Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Твърде лично: Снимките, които няма да ви покажем (въпреки че искаме)

НА ФОКУС

Твърде лично: Снимките, които няма да ви покажем (въпреки че искаме)

249 скандално откровени кадъра "рамкират" страстта и любовта на фотографа Веселин Боришев към женското тяло в изложбата Framing

Веселин Боришев и организаторите от ФотоФабрика на откриването на изложбата. Снимка: BulFoto

Той е един от най-добрите български фотографи през последните няколко десетилетия. Снимал е всички и всичко - от размирен Афганистан и Ирак, през "царе, папи, патриарси" и топ политици до... жените, които е обичал (или поне е желаел).

Още

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

"Хулиганът на политическата фотожурналистика" Веселин Боришев е първият носител на наградата за фоторепортаж в Web Report и на още куп призове. Не че много му пука за тях - той просто живее, мисли и диша в кадри.

Изключителни кадри. Такива са и тези от последната му изложба - Framing, които обаче няма да ви покажем, въпреки че искаме. Защото живеем във времената на изкуствения интелект, алгоритмите и рестрикциите, шамаросващи медиите за кадри на голи, красиви, страстни, чувствени женски тела.

За на думи защитниците на правото на жената да се себеизразява, това да покаже гърдите (и - анатема! - зърната) си е особено опасно и тежко наказуемо прегрешение. А мъжете нямат право да им се възхищават - дори професионално (въпреки, че в случая и е твърде лично). Изпитах го на гърба си преди да седна да пиша този материал, експериментирайки с публикуването на няколко кадъра от изложбата на Боришев във Фейсбук, с ясното създание какво ще последва. Естествено, ботовете ги спипаха, бързо-бързо ги премахнаха и ми размахаха виртуален пръст повече да не правя така.

Като "изключително тъпи" определя Боришев опитите си да поставя жените в рамка в професионален и в личен план. Снимка: Аделина Томова

Голота?! - Анатема!

И все пак Веско от 30 години насам я запечатва на лента "в извънработно време" - смугли, абаносово бели, стегнати, отпуснати, нахални, свенливи - какви ли не дамски тела. И реши да ги покаже в изложба именно във времената, в които "войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила".

Без подбрани професионални модели, без наредено осветление, без грим и без свян - просто жените такива, каквито са в реалния, нережисиран, нерегулиран и неинстаграмски живот.

"Преди години показвам мои снимки на Голям Български Фотограф. И той ме пита, защо, г-н Боришев, негативите Ви са в такова безобразно състояние? Аз му викам: бате, тея снимки са резултат на изневяра, снимал съм (и не само), после чакам тя да заспи, влизам в банята, проявявам, пускам сешоара й да ги подсуша. Режа ги (негативите) на по 2 кадъра и ги слагам в портфейла си.

Естествено ги забравям и се сещам за тях след 2-3 месеца. Е, какви да са негативите, бате?", иронично-циничен е един от от най-легендарните, искрени и чувствени женски обожатели в София, Благоевград и околностите. Заснел ги е така, както винаги застава зад обектива - честно и със страст.

Никой не остава безразличен към откровената женственост, заснета от Боришев. Снимка: BulFoto

Framing е личен еротичен проект на "лошото момче на политическата фотожурналистика". Събираните през отминалите 30-ина години негативи си "намериха майстора" в разнообразни, чудновати рамки с история, които Веселин Боришев събира, купува от антиквариати и клошари или му ги носят приятели, като тръгва отзад-напред - рамката е определяща и по нея той избира коя да е снимката.

- Как подбра точно тези 249 кадъра от 10 000-те, които си направил? С какво жените в тях са по-специални от другите?

- Няма специална жена, всички са специални. Избрал съм ги интуитивно. За кадрите говоря, не за жените. Ако сега седна да ги избирам, бих направил съвсем различен проект, защото аз в момента съм различен. Важен съм аз, не жените в кадрите.

Зад всеки от тях обаче стои история - ако не с неочакван край, то поне с интересно начало. Като тази: "През далечната 2006-та бях командировка в Афганистан. И като един пълен капут трябваше да си взема на прибиране сувенир. Мислих, мислих, и си взех бурка за 1 долар. После, така или иначе съм се набутал с долар, измислих й концепция (на бурката, де). Жени по бурка. Работното заглавие беше "Обичайната анонимност". Няма да разправям защо, то е видно".

Една бурка, купена в Афганистан, провокира фотографа за серия от снимки. Снимка: Аделина Томова

249 жени и Жената Мария

Името на изложбата измисля съпругата му Мария. Тя е и човекът, подредил по съвършен начин "пъзела на другия му живот". Проектът им отнема две години, а ще живее няма и месец - от 16 април до 12 май в "Топлоцентрала" като част от фестивала ФотоФабрика. Там, за разлика от все по-рестриктивния виртуален свят, можете да видите подбраните 249 от 10 000-те еротични снимки, направени от "хулигана" Боришев.

Жената Мария (вляво до Боришев) - аранжорът на пъзела на живота му. Снимка: Аделина Томова

Още

Веселин Боришев - победителят в Web Report, чиито снимки струват повече от думите

Веселин Боришев - победителят в Web Report, чиито снимки струват повече от думите

Иронично (или пък съвсем сериозно, знам ли) твърди, че самият той би бил идеалната рамка за жената.

- Извън фотографията, поставял ли си жените в рамка - в професионален и в личен план? Какъв беше резултатът?

- О, да, много тъп бях, изключително тъп, като средно статистически мъж. Резултатът трагичен. Забравил съм.

Часове след откриването на изложбата му Веселин Боришев написа във Фейсбук: "Това е като повечето сексове - на сутринта се чудиш защо ти е било нужно да го правиш."

Твърди, че не знае. Лъже, разбира се.

Разберете сами защо до 12 май в пространството Куб на "Топлоцентрала", където има цели 249 отговора.

Още

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

Още

Светлан Симов представя първа изложба с фотографии на голи женски тела

Светлан Симов представя първа изложба с фотографии на голи женски тела

Още

1988 г.: Айде на битака!

1988 г.: Айде на битака!

Още

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

За възродения народ и пътя му към светли бъднини (галерия)

Още

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Анджей Вайда: Светът е тежко болен

Още

1989 г. : "Убиванье" на прасе в селото, където е заснет "Тримата от запаса"

1989 г. : "Убиванье" на прасе в селото, където е заснет "Тримата от запаса"

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Фотографът Rafał Milach идва в България за втория уъркшоп от поредицата на BECA х Magnum Photos

Фотографиите му са били излагани в множество самостоятелни и групови изложби по света и са част от колекциите на MoMA Варшава, Центъра за съвременно изкуство в Полша и други международни институции. Носител е на редица престижни награди, сред които World Press Photo в категория Arts and Entertainment

Япония ще бъде фокус на тазгодишното издание на фестивала на фотографията в Арл

Фестивалът ще даде възможност за нов прочит на събития като драмата във Фукушима и явления като графитите.

Изложба в Париж представя италианския фотограф Паоло Роверси

Ретроспективата в Пале "Галиера", където е Музеят на модата, е първата на жив творец. Тя представя около 140 снимки - наситени черно-бели портрети на Кейт Мос или Наталия Водянова, голи тела, мода

Владимир Карамазов с награда за фотография от Международния конкурс "Xposure" в емирство Шаржа

Българинът впечатли журито с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 година по време на снимките на риалити предаване

Проектът "Нощни персонажи" отива в Рим

Фотографиите от 11-тата Нощ на театрите за първи път ще бъдат представени извън България. Откриването на фотографската изложба ще е на 23 март (събота) в 18:00 ч.

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis