Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В Капана на изкуството

ПОД ТЕПЕТАТА

В Капана на изкуството

29-ят елемент или как Велизар Димчев превърна стара работилница в съвременна галерия

Велизар Димчев (Снимка: Личен архив)

Поредицата "DIRections", в която ви водим на виртуално пътешествие из градовете на България, отново е в Пловдив. Ще ви срещнем с един човек, който се завърна от Англия в родния град, за да рисува и да начертае хоризонт не само към Стария град, тепетата и красивия център, но и към съвременните визуални изкуства на Пловдив. Наш партньор в това пътешествие Vivacom - компанията, която ни свързва със света вече 10 години.

Още

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Пловдив – нещо ново, нещо синьо, нещо старо

Пловдив се гордее с много неща, сред тях определено и художниците. В близкия спомен от Джумаята и Античния форум, преди сегашния им реконструиран вид, неизменно присъстват десетки художници, заобиколени от пейзажи, портрети или икони, вторачени пред празно платно или небрежно разговарящи с туристите.

Скорошната изложба на Кольо Карамфилов и постоянните експозиции на Златю Бояджиев, Цанко Лавренов и други знакови художници добавят плътни щрихи върху образа на Пловдив като място, където четките и боите са на почит. Като живо и живописно вдъхновение само по себе си.

И така - къде са днешните художници? Защо творят и накъде смятат, че се движи техният град?

Велизар Димчев (Снимка: Личен архив)

Срещаме ви с един от тях - Велизар Димчев, който също така е галерист и мениджър на кафене-галерия Cu29, единственото изложбено пространство за съвременни визуални изкуства в Капана.

За Велизар една картина може да претвори буквално "всеки аспект от живота" - от лични преживявания, сънища, случайно уловени мигове от камерата на телефона, интересни книги и филми, митология, дочути неволно разговори, до геополитически процеси и какво ли още не.

В "Coffee&Gallery Cu-29" (Снимка: Велизар Димчев)

"Когато говорим за съвременни художници, вдъхновението, в онази му романтична форма от миналото, сякаш вече не съществува в пост-дигиталната ера. По-скоро говорим за визуална реакция на определен социален и не само дразнител или феномен чрез средствата на визуалните изкуства", казва Велизар и допълва, че обича да експериментира.

Неговите изложби включват фотоколажи, макети, дигитални портрети, картини върху платно и инсталации на различни теми.

Снимка: Велизар Димчев

"Обичам да редувам материали, техники и теми. Опитвам се да не се съобразявам с некомпетентността си в определени области, творческият процес ми доставя голямо удоволствие. Техниката е просто вид изразно средство, независимо дали става дума за софтуер или маслени бои", допълва Велизар.

В момента той участва в груповата изложба ФОН: Млади автори от Пловдив, организирана от Галерия "Сариев", която може да видите до края на август на различни локации в Пловдив, включително и в Coffee&Gallery Cu-29.

Снимка: Мария Джелебова

Велизар Димчев завършва училището по Сценични кадри, Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив, а след това магистърска степен по живопис в класа на професор Андрей Даниел в Художествената академия в София.

"Родителите ми виждаха потенциал в рисунките ми и не след дълго ме записаха на курсове по рисуване в една експериментална школа, създадена от Албена Михайлова, член на култовата Пловдивска арт група "Ръб". Тази среща със света на изкуството под формата на разговори, визуални експерименти, изучаване на различни техники и занаяти отключи траен интерес към изкуството в мен", разказва Велизар.

Така детската му любов към рисуването се превръща в професия - и като автор с успешни изложби в Швейцария, Холандия и Англия, и като галерист в собствено пространство.

От Англия до Пловдив и работилницата на прадядо

Снимка: Личен архив

Велизар живее в Англия от няколко години, когато гръмва новината, че Пловдив печели титлата Европейска столица на културата (EСК) за 2019-а. Той не се колебае:

"Усетих, че се разкриват нови възможности и с жена ми решихме да се върнем. Основният ми мотив беше да бъда част от тези процеси, които започнаха да формират нова и динамична артистична екосистема".

Така младият художник се озовава в старата семейна бакърджийска работилница в сърцето на Капана. Там, с отпускащото темпо на квартала, човек може да пие кафе или нещо разхладително, докато разглежда изкуство - или пък обратно. За няколко години пространството се утвърди като сериозно място за съвременно изкуство и се радва на постоянен интерес.

Снимка: Личен архив

В "Coffee&Gallery Cu-29" (Снимка: Велизар Димчев)

"Прадядо ми Петър Толев, който десетилетия наред е един от най-изявените български майстори медникари, отваря своята медникарска работилница в Капана през 30-те години на миналия век. През 90-те сградата бе построена наново. На мястото на работилницата с моите родители основахме Cu29, като името представлява химичният знак на медта в Менделеевата таблица. Дълги години преди Капана да бъде трансформиран концептуално в това, което е днес, ние имахме идея за подобно място. В един момент просто възникнаха подходящите условия да се появи Coffee&Gallery Cu29. Оказахме се на правилното място в правилният момент", коментира Велизар.

Снимка: Личен архив

Любопитно ми е как той избира авторите, които кани за гостуващи изложби. Отговорът му звучи най-вече човешки:

"Винаги се стремя да подкрепям колегите си и да им предоставям отношение и внимание, които самият аз бих искал да получавам като художник. Каня артисти, на които се възхищавам, активни художници с индивидуален творчески подход и характер, имащи какво да кажат - както млади и неутвърдени, така и утвърдени дори на международната сцена".

Снимка: Мария Джелебова

Виж картините на Пловдив

Днес Cu29 е аргумент Капана да е определян като артистичен център и квартал на творческите индустрии. Но може и още. Както Велизар си пожелава:

"Бих се радвал повече артисти, арт ентусиасти и културни мениджъри да създават пространства за култура и да работят с квартала - било то в публичната среда или дори във временни пространства".

Надяваме се да се сбъдне.

В "Coffee&Gallery Cu-29" (Снимка: Велизар Димчев)

Питам лесно ли е да бъдеш художник в България, а Велизар отговаря шеговито:

"Почти нищо не е лесно да си в България". Той не крие, че у нас задачата на художника се усложнява от много обстоятелства. Посочва липсата на систематично и устойчиво финансиране на проекти, но и лъча светлина в тунела: "За щастие, в последните години нарушената артистична екосистема започна да се изгражда активно благодарение на усилията на много колеги артисти, галеристи и колекционери".

Той отчита засилен интерес към Пловдив, в частност и към визуалните изкуства. Според него ЕСК - Пловдив 2019 има сериозна заслуга, тъй като артистичният обмен е многократно увеличен, постоянно се реализират проекти в партньорство с чуждестранни артисти и организации, а чужденците се стичат към града.

Снимка: Мария Джелебова

"Създават се устойчиви контакти, което и е целта на инициативата ЕСК в крайна сметка. 2019-а е и може би най-силната година за Пловдив изобщо в културен план", допълва Велизар.

Всичко около него подсказва, че е прав.

Още

"Л" като Ловеч, люляци и любов

"Л" като Ловеч, люляци и любов

Още

Франц, който намира доброто у всеки

Франц, който намира доброто у всеки

Още

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Още

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

26-годишният Маестро, който откри допирната точка на рока и класиката

Още

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Градът с осемте имена, възродил се от пепелта като феникс

Още

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

"Къщата на архитекта" и нейната стопанка на кръстопътя на старите времена

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" на 16 май по БНТ

Двама президенти, министри и холивудски знаменитости аплодираха младите таланти