Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Несебър - приказка за синьо море, бели лебеди и Черна Богородица

НАШАТА БЪЛГАРИЯ

Несебър - приказка за синьо море, бели лебеди и Черна Богородица

Старото име на града - Месемврия, звучи като мелодия

Снимки: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Юлиян Илиев, Dir.bg

Поредицата DIRectons този път ни отвежда в един от най-красивите градове на България - Несебър. Наш партньор в това пътешествие е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години. Разходката ни започва от Стария Несебър, навръх празника на града - 15-и август - Голяма Богородица, и след него.

И тази година, като всяка предишна, Несебър бе гъмжило от народ навръх Празника на Божията майка.

Снимка: Авторът

Ако предишните дни ви се е струвало, че туристите са малко, то на този ден имате чувството, че де-що има турист по Черноморието ни, е дошъл тук. Църквата "Св. Успение Богородично" е пълна с народ - всеки иска да се поклони на иконите.

Снимка: Авторът

Счита се, че в тази църква молитвите към Светата майка се чуват и сбъдват.

Снимка: Авторът

Неслучайно по традиция, на този ден много родители искат да кръстят децата си тук. В централната част на храма гъмжи от роднини на ревливи бебета. А навън оживлението се поддържа от традиционния курбан, който от известно време насам приготвя веселякът Ути Бъчваров. Знамето се вее, а Ути върти черпака и подканя опашката да не "разваля реда".

Снимка: Авторът

Такава е атмосферата вътре и вън от най-почитаната църква в Несебър.

Снимка: Авторът

Местните хора разправят много истории, свързани с нея, както и с една от най-мистериозните икони - тази на Черната Богородица. Единствената, след Иберската, на която Богородица е с черно лице. Всъщност, според специалисти, е нейно копие.

Тя стои редом до икона на Пресветлата Дева Мария с Младенеца, и който мине до едната, задължително оставя дар и на другата.

Снимка: Авторът

Несебърчани изпитват страхопочитание към Черната Св. Богородица, защото в миналото е трябвало да изплащат тежък грях към нея.

Според местната мълва, с общински и частни коли са разсипвали захар из улиците на града, за да пресекат Злото, сполетяло ги като Възмездие за грях към иконата.

Снимка: Авторът

Още

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Наименованието, което дават местните хора на реликвата - Черната Св. Богородица, има не само буквален, но и скрит смисъл.

Иконата е копие на Иверската икона и била намерена преди повече от два века на едно дърво в града. Цъкали с език хората и се чудели кой ли я е закачил там?...

Никой не смеел дори да си помисли да я откачи от дървото. Свалянето й оттам за празници, било свещенодействие, позволено единствено на свещеници, и то само за поклонения в църквите. После пак я връщали на дървото.

Снимка: Авторът

Според преданието Черната Св. Богородица се явила насън на една девица от града, и й казала, че вече иска да "слезе" от дървото и да си има свой дом. Така, на мястото на дървото, била построена църквата "Св. Успение Богородично".

Снимка: Авторът

Парите за строежа, разказват местни хора от по-старото поколение, били намерени в корените на дървото, така че Светата майка "сама си платила" храма.

В него започнали да се случват чудодейни неща - слепи проглеждали, бездетни зачевали, болни се изцерявали. Тръгнала славата на църквата на Божията майка с черното лице.

Снимка: Авторът

Докато един ден, през 1994-а година - в началото на т.нар. демокрация, не станал обир - някой откраднал иконата. Открили обирджиите - някакви младежи, а иконата била намерена и пратена за реставрация в Сливен. Но въпреки това, от обира нататък започнали да се случват "черни" случки - без болест взели да умират при нелепи инциденти много млади хора от града.

Снимка: Авторът

Хората взели да шушукат от ухо на ухо, че Черната Богородица си отмъщава за кражбата?...

Според местните, някаква жена отишла да пита Ванга какво да правят? И Петричката врачка поръчала, за да се спре Злото, да наръсят целия Несебър със захар.

Снимка: Авторът

Първоначално, местната управа и свещениците не давали и дума да се изрече да се ръси из града захар, и че това са "глупости", но в крайна сметка, под натиска на жителите на Несебър, склонили да се изпълни заръката на пророчицата.  

