Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сър Кристофър Лий - най-доброто Зло

ЛЕГЕНДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Сър Кристофър Лий - най-доброто Зло

100 години от рождението на знаменития актьор

Сър Кристофър Лий присъства на церемонията по откриването на 66-ия филмов фестивал в Локарно на 7 август 2013 г. в Локарно, Швейцария / Снимка: Getty Images, обработено с цифрови филтри

Киното често ни среща чрез екрана с актьори, способни да изиграят абсолютните си противоположности. Пример за такава удивителна фикция е актьорът Кристофър Лий, за когото критиците често отбелязват, че е "най-доброто филмово Зло".

Около 1968 г.: Кристофър Лий и Вероника Карлсън в „Дракула е възкръснал от гроба“ / Снимка: Getty Images

Това определение е двузначно - на първо място засяга удивителния талант на актьора да пресъздава сложния характер на герои-злодеи, считани за едни от най-трудните превъплъщения и предизвикателство за актьорите, и от друга страна това е намек за изключителната класа на Кристофър Лий като личност.

Актьорът Кристофър Лий позира за снимка със съпругата си Бригита по време на Международния филмов фестивал в Банкок, Siam Paragon на 20 февруари 2006 г. в Банкок, Тайланд / Снимка: Getty Images

Сър Кристофър Лий почина на 7-и юни 2015-а година на 93-годишна възраст и целият свят отбеляза, че от нашия живот си е отишъл един ненадминат талант с блестяща кариера.

Кристофър Лий присъства на благотворителната гала на Dreamball 2010 в хотел Grand Hyatt на 23 септември 2010 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

В киното Кристофър Лии изиграва всички чудовища от земен и извънземен произход. На 30-те изиграва граф Дракула, след това чудовището на Франкенщайн, после - блудника Распутин и много други злодеи. Сред другите му по-известни роли са тази на Франциско Скараманга в "Човекът със златния пистолет" от серията за Джеймс Бонд.

Режисьорът Тим ​​Бъртън получава наградата BFI Fellowship от сър Кристофър Лий по време на наградите на 56-ия BFI London Film Festival Awards в Banqueting House на 20 октомври 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Безспорно за звездната слава на Кристофър Лий допринасят най-много участията му в двете култови поредици "Властелинът на пръстените", където той изигра ролята на злия магьосник Саруман, както и в новите серии на "Междузвездни войни", където бе граф Дуку.

Embed from Getty Images

Граф Дуку в новите серии на "Междузвездни войни"

В ролята на Саруман във филмовата сага на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените" по Дж. Р. Р. Толкин

Кариерата на този забележителен актьор започва толкова случайно, че мнозина я възприемат за "съдбовна шега". Вместо да стане дипломат, Лий някак напълно случайно се насочва към киното.

Още

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Кристофър Лий се ражда на 27-и май 1922-ра година в Лондон, в семейството на подполковник Джефри Лий и контеса Естел Мария Карандини де Сарзано. Родителите му принадлежат към богаташкия елит на Лондон. Баща му Джофри е герой от Първата Световна война и макар че след фронта става известен като бонвиван и комарджия, успява да вземе за жена дъщерята на италианския маркиз де Сарзано - Естел. Тя била удивителна красавица и е използвана за модел на много картини и скулптури от големи художници и скулптори от тази епоха.

Кристофър Лий, 1948 г. / Снимка: Getty Images

Още

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прадядото по майчина линия на Кристофър Лий бил италиански политически бежанец, а прабаба му - майката на Естел - оперната певица Мария Карандини. Лий е също така братовчед на Иън Флеминг (автор на шпионските романи за "Джеймс Бонд") и според биографите на актьора - далечен роднина на генерал Робърт Лий и на астронома Джон Лий.

Кристофър Лий, 1948 г. / Снимка: Getty Images

Още

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

Мъжкарят, който на 45 успя да детронира Шон Конъри като агент 007

През 1926-а година родителите му се разделят, след което Кристофър, сестра му и майка му се преместват да живеят в Швейцария. Според някои биографи на актьора именно там той изиграва първата си роля на злодей в една училищна постановка. По-късно семейството се завръща в Англия, където Лий учи старогръцки и латински език в "Уелингтън Колидж".

Сър Кристофър Лий, носител на стипендия на Академията, позира в пресзалата с Тим Бъртън по време на филмовите награди на Британската академия Orange за 2011 г. в Кралската опера на 13 февруари 2011 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Внезапно решава да прекъсне учението си и да работи. Изкарва мизерна заплата като чиновник, но иска да е самостоятелен и свободен. По време на Втората световна война заминава като доброволец на фронта. В армията оценяват високо способностите му и решават да го подготвят за разузнавач. Назначен е за офицер в кралските ВВС в Северна Африка, а след това работи и в Италия.

Английският актьор Кристофър Лий (1922 - 2015), Великобритания, 24 декември 1966 г. / Снимка: Getty Images

Още

Композиторът на Спилбърг и Лукас празнува 85

Композиторът на Спилбърг и Лукас празнува 85

Към края на войната участва в разследването на военни престъпления. Според биографите му там за пръв път се среща отблизо с грозното лице на Злото. По неизвестни причини бил понижен в чин лейтенант и го преживял тежко. Имал желание да стане пилот, но не успява. Негов роднина бил Николо Карандини - собственик на авио компания, който вместо да му помогне да полети, го свързва със собственика на "Two Cities Films" - Филипо дел Гуидес.

Така че точно когато всички близки на Кристофър Лий мислели, че след военната служба той ще се готви за дипломат, киното буквално обърнало с хастара на обратно съдбата му.

Кристофър Лий, 1951 г. / Снимка: Getty Images

Още

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

Като младеж с италиански корени, Кристофър имал хубав глас, но изобщо не знаел дали притежава актьорски умения, когато подписва 7-годишен договор за нещо като аниматор - за забавления на групи. По онова време в киното започва да навлиза един нов жанр - на т.нар. "страшни" филми и Лий става техен фен. Записва се в училище за таланти, където в продължение на половин година репетира поведение пред камера. Отказва се от театъра, мечтае за екрана.

Кристофър Лий, 1951 г. / Снимка: Getty Images

Още

Джордж Лукас и Катлийн Кенеди със специалната награда на Гилдията на продуцентите

Джордж Лукас и Катлийн Кенеди със специалната награда на Гилдията на продуцентите

Първоначално го канят за малки и скромни роли. Филмът, който слага началото на звездната му кариера е "Дракула" от 1958-а година. Филмът донесъл печалба от 26 милиона паунда, а актьорът получил скромната сума от 750 паунда. В следващите години Кристофър Лий не успява да намери работа в родината си, но започват да го търсят във Франция, Испания, Италия и Германия.

Знаенето чужди езици и това се оказва негово голямо преимущество.

Английският актьор Кристофър Лий (1922 - 2015) и стилистката Фреда Стайгър в Bray Studios в Бъркшир, дом на Hammer Film Productions, около 1970 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

Участва в поредица от филми на ужасите на "Хамър филм прадъкшънс". Други известни негови роли от онзи период са тази на лорд Съмърайл в "Плетеният човек" и Франциско Скараманга в "Човекът със златния пищов". Лий става първият актьор, който ще изиграе ролята на Шерлок Холмс, и след това на брата на популярния детектив - Майкрофт.

Английската актриса Гуинет Стронг. ученичка в Holland Park School в Лондон, със своя колега Кристофър Лий (1922 - 2015) по време на снимките на филма на ужасите „Nothing But The Night“ в Лондон, Обединеното кралство, 24 май 1972 г. / Снимка: Getty Images

Още

Прототип на литературния Шерлок Холмс е шотландският хирург Джоузеф Бел

Прототип на литературния Шерлок Холмс е шотландският хирург Джоузеф Бел

Какъв е бил в личния си живот: През 50-те години на миналия век се сгодява за Хенриета фон Росен, дъщерята на граф Фритц фон Росен. Графът не харесвал бъдещия си зет, но Лий не се отказва. Толкова бил напорист, че отива при краля на Швеция, за да получи чрез него благословията на бащата на годеницата си.

Така или иначе, този брак не се състоява и през 1961-ва година Лий се жени за бившия датски модел Бригит Крьонке и тя му ражда дъщеря - Кристина Ерика Карандини Лий.

Английският актьор Кристофър Лий (1922-2015) на снимката със съпругата си Биргит Кронке на премиерата на филма „Личният живот на Шерлок Холмс“ в Лондон на 5 декември 1970 г. / Снимка: Getty Images

Още

Бенедикт Къмбърбач в ролята на Шерлок Холмс оглави класацията на BBC за любим герой

Бенедикт Къмбърбач в ролята на Шерлок Холмс оглави класацията на BBC за любим герой

През 60-те години на миналия век актьорът получава покани за роли в широк диапазон: играе нацистки офицер, стрелец и дори пират. Медиите започват да го интервюират. След ролята си в "The Man With the Golden Gun" от 1974 г., Лий напуска родината си и се отправя в Холивуд. Но там още не го чакат с отворени обятия и първоначално той изпитва огромни огорчения от Меката на киното.

Поема роли на рицар, магьосник, убиец и всякакви злодеи. Докато Стивън Спилбърг не забелязва таланта му и решава да му даде роля на капитан на подводница във филма "1941". Следват участия в ленти на Франция, Италия, Испания, Германия и др. ; снима се дори на Балканите и в Русия, в Пакистан и в Нова Зеландия. Славата му започва да расте.

Сър Кристофър Лий позира с наградата Pardo D'Oro „Excellence Award Moet & Chandon“ по време на 66-ия филмов фестивал в Локарно на 7 август 2013 г. в Локарно, Швейцария / Снимка: Getty Images

И идва времето, в което Джордж Лукас превръща актьора в толкова скъпа звезда, че Лий ще натрупа за кратко време приходи от шест цифрено число. На 80 Кристофър Лий е един от най-богатите актьори в света. През 2011-а година актьорът получава награда за цялостно творчество.

Принц Албер от Монако (л), Кристофър Лий (вдясно) и съпругата му Гите присъстват на Благотворителния ВИП гала коктейл Montblanc, проведен в спортния клуб Монте Карло на 14 ноември 2007 г. в Монте Карло, Монако / Снимка: Getty Images

Още

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

 

Във Франция е признат за командор на изкуството и писателите, получава подобна награда и в Берлин. През 2009-а е удостоен с рицарска титла. Името му попада в Книгата на Гинес за най-много появи във филмови надписи - 244 на брой. Кристофър Лий успява да се запише в световната история на киното.

Актьорите Джони Деп (вляво) и сър Кристофър Лий се поздравяват на кралската световна премиера на "Алиса в страната на чудесата" на площад Одеон Лестър на 25 февруари 2010 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Книгата на рекордите на Гинес става на 65 години

Книгата на рекордите на Гинес става на 65 години

Най-любопитното в "досието" на актьора: На 88 години издава албум с метъл музика - "Charlemagne: By the Sword and the Cross" и печели наградата "Spirit of Metal" през 2010-а. През 2012-а година прави цял коледен метъл албум. На 93 този уникален човек става шампион по фехтовка, пее в опера, говори перфектно шест езика и е признат за един от най-добрите голф играчи в родината си.

Както се казва, дай Боже всекиму такава енергия и дълголетие. Логото му: "Никога не се отказвайте и винаги преследвайте целите си, дори и на 88 години може да спечелите метъл награда за нов албум", се цитира като пример за поколения актьори.

Актьорът Кристофър Лий (вляво) и моделът Ел Макферсън позират по време на шоуто на световните награди на жените на 5 февруари 2009 г. във Виена, Австрия / Снимка: Getty Images

Още

Легендата за Дракула оживява в новия хорър на Дан Симънс  (откъс)

Легендата за Дракула оживява в новия хорър на Дан Симънс (откъс)

 

Сър Кристофър Лий е носител на наградите БАФТА, "Сатурн" и "Сателит". Той е командор на Ордена на свети Йоан от 1997-а година, командор на Британската империя от 2001-ва, за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009-а година, за приноса му към драматургията и благотворителността.

Кралица Елизабет II се среща с актьора Кристофър Лий на прием за британската филмова индустрия в замъка Уиндзор на 4 април 2013 г. в Бъркшир, Англия / Снимка: Getty Images

Актьорът умира на 7-и юни 2015-а година в лондонска болница, след сърдечна криза с дихателни проблеми.

Веднага след новината за смъртта му световните медии с прискърбие съобщиха, че от нашия свят си е отишъл "един добър човек, изиграл най-големите злодеи в киното".

Кристофър Лий позира по време на Международния филмов фестивал в Банкок, Siam Paragon на 20 февруари 2006 г., Тайланд / Снимка: Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

Още

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

Още

Животът на Ани Жирардо - любовен трилър с тъжен край

Животът на Ани Жирардо - любовен трилър с тъжен край

Още

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Макиавели срещу "макиавелизма", 495 години след смъртта му

Невинен ли е авторът на фразата "Целта оправдава средствата"?

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Авторът на "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" е най-престижният носител на наградата "Букър"

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Поетът влага пари от Нобеловата си премия в ресторанта "Руски самовар" в Ню Йорк

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

45 години от смъртта на знаменития режисьор на "Рим, открит град"