Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Холивудската звезда Джесика Ланг идва с изложба в София

ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

Холивудската звезда Джесика Ланг идва с изложба в София

Тя ще представи своя фотографска изложба в рамките на "Майстори на фотографията" - проект на фондация "МУСИЗ" и Националната галерия. Откриването е на 4 юли в Двореца, а изложбата може да бъде видяна до 29 септември

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.

Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света.

Минесота, 2011-18 ©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Още

Малкович, Малкович, Малкович

Малкович, Малкович, Малкович

Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея?

Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията, като първоначално документира своите близки. В книгата си "50 фотографии" тя пише: "Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството."

Минесота, 2011-18©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Още

Фотографът Сандро Милър: Борех се с рак, когато ми хрумна идеята да снимам Джон Малкович

Фотографът Сандро Милър: Борех се с рак, когато ми хрумна идеята да снимам Джон Малкович

През 1967 Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство.

По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава до днес не спира да снима.

Ню Орлиънс 2011-18©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Още

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

"Жената без сянка" - Вивиан Майер

Макар първоначално привлечена от фотографията просто като от начин да документира живота и израстването на децата си, Ланг продължава да снима, използвайки това изкуство като антидот за нестихващите емоции в Холивуд. Тя казва следното: "Това е начин на работа, който е противоположен на актьорската игра. Фотографията не зависи от взаимодействието, тя може да бъде самостоятелна и лична".

От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, снимките на Ланг са едновременно кинематографично и традиционно фиксиране на определено време и място.

Въпреки че темите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, отново и отново се затвърждава чувството, че светлината е истинската тема на снимките.

Ню Йорк, 2005©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Ланг не може да избяга напълно от влиянието на кинематографията. Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях - атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти, които сякаш разказват истории. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датира снимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие.

Роуд Айлънд, 2011-2018©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

През 2007 Мери Елън Марк, един от най-великите документални фотографи на всички времена, дава на света първа представа за визуалната работа Ланг в статия за сп. Aperture: "Позицията на Джесика като фотограф е определено тази на анонимен наблюдател. Намирам това за много интересно, защото като актриса тя трябва постоянно да ангажира и колегите, и публиката си.

Мисисипи, 2011-18©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Като фотограф е избрала противоположната гледна точка". А според Дебора Клочко, директор на Музея за фотографски изкуства в Сан Диего: "Талантливата Джесика Ланг се чувства еднакво добре и от двете страни на камерата - и като актриса, и като фотограф със собствени заслуги.

Нейните фотографии са мощни и изразителни, позволяващи на зрителя да се докосне до част от живота, която малцина успяват да видят истински. Изображенията притежават силен кинематографичен усет, който често се движи по ръба на мрака."

Ню Йорк, 2020-21©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Още

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

За Джесика Ланг

Родена и израснала в Клокет, Ланг е известна с участията си в "Кинг Конг", "Тутси", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Синьо небе" и "Сивите градини". Тя е тринадесетата актриса в историята, удостоена с Тройната корона за актьорско майсторство, след като печели две награди "Оскар", три награди "Еми", една награда "Тони", една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет награди "Златен глобус".

Фотографиите ѝ са излагани в Музея "Джордж Ийстман" в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство "Санта Моника" в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия (2015); галерията "Хауърд Грийнбърг" в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA - Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013); Градската галерия "Сан Бенито" във Валядолид и Културния център "Нимайер" в Авилес, Испания (2011); Градската галерия BWA в Бидгошч, Полша (2016); галерията "Алта" в Париж (Paris Photo 2023) и др.

Джесика Ланг е първият носител на почетната награда на Музея "Джордж Ийстман" през 2009. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография "50 фотографии" (powerHouse Books, 2008), "В Мексико" (RM, 2010) и детската книга "Става дума за едно малко птиче" (Sourcebooks, 2013). На партньора си от 26 години, драматурга и актьора Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си "Магистрала 61" (powerHouse Books, 2019).

Юта, 1992-2008©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

За Хауърд Грийнбърг

Хауърд Грийнбърг © Bastiaan Woudt

Още

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Хауърд Грийнбърг е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и утвърден търговец на изкуство. Основава едноименната галерия през 1991. Той е водещ авторитет по фотография от XIX и XX век и признат лидер в установяването на стойността ѝ на пазара на изящните изкуства. Като признание за тези усилия и несравнимата му колекция от повече от 40 000 фотографии, сп. American Photo обявява Грийнбърг за един от двадесет и петимата най-влиятелни личности във фотографията.

Понастоящем Грийнбърг е член на Асоциацията на международните търговци на фотографско изкуство (AIPAD) и Асоциацията на търговците на изкуство на Америка (ADAA).

Бил е в Съвета на директорите на AIPAD от 1987 до 1994, а в момента е председател на Съвета на Центъра за фотография в Уудсток. Хауърд Грийнбърг и неговата галерия получават редица отличия: "Фотогалерия на годината" на Фондация Lucie (2004 и 2022); отличие от Фондация Aperture за принос в областта на художествената фотография (2012); награда за цялостен принос от Музея "Джордж Ийстман" (2023).

Мисисипи, 2011-2018©Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Още

Създателят на съвременната иконография Арнолд Нюман с първа изложба у нас

Създателят на съвременната иконография Арнолд Нюман с първа изложба у нас

Личната колекция на Грийнбърг е представяна в Елисейския музей в Лозана, Швейцария (2012); Фондацията "Анри Картие-Бресон" в Париж, Франция (2013); Унгарската фотографска къща "Май Мано Хаус" в Будапеща, Унгария (2013 - 2014) и Еврейския музей в Амстердам, Холандия (2014). През септември 2018 колекцията е придобита изцяло от Музея за изящни изкуства в Бостън.

"Майстори на фотографията", издание 16, се организира от фондация "МУСИЗ" в партньорство с Националната галерия и галерия "Хауърд Грийнбърг", Ню Йорк. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, фондация "Лъчезар Цоцорков", Столичната община - Календар на културните събития и посолството на САЩ. Изложбата е подкрепена от УниКредит Булбанк и "СОФ Кънект" - операторът на летище София. Осъществява се със съдействието на Гранд Хотел София и "ВИП дидживижън", официален представител на Leica. Официален медиен партньор на Националната галерия: БТА / Българска телеграфна агенция.

Още

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот

Още

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

Легендарни снимки на Мери Елън Марк гостуват в България

Още

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

Още

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Това е моят живот": Любовта на Педро Алмодовар към Мадрид в нова изложба

Експозицията "Мадрид, момичето на Алмодовар" представя 200 снимки от 23-те му филма, както и бележници, филмов реквизит и първата камера, която режисьорът си купува

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография

Истанбулските фотонагради отбелязват 10-та си годишнина с изложба

От трагедията на геноцида в Газа до опустошителното земетресение в Турция миналата година и от операциите на мексиканските престъпни групировки до тежкото положение на афганистанските бежанци, снимките са трогателно отражение на човешките преживявания на различни континенти

Фотоизложба показва работата на екосистемните учени от цяла Европа на Моста на влюбените в София

Авторите Евгени Димитров от агенция БУЛФОТО и Калоян Константинов от издателство ПЕНСОФТ подготвят половин година т.нар. Гранд кампания