Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джон Малкович: Българските актьори и режисьори са невероятни (галерия)

ЗВЕЗДЕН ГАСТРОЛ

Джон Малкович: Българските актьори и режисьори са невероятни (галерия)

"Спектакълът "В самотата на памуковите полета" повдига главно въпроси и определено ще накара хората да се замислят", каза и другата звезда от постановката Ингеборга Дапкунайте

Директорът на Народния театър Васил Василев, Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

Още

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

За 1 час се изчерпаха билетите за представленията с Джон Малкович, останаха само от най-скъпите

С огромен интерес се очакваха звездите от спектакъла "В самотата на памуковите полета" от Бернар-Мари Колтес Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте, които се срещнаха днес в Народния театър с представители на българските медии в първата си публична изява след пристигането в София.

Световноизвестните актьори, които ще изиграят режисирания от Тимофей Кулябин спектакъл на сцената на Народния театър на 16, 17 и 18 февруари, бяха в компанията на директора на театъра Васил Василев, по чиято покана се случва гостуването, заместник-директора по международната дейност Василка Бумбарова и част от екипа на "В самотата на памуковите полета".

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Директорът на Народния театър Васил Василев, Джон Малкович, Ингеборга Дапкунайте и Василка Бумбарова - заместник-директора по международната дейност (Снимка: BulFoto)

Директорът на Народния театър Васил Василев, Джон Малкович, Ингеборга Дапкунайте и Василка Бумбарова - заместник-директора по международната дейност (Снимка: БТА)

Още

Малкович, Малкович, Малкович

Малкович, Малкович, Малкович

Във втория ден от турнето си в София, докато на Голяма сцена тече логистичната и техническа подготовка, Малкович и Дапкунайте споделиха очакванията си за срещата с българската публика.

Спектакълът на Тимофей Кулябин, който съвсем наскоро постави и "Нора" по Хенрих Ибсен на сцената на Народния театър, ще се играе на английски език с български субтитри.

Джон Малкович (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

Още

"Сенека" с Джон Малкович ще бъде представен на Берлинале

"Сенека" с Джон Малкович ще бъде представен на Берлинале

Световноизвестният американски театрален и филмов актьор, който има в кариерата си над 70 филма и множество театрални роли и награди, и литовската актриса Дапкунайте, която снима и играе в целия свят, работят заедно повече от 30 години, като "В самотата на памуковите полета" е последният им съвместен проект, чиято премиера бе през 2022 г.

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

"Това е още една наша мечта, която реализирахме. Искам да благодаря на целия екип, който се справи блестящо с организацията на събитието. След премиерата на 29 май в Рига в театър "Дайлес", имаме удоволствието да видим този спектакъл и на сцената на Народния театър", коментира директорът Васил Василев.

Джон Малкович и директорът на Народния театър - Васил Василев (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

Джон Малкович (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

Малкович и Дапкунайте отговаряха на въпросите на журналистите повече от 40 минути, а след това раздадоха и автографи:

"Израснал съм в театъра, на кино се научих, не мога да кажа кое от двете обичам повече. За мен е удоволствие да работя и винаги съм се наслаждавал на това. Текстът на съвместната ни пиеса повдига много въпроси, които всеки може да зададе на себе си. Труден, но и предизвикателен разказ за неизказаните желания, които не можеш и нямаш право да изразиш или изживееш. За цената, която един човек трябва да понесе", коментира Малкович и допълни за усещането да излиза на сцената пред различна публика: 

"Винаги зависи от подготовката. Това е изключително трудна постановка, но 30 години работя с Инга, така че, когато има нещо трудно за вършене за мен е огромно удоволствие да го върша именно с нея. Чувставам се изключително добре в този проект за камерна сцена." 

Ингеборга Дапкунайте (Снимка: БТА)

Дапкунайте пък сподели, че е останала впечатлена от играта на актьорите в "Нора" - премиерният спектакъл на Кулябин, който се играе на сцената на Народния театър и на чиято премиера тя присъства.

Ингеборга Дапкунайте (Снимка: Божидар Марков/ Народен театър "Иван Вазов")

"Много се радвам, че успях да присъствам на представянето на "Нора" тук и не само, защото Тимофей е мой приятел, а защото останах изключително впечатлена и от театъра, и от актьорите. Всичко бе невероятно. Те бяха отлични. Много се радвах, че успях да присъствам на това специално събитие, на едно от най-хубавите театрални събития, на които не бях присъствала от дълги, дълги години насам."

"Това е третата сцена, на която ще играем тази постановка и се надявам да сме добре подготвени. Надавям се, че ще се насладите, въпреки че това не е най-правилната дума, която да употребя за нея. По скоро се надявам да ви бъде приятно на пътешествието, на което ще се отправим заедно. Знаем, че е голямо предизвикателство и за вас, и за нас. Искахме да направим нещо по-простичко, но не намерихме такова, затова се надявам за всички да е приятно изживяването на това прекрасно място тук в София." 

"Ще се радвам да споделите заедно с нас в рамките на тези три дни това невероятно пътешествие", каза тя за спектакъла, в който дели сцена с Малкович.

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте (Снимка: БТА)

Ингеборга Дапкунайте (Снимка: БТА)

Самият Малкович пък коментира, че текстът на пиесата повдига много въпроси, които всеки трябва да зададе на себе си. Въпроси, но не и отговори, допълни Дапкунайте, като се пошегува с прочутата фраза от "Игра на тронове" - "Всички ще умрем".

На срещата беше повдигнат въпросът и за билетите за спектакъла, които предизвикаха разнополюсни коментари. 

Васил Василев, Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте(Снимка: БТА)

Директорът на театъра Васил Васил ги коментира така:

"Винаги съм казвал и твърдял, че това е нормалният труд на българския театър, да се отвори към света, към европейските пространства, да се отвори към световна драматургия, да имаме световни режисьори. И неслучайно в рамките на тези осем месеца ние го доказахме. Що се отнася до цената на билетите искам да ви благодаря, защото никой от вас не трепна, че продаваме някакви билети по 25 евро, а всички направихте точно обратен коментар.

Щастлив съм, защото ние като почитатели "Да бъдеш Джон Малкович" се съобразихме с филма, където се продаваха билети от 200 долара, за да може да се гледа Малкович. Така че, в общи линии направихме и тази максимална цена. Но, разбира се, за да има евтини билети, трябваше да има и малко по-скъпи. Изключително съм щастлив, че България се развива добре и има хора меценати, които са готови да подпомогнат други, нямащи възможност."

Васил Василев - директор на Народен театър "Иван Вазов" (Снимка: БТА)

Джон Малкович (Снимка: BulFoto)

Джон Малкович (Снимка: БТА)

"Не зная нищо за цените на билетите тук и няма как да ги коментирам", отговори Малкович и допълни:

Трябва да призная от своя личен опит и работата, която съм имал с български актьори и режисьори и в театъра, и в киното, че те са невероятни, страхотни, изключително добре подготвени. Едва ли ние имаме нещо повече от това, което те биха моли да ви дадат.

За стрийминг платформите мога да кажа, че в тях има страшно много съдържание, което повечето киностудиа не успяват да пуснат. За съжаление привличат внимание, но то не е дългосрочно и бързо се забравя."

Джон Малкович (Снимка: BulFoto)

 На въпроса за принципите, които не бе престъпил Джон Малкович каза: 

"Имам редица, така да ги нарека, ситуационни принципи, които при определени състояния и ситуации прилагам. Но ако трябва да съм честен, по-скоро не съм склонен да ги споделям и бих ги запазил по-скоро за себе си.

"Един от принципите, който винаги спазвам и изпълнявам, е, когато се вдигне завесата, да се раздам максимално и да се постарая да си свърша работата възможно най-добре."

"Мога да кажа, че имам инстинкти, който се старая да следвам, и се надявам, че намеренията ми винаги успяват да останат чисти до края и на никого не вредя".

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте (Снимка: БТА)

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Още

Джон Малкович "влиза в кожата" на знаменитости в култови техни портрети

Джон Малкович "влиза в кожата" на знаменитости в култови техни портрети

"Не обръщам внимание на гласа си", каза артистът.

"Това, което е от значение за мен, са различните театри, в които работя, звуковата система, с която работя. Работил съм по цял свят - от Сантяго де Чили, Южна Корея, Истанбул, София, Бъркли, Калифорния - и навсякъде има разлика в озвучаването. И това е единственото нещо, което оказва влияние на начина, по който ще се чува моят глас, и начина, по който работя със своя глас", казва актьорът.

"Иначе, аз лично не съм от тези актьори, които се заиграват с гласовете си. Не се старая една определена роля да я играя с малко по-писклив глас, или обратното. Така че предпочитам да не претоварвам своите роли с ненужни според мен неща. Гласът ми е такъв, какъвто е, независимо дали го харесвам или не."

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте (Снимка: БТА)

 Актьорът сподели още: 

"Животът ми може би представлява интерес, но за мен той е преходен. А за какво са нужни смелост и кураж? Нужни са смелост и кураж, за да можем да преодолеем и да поставяме под въпрос наративите, които ни предлагат и медиите, и другите хора. Хора, които вярват безусловно в нещата, които виждат в социалните мрежи.

Да кажем, например - вчера съм се разходил из София. Да, но не бях сам. Имаше и много други хора, които са правили същото. Така че мога да кажа, че социалните мрежи определено навлизат навсякъде и проникват в живота на всекиго. Не виждам особена разлика между ЩАЗИ и социалните мрежи. Само че социалните мрежи имат повече пари и по-голям персонал. Така че трябва много внимателно да се отнасяме към тях и съдържанието им. Не трябва безусловно да вярваме, на това което виждаме там."

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Джон Малкович каза, че харесва София и обича да я разглежда, когато може:

"Аз не идвам за първи в България, но за съжаление досега не съм имал възможност да пътувам много извън София и уви, и този път няма да ми се отдаде такава. Но мога да кажа, че много места ми харесват. Много обичам да излизам на разходка. София е един прекрасен град за това. Харесвам църквите и музеите, които посетих. Прелестен град и се радвам, че отново съм тук."

Световноизвестните актьори Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте ще изиграят режисирания от Тимофей Кулябин спектакъл на 16, 17 и 18 февруари на Голяма сцена в Народния театър.

Джон Малкович (Снимка: БТА)

Ингеборга Дапкунайте (Снимка: BulFoto)

Джон Малкович (Снимка: BulFoto)

Васил Василев и Джон Малкович (Снимка: БТА)

Още

След България Джон Малкович ще играе и на румънска сцена

След България Джон Малкович ще играе и на румънска сцена

Авторът на "В самотата на памуковите полета" Бернар-Мари Колтес е роден на 9 април 1948 г. във Франция. Драматург, режисьор, актьор, сценарист и не на последно място - бунтар, чиито пиеси на преведени на над 30 езика и се играят по целия свят.

Пиесата "В самотата на памуковите полета" е написана през 1985 г., четири години преди смъртта на Колтес. Самият автор нарича творението си "философски диалог в маниера на XVIII век". Отвъд привидната непроницаемост на текста, проследяващ срещата на Дилъра и Клиента, се утаяват темите за любовта като копнеж и невъзможност, за търговията като модус на човешките взаимоотношения, за желанието, което е срамно и самоунищожително и в крайна сметка - за самотата.

Режисьорът на спектакъла Тимофей Кулябин е един от най-прочутите театрални творци, поставял на сцени в родната си Русия и по целия свят. През 2022 г. Кулябин режисира на сцената на театър "Дайлес" в Рига "В самотата на памуковите полета", като България е част от световното турне на представлението. Преди близо 2 месеца на Голяма сцена на Народния театър бе премиерата на режисираната от Кулябин "Нора" по Хенрик Ибсен.

Още

Пускат билетите за Джон Малкович

Пускат билетите за Джон Малкович

Още

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Още

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Джон Малкович: Цялото съвременно изкуство е покварено от нарцисизъм

Още

Джон Малкович се завърна на лондонска театрална сцена в ролята на покварен продуцент

Джон Малкович се завърна на лондонска театрална сцена в ролята на покварен продуцент

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев