Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

ЕКРАН

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Актрисата стана известна с ролята си в "Бабадук", а у нас - с тв сериала "Мистериите на мис Фишер"

Мис Фрайни Фишър е героиня на Кери Гринуд, чиито истории са адаптирани за австралийския телевизионен канал "Ей Би Си"-1. Става въпрос за лек криминален сериал, в който главната героиня е частен детектив. Ролята се изпълнява от Еси Дейвис, все по-често наричана "австралийската Лайза Минели". Действително има прилика във визията на двете актриси, и това е особено очевадно именно в сериала "Мистериите на мис Фишер", който се излъчва и у нас.

Еси Дейвис е с висок ръст, добре сложена фигура, в сериала независимо къде се намира, е облечена като аристократка от миналия век, надарена е с остроумие, подвижна фигура и ум, а на женския й чар не може да устои никой - дори и инспекторът от полицията Джак Робинсън, който дълго време се държи по "мъжки" непоклатим. "Еси Дейвис превръща героинята си мис Фишер в "наркотик" за зрителите. Те постоянно искат да я виждат!", твърди един австралийски критик.

Сериите от "Мистериите на мис Фишер" /2012 г./ са остроумни, развиват се в уникален декор, а костюмите на дамата-детектив са направо за модно списание. Мис Фишер е опасна и чаровна - истински пример за първите феминистки от началото на миналия век. Действието се развива в края на 20-те години на 20-и век. Мис Фишер е навсякъде, където се оглежда нощният живот на Мелбърн - по тъмни улици, в нощни клубове и скъпи имения. Тя умее да общува и с богати и с бедни. В дома си е обкръжена от верни слуги и сътрудничка, на име Дот.

Мис Фишер /Еси Дейвис/ и Доти в "Мистериите на мис Фишер"

Мис Фишер прибира малката Доти от улицата и коренно променя живота и мисленето на момичето. Доти се превръща в девойка, надарена с пъргав ум и проницателност, често помага на мис Фишер в трудна ситуация. Но по време на опасните си разходки мис Фишер разчита преди всичко на... окичения си с перли пистолет.

Като мис Фишер

Образът на мис Фишер е дотолкова "покрит" от актрисата, че човек сякаш трудно може да си представи Еси Дейвис в друга роля. Това, обаче, изобщо не е така. Еси Дейвис вече е носител на множество награди за актьорска игра. Участвала е във фентъзи продукцията "Легенда за пазителите" /2010 г./, в двете поредици на "Матрицата", последните й награди са за филма "Бабадук" /2014 г./ Филмът е номиниран от "Британските независими награди" и "Ситжес", актрисата е наградена със специална награда в "Торонто афтър дарк". В "Бабадук" Еси Дейвис играе героиня самотна майка на малък пакостник с развинтена фантазия.

Заглавието на филма идва от наименованието на книжката, която обича майка му да му чете. Героинята на Еси - Амилия чете с неудоволствие тази книжка, защото историята в нея малко я плаши. И с право - в изолираната семейна къща започват да се случват странни неща. Амилия в този филм съвсем не прилича на екстравагантната и ослепителна на външен вид мис Фишер.

Тъкмо напротив, героинята на Еси Дейвис в "Бабадук" претърпява метаморфоза, в която от мила и отзивчива майка се превръща в злъчна, опърничава и отмъстителна жена, досущ като видението от книжката "Бабадук" - на зла жена с овехтяло палто и цилиндър.

Еси Дейвис, в ролята на Амилия в "Бабадук"

Синът на Амилия започва да се ужасява от промяната на майка си. Той е уплашен и безпомощен. В приказката се казва, че "Бабадук ще влезе в теб, ще расте и ще те разкъса". Злото идва в лицето на майка му разрушително и без задръжки.

Кадър от "Бабадук"

С тази роля Еси Дейвис доказва, че е "широкоформатна" актриса, която владее екрана по неповторим начин и не е случайно, че Холивуд вече е забелязъл австралийката.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

Той е най-голямата хорър-легенда от Златната епоха на киното

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

Новата кино адаптация по едноименния роман на Стивън Кинг е дело на режисьорите Денис Уидмайър и Кевин Колск, които успяват да предизвикат въодушевление сред феновете на хорър жанра, но не и сред феновете на Кинг

Новият интерактивен трейлър на "То" ще смрази кръвта ви!

Новият трейлър се отличава с това, че действието се развива във виртуалната реалност. Опитайте се да движите "мишката", докато гледате

Вижте как озвучават филмите на ужасите: инструменти, от чиито звук ще ви замръзне кръвта

И обикновена ламарина би могла да ви изкара акъла в ръцете на майстор

Искате ли да се снимате с Дани Трехо?

Възможно е, ако подкрепите новия проект на режисьора Валери Милев