Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

КНИГИТЕ И КИНОТО

Почина авторката на "Анжелик" - Ан Голон

Писателката водила 10-годишно дело за авторски права

Ан Голон с всичките 13 книги за Анжелик

На 16 юли т.г. агенция "France Press" съобщи за смъртта на 95-годишната писателка Ан Голон. Българските зрители познават творчеството й от книгите й и от излъчения по БНТ филм "Анжелик" на Ариел Зейтун, който излезе на екран през 2013 г. и представлява приключенска романтична драма, по романите на съпрузите Ан и Серж Голон от серията "Маркизата на ангелите".

Актрисата Мишел Мерсие в ролята на Анжелик

Сюжетът на филма "Анжелик": Във Франция на Луи ХІV младата Анжелик е продадена за съпруга на граф Пейрак, за да изплати дългове на разорения си баща. Уреденият брак се оказва силна връзка. Красивата и умна баронеса постепенно разкрива сърцето си, а Пейрак е интелигентен, чувствителен, щедър и волеви мъж с чувство за хумор. Анжелик скоро е "откупена" с истинска любов, но графът е в опасност заради стара и опасна тайна. Анжелик ще воюва с цяла армия от "грешници" срещу Двореца и Краля с най-силното оръжие - Любовта.

Кадър от филма "Анжелик и Кралят"

Филмовата Анжелик спечелва сърцата на милиони зрители по света. Малко от тях, обаче, знаят повече за създателите й - съпрузите Ан и Серж Голон.

През декември писателката щеше да навърши 96

Ан Голон е родена като Симон Шенжьо на 17 декември 1921 г. в Тулон, в семейството на капитан от френския флот. Като малко момиченце Симон се увличала от рисуването. Когато баща й постъпва на работа в авиацията, от любов към него, тя нарисувала... 500 самолета. На 18 написва първата си книга - "Страна за моите очи". Публикува я през 1944 г. под псевдонима Жоел Дантерн. Започва работа като журналист. По време на Втората световна война, когато Франция е под окупацията на нацистите, Симон предприема бягство с велосипед към испанската граница. Когато я арестуват, девойката смело заявява на немския офицер, че е художничка, която пътува, "за да рисува красивата си страна". Ошашавен от отговора и свободното и безстрашно поведение на Симон, немецът й издава пропуск и тя минава границата, но после се връща обратно в родината си.

Афиш на филма Анжелик"

След войната започва да издава сп. "Франция 47" и получава първата си литературна награда - за книгата "Патрулът на невинния светец". Заминава за Африка и прави серия от репортажи в Конго. Именно там среща Всеволод Сергеевич Голубинов - бъдещия си съпруг. Всеволод, както е рожденото име на бъдещия писател Серж Голон, е син на руски дипломат - консул в Персия /Иран/. Младият Голубинов получил образование във Франция - завършил химия и геология в Нанси. Като геолог много пътувал - чак в Китай, Индокитай, Тибет. По неведомите пътища на съдбата се озовава в Конго по едно и също време със Симон. Двамата европейци се влюбват и остават в първите години на брака си в Конго - мястото на първата им среща. Когато се прибират във Франция, Всеволод не може да си намери работа като геолог. Така започва тяхната съвместна литературна работа. Първата им обща книга като съавтори разказва за дивите животни в Африка. По онова време Симон ражда и първото им дете. Докато се грижи за новороденото и е повече у дома, й хрумва да напише историко-приключенски роман. Двамата със съпруга й си разпределят задачите - тя изучава материалите и построява фабулата, а той проучва исторически факти и я консултира в подробностите. Първата им книга в приключенския жанр съдържа 900 страници. Книгата излиза през 1956 г. и събужда толкова голям интерес, че бързо преминава границите на Франция. Става въпрос именно за "Анжелик, маркизата на ангелите".

Афиш на филма "Анжелик"

Скоро след нея двамата съпрузи написват още една книга - "Пътят към Версай". Това е първата книга, подписана с имената и на двамата, като Всеволод за пръв път се изписва като Серж Голон. През 1962 г. вече има 6 книги с героинята Анжелик, като последната от тях носи заглавието "Анжелик и нейната любов". Ан Голон я завършва в Америка. Съпружеската двойка писатели вече имат четири деца и графикът им е много натоварен. От една страна ги притискат издателите, от друга се идват поканите за екранизация на романите им. Първият филм за Анжелик се появява през 1964 г. Интересът към филма е голям и се пренася обратно и върху книгите.

Афиш на филма "Анжелик"

Ан и Серж Голон заминават за САЩ и Канада, за да събират материал за бъдещите си творби. Там живеят няколко години. Цикълът романи продължава с "Анжелик в новия свят", "Изкушението на Анжелик", а през 1972 г. Ан Голон завършва романа "Анжелик и демонът". По онова време Серж подготвя изложба като художник в Квебек. Вероятно от напрежението, скоропостижно умира, без да дочака 70-ия си рожден ден. Ан успява да преодолее мъката по своя другар в живота и творчеството, като намира утеха в работата - за кратко време написва още четири тома от серията за Анжелик. Така книгите стават общо 13. Последната е "Победата на Анжелик" и е издадена във Франция през 1985 г.

Ан трябва да води жестока битка с издатели за авторските права. Съдебен процес изцежда силите й в продължение на 10 години. През 1995 г. тя изгубва делото с издателството "Hachette", но неуспехът се оказва формален - през 2004 г. Ан Голон получава всички авторски права за книгите от серията за Анжелик. В последните години от живота си Ан Голон започва да преработва романите. Дъщеря й открива агенция, която да поеме всички грижи по авторските права и издаването на книгите на своите родители. Така историите с Анжелик ще продължат да вълнуват читателите и зрителите, и след смъртта на Ан и Серж Голон.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Поетът Иван Ланджев: Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

"Само на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина", каза поетът, поканен да изнесе традиционното слово за празника пред Националната библиотека

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"