Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

СЪВРЕМЕННА СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

15 години от смъртта на най-превеждания съвременен автор в света

Романистът Сидни Шелдън пристига със съпругата си Александра на годишните награди за грамотност в медиите на 2 ноември 2001 г. в Студио Сити, Калифорния / Снимка: Getty Images

На 31-ви януари 2007-а година почина един от най-четените автори на трилъри в света - Сидни Шелдън. Според книгата на рекордите "Гинес", Шелдън е и най-превежданият автор в света. Американецът почина на 89-годишна възраст в ранчото си "Мираж", на 200 км източно от Лос Анджелис. Както стана ясно по-късно, получил усложнения след лечение от пневмония в болницата "Айзенхауер".

За това първа съобщава вдовицата на писателя - Александра Костоф, която е от български произход. Нейната майка Вера е родена в София, но се омъжва за мъж, с когото заминава за САЩ, където се ражда Александра. С Шелдън българката се запознава четири години след като той е изгубил първата си съпруга, а тя е в тежка депресия, причинена от смъртта на 16-годишната й дъщеря, загинала в катастрофа.

И двамата са в тревожно състояние на духа и търсят сродна душа. Когато решават да свържат животите си с брак - през 1989-а година, Сандра, както я наричат в Америка, е на 46 години, а той на 72.

Режисьорът Джордж Сидни, Александа и Сидни Шелдън, на бала на Бевърли Хилс 2002 г. / Снимка: Getty Images

Двамата бяха в България през 2005-а по покана за родова среща от роднини на Александра. Писателят представи в София своята книга "Кой се страхува от мрака" и обеща България да намери място в една от следващите му книги. До смъртта му такава книга не се появи. След седем години излезе "Нощта преди разсъмване", в която "българската следа" във финала на трилъра не е особена гордост за нас.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Успокоява ни единствено фактът, че романът е дописан от журналистката и писателка Тили Багшоу. Всъщност, тя става световноизвестна главно с довършените романи на писателя, като използва неговите идеи, записки и ръкописи.

Какво е имало в тях за България - дали романът, за който стана дума, отразява лични впечатления на писателя от пребиваването му в България, или е плод на някаква изкривена представа на самата Багшоу, за нас остава загадка. Факт, че не сме представени позитивно и това ни изпълва с доста противоречиви чувства. Дори, ако трябва да сме честни, малко вгорчава възхищението ни от "българския зет" Сидни Шелдън.

Сидни Шелдън и съпругата му Александра, на коктейла на Музея на телевизията и радиото на 9 септември 2004 г. в Бевърли Хилс / Снимка: Getty Images

Защо? - Защото според съпругата на Шелдън, писателят обичал да пътешества, за да може в книгите му всичко да звучи достоверно. Не описвал дори ястие, което преди това не е опитал сам. Двамата с Александра обиколили над 100 страни в света, в които тя била неговият фотограф и заснемала всички любопитни за писателя места.

"Ако аз пиша за едно място, аз ще съм бил там преди. Ако опиша вечеря в Индонезия, значи съм ял там. Вие не може да заблуждавате читателя", казва в едно интервю самият той.

И още: "Винаги знам коя е родината на моите герои. Затова обикалям света. Потапям се в живота и бита им, особено когато се налага да пиша нова книга... Спрях да чета от доста време други автори. Когато създавам образ и сюжет, не мога да възприемам нищо друго. Не искам да ми се влияе".

Сидни Шелдън, 2000 г. / Снимка: Getty Images

Успял ли е да опознае България за краткия си престой тук? - Едва ли. Тогава не ни остава нищо друго, освен да се успокоим, че мрачните картини в "Нощта преди разсъмване" са дело на Тили Багшоу.

Още

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

Трилърът "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис с ново издание (откъс)

В книгата Пловдив е представен с географска справка, която констатира "грешката", че не бил град на седем хълма, а на "шест тепета". Главният герой - обирджията и серийният убиец Даниел Купър, който е убил майка си едва 14-годишен, се насочва към Пловдив. Там има намерение да убие любовника на единствената жена, в която някога е бил влюбен - Трейси Уитни, и да я обладае. До онзи момент е убил 13 жени в 11 града.

Инспектор Ризо, който е по дирите на убиеца, прави справка къде се намира Пловдив, защото Трейси се е настанила в един хотел в българския град. Тя го описва като треторазряден американски мотел: "Разполагаше с няколко стаи, занемарена рецепция и салон, в който сервираха за закуска плодове, хляб и кафе, но нищо друго".

