Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

ЛЕГЕНДИ

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Според местната легенда, който посегне на иконата, умира

На 15 август всяка година църквата "Св. Успение Богородично" в Стария град Несебър се изпълва с хора. На този ден е и празникът на града, така че оживлението е голямо, а в двора на църквата се прави и курбан.

Още

Необикновената църква на Акапулко Хилс

Необикновената църква на Акапулко Хилс

Тази година по изключение нямаше, но това ни най-малко не помрачи празника. Вътре в храма най-голяма е навалицата пред чудотворната икона на Светата майка - смирена опашка от желаещи да й се поклонят и помолят, се извива още от входа.

Много от чакащите пришълци, обаче, се чудят защо има две икони на Богородица една до друга, и даровете се оставят пред втората, която изглежда някак тъмна на цвят. Именно нея местните хора наричат "Черната Богородица".

Според специалсти, тя е копие на Иверската чудотворна икона. Наименованието, което й дават местните хора, има и буквален, и скрит смисъл. Каква е историята:

Според предаваното от уста на уста, иконата е намерена преди два века, закачена на най-старото дърво в града. Сваляли я за поклонение из черквите, и после пак я окачвали на дървото. Една нощ, обаче, местна девица сънувала, че Богородица й казва, че иска постоянен дом, на мястото на дървото. На това място днес се намира църквата "Св. Успение Богородично".

Според легендата парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали - славата на църквата, дървото и иконата почнала да се разнася из цяла България.

Църквата "Св. Успение Богородично" в Стария Несебър

Местен клисар, кой знае защо, решил да открадне иконата. На другия ден го намерили мъртъв и за негов позор, стискал иконата във вцепенените си ръце. Пръстът на Възмездието показал на местните, че иконата е свещена и всеки, който посегне на нея, ще бъде наказан.

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Хубаво, но има хора вярващи, и невярващи. През 1994 г. в църквата става обир.

Крадците се насочват точно към "Черната Богородица".

Заловени са. Оказват се младежи. Историята се потулва, но оттогава насам започват нови злокобни легенди.

Според някои истинската икона била открадната и подменена с нейно копие, а според други - истинската била върната и на мястото си, но без златния й обков? Фактите подкрепят втората версия, защото свещеници твърдят, че след кражбата иконата е била занесена в Сливен за реставрация, там я задържали три години и после я върнали.

Т.е., предполага се, че е върната през 1997 г. обратно в храма.

Хората се тълпят около храма през целия празничен ден

Хубаво, ама с вярата върви и суеверието. Точно в тия - "празните" години, както се изразяват местните хора, в града си заминали от тоя свят, млади-зелени, няколко на брой момчета. Едно след друго!.. Едното момче се удавило близо до брега ,другото го ударил токов удар от електрически стълб, а третото скочило от метър височина и умряло на място?...

Още

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Монахът Рафаил ослепява след 12-годишен труд над уникално разпятие

Нелепата смърт на младежите накарала хората да почнат да шушукат, че понеже младежи откраднали иконата, Богородица взела да си "отмъщава". 
Според слуховете, една местна жена отишла при баба Ванга да я пита защо се случва всичко това в града и как да се спре "черната серия"?

Пророчицата заръчала всички улици на града да бъдат посипани със захар, ако искат нещастните случаи с младежи да спрат. Местните хора взели да си шушукат и да обсъждат съвета на Ванга, но кой вярвал, кой - не, дълго време не предприемали нищо. Все пак, всеки родител си имал едно наум, че нещо лошо може дза сполети и неговото дете.

15 август 2017 г. Многобройните туристи изпълват двора на храма

Местната управа и свещениците не давали и дума да се изрече да се ръси из града захар, и че това са "глупости". "Ще станем за посмешище в цяла България!", категорични били общинарите. Тогава ентусиасти една нощ тайно наръсили улиците на града със захар, като ползвали частните си автомобили.

Кръстосали надлъж и на шир града и го "подсладили". Случката се разчула и на хората някак им олекнало на душите.

Още

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Дали това със захарта е вярно, или не, но всички взели да вярват, че Злото си е отишло.

Този местен фолклор се подклажда с нови и нови разкази за чудотворни изцеления и помощ, с които "Черната Богородица" пази града и жителите му.

15 август 2017 г. Снимки: авторката

Тази икона е най-почитана от местните в храма, въпреки че до нея буквално искри в злато и сребро, другата икона на Божията майка. "Богородица е една, затова почитаме и двете икони, но оная - "черната", си е нашата, местната!..", казват кореняците несебърчани.

Легендата за "Черната Богородица" е жива. А ние, външните хора, не знаем как да тълкуваме името, с което местните са кръстили иконата? - Дали е "черна", заради тъмните бои, дали заради черните забрадки на онези майки със загиналите деца, или защото несебърчани вярват, че "Черната Богородица" гони Злото и прави по-бели дните им?! - Все едно, важна е вярата!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще се срещнем отново" e посланието на огромна коледна картичка на плаж в Австралия

Текстът в пясъка препраща и към известната песен от 1939 на Вира Лин, която възпява британската устойчивост по време на национална криза

Хорът на парижката катедрала "Нотр Дам" ще изнесе концерт в обгорелия храм за Коледа

Завръщането в "Нотр Дам" е символично, след като храмът беше повреден силно от пожара през пролетта на 2019 г.

Изложба в дома на Фрида Кало почита творците, чийто живот е отнет от пандемии

Експозицията за Деня на мъртвите в Синята къща е подредена с участието на Жан Пол Готие и се нарича "Възстановена маса: Памет и повторни срещи"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми

Паметник на Захарий Стоянов вече зае своето достойно място в Двора на кирилицата

Той е дар от родолюбивата българка Пека Ганчева, а негов автор е проф. Иван Славов

Строят храм на името на Свети Паисий Хилендарски в село Баничан

"Иконостасът ще бъде само с икони на български светители", казва отец Николай, чиято мисия е строителството на християнски храмове