Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Неизгарящата къпина" - иконопис от Татяна Недялкова

ПРЕДПРАЗНИЧНО

"Неизгарящата къпина" - иконопис от Татяна Недялкова

Изложбата може да бъде разгледана от 22 април до 4 май 2024 г. в Галерия "Париж" и онлайн

Изложба на Татяна Недялкова, Света Богородица Умиление (Източник: Галерия "Париж")

Още

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

ГАЛЕРИЯ "ПАРИЖ" & ICONS-BG представят Татяна Недялкова - "Неизгарящата къпина", изложба - иконопис от 22 април до 4 май 2024 г.

На 22-ри април 2024 г. в галерия "Париж" ще дебютира с първа самостоятелна изложба в България иконографът Татяна Недялкова. Ще бъдат представени около тридесет икони от различни нейни периоди. Изложбата се осъществява със съдействието на ICONS-BG - онлайн магазин и каталог за поръчка на рисувани православни икони (https://icons-bg.com).

: Галерия "Париж"

Татяна Недялкова е родена през 1960 година в град Троян. Завършва Троянското художествено училище и започва кариерата си на художник, като създава произведения предимно с акварел и акрил. По-късно се посвещава на иконографията. През 1991 г. се премества да живее в Италия. Там участва в редица художествени конкурси, като през 1993 г. се класира на първо място в националния конкурс за живопис "La città di Codogno", а през 1994 г. на второ място в изложбата за живопис "Città di Macherio".

Следват години с иконографски изложби в различни италиански градове. Днес художничката представя своя самостоятелна Великденска изложба в столичната галерия "Париж".

Изложба на Татяна Недялкова, "Рождество Христово" (Източник: Галерия "Париж")

Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците - Възкресение Христово, затова и решихме да покажем тази иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към себе си, защото е казано: "Царството Божие вътре във вас е" (Лука 17:21)

Изложба на Татяна Недялкова, Старозаветна Троица (Източник: Галерия "Париж")

Изложбата е озаглавена "Неизгаряща къпина", тъй като тази икона съединява в себе си и Стария, и Новия завет, и има изключително богата символика. От една страна Бог се явява на Мойсей чрез къпиновия храст, който гори, но не изгаря. 1

Още

"Икони" от Лили Владимирова и Емил Чушев в навeчерието на Рождество

"Икони" от Лили Владимирова и Емил Чушев в навeчерието на Рождество

От друга страна това библейско събитие е и предобраз на Божията Майка, която вместява в утробата си Невместимия, за да приеме от Нея Той телесно естество. Както за Мойсей, а и за никой човек, не е постижимо да види Бога лице в Лице, така и за разума не е постижимо да разбере раждането на Богочовека от Дева. На празника на Благовещение се пее: "Радвай се Неопалимо Къпино" и още: "Както къпината не изгоря в огъня, така и Ти Дево си родила".

Осмоъгълната звезда вътре в иконата, която окръжава Богородица е съставена от два четириъгълника - единият е червен, а другият е зелен, съответно символ на огъня и къпиновия храст. В дясната ръка на Божията Майка се намира стълба - символ на самата Пречиста Дева, по която стълба Сам Бог Слово слезе, за да се въплъти и да ни изкупи, а човечеството се въздигна към Небето. "Бог Син стана човек, за да станат синовете човешки синове Божии" пише св. Атанасий Велики.

Изложба на Татяна Недялкова, Света Богородица Неизгаряща Капина (Източник: Галерия "Париж")

Изложба на Татяна Недялкова, Света Богородица Умиление (Източник: Галерия "Париж")

Освен иконата "Неизгаряща къпина", в изложбата ще могат да се видят и други библейски сцени като "Разпятие Христово", "Благовещение", "Рождество Христово", "Старозаветна Света Троица", "Поклонение на влъхвите", множество различни типове иконографски изображения на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), Одигитрия (Пътеводителка) и Оранта (Знамение), икони на Иисус Христос и различни православни светци като св. Георги, св. Николай Чудотворец, св. апостол и евангелист Йоан Богослов и св. Архангел Михаил.

Изложба на Татяна Недялкова, Свети Йоан Богослов (Източник: Галерия "Париж")

Характерно за иконите на Татяна е, че от една страна тя следва точно оригиналните образци, а от друга успява да внесе своя авторски почерк чрез една специфична живописна обработка на фона и орнаментиката. По този начин всяка една нейна икона се превръща в уникално и единствено художествено произведение.

Още

Уникална колекция църковна живопис в "Икони от Странджа и региона на Бургас"

Уникална колекция църковна живопис в "Икони от Странджа и региона на Бургас"

Изложбата с икони ще може да се разгледа на живо в галерия "Париж" до 4 май 2024 г. или онлайн в сайтовете на галерията и ICONS-BG.

Галерия "Париж" пожелава на всички християни Светли Великденски празници!

Надя Павлова

 "Веднъж (Мойсей) откара стадото далеч в пустинята и дойде при Божията планина Хорив. И яви му се ангел Господен в огнен пламък изсред една къпина. И видя той, че къпината гори в огън, но не изгаря. Мойсей рече: ще ида и ще погледам това велико явление защо къпината не изгаря..., и извика към него Бог изсред къпината и рече Мойсее! Мойсее! Той отговори: Ето ме, Господи! И рече Бог: не се приближавай насам; събуй си обущата от нозете, защото мястото, на което стоиш, е земя света" (Изх. 3:1-5).

Още

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Икони и стенописи, свързани с последните земни дни на Христос

Още

 Направете своята 3D виртуална разходка в галерията с икони в Пловдив

Направете своята 3D виртуална разходка в галерията с икони в Пловдив

Още

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Още

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

Иконите на Атанас Атанасов и Станимир Желев в Галерия "Арте"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Инициативата "Отворени гардероби" събира средства за Здравния фонд на артистите в България

Събитието ще се проведе на 10 март като част от Софийския театрален салон

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Познаваш ли ГЕРОИТЕ на 2023 г.?

Всеки може да номинира доброволец или журналист за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Два британски музея връщат временно златни и сребърни артефакти на Гана

Ценните предмети са били откраднати от британските военни по време на англо-ашантските войни през 1873-1874 г. и 1895-1896 г.

Изложба в Лондон пресъздава страданията на израелските заложници в Газа

Инсталацията "Глас от тунелите" е разположена в изоставена сграда в Източен Лондон и се основава на описанията на някои от освободените заложници