Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Агент Джуската и мастилените обувки

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Агент Джуската и мастилените обувки

Господин Истина на среща с пазителите на детските сънища

Снимки: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев

Още

Град на схеми за бохеми

Град на схеми за бохеми

Поредицата DIRectons, която очаквано се застоя в бохемска Варна, реши да нахрани душата си по стара местна традиция – среща с кукли, приказни герои и един театрален агент с кодово име Джуската. Мъжът, който повече от 40 години се грижи за разнообразните репертоари на различни театри в страната и който най-добре познава интересите на публиката. Човекът, който прокарва път от обикновените хора до сцената и организира срещите им със стойностното изкуство и класическите творби.

Наш партньор в това пътешествия и придружител в специалната среща с Агент Джуската е Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

Юсеин Нуриев - Джуската с актрисата София Бобчева

Вече цяла седмица първолакът Джуската, както всички наричат Юсеин Нуриев от Русе, се стяга за първото си театрално представление. Трепети, вълнения и очакване да види любимия си герой Ян Бибиян на живо – в Русенската опера. Всичко изглежда наред, ризата-колосана, панталонът-изпран и празнично изпънат на стола. Но нещо липсва. Няма ги подходящите обувки за театър.

"На подобни места се ходи спретнато, има си етикет", беше предупредила другарката в училище майка му.

Джуската беше буквално на път да се откаже да ходи. Чудеше се какво да направи, а не можеше да иска пари за нови обувки. Трябваше му чудо. И като в приказката за Пепеляшка, с майка-мечта вместо Фея, Джуската се сдобива с нови, мастилено сини гуменки.

"Тя просто взе мастилото в една ръка и избелелите ми гуменки в другата - от онези, на които казвахме платненки. Напои ги хубаво, а те станаха наситено, морско синьо. Не можех да повярвам на очите си. Дори сега се вълнувам като разказвам. С тези гуменки отидох на първото представление. За съжаление някъде ги изгубих във времето. Много неща ми се случиха оттогава. Но пазя историята в сърцето си и това е най-важното. Пазя и шишенцето с мастилото до ден днешен. Моята метафора за случката ми с мастилените обувки половин век по-късно е, че това беше първият знак да започна да пиша. Мастилото даде път към моето бъдеще, макар да го осъзнах по-късно", спомня си Юсеин Нуриев, който е един от най-активните театрални агенти в България.

През февруари той чества своите 40 години театрална дейност. За професията "театрален агент" у нас се знае малко.

Джуската завършва във Варна в Института за културно-просветни кадри със специалност "Театър". Морската столица се превръща в притегателен център за един русенец заради професията му и, може би, защото там е неговият първи допир с професионалния театър. Из бранша никой не знае истинското име на Джуската. Дори майка му се обърква, когато го чуе.

"Веднъж телефонът звъннал и питали майка ми за господин Нуриев. Жената казала, че няма такъв на този номер. Добре че човекът се сетил да каже прякора ми - Джуската, та успя да се свърже с мен", шегува се агентът.

Припомняйки му представлението "Ян Бибиян" от детството, като типичен професионалист, не пропуска да отбележи невероятна тенденция - напоследък интересът към българските класически произведения и драматургия в театъра се е покачил драстично. Особено на сцената на най-актуалното арт място в морската столица в момента – Малък летен куклен театър! Да, точно така, като в приказна магия малки и големи се наслаждават на майсторската игра на марионетки и любими актьори от плът и кръв. За първи път на открито.

Детската публика на представленията на открития Летен куклен театър

С типичния си поетично-драматичен маниер, Джуската разказва за #DIRectiоns как започва всичко:

"Всичко започна с най-красивата дума Любов, когато Звездата на Народния театър се влюби и реши сватбата да бъде в Летния театър на град Варна. Взе цялата свита на Русенския театър и потеглиха към красивата морска столица. Но каква бе изненадата? Сватбите се оказаха не една, а цели три. С това бе даден старт на летния театрален сезон във Варна - "Три сватби и едно възкресение" на младия режисьор Ивайло Ненов. В Младежкия театър в столицата завидяха на красивите сватби и изпратиха най-опитните актьори, начело с Михаил Билалов, които се опълчиха с "Разделям двойки по домовете". Но нищо неподозиращият Михаил Билалов не знаеш, че само на 100 метра от любимия му хотел се гради нов театрален дом – Малък летен театър в комплекса на Държавен куклен театър – Варна. Кипеше неуморен труд. Все още неприключили ремонта, пристигна "Зайко на море". Нямаше време, всички бързаха в търсене на своите морски приключения. Така на 11-и и 12-и юли си сложиха слънчеви очила – за представлението "Три диоптъра щастие". От любопитство и Червената шапчица дойде да провери как е Зайко на море, а Трите Феи да инспектират дали "Градинката на Пухчо" е по-красива от тяхната".

С тези няколко реда Джуската обобщава целия първи сезон на Летния куклен театър във Варна. С доста труд, средства и строен с професионален план за действие, се стига и до неговото откриване през юли със спектакъла "Зайко на море".

"Три феи"

"По принцип в двора на кукления театър имаше импровизиран театър, но решихме, че тази година трябва да се направи всичко на по-високо ниво. И в момента вече всички прожектори са навън, направи се черната кутия и така се започна нова история в кукления театър", казва Джуската.

Летният театър има капацитет от 113 човека. Автоматически за децата местата стават 200. По традиция и до сега всяка събота през юли и август от 18.30 се играят спектакли за деца.

"Варна има традиции от много години да играе спектакли за възрастни и така най-опитните режисьори в България, начело с имена като Теди Москов, работят с Държавния куклен театър във Варна. Представлението на Теди Москов "Професия лъжец" спечели "Икар" за най-добър спектакъл и "Аскеер" за режисура през 2014 година. След това тук работи щатният режисьор Боян Иванов. Постановката му "Мълчаливи предания" по български легенди и митове ви я препоръчвам горещо!", казва агента.

Публиката на представления за възрастни вечер след 21 часа

По думите му интересът на възрастните към кукления театър скача стремглаво.

"Честно да ви кажа, всяка събота от години варненци знаят тази традиция, но пак се налага да връщаме хора, защото не можем да ги поберем. Фактът, който ме учудва и радва е, че имаше представления, на които възрастните са много повече от децата. Може би защото искаме да се връщаме към доброто. Защото приказките винаги са с хубав край, затова и хората ги гледат и търсят своето добро", казва Джуската.

Магията на куклите е известна още от древността. Доказателства за съществуването на кукловодство има още от индската цивилизация. В Египетските религиозни ритуали жените носят кукла на Озирис. По времето на елинизма в Гърция кукленият театър е доста разпространен. Свързва се и с редица езически обреди. В Русия първите гастроли на куклите са от 1700 година.

У нас първият куклен театър е създаден в София през 1946 година с лични средства. Само 5 години по-късно и Варна има своя куклен театър. Там се намира и единственият по рода си у нас и един от малкото в Европа Варненски Музей на куклите, открит през 1985 година. Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори. След прекъсване от 1990 до 2002 година експозицията е отново подредена от художничката Цветана Векова.

"Чудните готвачи"

"Куклите разказват онези приказки, с които заспиват най-малките. Там, в тези приказки има феи, магьосници, които оживяват в най-красивото и сладко нещо впоследствие – в детския сън. Следователно куклите са оживели герои от детски, чист сън. Те пазят детските сънища, трябва и ние да се борим за красивите детски сънища", разсъждава театралният агент.

Това е и неговата професия – да съхранява онези представления, подходящи за детските очи.

"Три диоптъра щастие"

"Според мен тази професия не я разбират у нас засега. Може би по-скоро смятат, че театралният агент трябва да организира представления. Според мен той има друга задача. Той трябва като види даден спектакъл да търси най-подходящите обекти, където да се играе и да се види от най-подходящата публика", казва Джуската.

