Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

ЛЕГЕНДИ

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Според местната легенда, който посегне на иконата, умира

На 15 август всяка година църквата "Св. Успение Богородично" в Стария град Несебър се изпълва с хора. На този ден е и празникът на града, така че оживлението е голямо, а в двора на църквата се прави и курбан.

Още

Необикновената църква на Акапулко Хилс

Необикновената църква на Акапулко Хилс

Тази година по изключение нямаше, но това ни най-малко не помрачи празника. Вътре в храма най-голяма е навалицата пред чудотворната икона на Светата майка - смирена опашка от желаещи да й се поклонят и помолят, се извива още от входа.

Много от чакащите пришълци, обаче, се чудят защо има две икони на Богородица една до друга, и даровете се оставят пред втората, която изглежда някак тъмна на цвят. Именно нея местните хора наричат "Черната Богородица".

Според специалсти, тя е копие на Иверската чудотворна икона. Наименованието, което й дават местните хора, има и буквален, и скрит смисъл. Каква е историята:

Според предаваното от уста на уста, иконата е намерена преди два века, закачена на най-старото дърво в града. Сваляли я за поклонение из черквите, и после пак я окачвали на дървото. Една нощ, обаче, местна девица сънувала, че Богородица й казва, че иска постоянен дом, на мястото на дървото. На това място днес се намира църквата "Св. Успение Богородично".

Според легендата парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали - славата на църквата, дървото и иконата почнала да се разнася из цяла България.

Църквата "Св. Успение Богородично" в Стария Несебър

Местен клисар, кой знае защо, решил да открадне иконата. На другия ден го намерили мъртъв и за негов позор, стискал иконата във вцепенените си ръце. Пръстът на Възмездието показал на местните, че иконата е свещена и всеки, който посегне на нея, ще бъде наказан.

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Хубаво, но има хора вярващи, и невярващи. През 1994 г. в църквата става обир.

Крадците се насочват точно към "Черната Богородица".

Заловени са. Оказват се младежи. Историята се потулва, но оттогава насам започват нови злокобни легенди.

Според някои истинската икона била открадната и подменена с нейно копие, а според други - истинската била върната и на мястото си, но без златния й обков? Фактите подкрепят втората версия, защото свещеници твърдят, че след кражбата иконата е била занесена в Сливен за реставрация, там я задържали три години и после я върнали.

Т.е., предполага се, че е върната през 1997 г. обратно в храма.

Хората се тълпят около храма през целия празничен ден

Хубаво, ама с вярата върви и суеверието. Точно в тия - "празните" години, както се изразяват местните хора, в града си заминали от тоя свят, млади-зелени, няколко на брой момчета. Едно след друго!.. Едното момче се удавило близо до брега ,другото го ударил токов удар от електрически стълб, а третото скочило от метър височина и умряло на място?...

Още

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Нелепата смърт на младежите накарала хората да почнат да шушукат, че понеже младежи откраднали иконата, Богородица взела да си "отмъщава". 
Според слуховете, една местна жена отишла при баба Ванга да я пита защо се случва всичко това в града и как да се спре "черната серия"?

Пророчицата заръчала всички улици на града да бъдат посипани със захар, ако искат нещастните случаи с младежи да спрат. Местните хора взели да си шушукат и да обсъждат съвета на Ванга, но кой вярвал, кой - не, дълго време не предприемали нищо. Все пак, всеки родител си имал едно наум, че нещо лошо може дза сполети и неговото дете.

15 август 2017 г. Многобройните туристи изпълват двора на храма

Местната управа и свещениците не давали и дума да се изрече да се ръси из града захар, и че това са "глупости". "Ще станем за посмешище в цяла България!", категорични били общинарите. Тогава ентусиасти една нощ тайно наръсили улиците на града със захар, като ползвали частните си автомобили.

Кръстосали надлъж и на шир града и го "подсладили". Случката се разчула и на хората някак им олекнало на душите.

Още

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Дали това със захарта е вярно, или не, но всички взели да вярват, че Злото си е отишло.

Този местен фолклор се подклажда с нови и нови разкази за чудотворни изцеления и помощ, с които "Черната Богородица" пази града и жителите му.

15 август 2017 г. Снимки: авторката

Тази икона е най-почитана от местните в храма, въпреки че до нея буквално искри в злато и сребро, другата икона на Божията майка. "Богородица е една, затова почитаме и двете икони, но оная - "черната", си е нашата, местната!..", казват кореняците несебърчани.

Легендата за "Черната Богородица" е жива. А ние, външните хора, не знаем как да тълкуваме името, с което местните са кръстили иконата? - Дали е "черна", заради тъмните бои, дали заради черните забрадки на онези майки със загиналите деца, или защото несебърчани вярват, че "Черната Богородица" гони Злото и прави по-бели дните им?! - Все едно, важна е вярата!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените