Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ИЗКУСТВО

Американският артист Андрес Серано представя TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ)

Изложбата ще бъде открита на 16 септември 2022 г. в Националната галерия - Двореца, София и ще продължи до 27 октомври

© Андрес Серано, Неозаглавена X-Триптих, 2015

Още

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Гергана Мудова за Майсторите на фотографията и не само

Фондация "МУСИЗ" и Националната галерия представят: Майстори на фотографията, Издание XIV - Андреас Серано в TORTURE (ИЗТЕЗАНИЕ) от 16 септември до 27 октомври 2022

Изложбата ще бъде открита в Националната галерия - Двореца (пл. "Княз Александър I" №1), на 16 септември (петък) от 17:30

INSURRECTION (БУНТ)
Премиерна прожекция на 16 септември (петък) от 19:30 до 21:00 в Балната зала на Националната галерия - Двореца (пл. "Княз Александър I" №1)

Андрес Серано (Photo by Irina Movmyga)

На 16 септември 2022 г. в Националната галерия - Двореца, ще бъде открита изложбата Torture (Изтезание) на американския артист Андрес Серано. Добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), която успява да предизвика истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те, американският артист продължава да засяга неудобни теми.

Изложбата Torture включва двадесет широкоформатни фотографии, подобни на ренесансовите шедьоври - част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото.

Torture показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции.

Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител.

Още

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя "тъмна стаичка", той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители.

С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания.

© Андрес Серано, Неозаглавена XIII, 2015

Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза. Характерно за творчеството на Андрес Серано е непрестанното изследване на социалните проблеми и тяхното измерение в изкуството.

"Визуализирам целия спектър на изтезанието. В този процес аз поех ролите едновременно на артиста и на мъчителя. Като артист, показвам на публиката това, което виждам.

Във втората роля ми се наложи да мисля като мъчител и да поема пълен контрол. Лесно е да изтезаваш хора, над които имаш власт", казва Андрес Серано.

Продуцирана през 2015 от арт колектива a/political, серията фотографии започва да се осъществява през седмицата, в която излиза Докладът на Сенатската разузнавателна комисия за изтезанията.

Докато властите в САЩ продължават да блокират публичния достъп до хиляди снимки с подложени на мъчения пленници, Андрес Серано се заема с визуалното представяне на една реалност, която правителството отчаяно се опитва да скрие.

Още

Фондация МУСИЗ представя "Генеалогии на българското съвременно изкуство"

Фондация МУСИЗ представя "Генеалогии на българското съвременно изкуство"

Серията вече е представяна като самостоятелна изложба в Collection Lambert, Франция; VOID, Северна Ирландия; Музея за съвременно изкуство "Стейшън" в Хюстън, САЩ, и Фотографския център "Стилс", Шотландия.

"Майстори на фотографията" се организира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София за 2022 и се осъществява от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и съдействието на Гранд Хотел София. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар Цоцорков" и УниКредит Булбанк.

© Андрес Серано, юздата на Сколд IV, 2015

За Андрес Серано

Андрес Серано е роден през 1950 в Ню Йорк. От 1967 до 1969 посещава Училището по изкуства към Бруклинския музей, където учи живопис и скулптура. Името му, заедно с това на Робърт Мейпълторп, попада в епицентъра на т. нар. културни войни от 1989, когато една фотография на Серано - Piss Christ, става повод за национален дебат върху свободата на артистично изразяване и общественото финансиране на противоречиви произведения на изкуството.

Серано работи предимно със средствата на фотографията. Със своето предизвикателно творчество той разбулва лицемерието и акцентира върху приликите между религиозните, политическите и социалните модели. На 6 януари 2022 Серано представя във Вашингтон своя първи игрален филм - Insurrection (Бунт).

a/political

Още

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

Станка Цонкова-Уша: Животът като Експеримент. Фотографията като Живот

a/political изследва границите на радикалното познание, опирайки се на принципа на "културния терор". Работейки с артисти и агитатори, колективът дава трибуна на гласове, които се изправят срещу доминиращите концепции на нашето време.

a/political функционира чрез интервенции, специални поръчки и колекция от модерно и съвременно изкуство, представяйки политически ангажирани артисти като Джон Хартфилд, Нански Сперо, Густав Мецгер и Кассилс.

Предишни проекти на a/political включват Сантяго Сиера, Black Flag, 2015; Democracia, Order, 2018; Андрес Серано, The Game, 2019 и предстоящия проект на групата "Лайбах", Alamut.

© Андрес Серано, „Фатима“, пленена и измъчвана в Судан, 2015

Център за експериментално изкуство The Foundry (Леярната)

Арт центърът The Foundry (Леярната), открит и рехабилитиран от художника Андрей Молодкин, е експериментално пространство, материализиращо идеи, които не се вписват в системата на мейнстрийма.

Разположен в гр. Мобурже, западно от Тулуза, той отстои на 50 километра от планинската верига на Пиренеите и заема площ от 4500 кв. м. В The Foundry са реализирани множество международни проекти, включващи FORWARD на Ерик Булатов (Tate Modern, Великобритания),

Torture на Андрес Серано (Collection Lambert, Франция, VOID, Северна Ирландия, "Стилс", Шотландия, и Музей за съвременно изкуство "Стейшън", САЩ), Millennium Worm на Пьотр Давидченко (Palazzo Lucarini, Италия, и BPS22, Белгия).

Излагайки дългосрочно гостуващите проекти и осигурявайки сцена за различни пърформанси, последният от които на словенската група "Лайбах", The Foundry е алтернативна концепция за музей, отразяваща глобалния политически пейзаж.

Още

Homage - модулна фотография от Зафер Галибов

Homage - модулна фотография от Зафер Галибов

Още

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Още

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Изоставени домове и нефункциониращи фабрики показва фотографската изложба „Меланхолия“

Още

 ОN AIR: 100 фотографски портрета на журналиста Константин Вълков

ОN AIR: 100 фотографски портрета на журналиста Константин Вълков

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Завръщане в нощта на Бродуей" от фотографа Стоян Йоргов – Теката

Изложбата е от 28 февруари до 18 март 2023 в Галерия "Ракурси"

Лондонска галерия ще покаже снимки, правени от Пол Маккартни

С изложбата, озаглавена "Пол Маккартни - фотографии от 1963-64 г: Очите на бурята", галерията ще бъде открита през юни след тригодишен ремонт

Музей представи непоказани досега фотографии, заснети по време на въстанието във Варшавското гето

Музеят за история на полските евреи определи като важна находка откриването на негативи на около двадесет невиждани досега кадри.

"Двойно дъно" от Spam Studios с премиера на 26 януари

Двойно събитие в Топлоцентрала - откриване на изложбата на Беатрис Бочева - фотограф