И други негови колеги правят театър на открито. Но варненският въздух е различен за изкуството. Той усилва магията. Денят отстъпва място на нощта, започва бавно да се смрачава, а прожекторите пробиват постепенно сумрака и тогава се случва магията. На финала е напълно тъмно и само светлините акцентират върху края на пиесата. Всичко се чува – всяко дихание, емоция, кикот, тъга.

"Лакома мецана"

"Усещаш дъха на публиката. Отпускаш се и потъваш в приказката. А ние предлагаме и чаша бяло вино за всеки възрастен, за да освободи емоциите си и да се наслади. Прожекторите пробиват, за да видят това, което искат сърцата на хората", описва настроението по време на представленията Юсеин Нуриев.

Най-важното за всички театри извън столицата е да имат добър мениджър, добър директор. По думите му след това няма никакви пречки тези спектакли да се играят и в София, пред по-голяма публика.

"Тук е ролята вече на театралния агент – както съм аз във Варна пети сезон. Ходим поне два пъти годишно в София, където нашите домакини от Театър "Българска армия" ни отварят широко вратите за представленията ни. Имаме спектакли, които ги играем по няколко пъти и последния път играхме "Професия Лъжец" за седми път. И аз на финала играя в това представление – минавам като послание на господин Истината. През цялото време са ни лъгали от сцената по сценарий. Та приключи спектакълът, преоблякохме се и всички зрители стояха и ни чакаха отвън да ни поздравяват. Това бе най-голямата изненада за мен. Напоследък в представленията е модерно да има т.нар. "мечки" за показ – големи звезди, известни сред млади и стари от телевизионния екран. Но да изчакат хората екип на Държавен куклен театър, който представя спектакъл за възрастни - това за мен е най-голямата изненада в последно време. И бяха само млади хора", споделя Джуската.

"Градинката на Пухчо"

Вече тече и празнична треска преди 15-и август – Празник на град Варна. Още от събота Държавният куклен театър поема щафетата с "Лакома мецана" от 18.30 , но на самия ден за най-малките ще има едно по-различно "Пътешествие с балони" – ще участва целия състав на театъра, заедно с децата.

"Нещо като бал на приказните балони. С любимите техни герои", издава агент Джуската. И като ролята си в "Професия лъжец", той вярва, че рецептата да се доближиш до изкуството и да печелиш в живота е именно Господин Истина.

"И да имаш спънки пред себе си, можеш да ги преодолееш. Когато си в ролята на Истината, но не в театралния живот, а ако си в тази роля в реалния живот. Отговорен към професията си, тогава оцеляваш въпреки всичко и всички. При мен, за мое щастие с екипа, с който работя, това е пътят. Не се щадят моите колеги. За празника на града пак ще представим "Три диоптъра щастие". И отново "Мълчаливи предания". Имаме и нов спектакъл - "Чудото, наречено фантазия", всяка сряда и четвъртък за деца с любими актьори и любими герои", обобщава театралният агент.

А "DIRections" ви насочва точно натам – по пътя към Господин Истина, пазителите на детските сънища, но сложете вашите мастилените обувки, които са гаранция за едно магично варненско лято.

Снимки: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев

Интервю на Криси ДИМИТРОВА

Още

В Капана на изкуството

В Капана на изкуството

Още

"Л" като Ловеч, люляци и любов

"Л" като Ловеч, люляци и любов

Още

Франц, който намира доброто у всеки

Франц, който намира доброто у всеки

Още

Галин Попов - един съвременен будител

Галин Попов - един съвременен будител

Още

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Още

За бирата и хората или кой е г-н Хопс

За бирата и хората или кой е г-н Хопс

Още

Учителят, за когото телефоните в клас не са проблем

Учителят, за когото телефоните в клас не са проблем

Още

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Цецо Матев или човекът, който създаде "Космос" в Ловеч

Още

Как се добива българското злато – розовото масло

Как се добива българското злато – розовото масло

Още

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Още

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Още

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

Още

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

Още

Ваня Димитрова: Предприемаческия дух го има навсякъде. Просто трябва да бъде събуден

Ваня Димитрова: Предприемаческия дух го има навсякъде. Просто трябва да бъде събуден

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев