Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Малкович, Малкович, Малкович

КИНО И ФОТОГРАФИЯ

Малкович, Малкович, Малкович

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от 20-и и 21-и век

Анди Уорхол / Зелената Мерилин (1962), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Вернисажът е на 17 февруари (петък) от 18:00 до 20:00 в "Квадрат 500", изложбата ще продължи до 30 април 2023 г. 

Самият Сандро Милър ще бъде в България и ще направи и презентация на 18 февруари (събота) от 11:00 до 12:30.

Алберто Корда, Че Гевара (1960), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Още

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от 20-и и 21-и век в серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията".

Изложбата включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера.

Даян Арбъс, Еднояйчни близнаци, Розел, Ню Джърси (1967), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Избира 35 фотографии, които да възпроизведе.

Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Още

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва.

Говорейки за него, Милър отбелязва: "Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми... Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него."

Андрес Серано, Христос (в урина) (1987), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното тук дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик.

За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията.

Артър Сас / Алберт Айнщайн с изплезен език (1951), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като "Международен фотограф на годината", а през 2015 за серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията, редица професионални конкурси нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

Филип Халсман / Салвадор Дали (1954), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър разбира, че иска да стане фотограф още на шестнайсетгодишна годишна възраст. В голяма степен самоук, Милър черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията.

Доротея Ланг / Майката Мигрант, Нипомо, Калифорния (1936), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Чрез техните снимки, той усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета. С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света.

Той стои зад множество рекламни кампании в САЩ, включващи: Adidas, Allstate Insurance, American Express, Anheuser-Busch, BMW, Champion, Coca-Cola, Dove, Gatorade, Honda, Milk, Microsoft, Miller/Coors, Motorola, Nike, Nikon, Pepsi, Pony, UPS и американската армия.

Портрет на Сандро Милър (Източник: Квадрат 500)

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на 21 век. В серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията, той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол.

Благодарение на неговия огромен талант и удивителният фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

Още

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

Арнолд Нюман и неговите фотографски икони

"Майстори на фотографията" се организира от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация "Лъчезар Цоцорков". Изложбата е подкрепена от Столична програма Култура и УниКредит Булбанк, осъществява със съдействието на Народен театър "Иван Вазов", Гранд хотел София, изба "Братя Минкови" и ВИП трейдинг дидживижън, официален представител на Leica.

Още

След България Джон Малкович ще играе и на румънска сцена

След България Джон Малкович ще играе и на румънска сцена

Още

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

Още

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

Още

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф