Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Животът на Ани Жирардо - любовен трилър с тъжен край

ЗНАМЕНИТОСТИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Животът на Ани Жирардо - любовен трилър с тъжен край

90 години от рождението на голямата френска звезда

Ани Жирардо, 1963 г. / Снимка: Getty Images

В последните десетилетия човечеството изгуби много ценни хора на изкуствата, в това число и на киното. Преди десет години си замина от нашия свят и звездата на френското кино Ани Жирардо, която българските зрители от по-старото поколение помнят още от легендарния филм с Ален Делон "Роко и неговите братя", от филмите "Плесницата", "Голямото задръстване", "Клетниците", "Пианистката" и мн. др. Снимала се е в общо над 159 филма, от дебюта си през 1956-а до 2007-а година. Носителка е на наградата "Златен лъв" от Венеция"65-а и на "Сезар" за най-добра актриса през 1977-а година.

Когато светът научи новината, че Ани Жирардо вече не е между живите, френският президент Никола Саркози я нарече "една от най-незабравимите фигури на френското кино за последните 50 години". Същото мнение изрази и режисьорът Клод Льолуш с думите, че Жирардо е "най-великата актриса на френското кино след войната".

На 25-и октомври т.г. се навършват 90 години от рождението на голямата актриса.

Ани Жирардо е родена парижанка, и тя запази тази осанка на специална жена и дама до смъртта си. Като дете мечтаела да стане хирург и дори е учила за медицинска сестра. В същото време я привличала сцената, и тази любов надделяла над детската й мечта. През 1952-ра година Жирардо започва да следва в Парижката консерватория за сценични изкуства.

През 1954-а година става част от престижния театър "Комеди франсез", но три години по-късно го напуска. Освен силно драматични роли, Ани Жирардо бе много добра и в комедията. 

Ани Жирардо и Луи дьо Финес, в кадър от филма "Раздорът"

Първите ѝ роли в киното не са особено забележителни. Първият й филм е "Тринадесет на масата" (1956 г.). Привлича вниманието на публиката едва с ролята на фаталната героиня Надя във филма на Лукино Висконти "Роко и неговите братя". Партньори са ѝ Ален Делон и италианският актьор Ренато Салватори, за когото тя се омъжва по-късно и му ражда дъщеря - Джулия.

Актрисата се е снимала във филми на най-големите кинорежисьори на съвремието ни: Лукино Висконти, Марсел Карне, Клод Льолуш, Жан-Пиер Бланк, Клод Пиното, Жан-Луи Бертучели, Филип де Брока, Андре Каят, Луиджи Коменчини, Жан-Пиер Равсон, Бертран Блиер и др. През 1977-а година Жирардо печели френската награда "Сезар" за най-добра женска роля във филма "Доктор Франсоа Гаян".

Приживе актрисата издаде две автобиографични книги.

Ани Жирардо на Годишните филмови награди "Сезар", 2006 г. / Снимка: Getty Images

Онова, което озаряваше екрана, бе нейната усмивка. В същото време лицето й можеше да изрази всички състояния на тъгата по един толкова дълбок начин, че зрителят оставаше поразен от психологическото й въздействие.

Още

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

Вероятно забелязахте, че филмографията й приключва през 2007-а година. Причината за това бе нещо ужасно, което се случи в живота на Ани Жирардо през 2006-а - лекарите й поставиха безмилостната диагноза Алцхаймер. Тя се откъсна от киното и от шумния Париж в едно малко селце, на 50 км от града, в къща сред гората и под грижите на единствената си дъщеря Джулия и двамата си внуци - Лола и Ренато.

Ани Жирардо, с принцеса Стефани и принц Албер II от Монако, на 30-ия Международен цирков фестивал, 2006 г. / Снимка: Getty Images

Болестта на Алцхаймер бавно и безпощадно, като пелена покрива спомените й - за богатия парижки апартамент, за щастливите моменти, за наградите, филмовите премиери и влюбените в нея почитатели....

Всичко потъва в мрака на забравата. А може би, донякъде в това се състои и нейното спасение, защото както казва в едно интервю дъщеря й Джулия: "Докато беше на крака и снимаше, майка ми бе нужна на всички. Сега, когато е болна - на никого. Това е простата, жестока и банална истина."

Докато Джулия дава това изпълнено с болка и гняв интервю, Ани Жирардо седи почти неподвижна в инвалидната си количка, със зареян поглед някъде, където вероятно е бил нейният "нов свят".

Нищо от реалността сякаш не я докосва и не достига до съзнанието й.

Дизайнерът Руслан Ветрянук, Ани Жирардо, на Руска седмица на модата, 2006 г. / Снимка: Getty Images

А Джулия разказва как от дете мрази телефонния звън - единствената връзка между нея и вечно заетата й майка по време на детството й.

Още

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Джулия е плод на брака на Ани Жирардо с известния италиански актьор Ренато Салватори. Двамата се срещат на снимачната площадка на "Роко и неговите братя", в който тя играе Надя, а Салватори - Симоне. Героите им изживяват страстна любов, която завършва със скандал и убийството на Надя. А в живота, първата им среща е в кабинета на Висконти в Рим. Вечният град допринася да се развихри магията на любовта - напълно отдадено и разкрепостено. Ренато първоначално дори не знаел, че тя е омъжена, и то от няколко години, за режисьора Норбер Карбоно, доста по-възрастен от нея. Карбоно е на 40, а Салватори - на 26 - млад, напорист и влюбен. Определено младостта също изиграва роля за неистовото им влюбване.

Ани Жирардо и Ренато Салватори, 1964 г. / Снимка: Getty Images

След снимките на "Роко и неговите братя", Ани Жирардо се връща в Париж и честно признава на съпруга си изневярата. Той изпада в пълна истерия - започва да чупи, каквото му видят очите, зашлевява й плесник, казва й да напусне дома им, а всъщност, в афекта си и за да се овладее, сам излиза навън, затръшвайки вратата. По-късно Ани Жирардо ще признае, че не почувствала абсолютно никакво съчувствие към мъжа си в онзи момент, а само облекчение, че бракът им приключва.

В мига, в който той излязъл, тя телефонирала на Ренато в Рим и просто му казала: "Свободна съм!"

Рим, 1960 г. Ани Жирардо и партньорите й във филма "Роко и неговите братя" - Ален Делон и Ренато Салватори / Снимка: Getty Images

Още

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Свидетели на сватбата им стават Лукино Висконти и Жан Кокто. После се ражда дъщерята Джулия. Като подарък от съдбата, защото Ани имала причини да смята, че не може да роди. Специално за бебето, двамата с Ренато купуват просторен апартамент на пл. "Вогези" в Париж. По време на брака им, продължават да купуват всеки апартамент в кооперацията, който се освободи, и все повече да разширяват дома си, като за целта наемат инженери, които да свържат отделните жилища в едно.

1958 г. Ани Жирардо, Жан-Клод Паскал, Робърт Хирш и Женевиев Пейдж, позират върху оръдията на танкове, по време на благотворително мероприятия в помощ на инвалидите от Втората световна война / Снимка: Getty Images

Още

Натали Портман ще играе главна роля в "Дни на самота" по романа на Елена Феранте

Натали Портман ще играе главна роля в "Дни на самота" по романа на Елена Феранте

Когато се ражда малката Джулия, Ренато е на снимки. Ани Жирардо му съобщава по телефона, че е станал баща. С течение на годините, поради работата на двамата, те все по-рядко се виждат във все по-широкия си дом. Освен това, Ренато някак изглеждал по-привързан към Рим, отколкото към Париж. В един момент Ани отвежда дъщеря им Джулия в Рим и я оставя на грижите на баща й. Момиченцето расте самотно, само с бавачката, докато майка й и баща й се снимат в различни точки на света. Според някои биографи на Жирардо, тя използвала детето си като залог за брака си - безумно се страхувала Ренато да не я напусне.

Ани Жирардо в салона за подаръци, по време на Годишните филмови награди "Сезар", 2006 г. / Снимка: Getty Images

Още

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Мирей Дарк имала ужасно детство - баща й я мразел, защото не била негова дъщеря

Той, като типичен италиански мачо, предпочитал да има момче, а не глезена госпожичка, и възпитавал Джулия като момче. Дори я подстригвал по мъжки и й купувал панталони. Джулия расте и се научава да наказва родителите си за отношението към нея, като ги мами. Когато е в Париж, за да се види с майка си, нарочно обличала скандално къси поли и се гримирала силно. Правела всичко, което й забранявал баща й. В душата й все повече нараствал гневът на пренебрегнато дете.

Джулия мамела родителите си и за нещо още по-важно - пред всеки от тях поотделно твърдяла, че другият "си няма никого", а това съвсем не било вярно. Но в същото време, Джулия постъпвала и честно - вътре в себе си тя била убедена, че двамата си правят напук, но много се обичат и не могат един без друг.

Още

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Роми Шнайдер - живот, смърт и червени рози от Ален Делон

Ани Жирардо е имала няколко любовни афери по време на брака си. Една от тях е с режисьора Клод Льолуш, известен в киносредите като палав прелъстител. Но дори и по време на интимните си забежки, актрисата продължавала да ревнува не любовниците си, а мъжа си Ренато. Един ден открила в джоба на сакото му любовна бележка от жена, подписана с името й, и по-късно признава на дъщеря си, че точно в онзи момент любовта й към него, "угаснала в един миг".

Дали това е било така, или просто се е самонавивала да забрави Ренато, скоро след това без задръжки прелъстила френския певец Жак Брел. Двамата се запознават след негов концерт в зала "Олимпия". Ани Жирардо му се признала в любов в гримьорната му. Връзката им била кратка - не стигнала до някакво по-интимно задъбочаване.

Принцеса Стефани от Монако и Ани Жирардо, на 30-ия Международен цирков фестивал в Монте Карло, 2006 г. / Снимка: Getty Images

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Една от най-дългите връзки на Ани Жирардо е с френския актьор Бернар Фресон, който бил женен и с дете. Тайната им любов продължила повече от 10 години и била разконспирирана от.... Ален Делон. По онова време двамата френски идоли - Ани и Ален се снимали заедно във филма "Шокова терапия". Когато научава за връзката й с Бернар, Делон, който според ролята трябвало леко да я зашлеви пред камерите, я плеснал толкова ожесточено, че сякаш искал да й каже: "Знам всичко, а Ренато ми е приятел. Правя това, вместо него!" Ани схванала "посланието" и се разплакала пред всички. "Стоп. Заснето. Край на снимките!", извикал режисьорът.

Ани Жирардо и Ален Делон, в кадър от филма "Шокова терапия", 1975 г.

Ани не прекратява връзката си с Бернар, а дъщеря й Джулия била наясно, че двамата си имат любовно гнездо в покрайнините на Париж. Баща й не подозирал нищо, но някак интуитивно "наказвал" майка й с безразборни изневери. Джулия преживявала любовната драма на родителите си и растяла комплексирана с твърдото убеждение, че никога няма да изпита истинска любов.

Още

Гениални умове, обсебени от хазарта

Гениални умове, обсебени от хазарта

В последните години на живота си Ренато (поч. 1988 г.) се превърнал във вманиячен комарджия. Проигравал огромни суми, които погасявала Ани, а за "куриер" на паричните пратки до Рим звездните родители използвали... дъщеря си. Джулия пътувала със самолет, облечена с широк пуловер и панталони, за да прикрива пакета с пари, и всеки път треперела от страх, да не я претърсят. Тзи стрес и цялостният й начин на живот я отвели към тревата. Баща й я хванал и направил скандал, но след като някаква манекенка му завъртяла главата и дори родила от него, Ренато забравил за проблемите на първородната си дъщеря и я оставил на мира.

Ани Жирардо, на прожекцията на филма "Кеш", 2005 г. / Снимка: Getty Images

По същото време и майка й имала проблеми - връзката им с Бернар вече била силно разклатена. Срещите им все повече се разреждали, а веднъж се случило така, че бил в дома й през нощта, в която под прозорците на акстрисата почнал да крещи пиян и настоятелен... Франсоа Митеран. И френската и руската преса кментират, че почитател на Жирардо е бил и Михаил Горбачов.

А между актрисата и руската публика се заражда истинска любов, още с първата поява на Жирардо в СССР по време на Студената война. Тя останала изненадана, че там всички я знаят, че са гледали много филми с нея. И до днес това не се е променило, всъщност.  

Още

Преди славата и наркотиците: снимки на младата и щастлива Ейми Уайнхаус

Преди славата и наркотиците: снимки на младата и щастлива Ейми Уайнхаус

Джулия, която била свидетел на тези и много други сцени от живота на родителите си, се чувствала самотна. За нещастие, първата й любов била в момче, което загива при автомобилна катастрофа. Болката й била толкова силна, че от трева преминала на кокаин, а после посегнала и към хероина. Един ден била приета в болница по спешност, в състояние на кома от свръхдоза. Когато я спасяват, се оказва, че е бременна. Лекарите я съветвали да направи аборт, но тя ражда бебето - Лола - първата внучка на Ани Жирардо. По-късно се ражда и Ренато, когото Джулия кръстила на баща си.

2006 г. Ани Жирардо получава своя подарък на Годишните филмови награди "Сезар" /Снимка: Getty Images

Още

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Загадъчната смърт на Натали Ууд още витае над Холивуд

Когато става на 50, поканите за филмови роли към Ани Жирардо почнали да намаляват. Все по-рядко се заглеждали в нея и мачовците на снимачната площадка. Актрисата заживява с един безделник и фантазьор, на име Боб Деку, който я скланя да инвестира парите си като продуцент на музикална компания. За главен дизайнер на първото музикално шоу бил нает не който и да е, а самия Жан-Пол Готие. Шоуто се оказало пълно фиаско, а инвестицията - пари на вятъра. Ани Жирардо се оказала принудена да продаде легендарния си апартамент в Париж, но ни най-малко не се сърдела на Боб, и продължила да живее с него и да се връзва на фантазиите му. Той й предложил да играе в пиеса като акробатка на трапец.

Въпреки че тренирала за ролята си, Ани паднала на сцената още на премиерата на спекаткъла и едва оцелява от травмите. Налага се да се лекува в продължение на две години след инцидента.

Кан, 2005 г. Актрисата, на прожекцията на филма "Кеш" / Снимка: Getty Images

После идва най-лошото. Двете с Джулия били заедно в Сардиния, когато Ани се обърнала към дъщеря си с "мамо". След няколко дни пък й казала, че не умее да плува - не може да движи краката си. За Джулия това били първите знаци, че нещо с майка й не е наред.

В онзи период актрисата вече живеела в малък апартамент в Париж, единствено с котката си, на име Хичкок. Джулия я завела на лекар и първа чула жестоката диагноза - Алцхаймер. Известно време криела истината от пресата, докато майка й не паднала пред едно кафене, а журналистите я изкарали "насвиркана". Тогава Джулия се решила на официално изявление, за да спаси честта на майка си.

Ани Жирардо и Ален Делон, в кадър от филма "Роко и неговите братя", 1960 г.

От съжаление, или не, се появили покани за нови роли, но при условие, че екип ще се грижи за Жирардо по време на снимките.

"На снимачната площадка ставаше чудо. Мама седеше отпусната и когато чуеше: "Камера! Работим!", изправяше глава, очите й блесваха, лицето й се озаряваше от божествена светлина и тя ставаше онази Жирардо, която помним от филмите й.", разказва Джулия.

Ани Жирардо, Даниел Отой, Жулиет Бинош, Морис Бенишу и др. на прожекцията на филма "Кеш", май 2005 г. / Снимка: Getty Images

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Съдбата , обаче, безмилостно нанася нови удари на Ани Жирардо. "Приятели" злоупотребяват с кредитните й карти, докато напълно разоряват актрисата. Джулия настанява майка си в къщата край Париж. Не може да си позволи професионална грижа за болната, защото услугата била скъпа - 3000 евро, а пенсията на майка й била едва 900 евро. Джулия и децата се нагърбват с всички грижи за болната.

Ани Жирардо, 2006 г. / Снимка: Getty Images

Самата Ани не осъзнавала почти нищо от душевната драма, която преживява дъщеря й. Продължавала да се държи все по-детински и да потъва в някаква иреалност. В едно много откровено интервю Джулия споделя, че последните години на майка й са преминали за нея в страх, който не пожелава на никого.

"Понякога й се ядосвах, а после ме пронизваше страхотна болка и почвах да плача!", признава тя.

Ани Жирардо се снима през 2007-а година в много напреднал стадий на Алцхаймер. Но никой няма да види в погледа й друго, освен жажда за живот и за кино!...

За битката й с болестта излезе документален филм със заглавието "Така минава живота", който режисьорът Никола Боле заснема в разстояние на осем месеца. Във филма Жирардо с мъка разпознава Ален Делон, а Пиер Ришар е абсолютно непознат за нея. "Вие сте знаменита актриса и сте се снимала в 217 филма за 50 години", припомня ѝ един от нейните помощници. "Не може да бъде, вие сигурно не сте в ред!", отвръща му актрисата.

Самият Никола Боле, който познава Ани Жирардо от много години, признава че снимките на филма са били мъчителни за него. Тъжен край на един по своему много щастлив живот, изпълнен с любов и кино!...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Почина френският актьор и режисьор Бертран Таверние

Почина френският актьор и режисьор Бертран Таверние

Още

Почина френският сценарист и писател Жан-Клод Кариер

Почина френският сценарист и писател Жан-Клод Кариер

Още

Почина френският писател Мишел льо Бри

Почина френският писател Мишел льо Бри

Още

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 300 уникални лампи на Луис Тифани били унищожени за... гилзи

90 години от смъртта на знаменития представител на бижутерската империя

Кристоф Виланд - "другият Гьоте"

210 години от смъртта на един от най-значимите писатели на немското Просвещение

Бай Ганьо ще тържествува, докато някой го "дописва"

160 години от рождението на Алеко Константинов

Идиот ли е Швейк?

100 години от смъртта на Ярослав Хашек

Морис Равел създава "Болеро", вдъхновен от посещение в завод

85 години от смъртта на композитора, който си отива на 62-годишна възраст на 28 декември 1937 г.

Илюзиите за мир на Нобеловия лауреат Норман Ейнджъл

150 години от рождението на автора на "Великата илюзия"