Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

БУНТАРИ НА ВРЕМЕТО

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Дафни дю Морие е считана за най-скандалната английска писателка

Дафни дю Морие

Дафни дю Морие е английска писателка, родена през 1907 година, но и до днес английската критика я поставя на първо място в класацията на най-скандалните английски автори. Безспорният й талант не пречи на пуританите да я наричат "хулиганката" на английската литература. Но може би именно това провокира интереса на гения на психотрилъра Хичкок да филмира произведенията й. Неговият шедьовър "Птиците" е вдъхновен от Дафни дю Морие, която до смъртта си не зачита общественото мнение, и въпреки че е майка на три деца, има любовни афери с жени.

Дафни дю Морие е родена на 13 май 1907 г. Само на 20 започва да пише разкази и статии, а на 24 издава първия си роман - "Любящият дух". Световна слава й донася романът "Ребека", който я превръща в една от най-популярните писателки за времето й. Романът е филмиран от Алфред Хичкок и има бурен успех. 

Един от първите афиши на филма "Ребека" на Хичкок

Джудит Андерсън и Джоан Фонтейн във филма на Хичкок "Ребека"

Една от най-скандалните й творби е сборникът с разкази "Куклата", издаден и на български. Сред по-известните й произведения са творбите й "Птиците" /също филмирана от Алфред Хичкок"/ и "Странноприемница "Ямайка". Дафни дю Морие е сценарист на филма "Птиците", считан за едно от най-големите постижения на майстора на психотрилъра. Всъщност, двамата - Хичкок и Морие, чудесно си пасват. Интригуващите произведения и скандалният начин на живот на Морие, я превръщат в една от най-обсъжданите авторки в цял свят. Тя обаче очаква признанието на родината си, а критиката в Англия дълго време е безпощадна към нея. Как приема това самата тя? - "Майната ти, Англия!", отвръща на критиката писателката, типично в свой стил и захапала цигарета, когато й прочитат на глас какво пише за "Ребека" в английската преса.

Дафни дю Морие

Чак през 1969 г. писателката е удостоена с благородническа титла, а след смъртта й през 1989 г., в нейна памет излиза критическа статия на уважаваната Маргарет Форстър със следната оценка: "Няма друг писател, който така победоносно да не се поддава на никакви класификации... Дафни дю Морие отговаря на всички спорни критерии за популярна литература, но задоволява и строгите изисквания на "истинската" литература. Нещо, което само шепа романисти успяват да постигнат".

Писателката, като млада

Сборникът на Дафни дю Морие "Куклата" е обект на особен интерес от страна на читатели и критика, след като случайно е открит от една книжарка - Ан Уилмор, като записки в окъсано тефтерче. В този сборник разказът "Куклата" разкрива историята на един мъж, маниакално обсебен от любов и ревност към една...механична кукла, на име Джулио./?/ Сред темите на останалите разкази в сборника има не по-малко провокативни и скандални истории, изпълнени с плътска страст, зловеща ревност и съперничество. В разказа "Домашен котак" майка счита дъщеря си за съперница в любовта, а в "А сега в името на Отца", героят е суетен свещеник. В много от разказите прозира темата за привързаности, близки до Едиповия комплекс. Много от героите на Морие прикриват своята обсебеност от различни мании, които ги карат да страдат дълбоко, или ги превръщат в циници. Дафни дю Морие не вярва в хепи енда и не дава никакъв шанс за хората, които предпочитат да не забелязват цинизма в живота. Писателката, буквално садистично убеждава читателите си, че нито любовта, нито бракът са свещени - че само наивници могат да вярват в подобни идологеми.

Славата на неустоимата Ребека се носи в Мандърлей

Човек се пита какво може да доведе една млада жена до тези прозрения? Дафни расте като дъщеря на прочут актьор и мениджър на театрална трупа - Джералд дю Морие. Дядо й по бащина линия е художник и писател. Той запалва внучка си към четенето. Още от малка, Дафни е надарена с богато въображение и талант, но получава и добро възпитание - първо у дома, а после и в Париж. През 1932 г. Дю Морие се омъжва за майор Фредерик Браунинг, с когото имат три деца, но тя самата гледа на това като на нещо, което "трябва да се случи, независимо от волята ти". Не крие, че не се чувства нито доволна, нито щастлива от реализацията си като съпруга и майка.

Дафни дю Морие

"Животът трябва да бъде издържан и изживян. Как да го живеем, обаче, е проблемът", казва писателката, и в думите й прозира разочарованието от невъзможността да променим съдбата, въпреки капацитета на волята си. Защото Дафни дю Морие не е безволев песимист, а обратното - тя е борец, скандален бунтар.

Тя е "черна овца", на фона на пуританска Англия. Съзнава, че такива като нея се броят на пръсти в обществото, и че да бъдеш самотен сред множеството му, си има своите преимущества - усещаш себе си като част от природата:

"Чудя се защо местата са толкова по-красиви, когато си сам", пише Дафни дю Морие, като знак, че преоткрива красотата именно в самотата си. А ето какво мисли за щастието: "То е качество на мисълта, нагласа". За разликата в усещането за любов между половете: "Жените искат любовта да е роман, а мъжете - разказ". Същевременно е обективна: "Мъжете са много по-елементарни от жените, но това, което се случва в изкривените, объркани умове на жените, може да заблуди всеки".

Кадър от филма "Ребека" по едноименния роман на Дафни дю Морие

Една от най-верните житейски мъдрости на тази изпреварила времето си изключителна жена, е прозрението й че в живота няма втори шанс, защото за нищо в природата "няма връщане назад"!. Това донякъде оправдава и нейната ексцентричност. Дафни дю Морие не ръководи личния си живот, а изживява мига. Има смелостта да не преследва химери, а да хваща момента. Изобщо не крие, че е бисексуална. Въпреки че е майка на три деца, има тайни връзки и с жени, но не ги крие заради себе си, а заради тях. Имала бурен роман с актрисата Гертруд Лорънс, която се страхувала за кариерата си, и със съпругата на един американски издател - Елън Дабълдей, която умирала от страх да не стигне до развод. Самата Дафни дю Морие, според биографа й, съвсем не се срамувала от чувствата си към тези жени, и дори смятала, че именно мъжкото в нея подклажда таланта й на писател.

Еми МАРИЯНСКА

Откъс от филма "Птиците" на Хичкок, на който е сценарист Дафни дю Морие, можете да гледате Тук:

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета

Представях си се като гигантски пенис, излитащ като космически кораб

"Всеки иска да бъде Кари Грант. Дори аз искам да бъда Кари Грант", признава холивудската легенда