Доста мрачна представа за един от най-красивите градове в България, както и за хотелското обслужване и за туризма ни, изобщо. Но, както казахме, да преглътнем впечатлението, като написано не от самия Сидни Шелдън, а от Тили Багшоу. Иначе романът е един от най-вълнуващите романи на Сидни Шелдън.

Популярността му не угасва с годините. Издаден е в милиони тиражи по целия свят. Романът е своеобразно завръщане на героинята на Шелдън - Трейси, позната от романа му "Ако утрото настъпи".

Какво знаем за писателя, който напусна нашия свят точно преди 15 години?

Писателят Сидни Шелдън дава автограф на почитателка в новата си книга "Небето пада", 2000 г. / Снимка: Getty Images

Сидни Шелдън е написал повече от 15 романа, преведени на 50 езика. Продадени са над 300 милиона екземпляра от неговите книги. Най-популярните от тях са: "Ако утрото настъпи", "Нощта преди разсъмване", "Отвъд полунощ", "Насън и наяве", "Голо лице", "Непознат в огледалото", "Кръвна връзка", "Гневът на ангелите", "Диамантената династия", "Вятърните мелници на боговете" "Пясъците на времето", "Кой се страхува от мрака", "Операция "Страшният съд" и мн. др.

Сидни Шелдън е роден на 11-и февруари 1917-а година в Чикаго, щата Илинойс, в еврейско семейство. Майка му Натали емигрира в САЩ от Одеса. Именно тя била двигателят за литературните му интереси. Шелдън е едва на 10, когато вече има публикувани стихотворения. На 19 е нает да редактира чужди сценарии в Холивуд. Момчето е будно и само няколко години по-късно вече предлага на филмовата индустрия свои авторски текстове, които се поставят в мюзикъли на Бродуей.

Още

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

През 1941-ва година, след служба в американските Военно-въздушни сили, Шелдън отново се заема с творческа работа. Пише мюзикъли за бродуейски постановки и сценарии за филми за филмовите студия MGM и "Парамаунт Пикчърс". През 1948-а година печели първия си "Оскар" за най-оригинален сценарий, за филма "The Bachelor and the Bobby-Soxer", а през 1959-а - наградата "Тони" за мюзикъла "Червенокосата".

От 1963-та година Шелдън започва да пише сценарии за тв сериали, благодарение на което достига невероятна популярност. За "Шоуто на Пати Дюк" и "Мечти за Джени" получава няколко награди "Еми".

Още

"Вдовиците" - безапелационен бестселър на британската кралица на трилъра Линда Ла Плант

"Вдовиците" - безапелационен бестселър на британската кралица на трилъра Линда Ла Плант

Първата му книга - "Голо лице" (1969) се превръща в сензация, въпреки че преди да се появи на пазара пет издателства отказват да я отпечатат. За нея Шелдън получава награда "Едгар Алън По". Главният герой в романа е психоаналитик, който е изправен пред огромен страх - някой желае смъртта му. Пита се дали има реален убиец, или всичко това не е плод на параноя? Но вече двама приближени на доктора са мъртви... Интригуващият сюжет кара читателите да следят действието със затаен дъх.

И следващите романи на Сидни Шелдън, без изключение са бестселъри. Много от тях са филмирани. За заслуги към кинематографията Сидни Шелдън получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Още

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Особено място в творчеството на Шелдън заемат женските персонажи. Самият той е бил доста моногамен в личния си живот. С първата си жена - Хорхе Картрайт Шелдън, писателят живее цели 30 години, до смъртта й през 1985-а година. Втората му съпруга - Александра, е неговата вдовица - живее с нея до края на дните си. Писателят има една дъщеря - Мери Шелдън, която също е писател-романист.

"Не споделям мнението, че ако една жена е хубава, тя непременно трябва да е и глупава. Затова в моите романи жените са интелигентни, красиви и могат да вършат нещата, които правят мъжете, и дори по-добре от тях. Но и не забравят за своята женственост", казва самият Шелдън в едно свое интервю.

Книгата му "Отвъд полунощ" (1974) е роман за две жени, влюбени в един мъж. Двете съперници - Ноел и Катерин ще изпитат и ада и рая на тази унищожителна любов.

"Гневът на ангелите" (1980) разказва за една млада адвокатка - Дженифър Паркър, която амбициозно се стреми към пари и слава. Постига ги, но трябва да осъзнае, че светът е по-доброжелателен към мъжете и света на хората с много пари.

Една от най-превежданите книги на Шелдън - "Спомени от полунощ" (1990) ни среща с мултимилионера Демирис - любител на изкуството и жените, мафиот и изтънчен убиец. Той има всичко, но душата му е проядена от жаждата да отмъсти на една жена...

Подобна душевна дилема ще открием и в романа "Непознат в огледалото" (1976). Той ни въвежда в света на звездите - бляскав и примамлив, но и изпълнен със страхове. Защото всеки успех си има цена. "Дяволският" успех иска душата на човека.

В "Кръвна връзка" (1978) президентът на мощна финансова империя с клонове в целия свят, умира при загадъчни обстоятелства. Контролният пакет акции остава в ръцете на дъщеря му Елизабет. Тя е изправена пред неимоверни усилия и изпитания, в опитите си да запази наследството от ламтежа и коварството на опасни хора. И от убиеца, който иска живота й.

Още

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Подобно на Елизабет, и красавицата Кейт Блакуел от "Диамантената династия" (1982) трябва да съхрани наследството на баща си. Безскрупулността й помага да го превърне в истинска диамантена династия. Оцелява след безброй житейски перипетии и живее охолно, но какво ще се случи на 90-ия й рожден ден? Тя трябва да събере хората, които през целия си живот едновременно е обичала и мразила, манипулирала е много от тях, за да успее...

"Звездите над нас" (1992) е разказ за трудния възходящ път на Лара Камерън - една успяла жена в мъжкия свят. Какво ще стане, обаче, ако се влюби?

Писателят Сидни Шелдън позира за снимка по време на представяне на книгата му „Небето пада“ в книжарница Barnes & Noble, на 1 ноември 2000 г. в Арлингтън Хайтс, Илинойс / Снимка: Getty Images

Още

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

В романа "Вятърните мелници на боговете" (1987) срещаме друг обаятелен женски образ - Мери Ашли е успяла млада жена - майка на две деца, професор и посланик на САЩ в страна зад Желязната завеса. Това я превръща в мишена на врагове, сред които е и професионалният убиец Ейнджъл. Има план за унищожението й. Двама мъже са зад гърба на Мери напълно всеотдайно. Докато тя не осъзнава, че убиецът й може би е единият от тях...

Три красиви млади жени - Ашли, Тони и Алет са героините в романа на Шелдън "Насън и наяве" (1998). Те са заподозрени в извършване на брутални убийства. Стига се до съдебен процес, в който ще бъдат разкрити невероятни факти.

В "Пясъците на времето" (1988) вече героините са четири - всички те са принудени да избягат в един манастир в Испания. Всяка от тях - по различни причини. Така съдбата сякаш ги тласка да се впуснат в едно приключение, в един чужд за тях свят... На изпитание ще бъдат подложени всичките им сетива.

Съдбата на няколко героини изпълва съдържанието и на романа на Шелдън "Лекарки" (1994). Действието се развива в голяма болница в Сан Франциско, в която цари напрегнато ежедневие. То изправя тези жени пред необикновени изпитания.

Още

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

"Операция "Страшният съд"(1991) ни разхожда в най-големите европейски градове, където Робърт Белами има тежката задача да открие свидетелката на тайнствена катастрофа. Издирването се превръща в истински кошмар за него. Изоставят го всички близки до сърцето му хора. Защото той не може да се довери на никого и крие дълбоко в себе си една тайна, "заклета" от смъртоносна сила.

Романът"От утрото до здрача" (1995) започва интригуващо: Хари Станфорд - един от най-богатите хора в света, се удавя мистериозно по време на пътешествие сяхтата си край бреговете на Корсика. След погребението му в Бостън се събират наследниците.

Там се появява поразително красива млада жена, която претендира, че е негова дъщеря и има право на наследство. Зад фасадата на уважаваната фамилия, се разкрива непозната за обществеността тъмна страна - изнудвания, наркотици и убийства...

Писателят Сидни Шелдън позира с актьора Анди Гарсия на годишните награди за грамотност в медиите на 2 ноември 2001 г. в Студио Сити, Калифорния / Снимка: Getty Images

В "Греховете на светците" (2000) Шелдън ни среща с друга династия на богаташи - рода Уинтроп. Те са любимци на света, защото освен богати, са известни и със своята благотворителност. Тогава защо петима от тези добри хора загиват за по-малко от година при нещастни случаи?! "Светци" ли са били наистина?....

Още

"Испанска афера" - комедия за едни и трилър за други

"Испанска афера" - комедия за едни и трилър за други

"Тънки сметки" (1997) е любопитна история за мъж и жена с необикновени характери. Съдбата е решила да ги сблъска. Лесли Стюарт и Оливър Ръсел ще научат много повече за себе си от тази среща. Сидни Шелдън ни разкрива по интригуващ начин света на политиката и на вестникарската индустрия, където властват зависимости и корупция, способни да погубят много хора.

Още

"Моята прекрасна съпруга" от Саманта Даунинг - смразяващ психологически трилър  (откъс)

"Моята прекрасна съпруга" от Саманта Даунинг - смразяващ психологически трилър (откъс)

"Кой се страхува от мрака" (2004) на Сидни Шелдън държи читателя в постоянен съспенс. Сюжетът тръгва от зачестилите случаи на убити, или изчезнали хора по целия свят... В Берлин млада жена изчезва от улицата. В Париж мъж скача от Айфеловата кула.

В Денвър малък самолет се разбива в планината. Какво се случва? Има ли нещо общо между жертвите? - Да, и четирите жертви са свързани с "Кингсли Интернешънъл Груп" (КИГ), голям международен мозъчен тръст... Младите жени на две от жертвите се срещат и искат да разплетат мистерията около смъртта на мъжете си. Само че някой е решен да ги убие, преди да сторят това.

Писателят Сидни Шелдън е удостоен с награда за цялостно творчество на годишните награди за грамотност в медиите на 2 ноември 2001 г. в Студио Сити, Калифорния / Снимка: Getty Images

И след като нахвърлихме набързо част от сюжетите на интригуващите трилъри на Сидни Шелдън, време е да обърнем внимание и на неговия автобиографичен роман - "Другият мой живот" (2005). Тази книга, изпълнена с искрени мемоари, разказва не само за интересния живот на писателя, но и за за възходите и провалите в кариерата му; както и за много други знаменити личности.

Освен на романи и сценарии, Сидни Шелдън е автор и на много пиеси и комикси.

Режисьорът Джордж Сидни и авторът Сидни Шелдън присъстват на бала на Бевърли Хилс 2002 г. / Снимка: Getty Images

Биографите му разказват за неговия чутовен работохолизъм - задължително е пишел по 50 страници на ден. В същото време бил голям перфекционист - понякога пренаписвал романите си десетки пъти.

"Когато започвам да пиша, не знам накъде ще ме изведе сюжетът. Веднъж казах това пред сп. "Таймс" и още обясних, че се нуждая само от три думи, за да седна пред белия лист. "О, сигурно сте много мощен писател", беше тяхната реплика. Но това няма нищо общо с моята власт над словото. Започнах последния си роман с думите "жена, защита и адвокат" и оттам нататък нещата вървят сами. Просто ги следвам", казва Шелдън.

Отляво надясно: Шеф-готвачът Волфганг Пак, комикът Шеки Грийн, Сидни Шелдън и Фред Хейман, на бала на Бевърли Хилс 2002 г. / Снимка: Getty Images

Сидни Шелдън - цитати:

"Да бъдеш беден е романтично само в книгите."

"Всичко, което се е променяло, е временно. Ще се промени пак."

"Не се отказвай. Има прекалено много хора, които казват "не" и те обезкуражават. Не ги слушай. Единственият, който може да те откаже, си ти самият."

"Опитай да направиш Земята по-добро място, преди да я напуснеш, в сравнение с когато си пристигнал."

"Животът е като роман. Пълен със съспенс. Никога не знаеш какво ще се случи, докато не отгърнеш следващата страница."

"За да си успешен, се нуждаеш от приятели, а за да си много успешен, се нуждаеш от врагове."

"Нищо не продължава вечно."

"Разликата между патриот и бунтовник зависи от това, кой е на власт в момента."

"Не пускайте лисица в кокошарника, дори да е приятелски настроена. Един ден ще огладнее."

"Смъртта е вторият най-голям страх на хората. След говоренето пред публика."

"Талантът е дар, който може да бъде даван, но и отнеман. Трябва да оценяваме това".

"Белият лист хартия е начинът на Бог да ни покаже колко трудно е да си Бог."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Още

Италианският писател Алесандро Барико съобщи, че страда от левкемия

Италианският писател Алесандро Барико съобщи, че страда от левкемия

Още

Голямата испанската писателка Алмудена Грандес почина на 61 години

Голямата испанската писателка Алмудена Грандес почина на 61 години

Още

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Коментирай 18

Календар

Препоръчваме ви

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор

Робърт Хайнлайн: Няма опасни оръжия, има само опасни хора

34 години от смъртта на първия от "Голямата тройка" фантасти

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

160 години от смъртта на философа и писателя Хенри Торо

"Гроздовете на гнева" на Стайнбек - "Пулицър" за романа и два "Оскар"-а за филма

82 години от награждаването на писателя за романа през 1940-а година