Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

ЖИВОТ КАТО В РОМАН

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Писателят е намерен на улицата в безсъзнание, облечен с чужди дрехи и повтарящ името "Рейнолдс"

Гюстав Доре прави илюстрации към "Гарванът" (Снимка: Shutterstock)

Смъртта на американския поет, писател, редактор и литературен критик Едгар Алън По /Edgar Allan Poe/ и до днес остава загадка дори за биографите му. Авторът на най-мрачните разкази - в Топ 10 на световната литература, умира по мистериозен начин на 40-годишна възраст.

Обстоятелствата около смъртта му са толкова странни и непонятни, че са готов сюжет за разказ в стила на писателя. Слуховете за гибелта на По се лутат между различни версии: алкохолизъм, наркотична зависимост, кръвоизлив в мозъка, холера, сифилис, менингит, епилепсия и дори... убийство.

Какво се е случило в крайна сметка с автора на "Гарванът", "Черния котарак" и "Убийства на улица Морг"?

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

Едгар Алън По е първият американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само с писателство. Оказва се невъзможно - докарва го до пълен фалит, но за сметка на това като писател той оставя истински шедьоври на световната литература, създава детективския жанр в литературата и е считан за първопроходник на научната фантастика като жанр.

Едгар Алън По (Снимка: Shutterstock)

Роден е на 19 януари 1809 г. в Бостън, но има нерадостно детство - от малък остава без родители - кръгъл сирак. Отглеждат го Джон и Франсис Алън от Ричмънд, щата Вирджиния. Те му подсигуряват всичко необходимо за живот, записват го и да следва във Вирджинския университет, но така и не го заобичват като собствено дете и не го осиновяват.

Младият Едгар решава да стане военен, но скоро се оказва, че нито здравето му, нито нагласите на характера му са подходящи за подобна кариера. Насочва се към писането на поеми, като първите си опити скромно подписва с "Жител на Бостън" - изглежда в началото не е уверен в таланта си. Скоро след това преминава от поезията към прозата, за кратко работи в редакциите на вестници и списания и по тази причина се налага да сменя местоживеенето си - ту е в Балтимор, ту във Филаделфия и Ню Йорк. През 1835 г. се жени за братовчедка си Вирджиния, която е на... 13, т.е. два пъти по-млада от него.

Още

Авторът на "Майстора и Маргарита" води тежка битка с морфина

Авторът на "Майстора и Маргарита" води тежка битка с морфина

Големият успех на Едгар Алън По като писател идва през 1845 г., когато издават поемата му "Гарванът". В личния живот, обаче, го сполитат нещастия - през 1847 г. от туберкулоза умира съпругата му Вирджиния. Тогава младата жена е едва на 25. Едгар Алън По преживява тежко смъртта й, като намира утеха в писането на мрачните си разкази. Две години по-късно - на 7 октомври 1849 г. умира самият той - едва на 40.

Гробът на писателя до 1875 г. в Балтимор, Мериленд (Снимка: Shutterstock)

Още

Авторът на "Червената шапчица" подписва приказките си с името на своя син

Авторът на "Червената шапчица" подписва приказките си с името на своя син

Какво всъщност се е случило? - На 28 септември 1849 г. писателят пристигнал в Балтимор и само след няколко дни го намират на улицата в полубезумно състояние и облечен с чужди дрехи?.. Имал измъчен вид, постоянно повтарял името "Рейнолдс" и не бил в състояние да обясни какво му се е случило. В следващите дни престанал да се храни и дори да пие вода.

Разсъдъкът му бил напълно помрачен. Вкарват го в болницата в Балтимор, където и умира, като оставя безчет въпросителни какво точно му се е случило в периода от 28 септември до 3-ти октомври 1849 г., когато е намерен в безпомощно състояние на улицата.

