Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шоколади "Гайо" - какаото обича Пловдив

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Шоколади "Гайо" - какаото обича Пловдив

"Всички имаме нужда от емоция, от смисъл, от преживяване както в нещата, които правим, така и в тези, които консумираме", казва магьосникът на шоколада

Снимка: Официална фейсбук страница

Поредицата "DIRections", в която пътешестваме из градовете на България, е на последна спирка в Пловдив. Ще ви срещнем с французина Венсан Гайо, който се влюби в Града на тепетата и създаде тук заедно със своята съпруга Мария фабриката за шоколади с автентичен вкус и мисия "Гайо". За Венсан магията на шоколада е, че може да се комбинира с почти всичко - български малини и лешници, пчелен прашец и кардамон, люти чушки, сол от Атанасовското езеро край Бургас, най-богатия резерват в Европа на диви птици.

Наш партньор в поредицата е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

Снимка: Официална фейсбук страница

Още

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Щастие на парченца, доза допамин, хапка вълнение, повече от храна - да, за шоколада става дума. Мислим си, че познаваме шоколада, но всъщност знаем толкова малко за него. За да разберем душата на шоколада, отиваме в пловдивския квартал "Прослав", където при влаковата линия се е сгушила една красива нова сграда. Там ще се срещнем с Венсан Гайо, французин и вече истински пловдивчанин - не заради 8-те години, откакто живее в Града на тепетата със своята съпруга Мария, а защото е намерил перфектния баланс между работата и удоволствието, между вкуса и технологията, между шоколада като бизнес и като кауза.

Снимка: Официална фейсбук страница

В дома на "Гайо Шоколад" те примамва просторно антре. От едната страна на бара пробваме чай от какао и шоколадови изкушения, а на масата в другия край са оставени детски рисунки от ученическата група, гостувала преди нашата среща. Шоколадовите турове са една от инициативите, които Венсан и Мария провеждат във фабриката, както и лекции, кулинарни курсове, концерти, прожекции и още събития.

Снимка: Официална фейсбук страница

Двамата искат повече хора да разберат как наистина се прави шоколад - само с две съставки и половина и без никакви консерванти. Да, това са какаови зърна, какаово масло, което се добива при обработката им, и рафинирана захар.

Целта, казва Венсан, е: "Ако може съвсем малко да събудим децата, а и възрастните, че има храна, която ни разболява, и храна, която ни прави здрави".

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Той води туровете, в които всеки може да си изцапа ръцете и да създаде свой шоколад, че даже и да нарисува опаковката. Всеки тур започва с интродукция за какаото, защото "това обяснява всичко". И труда, и енергията, и качеството, и вкуса.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Още

Китайски красавици, които могат да се стопят в устата ви

Китайски красавици, които могат да се стопят в устата ви

Венсан включва телевизора. Гледаме кадри, които е заснел в какаова плантация в Мексико. На екрана няколко поколения ръце обработват скъпоценното какао - от брането и разцепването на шушулката, през измиването на зърната и изсушаването им на слънце, до почистването от обелките и стриването на зърната до гъста течност, каквото всъщност е истинското какао - това, което древните народи смятали за напитка на боговете. Ацтеките използвали какаовите зърна като парична единица и вярвали, че чрез него могат да се свържат с отвъдното и с божествата. Древните познавали полезните свойства на какаото, които не са се променили до днес.

Снимка: Официална фейсбук страница

"Какаото е повече от растение. То е голяма част от живота в Централна и Южна Америка. Хората са много бедни, но всеки има по няколко какаови дървета. Какаото е част от историята от хиляди години - до днес. То е нещо духовно, не е само храна. Достатъчно е да видите как един фермер се отнася с плода и със зърната какао - наистина е впечатляващо", разказва Венсан за Мексико.

Допълва, че тези плантации са перфектни екосистеми, в които хората следват природата, а не обратно. Там няма нито едно случайно дърво - има такива за плод, такива за сянка, дървета - плевели, както и специален сорт цветя, задържащи вода за сухия период.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Още

Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

Оригинални торти, които приличат повече на скулптури

Венсан е изключително внимателен за произхода на какаовите зърна. Избира проверени ферми от Централна и Латинска Америка, в които няма експлоатация и детски труд. Около нас има чували с безценната суровина - от тях в последствие се правят чанти и сувенири. Фабриката на практика не изхвърля нищо, а хартиените и пластмасови опаковки се рециклират. Наречете го кръгова икономика или затворен цикъл, но дори това не е най-впечатляващото.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Пътят на какаото

Още

Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

Шеф Бен Чърчил - илюзионистът в кухнята

На плота под телевизора стои каменна ръчна преса за стриване на зърната. В "Гайо" сами са си направили и машина за обелване. "Това е старият начин за производство. Няма емулгатори и палмово олио, даващи мазното усещане в индустриалните шоколади. Работим с качествените суровини, които по принцип трябва да съдържа истинският шоколад. Който е опитвал нашия шоколад, веднага усеща разликата", казва Венсан, докато надникваме в производствената зала.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Зърната се сортират, изпичат, обелват и поставят във въртяща се мелница, където престояват 3 дни. През това време се отделя какаовото масло. После какаото се смила до гъста течност, добавят се какаовото масло и захарта - и магията става, но бавно.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

"След като шоколадът е готов, му даваме почивка, тъй като аз казвам, че е стресиран. За хората е малко странно, че шоколадът може да бъде стресиран, но ако го опитате в този момент, ще видите, че е различен. За седмица - две шоколадът отпуска своя вкус. После темперираме за блясък и хомогенна структура и оформяваме блокчетата. Пакетираме ръчно, за да сме сигурни, че всяко едно блокче, което излиза оттук, е такова, каквото ние бихме опитали", допълва Венсан.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Как започва всичко?

Още

Фантастични пейзажи, които могат да се хапнат

Фантастични пейзажи, които могат да се хапнат

Той е музикант и тонрежисьор. Тя е завършила международна политика във Франция. Събира ги любовта - и още нещо. "Преди години се запознахме с хора от Венецуела с плантация за какао. Дотогава какаото за нас беше кафяв прах, който купувахме от магазина, за да си правим мляко с какао. Тогава разбрахме какво е какаото, колко е ценно и какво означава за тези хора. Така се роди нашето любопитство към какаото и шоколада. Започнахме да опитваме, да приготвяме рецепти. Тогава живеехме в Лион, работихме в различни сфери", разказва Венсан.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Двойката решава, че ще се премести в България, защото "тук е хубаво". Мария е от Пловдив и двамата изобщо нямат колебания къде ще живеят. Пловдив Венсан описва така: " Всеки път, когато пътувам и се връщам, се убеждавам, че този град е специален. В много градове има история, но в Пловдив хората живеят в историята. Накъдето и да се обърнеш, ще видиш нещо, което стои от векове, има стойност и придава едно усещане на спокойствие, удовлетворение и издигане над нещата. Когато имаме гости от чужбина, аз искам да ги потопя в тази история ".

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Семейство Гайо ще подарят на любимия Пловдив още една красива история. "Трябваше да направим промяна, за да останем тук. Нещо наше, в което да се чувстваме добре - без компромиси. Шоколадът вече беше част от нашия живот и решихме, че това е добър начин да споделим хубави емоции с повече хора. В началото нашите приятели ни гледаха като луди, но все пак опитахме. Учихме се, ходихме при шоколатиери от Франция и Италия, които работят директно от зърната. Карахме курсове. В даден момент изоставихме старите си професии и започнахме двамата", спомня си Венсан.

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Днес, 8 години по-късно, най-търсените шоколади на "Гайо" са млечният с карамелизирани бадеми и натуралният със 70% съдържание на какао. Гамата на натуралните шоколади със силен вкус набира скорост. "Всеки шоколад си има публика", шегува се създателят им. Питам го защо "Гайо" са толкова успешни, а той отговаря:

"Всички имаме нужда от емоция, от смисъл, от преживяване както в нещата, които правим, така и в тези, които консумираме. Всички имаме емоционална връзка с шоколада - дали го обичаме, дали не. От детството той е при нас".

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Въпрос на малко късмет

За точната рецепта за даден шоколад трябва не само техника и добра идея "Мисля, че всеки шоколад избира кога да се появи. Много говорим с Мария, много рецепти сме коментирали и пробвали, но не винаги стават", признава Венсан. В "Гайо" обаче нямат време да се връщат назад. Причината? " Шоколадът дава огромна свобода".

Шоколади "Гайо": WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM

Цветана Георгиева

Още

Град на схеми за бохеми

Град на схеми за бохеми

Още

В Капана на изкуството

В Капана на изкуството

Още

Агент Джуската и мастилените обувки

Агент Джуската и мастилените обувки

Още

"Л" като Ловеч, люляци и любов

"Л" като Ловеч, люляци и любов

Още

За бирата и хората или кой е г-н Хопс

За бирата и хората или кой е г-н Хопс

Още

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Още

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Още

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

Още

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Още

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

Още

Антон Иванов: Ако имаш враг, пожелай му да си има ресторант

Антон Иванов: Ако имаш враг, пожелай му да си има ресторант

Още

Несебър - приказка за синьо море, бели лебеди и Черна Богородица

Несебър - приказка за синьо море, бели лебеди и Черна Богородица

 

Коментирай 0

1/1

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Снимка: Официален профил в INSTAGRAM

Календар

Препоръчваме ви

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Лили Браун се омъжва два пъти, но развива идея за премахването на брака

Христо Юскеселиев - Мечтателят с камера остава вечно жив

Днес изпратихме една от легендите на българската фотожурналистика, който ни напусна на 16 юни на 86-годишна възраст

Композиторът Кирил Икономов стана на 65

Юбилеят ще бъде отбелязан със серия мащабни концерти наесен

Невероятната съдба на Марина Шаляпина - дъщерята на легендарния оперен бас

Нейният съпруг е основател на Венецианския кинофестивал и на легендарната филмова студия "Чинечита"

 Николай Райнов и неговото Омагьосано царство

Софийска градска художествена галерия отбелязва с официални събития и мащабна изложба 130 години от рождението на уникалния български творец

Дечко Узунов vs. Дечко Узунов

С изложбата "Дечко Узунов. Автопортретът" се отблязват 120 години от рождението на гениалния художник