Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пловдив дава седем милиона за култура, София - два

КУЛТУРА, МЕДИИ И ТУРИЗЪМ

Пловдив дава седем милиона за култура, София - два

Конференцията "Медии и туризъм" в града под тепетата обедини за общи усилия двата сектора

Конференцията "Медии и туризъм". От ляво на дясно: Екатерина Кючукова от УС на СБЖ, Наско Начев - председател на ПЖД "Глас", зам.кметът по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов и председателят на СБЖ Снежана Тодорова

Пловдив събра в Дома на културата "Борис Христов" журналисти от София, Бургас и Пловдив на конференция на тема "Медии и туризъм". Събитието бе организирано по повод 180 години от началото на българската журналистика и 130 години от създаването на организирано журналистическо движение в страната.

Форумът "Медии и туризъм" бе организиран от пловдивските дружества към Съюза на българските журналисти, в партньорство с Община Пловдив.

Участниците в конференцията разглеждат мозайките в базиликата "Ирини" в Пловдив / Снимка: Impressio

Домакините от Пловдив бяха организирали динамична програма за гостите си след конференцията, за да покажат с гордост значими културни постижения на община Пловдив. На самата конференция заместник-кмета по "Култура, археология и туризъм" на Община Пловдив - Пламен Панов отбеляза, че общината е гласувала бюджет от 7 милиона лева за култура през настоящата година.

В тази връзка само да отбележим, че средствата в бюджета на столицата са едва два милиона.

Групата журналисти на разкопките в Римски терми, Хисаря / Снимка: Impressio

Г-н Панов запозна гостите с актуална информация за политиките на община Пловдив, реализирани чрез Културния календар, който обхваща множество прояви с местно, национално и международно значение, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура на жителите на общината чрез децентрализиране на културните процеси, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм.

Изобщо, с популяризиране на културата на Пловдив по света.

Старосел / Снимка: Impressio

Конференцията бе открита от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя подчерта, че "Пловдив е един от българските градове, в които журналистиката ни има сериозна биография още преди Освобождението". В Пловдив д-р Иван Богоров редактира първото българско специализирано периодично издание (на икономическа тематика) - сп. "Журнал за наука, занаят и търговия", което започва да се печата в Белград през 1862 г. Найден Геров публикува статии в тогавашния периодичен печат в подкрепа на борбата за църковна независимост.

Снимка: Impressio

"От Пловдив Христо Г. Данов прави много популярния "Летоструй или домашен календар" (1869-1876), печатан във Виена. Йоаким Груев изпраща редовно дописки до "Цариградски вестник", рекордьор сред тогавашните вестници с 14 години живот. И още много, много други", каза в откриващия панел Наско Начев, председател на ПЖД "Глас", който бе в ролята на модератор на конференцията.

Част от рисунките в Старо Железаре, които станаха световно известни / Снимка: Impressio.dir

Домакините отбелязаха, че от пандемичните ограничения заради ковид, туристическият сектор в Пловдив пострадал сериозно, в сравнение с отбелязания ръст през 2019-а, когато градът беше Европейска столица на културата. Но днес по данни на НСИ за 2023 година, общият брой реализирани нощувки в местата за настаняване за 2023 година възлиза на 661 967, и регистрира ръст от 28 % спрямо предходната 2022-ра, и 30% в сравнение със същия период на 2019-а.

Пловдив е град, изграден върху пластове древност / Снимка: Impressio

Г-н Панов представи пред участниците и гостите на конференцията информация за дейностите по редица проекти на общината и програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", в която са включени 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив".

Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Изглед от Пловдив / Снимка: Impressio

Проектът включва подобряване на условията и качеството на представяне на богатото културно наследство на Община Пловдив чрез реновиране и прилагане на интерактивни методи в седемте културни институции в рамките на града. Реализираните дейности включват: обновяване и ревитализиране на помещения; закупуване на витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; разработване на мобилно приложение - тип quest игра, включващо аудио гайд, което представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин.

Снимка: Impressio.dir

За пръв път пред медиите бяха съобщени детайли за новото мобилно приложение "АртиФакт Пловдив" (ART&FACT PLOVDIV), създадено по проекта, което свързва всички културни институции в Пловдив. То цели да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и чуждестранни туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции.

Изглед към вила "Юстина" / Снимка: Impressio

Екатерина Кючукова от пловдивското дружество на СБЖ и член на Управителния съвет на съюза изнесе презентация за работата на журналистите от град Пловдив. По изключително завладяващ начин - чрез видеа, гостите имаха възможност да се запознаят с част от богатата история на медиите и журналистите в град Пловдив.

Археологическият музей в Хисаря / Снимка: Impressio

Презентация направи и Георги Найденов, председател на ПДЖ "Европрес", президент на Международната академия "Европрес" и на фондация "За хората с добри сърца". В словото си той подчерта, че туризмът е немислим без мир и добросъседски отношения между държавите, а културата е най-успешният посланик на мира.

Енотеката на вила "Юстина" / Снимка: Impressio

Гостите разгледаха Епископската базилика на Филипопол, "Вила "Юстина", Тракийската гробница в Старосел, Римските терми в Хисаря и други емблематични места за туризъм в един от най-древните, най-зелените и най-красиви градове на България.

Изглед от парка в Пловдив / Снимка: Impressio

Привечер пловдивчани откриха тържествено Дондуковата градина. Хубавото време, противно на прогнозата за дъжд, позволи градът да се изпълни с хора и празничното настроение да завладее всички паркове и улици.

  Откриване на Дондуковата градина в Пловдив / Снимка: Impressio

Пловдив даде пример за обмяна на опит и за креативно сътрудничество, как културата може да допринесе за развитието не само на туризма, но на всички сектори, които влияят върху начина ни на живот.

Impressio.dir

Още

Виртуозна новина - Ингви Малмстийн в Пловдив!

Виртуозна новина - Ингви Малмстийн в Пловдив!

Още

Спектакълът "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив ще открие театралния фестивал MITEM

Спектакълът "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив ще открие театралния фестивал MITEM

Още

Фестивалът ФРАНКОФОЛИ отново в Пловдив през юни

Фестивалът ФРАНКОФОЛИ отново в Пловдив през юни

Още

За 27-и път се откри фестивалът за документално и анимационно кино "Златен ритон"  в Пловдив

За 27-и път се откри фестивалът за документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Инициативата "Отворени гардероби" събира средства за Здравния фонд на артистите в България

Събитието ще се проведе на 10 март като част от Софийския театрален салон

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Познаваш ли ГЕРОИТЕ на 2023 г.?

Всеки може да номинира доброволец или журналист за Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes

Два британски музея връщат временно златни и сребърни артефакти на Гана

Ценните предмети са били откраднати от британските военни по време на англо-ашантските войни през 1873-1874 г. и 1895-1896 г.

Изложба в Лондон пресъздава страданията на израелските заложници в Газа

Инсталацията "Глас от тунелите" е разположена в изоставена сграда в Източен Лондон и се основава на описанията на някои от освободените заложници