Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Това се случи в Национална галерия "Квадрат 500", където беше открита на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович" на американския фотограф Сандро Милър

Джон Малкович и министър Найден Тодоров (Снимка: Пресцентър на Министерство на културата)

Министърът на културата Найден Тодоров подари на световноизвестния актьор Джон Малкович книга - фотоалбум, която представя богатото културно наследство на България.

Това се случи в Национална галерия "Квадрат 500", където в петък официално се откри изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" на американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация "Lucie" Сандро Милър. Експозицията се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Джон Малкович и министър Найден Тодоров (Снимка: Пресцентър на Министерство на културата)

Джон Малкович, Гергана Мудова и Найден Тодоров на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Още

Малкович, Малкович, Малкович

Малкович, Малкович, Малкович

Относно изложбата Джон Малкович сподели, че тя е проект, по който заедно със Сандро Милър са работили няколко години и за него творческият процес е бил много забавен.

"Самият г-н Милър е много талантлив фотограф и с много ясна представа какво точно целеше.

Екипът му бе чудесен и за мен бе голямо удоволствие да работя с тях и съм щастлив, че много хора по света видяха изложбата и сега тя е тук при вас", сподели прочутият актьор.

Той изказа специални благодарности на Министерството на културата и на всички, помогнали за представянето на изложбата, както и на Народния театър "Иван Вазов", където по-късно вечерта ще изиграе за втори път постановката "В самотата на памуковите полета" от Бернар-Мари Колтес.

Джон Малкович на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Ингеборга Дапкунайте на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Фотографът Сандри Милър, министър Найден Тодоров и Джон Малкович (Снимка: Пресцентър на Министерство на културата)

Министърът на културата Найден Тодоров на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Още

Джон Малкович: Българските актьори и режисьори са невероятни (галерия)

Джон Малкович: Българските актьори и режисьори са невероятни (галерия)

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията".

Изложбата включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които актьорът се превъплъщава в образите на известни личности. През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера.

Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимките на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната, както и прочути портрети рисувани от известни художници.

За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията.

В серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията", актьора демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителният фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

Още

Джон Малкович "влиза в кожата" на знаменитости в култови техни портрети

Джон Малкович "влиза в кожата" на знаменитости в култови техни портрети

"Майстори на фотографията" се организира от фондация "МУСИЗ" в партньорство с Националната галерия и diChroma photography.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация "Лъчезар Цоцорков". Изложбата е подкрепена от Програма "Култура" на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър "Иван Вазов", Гранд хотел София, изба "Братя Минкови" и Vip Digivision, официален представител на Leica.

Директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова, Джон Малкович и фотографът Сандро Милър (Снимка: Пресцентър на Министерство на културата)

Сандро Милър и Ярослава Бубнова на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Сандро Милър, Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Сандро Милър, Ярослава Бубнова, Гергана Мутова и Джон Малкович на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Публиката ще може да я разгледа до 30 април 2023 г.

Ингеборга Дапкунайте и Джон Малкович идват за откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Джон Малкович и Сандро Милър идват на откриване на изложбата "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" (Снимка: BulFoto)

Очаквайте какво сподели американският фотограф в интервю пред Impressio!

Още

Папагал попитал Малкович: Къде е Тито? (видео)

Папагал попитал Малкович: Къде е Тито? (видео)

Още

"Сенека" с Джон Малкович ще бъде представен на Берлинале

"Сенека" с Джон Малкович ще бъде представен на Берлинале

Още

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Още

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Испанското посолство представя в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз"

Откриването е на 7 февруари 2024 г. в 12.00 часа в Дом на културата "Борис Христов". Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари.

"Пътуване до Азербайджан" - част от фестивала Sofia MENAR

"Тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията", споделя Арслан Ахмедов

Фотографът Симон Варсано отваря ново пространство за култура

"Като фотограф, снимал еднакво дълго аналогово и дигитално, смятам, че е важно да не развиваме консуматорство в начина, по който снимаме.", казва фотографът

Световноизвестната фотографка Кристина де Мидел гостува в София

На 25 януари, в Националната художествена галерия - Двореца, се открива изложбата "По ръба на реалността"

Конкурс за фотография и рисунка "Божурът среща розата"

Поводът на конкурса е годишнината от установяването на българо-китайските отношения

Атанас Миланов: Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага

Откриването е на 16 януари от 18:00 часа в Чешкия център в София