и "Тайнствения остров" (1875).

През 1886 г. Жул Верн е ранен в крака от племенника си Гастон, който страда от душевно заболяване и в момент на пристъп се опитва да убие писателя. След този нещастен случай Жул Верн окуцява за цял живот.

Няколко седмици след 77-мия му рожден ден здравето на Жул Верн сероизно се влошава. Чекмеджетата на бюрото му "преливат" от готови ръкописи. Жул Верн запазва съзнание до последния си дъх. Почива тихо, в присъствие на семейството си, на 24 март 1905 г. Погребан е близо до дома си в Амиен. На гроба му е поставен паметник, на който е изобразен писателя с протегната към звездите ръка.

Гробът му в Амиен

Той е в по-добрия свят вече 112 години, но писателите фантасти го почитат като свой гуру.

Паметната плоча на писателя в родния му град Нант

Малко известен е фактът, че Жул Верн, е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение. "Дунавският лоцман" ("Дунавският лодкар") излиза през 1908 г. - три години след смъртта на писателя. Главният герой е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.

Вижте кои фантазии на Жул Верн сбъдна светът:

- Самолетът ("Властелинът на света"); - Вертолетът ("Робюр Покорителят");

- Електрическият стол - Големите подводници ("20 000 левги под водата"); - Космическите кораби и пилотираните полети в Космоса, в това число и на Луната ("От Земята до Луната"). Верн е описал съвсем точно размерите на ракетата, точното място на стартирането (Флорида). Дори екипажът е от трима души, както по-късно е било в програмата на NASA;

- Кула в центъра на Европа (преди построяването на Айфеловата кула);

- Междупланетните пътешествия ("Хектор Сервадак");

- Видеовръзката и телевизията ("Париж в XX век");

- Строителството на Турксиб - железопътна линия, построена през 1926—1931 г., свързваща Средна Азия със Сибир ("Клодиус Бомбарнак.");

- Самолетът с отклоняем вектор на тягата ("Необикновените приключения на експедицията Барсак");

- ГМО ("Париж през XX век");

- Телевизията, излъчваща безкрайни сериали ("Париж през XX век");

- Автомобилните задръствания ("Париж през XX век");

Жул Верн, заобиколен от сбъднатите си фантазии

10 вдъхновяващи мисли на писателя:

"За свободата си струва да се плати..."

"Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи."

"Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата."

"Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот."

"Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си."

"Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите."

"Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията"

"Науката - казва Верн, е пълна с грешки. Но грешки, които е полезно да правим, защото те малко по малко водят към истината."

"Морето е всичко. То покрива седем десети от земната повърхност. Дъхът му е чист и оздравителен. То е безкрайна пустиня, в която човек никога не е самотен, защото чувства пълнотата на живота от всички страни."

"Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли! Иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им." - из романа "Черна Индия"


Великите за него:

Рей Бредбъри: "Всички ние, по един или друг начин, сме деца на Жул Верн"

Артър Кларк: "Жул Верн вече беше мъртъв от доста години, когато аз се родих. Но се чувствам здраво свързан с него и неговите научно-фантастични работи имаха решаващо значение за моята кариера. Той е сред петимата най-велики мъже, с които бих искал да се срещна на живо."

Един от най-известните му герои - Капитан Немо
Знаменитият поет Рембо черпи вдъхновение от "20 хиляди левги под водата" и "Капитан Хатерас" за своята известна поема "Пияният кораб".

Антоан дьо Сент-Екзюпери чете Верн като вдъхновение, когато пише "Нощен полет". Сюрреалистите вкупом заявяват, че Верн е един от техните най-знаменити и влиятелни предходници.

Авторът на абсурдни пиеси Йожен Йонеско казва, че всички негови работи, пряко или непряко, са посветени на завладяването на Северния полюс от капитан Хатерас.

Гениалният фантазьор Жул Верн

Писателят-модернист Жорж Перек: "Когато в "20 хиляди левги под водата" Жул Верн на четири страници изброява само имената на рибите, които героите му виждат, аз се чувствам така, сякаш чета поема".

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Яна Язова: "Затуй, че устоях и че не падах, ще ме обича целият народ" (снимки)

Днес беше поставена надгробна плоча на гроба на писателката и поетеса на Централните софийски гробища

Поставена е паметна плоча на гроба на писателката Яна Язова

Възпоменание на гроба на писателката и поетеса Яна Язова в София ще отслужи на 26 септември негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп

Жан-Люк Годар, който трансформира киното

Революционният френски режисьор избра да напусне този свят чрез евтаназия на 91-годишна възраст

Воинът на киното: Вернер Херцог на 80

По случай оседемдесетият си рожден ден, Вернер Херцог написа собствените си мемоари „Всеки за себе си и Бог срещу всички“

Пет филма на Ингрид Бергман, които ще ви накарат да се влюбите в нея

40 години от смъртта и 107 години от рождението на шведската кино икона

Гениалната приятелка на Хитлер

120 години от рождението на Лени Рифенщал – може би най-противоречивата и най-революционна режисьорка в историята