Снимка: Авторът

Целият Несебър бил "подсладен", и Злото като по чудо напуснало "озахарения" град. Олекнало на душите на несебърчани, а от този момент нататък, започнали да изпитват особено страхопочитание към Черната Св. Богородица - взели да я считат за "тяхната" си икона.

И сега, ако отидете в храма, ще видите, че има такива малки иконки с Богородица с черно лице, на които чуужденците се дивят и питат, защо й е черно лицето на Светлата Дева? Но, това си е градска тайна - една от съкровените тайни на несебърчани.

Снимка: Авторът

Старият Несебър, където се намира църквата, е пълен с история и мистика.

Още като тръгнете нагоре от античната арка на входа и почнете да се лутате по малките улички с дървени къщи и веранди с гледка към морето, влизате в някаква приказка, в която всички времена са едно, а митовете и легендите се възприемат като нещо естествено.

Снимка: Авторът

Камъни на хиляди години, останки от крепости и достолепни дървени къщи, задвижват въображението с такава скорост, че се чувствате като пътешественик през времето и пространството.

Снимка: Авторът

Като прибавите към всичко това зеленината наоколо и синьото море, което опасва града, мириса на море, светлините, шума на вълните и крясъка на чайките и гларусите, се получава един възбуждащ "коктейл" от емоции, който искате да изживеете с пълна сила, в една интимна близост с магията на този древен град.

Някога той се казвал Месемврия.

Когато изричате това име на глас, то звучи като мантра, в която има едновременно и морска вълна и море - истинска мелодия, за релакс на сетивата.

Оставяте се на движението, което ви води без посока - просто се лутате и преоткривате красиви кътчета, които скътвате за спомен във душата си.

Къде можете да отидете?

Най-тривиалното е да се снимате пред Старата Митрополия. Но няма турист, който да пропусне да го направи. Изкушение е да се видиш "отпечатан" върху древните камъни...

Снимка: Авторът

А после?

Снимка: Авторът

Ако приемем за център площата пред Митрополията, то няколко лъча ви подканят да тръгнете по тях, и вие първоначално се чудите, кой път да изберете.

Поседнете да помислите в едно от кафенетата в близост до древните камъни. Романтично е.

Снимка: Авторът

Едно от любимите места за мнозина е Арт кафето, до самата Митрополия. То неслучайно се казва така. Още повече, че дъщерята на собствениците - Теодора, е художничка, куратор и търговец на картини. 

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

По тротоара пътьом ще привлекат погледа ви картини на местни и приходящи художници и антикварни щандове, мирно съжителстващи с всякаква друга шарения, типична за туристическите градчета по света.

Снимка: Авторът

За по-богатите и претенциозните има златарски магазини, дори магазини за диаманти, но както се казва - "за всеки влак си има пътници".

Снимка: Авторът

Време е за обяд, а по която и уличка в Стария град да тръгнете, тя ще ви отведе до морето, където ресторант до ресторанта предлагат разнообразна храна - главно морски деликатеси, плюс изглед към морето. Гледката е една за всички, и е винаги прекрасна. Особено привечер, когато морето притихва и в някои по-закътани заливи може да видите лебеди. 

Снимка: Авторът

Ако пък, след по-дълъг престой на морето, гледката към него, вече ви се струва банална, ви предлагаме уюта на речен поток и планински ландшафт, в който дори има пещера със сталактити и сталагмити.

Всеки от местните хора ще ви упъти към Еко-бара "При Майкъл", където ще попаднете в една коренно различна от морската атмосфера - барът е истински оазис за сетивата. Туристите някак научават за него и дори се струпват там, още преди да го отворят.

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Вътре сядате в "скута" на скали, а щом излезете от "пещерата", попадате в двор, опасан в зеленина и ромолящи потоци.   

Снимка: Авторът

На фона на Стария град, на пръв поглед Новият изглежда малко овехтял и безинтересен. В него дори на главната улица сякаш от години не се случва почти нищо. Магазини с шапки, дрехи и обувки, до ресторанти, щандове за пица, палачинки, сладолед и пуканки, и хора в плажно облекло, които реят поглед по витрините. Такава е гледката.

Но пък вечер мнението ви за тази "тривиална" атмосфера напълно ще се промени. Тогава ще се чудите кой "град" да изберете - Стария, или Новия Несебър. 

Снимка: Авторът

Тогава Новият град се изпълва с живот и романтично "свети".

Има барчета с коктейли и хубава музика, а покрай брега с изглед към отсрещния бряг - Св. Влас, са изникнали чудни малки ресторантчета със задушевна атмосфера.

Снимка: Авторът

Долу, в ниското, е красивата алея, по която може да обиколиш пешком целия полуостров - да отидеш пешком от Новия до Стария Несебър, или обратно.

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Въртележки, цирк, музика и малки влакчета допълват атракциона. На фона на светлините, които се оглеждат в морето, като достолепен рицар издига снага Вятърната мелница на моста към Стария град, а в далечината свети в бяло Кръста.

Снимка: Авторът

Вдясно от тях смутно се вижда силуета на Лодката на художника Ставри Калинов.

Снимка: Авторът

Всъщност, художникът има още една своя заслуга за града - той превърна една стара баня в малка Сикстинска капела.

Снимка: Авторът

Достъпът до нея е ограничен - само когато там е художникът или някоя от дъщерите му, но този път имаме късмет - Реджина ни отваря вратата към този истински оазис на изобразителното изкуство. 

Снимка: Авторът

За хората с изтънчени аристократични вкусове пък е истински късмет, ако могат да влязат и да видят галерията на Иван Хаджиев, където са си дали среща копия на шедьоври на световното изкуство, като скулптурата на Венера Милоска, както и творби на съвременни художници. 

Снимка: Авторът

Нашата разходка продължава по друг "ръкав" на Стария Несебър - надолу, към Яхтеното пристанище и Морската гара, от която, ако вдигнеш поглед към скатовете нагоре в обратна посока, може да видиш Амфитеатъра, а вляво от него - цял ред кацнали в скалите красиви дървени къщи с ресторанти.

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Те са построени върху скалистите скатове, сякаш вперили взор в морето. Някои от къщите по "главната" на Стария град са "родени" с късмета да бъдат на такова място, че имат вход и изглед и към морето, и откъм улицата. Така привличат клиенти и от двете посоки. 

Снимка: Авторът

Накъдето и да потеглиш в Несебър през лятото, градът е едно цяло - старото и новото съжителстват ръка за ръка, и ти безропотно се оставяш на изкушението да кръстосваш града, или да отплаваш към Слънчев бряг, или Св. Влас. 

Снимка: Авторът

Новият Несебър вече си има и нов квартал - "Черно море", който скоро ще се слее с Равда, а това също крие изкусително очарование, защото разходката от Несебър към Равда вече "много си струва".

Снимка: Авторът

Близо 5 километра разстояние покрай морето се взимат неусетно, защото пейзажът се сменя с толкова красиви картини и разнообразни удоволствия, че се чудиш кое от тях да избереш.

Може да поспреш за почивка, и ако не за вечеря, то поне за едно питие да поседнеш в някое от уютните расторантчета по брега. По желание - пешком, или по вода.  

Снимка: Авторът

Някога по тези брегове са пристигали много кораби. Несебър е основан преди хилядолетия - в края на бронзовата епоха.

Траките го нарекли Месамбрия Понтика. През Средновековието градът първо се казва Месемврия, а по-късно - Несебър. 

Снимка: Авторът

Елините създават тук през VI в. пр. н.е. своя колония, която се превръща в град-държава, с масивна крепостна стена и собствено водоснабдяване.

Градът още тогава е имал две пристанища - северно и южно.

Снимка: Авторът

Започват активни строежи: строят се базилики, училища и красиви домове. По онова време е построен Градският амфитеатър, а също и Митрополията.

Снимка: Авторът

Тя е издигната през V-VI в. като трикорабна базилика - истински колос за времето си. Величествено изглежда и днес.

През 72 г. пр. н.е. градът е завзет от римляните. След това - от византийците. И ето че през 812 г. пред стените на града влиза Хан Крум. Славяни и прабългари се заселват тук. През 917 г. цар Симеон, след победата си над византийците при Ахелой, присъединява града в границите на България.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Този красив полуостров много пъти е ставал жертва на набези - никой не искал да се прости с толкова красиво притежание.

На няколко пъти градът е ту български, ту византийски. Но най-голям разцвет придобива през XIV в., при управлението на Иван Александър. Тогава в града имало над 40 църкви, щедро дарявани от царя. Най-старата черква е базиликата на морския бряг, от която са останали само основите. Строена е през V-VI в.

Дните на величие, за жалост, са прекъснати от турското робство. По негово време, а и доста след Освобождението, градът запада, а жителите му се препитават с главно с риболов и земеделие.

Снимка: Авторът

В годините след 1944-а се градът започва бавно да се съвзема от последния тежък исторически период.

Започват да се полагат особени грижи за реставрация на останките от миналото. Запазени са много черкви от Средновековието с богата архитектурна украса.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Изгубеният Несебър - един от най-старите градове в Европа

Особено внимание заслужава черквата "Св. Иван Кръстител", кръстокуполна сграда от X-XI в., където днес се намира Археологическият музей. Уреден е през 1956 г.

В музей е превърната и православната черква "Св. Стефан", строена през XI в., в която може да се удивите от високохудожествените стенописи, фрески от XVI в. и иконостас от XVII в.

Музей е и черквата "Св. Спас". Тя е единственият християнски храм, построен по време на турското робство - през 1609 г. Изградена е от камъни и кал. Несебърски майстори зографисали стените й с евангелски сцени и ликовете на светии.

Етнографският музей пък е настанен в къщата на видния несебърчанин Москояни. В нея може да видите много предмети от бита и традиционните носии на хората от този край.

През 1956 г. Старият Несебър е обявен за национален град-музей, национален архитектурен и археологически резерват. През 1976 г. са обявени за природна забележителност и пясъчните дюни край Несебър, а през 1983 г. Старият Несебър е включен в Списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Още

Древни икони от Несебър ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва

Древни икони от Несебър ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва

Изследователи и учени от цял свят са заинтригувани от златното съкровище от накити, открити през 60-те години на миналия век, хрониката с летописни бележки от XV в. с историята на града, Месемврийските грамоти на цар Иван Александър и др. ценни артефакти.

И като ви разведохме из този приказен град с древна история, да не пропуснем да споменем и че в региона на Несебър е един от най-предпочитаните ни курорти - "Слънчев бряг". Строежът на курортния комплекс започва през 1958 г. Изникването на курорта е провокирано от невероятната природна даденост в този район - обширен плаж и дюни с кварцов пясък.

Снимка: Авторът

Българите сме благословени от природата, че е била толкова щедра, като ни е дарила това райско кътче на планетата, с мелодичното име Месемврия. За Несебър са се водили битки в продължение на хилядолетия, и днес ние имаме привилегията градът да бъде на България и българите.

Снимка: Авторът

Той е истинска национална ценност, която трябва да обичаме и да опазим. За идните поколения, които ще разказват историята на града като приказка на своите деца. Приказка за един зелен полуостров, в прегръдките на синьо море, и за един град, чиято история по магичен начин е събрала късчета красота от пъстри отминали хилядолетия.

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Снимка: Авторът

Еми МАРИЯНСКА/Снимки: Авторката 

Още

Град на схеми за бохеми

Град на схеми за бохеми

Още

В Капана на изкуството

В Капана на изкуството

Още

Агент Джуската и мастилените обувки

Агент Джуската и мастилените обувки

Още

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Още

Галин Попов - един съвременен будител

Галин Попов - един съвременен будител

Още

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Още

"Л" като Ловеч, люляци и любов

"Л" като Ловеч, люляци и любов

Още

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Още

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Още

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Европейската фестивална асоциация събра 230 фестивални мениджъри в Узедом, Германия

Там бяха обсъдени теми свързани с ролята на фестивалите за достигане до всякакъв вид публика, времето, в което живеем, което изисква свободни пространства, мир и внимателно отношение към хората и планетата и актуални теми като изкуствения интелект и "Да поговорим за пари"

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Откриха златен пръстен на 2300 години в Йерусалим

"Откритието рисува нова картина на характера и статута на жителите там през ранната Елинистическа епоха", заявява професорът от университета в Тел Авив Ювал Гадот

Търговец на антики: Дадох категорични доказателства за кражби от Британския музей

Не му обърнали внимание, а по-късно 626 предмета вече са върнати, а Би Би Си съобщи, че ФБР разследва продажбата на евентуални съкровища на купувачи от САЩ

Fest Team с празнични отстъпки за публиката

24 май: Ден на културата, но и на новите хоризонти