Гробът и паметникът на Едгар Алън По в Уестминстърското гробище в Балтимор, Мериленд (Снимка: Shutterstock)

Според известното, лекарите които го приемат в болницата казали: "Реакциите на мистър По бяха неадекватни, погледът му угаснал". В официалните документи като причина на смъртта е посочено "възпаление на мозъка". Странно, но не е проведено никакво разследване - нито съдебно, нито медицинско, какво може да е причинило това възпаление?..

Още

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Веднага след смъртта на Едгар Алън По тръгват слуховете за алкохолно натравяне, но лекарите опровергават тази версия още навремето. Въпреки че писателят наистина злоупотребявал с алкохола и бил алкохолно зависим. Пиянството му било лошо - още след първата чаша губел контрол над поведението си.

Паметникът на писателя в Балтимор

Според някои биографи на По, той започнал да пие след ранната смърт на съпругата си Вирджиния. Очевидно е съзнавал зависимостта си от алкохола и доброволно потърсил лечение, като почнал да посещава сбирките на антиалкохолното общество "Синовете на трезвеността".

Още

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

В деня, в който го намират в безпомощно състояние на улицата, се провеждат избори. И тогава, както днес, най-нисшите слоеве на обществото - бездомни и просяци, били купувани за гласове. Нещастните хора били хранени и поени с алкохол, за да гласуват за желания изборен кандидат. Така че по някои улици, където се подвизавали тези хора, царяла истинска алкохолна вакханалия.

Може да са го ограбили и заради това писателят да е бил облечен в чужди дрехи? Може да е станало сбиване, при което писателят да е получил черепно-мозъчна травма, защото на главата му е имало хематом, откриват и следи от удари. Странното е, обаче, че в болницата не установяват алкохол в кръвта му?.. Предположенията остават такива, неподкрепени от доказателства за побой, или грабеж.

Паметникът на писателя в Бостън (Снимка: Shutterstock)

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Според лекари, загубата на съзнание и умопомрачението говорят за кръвоизлив в мозъка, а логичната причина за него е черепно-мозъчната травма. Появява се и друга логична версия - че халюцинациите, треската и отказа от вода, са типични симптоми на лудост, която може да е причинена от ухапване от бездомно бясно куче? Лекарите в Балтимор, обаче, не биха ли разпознали бяса?! - Защото никой дори не подметнал навремето подобно предположение. Категорично опровергани са и предположенията за предозиране с наркотици.

Градината на музея на писателя в Ричмънд, Вирджиния (Снимка: Shutterstock)

През 2002 г. е бил направен спектрален анализ на коса от писателя, който отхвърля версията с наркотиците. Оказва се, че до момента нито една от версиите за смъртта на Едгар Алън По не е доказана като достоверна.

Едгар Алън По (Снимка: Shutterstock)

Още

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

През 1860 г. медиумът Лизи Лотен публикувала стихове на Едгар Алън По, като твърдяла, че той й ги издиктувал от Отвъдното по време на... спиритичен сеанс. Лотен се застраховала и със "свидетели", които твърдяли, че са "видяли" по време на сеанса призрака на писателя и че и друг път са го виждали - "на гробището в Балтимор".

Мистерията около спиритичния сеанс почва да се коментира шумно, след като се случва друга странна история: катастрофира влакът, с който пътува паметникът за гроба на писателя. Нещо повече, когато дерайлира, локомотивът по инерция се забива в гробищния склад. Инцидентът получил мистично обяснение - Едгар Алън По не иска паметник?..

Илюстрация на Гюстав Доре към "Гарванът" (1883) (Снимка: Shutterstock)

Изглежда писателят е решил и от Отвъдното да гради сюжети за мистерии и страшни разкази, защото има много хора, които се вълнуват от тях. Загадките около причините за смъртта на Едгар Алън По остават като разказ с недовършен край. Типично в стила на писателя.

Илюстрация към книгата "Загадката на Мари Роже" (Снимка: Shutterstock)

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите