Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

ВТОРА РЕАЛНОСТ

Кой стои зад холивудското прозвище "Непотопимата Моли"?

Маргарет Браун е сред оцелелите пасажери на "Титаник"

Маргарет Браун

Легендата за "Непотопимата Моли" се появява след една публикация от 1930-а година на репортера от Денвър - Джин Фаулър, който разказва за жена, на име Моли - интелектуалка, знаеща пет езика, която обаче можела да те наругае на всеки един от тях "като каруцар".

След публикацията на Фаулър, една журналистка - Каролин Банкрофт, публикува измислено "житие" на ексцентричната дама с името Моли,което заинтригувало един режисьор. Не след дълго се появява радиопостановка с героинята Моли, а след това и бродуейски мюзикъл със заглавието "Непотопимата Моли Браун". Мюзикълът е екранизиран през 1964 г., 32 години след смъртта на истинската Браун.

Според легендите за Моли, прозвището й дошло от едно нейно ексцентрично изказване: "Ние, от фамилия Браун, сме непотопяеми!" - Днес е трудно да се каже дали подобна фраза изобщо е произнасяна, защото легендата за Моли е по-популярна от прототипа й - Маргарет /Моли/ Браун. Най-любопитното е, че истинската г-жа Браун никога не е била наричана в реалния си живот Моли?!?

Но, каква е истината за "Непотопяемата Моли"? Къде е границата между реалността и художествената измислица?

Еманципираната филантропка Маргарет Браун

Прототипът на водевилната героиня "Непотопяемата Моли" е Маргарет Браун - светска дама и американска активистка, феминистка, филантроп, и какво ли още не, но главното - реална личност, родена през 1867 г. като Маргарет Тобин, в семейството на ирландски емигранти в Щатите. От малка Маргарет мечтаела да се омъжи за богаташ и да се погрижи за петимата си братя и сестри, но се омъжва за бедняк, като нея, на име Джим Браун. Оттам и фамилното й име, с което става прочута.

Основава Фонд за подпомагане на спасените от потъналия "Титаник"

Маргарет има силно развито чувство за справедливост и то я провокирало да застава зад каузи и да се занимава с обществена дейност. Става активистка на феминистка организация, защитава правата на шахтьорите и златотърсачите, участва в дейността на "Лигата за политическо равенство". Записва се да следва и е една от първите студентки в института "Карнеги" в Ню Йорк. Там учи История на изкуствата, овладява перфектно няколко езика. Маргарет Браун е една от първите жени, които пледират пред американския Сенат за правото на жените да гласуват.

Маргарет Браун е наградена с Ордена на Почетния легион

Съпругът й Джим не споделял нейните интереси и не одобрявал обществената й активност. Едва ли е подозирал, обаче, че Моли първа ще махне с ръка на 23-годишния им брак, и ще се реши да се разведе с него.

След развода си, Маргарет тръгва да пътешества по света. При едно от пътуванията й, докато се намира в Лондон, й съобщават, че внукът й е болен. Налага се спешно да стигне до Ню Йорк. По волята на съдбата, първият кораб, който тръгва натам, е... "Титаник".

След като лайнерът започва да потъва, качват Маргарет на лодка №6. За разлика от останалите пасажери в лодката, Моли искала да се върне, за да помага на давещите се. Това, разбира се, е невъзможно. Когато прекачват хората от лодката на кораба "Карпатия", Маргарет се втурва да помага на спасените корабокрушенци с медицинска помощ, разпределя одеала и продукти, провежда разговори с всеки един, за изготвянето на списъци с имената на спасените и на близките им, които са останали на кораба.

Маргарет Браун връчва на капитана на кораба "Карпатия" - Артур Рострон, купа в знак на благодарност от спасените корабокрушенци на "Титаник"

След като пристига в Ню Йорк, Маргарет Браун основава Фонд за подпомагане на спасените от потъналия "Титаник". Събира над 10 000 долара за нуждаещите се. Продължава с филантропската си и обществена дейност. По-късно ще бъде една от активистите, събиращи помощи за строителството на Вашингтонския мемориал на загиналите пасажери на "Титаник". И понеже по онова време жените нямали право да дават свидетелски показания в съда, за да бъде полезна със сведения, Маргарет написва своите свидетелски показания за корабокрушението и го публикува във вестниците.

Маргарет Браун и кап. Рострон

По време на Първата световна война Маргарет Браун се установява във Франция и работи в състава на Американския комитет за освобождение. Наградена е с ордена на Почетния легион за заслуги към Америка, а така също и за помощта й към спасените корабокрушенци на "Титаник".

Маргарет Браун става видна общественичка

Истинската Маргарет /Моли/ Браун умира през 1932 г., на 65, от инсулт. Холивуд "произвежда" легенда от живота й и прави героинята й известна. Особено след излизането на филма "Титаник" през 1997 г.

Кети Бейтс, в ролята на Моли във филма "Титаник" /1997 г./

Макар че, погледнато обективно, изобщо не е било нужно подобно "разкрасяване" на образа й. Истинската "Моли" е била уникална жена - надарена с качества, достойни за уважение и без митологизиране.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жени триумфираха с първите полово неутрални награди в Сан Себастиан

На престижния кинофорум за първи път бяха раздадени отличията без отделни категории за мъже и жени

Джесика Частейн в Сан Себастиан: В САЩ вече третират жените в медиите и киното различно

"Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни Частейн в Сан Себастиан

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

На 24 септември от 18 ч. среща разговор с авторите на част от филмите - поети и режисьори

Трите серии на "Мера споредъ мера" на голям екран в Дома на киното

Дигитално възстановената класика ще бъде представена в пълния ѝ вид на 25-ия София Филм Фест от Георги Дюлгеров и неговия екип 25 септември 14.00 часа

Филмът на режисьора Беноа Брингер "Във връзка с хайвера" спечели голямата награда на фестивала DOCK

Филмът разказва за диктаторски режими, правителства с неограничена власт и множество нарушения на правата на човекa в Азербайджан, Туркменистан и Казахстан