Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

КУМИРИ

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Посмъртният пръстен на поета бил откраднат

"Пази ме, мой талисман..."

През 1837 г. големият руски поет, драматург, критик, белетрист и основоположник на руския реализъм в литературата Александър Сергеевич Пушкин е в огромна криза. Затънал е в дългове, слухове подкопават мъжкото му достойнство, като замесват съпругата му Наталия в скандална любовна афера. Пушкин призовава на дуел набедения за неин любовник Жорж Дантес. Планирано е дуелът да се размине без жертви, но Дантес изгубва хладнокръвие и вместо да уцели Пушкин в крака, го прострелва смъртоносно в корема. Пушкин умира два дни по-късно.

Това кара мнозина да се върнат към стиховете "Пази ме, мой талисман...", и да се запитат каква роля са играли в живота на поета мистичните му вярвания. Пушкин имал седем пръстена, за които вярвал, че притежават силата на защита. За дуела си сложил на ръката пръстен със сердолик, подарък от негова любовница. Според окултисти, този камък, обаче, предпазвал от предателство, а не от смърт?..

Портрет на Пушкин, худ. Тропинин. На безименния пръст се вижда пръстен със сердолик, а на големия - пръстен с изумруд

С пръстените на Пушкин се занимават вече близо два века много изкуствоведи и езотерици. Първо, броят на пърстените - 7, според тях не бил случаен. Цифрата вещаела безсмъртие?!? Любимият камък на Пушкин бил полускъпоценният сердолик. Може би неслучайно си сложил именно този пръстен за дуела?

Първият пръстен, който поетът слага на ръката си, също е със сердолик. Пушкин го поръчва след като става член на тайното общество "Зелената лампа". Върху камъка бил гравиран триножник, символизиращ интуицията.

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

Вторият си пръстен Пушкин подарява по време на един благотворителен аукцион. Купува го Мария Раевска, бъдещата съпруга на граф Сергей Волконски. Пет години по-късно, с този пръстен на ръката, Мария ще последва мъжа си-декабрист в Сибир. До 1915 г. пръстенът се предава от поколение на поколение във фамилията Волконски, докато един ден става собственост на Пушкинския музей.

Съдбата на третия пръстен на Пушкин е най-интересна - той е посмъртният пръстен със сердолик на поета. Този, с който отива на дуела. Пръстенът му бил подарък от графиня Воронцова, с която поетът имал таен любовен роман. Тя имала същия - нещо като таен знак за връзката им. Двамата любовници използвали пръстените-"близнаци", като печат в писмата си един до друг. Пушкин много държал на този пръстен и преди дуела с Дантес, сложил именно него. В предсмъртната си агония завещава пръстена на Жуковски.

Портрет на Жуковски

По-късно посмъртният пръстен на Пушкин става притежание на Тургенев. Накрая Полина Виардо предава реликвата в музея на Царскоселския лицей. И там, според официалната версия, пръстенът бил откраднат.

Портрет на Тургенев

В колекцията на Пушкин имало и пръстен с изумруд, за който се носят легенди - че е бил на цар Иван III, или на дъщерята на Борис Годунов, а може би дори на самия цар Соломон?... Според поверието този пръстен притежавал силата да дарява на притежателя си литературен талант. Официално се твърди, че пръстенът се съхранява в музей в Санкт-Петербург, но според някои изкуствоведи, оригиналът бил откраднат, а в музея било изложено негово копие.

Пръстенът с изумруд

Петият по ред пръстен на Пушкин бил подарък от неговия приятел Павел Нищокин. Всъщност, тъкмо за него се говори, че носел мистичната сила да предпазва от насилствена смърт. Но защо тогава Пушкин не сложил именно него на ръката си преди дуела? - По ирония на съдбата дни преди това Пушкин подарил този пръстен на приятеля си от лицея Данзас. Случайно или не, Пушкин доброволно се лишил от защитата, която можел да му подсигури пръстенът. По-късно Данзас изпуска мистичния пръстен в снежна преспа и не успява да го открие. Пръстенът сякаш потънал вдън земя.

Шестият пръстен на Пушкин бил неговият сватбен пръстен. По време на брачната церемония, обаче, пръстенът паднал на земята, което се възприема като лоша поличба. Именно с този пръстен бил погребан Пушкин.

Портрет на Наталия Пушкина, худ. А.Брюлов, 1832 г.

И седмият, последен пръстен от колекцията на поета, му подарила любимата му Анна Керн, на която той посвещава знаменитото си стихотворение "Аз помня чудното мигновение, в което ти се появи пред мен..." /"ориг. "Я помню чудное мигновение, когда передо мной явилась ты..."/

Посмъртният портрет на Пушкин, худ. К.Мазер

Както се вижда, нито един от седемте пръстена на Пушкин не е бил в точното време на точното място - ръката на поета. Или пък, ако трябва да сме повече реалисти, отколкото езотерици - изглежда не съществува талисман, който да спре съдбата!.. Смъртта на Пушкин е непоправимо тежка загуба не само за руската, но за цялата световна литература.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни