Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

КУМИРИ

Талисман от любовница не опазва Пушкин на дуела

Посмъртният пръстен на поета бил откраднат

"Пази ме, мой талисман..."

През 1837 г. големият руски поет, драматург, критик, белетрист и основоположник на руския реализъм в литературата Александър Сергеевич Пушкин е в огромна криза. Затънал е в дългове, слухове подкопават мъжкото му достойнство, като замесват съпругата му Наталия в скандална любовна афера. Пушкин призовава на дуел набедения за неин любовник Жорж Дантес. Планирано е дуелът да се размине без жертви, но Дантес изгубва хладнокръвие и вместо да уцели Пушкин в крака, го прострелва смъртоносно в корема. Пушкин умира два дни по-късно.

Това кара мнозина да се върнат към стиховете "Пази ме, мой талисман...", и да се запитат каква роля са играли в живота на поета мистичните му вярвания. Пушкин имал седем пръстена, за които вярвал, че притежават силата на защита. За дуела си сложил на ръката пръстен със сердолик, подарък от негова любовница. Според окултисти, този камък, обаче, предпазвал от предателство, а не от смърт?..

Портрет на Пушкин, худ. Тропинин. На безименния пръст се вижда пръстен със сердолик, а на големия - пръстен с изумруд

С пръстените на Пушкин се занимават вече близо два века много изкуствоведи и езотерици. Първо, броят на пърстените - 7, според тях не бил случаен. Цифрата вещаела безсмъртие?!? Любимият камък на Пушкин бил полускъпоценният сердолик. Може би неслучайно си сложил именно този пръстен за дуела?

Първият пръстен, който поетът слага на ръката си, също е със сердолик. Пушкин го поръчва след като става член на тайното общество "Зелената лампа". Върху камъка бил гравиран триножник, символизиращ интуицията.

Още

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

За кого Пушкин написа "Аз Ви обичах..."

Вторият си пръстен Пушкин подарява по време на един благотворителен аукцион. Купува го Мария Раевска, бъдещата съпруга на граф Сергей Волконски. Пет години по-късно, с този пръстен на ръката, Мария ще последва мъжа си-декабрист в Сибир. До 1915 г. пръстенът се предава от поколение на поколение във фамилията Волконски, докато един ден става собственост на Пушкинския музей.

Съдбата на третия пръстен на Пушкин е най-интересна - той е посмъртният пръстен със сердолик на поета. Този, с който отива на дуела. Пръстенът му бил подарък от графиня Воронцова, с която поетът имал таен любовен роман. Тя имала същия - нещо като таен знак за връзката им. Двамата любовници използвали пръстените-"близнаци", като печат в писмата си един до друг. Пушкин много държал на този пръстен и преди дуела с Дантес, сложил именно него. В предсмъртната си агония завещава пръстена на Жуковски.

Портрет на Жуковски

По-късно посмъртният пръстен на Пушкин става притежание на Тургенев. Накрая Полина Виардо предава реликвата в музея на Царскоселския лицей. И там, според официалната версия, пръстенът бил откраднат.

Портрет на Тургенев

В колекцията на Пушкин имало и пръстен с изумруд, за който се носят легенди - че е бил на цар Иван III, или на дъщерята на Борис Годунов, а може би дори на самия цар Соломон?... Според поверието този пръстен притежавал силата да дарява на притежателя си литературен талант. Официално се твърди, че пръстенът се съхранява в музей в Санкт-Петербург, но според някои изкуствоведи, оригиналът бил откраднат, а в музея било изложено негово копие.

Пръстенът с изумруд

Петият по ред пръстен на Пушкин бил подарък от неговия приятел Павел Нищокин. Всъщност, тъкмо за него се говори, че носел мистичната сила да предпазва от насилствена смърт. Но защо тогава Пушкин не сложил именно него на ръката си преди дуела? - По ирония на съдбата дни преди това Пушкин подарил този пръстен на приятеля си от лицея Данзас. Случайно или не, Пушкин доброволно се лишил от защитата, която можел да му подсигури пръстенът. По-късно Данзас изпуска мистичния пръстен в снежна преспа и не успява да го открие. Пръстенът сякаш потънал вдън земя.

Шестият пръстен на Пушкин бил неговият сватбен пръстен. По време на брачната церемония, обаче, пръстенът паднал на земята, което се възприема като лоша поличба. Именно с този пръстен бил погребан Пушкин.

Портрет на Наталия Пушкина, худ. А.Брюлов, 1832 г.

И седмият, последен пръстен от колекцията на поета, му подарила любимата му Анна Керн, на която той посвещава знаменитото си стихотворение "Аз помня чудното мигновение, в което ти се появи пред мен..." /"ориг. "Я помню чудное мигновение, когда передо мной явилась ты..."/

Посмъртният портрет на Пушкин, худ. К.Мазер

Както се вижда, нито един от седемте пръстена на Пушкин не е бил в точното време на точното място - ръката на поета. Или пък, ако трябва да сме повече реалисти, отколкото езотерици - изглежда не съществува талисман, който да спре съдбата!.. Смъртта на Пушкин е непоправимо тежка загуба не само за руската, но за цялата световна литература.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Експозицията за Деня на мъртвите в Синята къща е подредена с участието на Жан Пол Готие и се нарича "Възстановена маса: Памет и повторни срещи"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми

Паметник на Захарий Стоянов вече зае своето достойно място в Двора на кирилицата

Той е дар от родолюбивата българка Пека Ганчева, а негов автор е проф. Иван Славов

Строят храм на името на Свети Паисий Хилендарски в село Баничан

"Иконостасът ще бъде само с икони на български светители", казва отец Николай, чиято мисия е строителството на християнски храмове