Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

ЗВЕЗДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

Той е най-голямата хорър-легенда от Златната епоха на киното

Борис Карлоф, Източник: imdb

На 23 ноември 1887 г. в Лондон се ражда Уилям Хенри Прат /англ. William Henry Pratt/ , който през 30-те години на миналия век, под името Борис Карлоф се прочува с ролята си на Чудовището на Франкенщайн в поредица от филми: "Франкенщайн" (1931), "Булката на Франкенщайн" (1935) и "Синът на Франкенщайн" (1939). Друга негова известна роля от този период е на Имхотеп в "Мумията" (1932).

Популярността на Борис Карлоф като загадъчна личност, която напълно се препокрива с героите си от екрана, става толкова голяма, че за кратко време актьорът се сдобива с прозвището Карлоф Тайнствения.

Източник: imdb

Каква е истинската история на Борис Карлоф:

Още

Холивудски актьор отрязал ръката си заради роля

Холивудски актьор отрязал ръката си заради роля

Истинското му име е Уилям Хенри Прат и е роден на 23 ноември 1887 г. в Лондон, като най-малкото от деветте деца на Едуард Прат и Елиза Милард. "Изтърсакът" бил некрасиво дете - кривокрако и заекващо. Затова пък - наследник на елитната англосаксонска фамилия Прат, чиито предци още от средните векове били приближени до британската корона.

От рода на майка му е прочутата Анна Леоноуенс, която става прототип на героинята от мюзикъла "Кралят и аз", съответно на филма "Анна и кралят". От рода Прат произхождат още италианският художник на комикси Уго Прат и писателят и актьор Денис Прат /др. Куентин Крисп/.

Паметната плоча върху родния дом на актьора в Лондон

Още

Ювелирът на Холивуд загива при катастрофа

Ювелирът на Холивуд загива при катастрофа

Бащата на Уилям бил на държавна мисия в Индия, когато в Лондон се ражда малкият му син Уилям. Днес на родния му дом е поставена паметна плоча на актьора.

След като завършва училище, Уилям учи в Кралския колеж към Лондонския университет, играе крикет в свободното си време и все повече се интересува от театър. По-големите му братя вече имали дипломатическа кариера, но той не се вълнувал от това поприще.

По-големият му брат Джон Прат вече бил на дипломатическа служба в британските колонии и всички му предвиждали бляскаво бъдеще.

Такива били очакванията и за Уилям, но той напук на тях, тръгнал на частни уроци по актьорско майсторство и се подготвял за професионален дебют на сцената.

Източник: imdb

Още

Холивудската легенда Жа Жа Габор: Бракът е кратка почивка между романите

Холивудската легенда Жа Жа Габор: Бракът е кратка почивка между романите

Първата му роля е в пиеса със заглавието "Дявол". Доста иносказателно начало за бъдещото му амплоа.

21-годишен през 1909 г., след като получава съгласието на близките си, Уилям емигрира в Канада. Там първоначално, напук на елитния си произход, работи като шофьор и строителен работник по пътищата.

В Канада среща първата си любов - английската актриса Олив Де Уилтън, и се жени за нея. Бракът трае едва година - съпругата му държала повече на кариерата си, отколкото на семейството, и заминала за Австралия да се снима в два филма. Кариерата й на актриса не потръгнала, но затова пък през 20-те години на миналия век Олив основала театър в Тасмания.

Легендарният Борис Карлоф като Франкенщайн и Валери Хобсън във филма "Булката на Франкенщайн" (1935) на режисьора Джеймс Уейл, Източник: imdb

Още

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Уилям в това време постоянно сменял местожителството си, препитавал се с малки роли в провинциални театри, като между това работел като общ работник в пътното строителство, гледач на животни във ферми, шофьор на камион и продавач на сладолед.

По време на спасителните работи след едно опустошително торнадо, изместил рамото си и това му останало като трайна травма - до края на живота си изпитвал силни болки в гърба.

Източник: imdb

По време на Първата световна война Уилям Прат доброволно постъпва в редовете на британската армия, въпреки че можел да се укрие в чужбина.

В армията, обаче, лекарите открили, че има проблем със сърцето, и го освободили от военна служба.

Източник: imdb

Още

Бертолт Брехт мечтаел да пробие в Холивуд

Бертолт Брехт мечтаел да пробие в Холивуд

За пръв път актьорът стъпва в Холивуд някъде около 1910-а година. До войната и след нея работел като статист и в малки филмови епизодични роли.

През 1922 г. се снима във филма "Човекът от улица Даунинг", в който записва за пръв път артистичния си псевдоним - Борис Карлоф. Според някои направил това, за да се разграничи от семейната фамилия и "непрестижната му професия" да не попречи на кариерата на братята му.

Започва неговата шеметна кариера на "злодей и аутсайдер", която ще се превърне в негово творческо амплоа.

Борис Карлоф се снима в повече от 60 филмови роли, преди да стане известно име.

Ролята, която мигновено го превръща в холивудска звезда е в образа на Чудовището на Франкенщайн в едноименния филм. 

Борис Карлоф, като Франкенщайн

И макар че освен в трилъри, Карлоф е изиграл десетки роли в драми и криминални филми, между които хитове от миналото като "Лице с белег" на Хауърд Хоуск и "Изгубеният патрул" на Джон Форд, в историята на киното той остава актьорът-"Франкенщайн" - до такава степен убедително се препокриват образно лицето му и героят му на екрана.   

Борис Карлоф и Жак Пиърс във филма "Булката на Франкенщайн" /1935 г. /, Източник: imdb

Серийното производство на филми с герой Франкенщайн стават една от "златните кокошки" на Холивуд. Карлоф изиграва няколко пъти героя си: в "Булката на Франкенщайн"/ 1935 г. / и "Синът на Франкенщайн" /1939 г./, като този образ се развива и в други сюжети, близки до "франкенщайновия" цикъл, като "Домът на Франкенщайн" /1944 г. / и "Франкенщайн 1970", заснет през 1958-а.

Още през 30-те години на миналия век Карлоф става известен и с още един образ от жанра на ужасите - жрецът Имхотеп от филма на Карл Фройнд "Мумията" /1932 г. /.

Борис Карлоф във филма "Мумията" /1932 г. /

Филмографията на актьора красноречиво говори за амплоато му на "крал на ужасите". Филми като "Черна котка", "Гарванът", "Невидимият лъч", "Черният петък", "Островът на мъртвите" и много други заглавия, красноречиво сочат жанра, на който се посвещава актьорът.

Борис Карлоф е най-голямата хорър-звезда от Златната епоха на Холивуд. 

Източник: imdb

През 1941 г. Борис Карлоф се връща на работа в театъра - на Бродуей. Дори е номиниран за премията "Тони" като театрален актьор.

Участва и в много радиопостановки.

Източник: imdb

Още

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

С идването на телевизията, актьорът се снима и в няколко телевизионни сериала.

През 60-те години играе главната роля в тв сериала "Питър Марш от Скотланд Ярд". После се снима и в няколко филма в студиото на Роджър Корман - "Комедия на ужасите" и "Страх" /1963 г. /.

Така че Борис Карлоф се оказва много креативен актьор, който до края на живота си живее активно и на театралната сцена, и в екранните изкуства.

Борис Карлоф, в кадър от филма "Булката на Франкенщайн" /1935 г. /, Източник: imdb

В личния си живот "Чудовището" бил повече от романтичен наивник и влюбчив мъж.

Женил се пет пъти, като от тези бракове му се ражда едно-единствено дете - едва в четвъртия му брак - дъщеря му Сара Карлоф.

По време на раждането й, актьорът се снимал във филма "Синът на Франкенщайн", но по ирония на съдбата му се родила дъщеря, шегувал се сам той.

Източник: imdb

Според очевидци, Карлоф бил толкова щастлив от раждането на Сара, че направо от снимачната площадка, с грима на Чудовище, нахлул радостен в болницата, за да зърне новородената си щерка.

Източник: imdb

Борис Карлоф умира на 2 февруари 1969 г. в родината си Англия.

Борис Карлоф

На негово име има две звезди в Холивудската алея на славата - за принос в развитието на киноиндустрията, и за принос в развитието на телевизията.

Източник: imdb

Името му остава легенда в историята на екранните изкуства, като едно от най-убедителните превъплъщения на Франкенщайн, както и като пример за актьорско амплоа - на отрицателния герой.

Роли, признати за едни от най-трудните актьорски превъплъщения.

Още

"Франкенщайн" стана на... 2 века

"Франкенщайн" стана на... 2 века

Още

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

Новият психотрилър на Полански на фестивала в Кан

Още

"Испанска афера" - комедия за едни и трилър за други

"Испанска афера" - комедия за едни и трилър за други

Още

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

Новата кино адаптация по едноименния роман на Стивън Кинг е дело на режисьорите Денис Уидмайър и Кевин Колск, които успяват да предизвикат въодушевление сред феновете на хорър жанра, но не и сред феновете на Кинг

Новият интерактивен трейлър на "То" ще смрази кръвта ви!

Новият трейлър се отличава с това, че действието се развива във виртуалната реалност. Опитайте се да движите "мишката", докато гледате

Вижте как озвучават филмите на ужасите: инструменти, от чиито звук ще ви замръзне кръвта

И обикновена ламарина би могла да ви изкара акъла в ръцете на майстор

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Актрисата стана известна с ролята си в "Бабадук", а у нас - с тв сериала "Мистериите на мис Фишер"

Искате ли да се снимате с Дани Трехо?

Възможно е, ако подкрепите новия проект на режисьора Валери Милев