Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Авторът на "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" е най-престижният носител на наградата "Букър"

Писателят Салман Рушди говори на сцената на церемонията по връчването на 7-те годишни награди на Norman Mailer Center и честването в Института Прат на 10 декември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Ако си мислите, че магическият реализъм е характерен само за Латинска Америка, откъдето тръгна - с автори като Маркес, Льоса, Рулфо и други големи майстори на това направление, много грешите. Роденият в Индия британски писател Салман Рушди е ярък пример, че и по други географски ширини се раждат магически реалисти.

Франсис Холоуей, Гари Хатем, Лори Андерсън, Салман Рушди и Гей Талезе присъстват на церемонията по връчването на 7-те годишни награди в Norman Mailer Center и честването в института Прат на 10 декември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Индийски роман спечели Международната награда "Букър"

Индийски роман спечели Международната награда "Букър"

 

 

Този блестящ романист и есеист, автор на "Среднощни деца", "Сатанински строфи", "Шалимар клоунът", "Чародейката от Флоренция и др., е роден на 19-и юни 1947-а година, и наскоро навърши 75.

Салман Рушди присъства на пресконференцията на Франкфуртския панаир на книгата през 2015 г. / Снимка: Getty Images

Рушди е носител на наградата "Букър" (1981) и на рицарско звание, връчено му лично от кралица Елизабет II за заслуги към литературата. Списание "Таймс" го поставя на 13-о място в класацията за най-великите британски писатели от 1945-а година насам.

Романистът Салман Рушди присъства на церемонията по връчването на 7-те годишни награди в Norman Mailer Center и честването в института Прат на 10 декември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Уникалното в творчеството на Салман Рушди е това, че той много умело съчетава митологичния магизъм с реалността. Космополитният характер на творбите му, обаче, скандализира затворените общества. Например, романът му "Сатанински строфи" (1988) предизвиква истинска бомба сред ислямския свят.

Още

Неудобният турски писател Орхан Памук

Неудобният турски писател Орхан Памук

Книгата дори беше забранена в някои страни в Южна Африка, в Индия, и в други страни с големи масиви от хора, изповядващи ислям. Стигна се дотам, че иранският аятолах Рухола Хомейни обяви награда за екзекуцията на писателя, с първоначален размер от три милиона долара, който се вдигна четири пъти през 2007-а година.

Писателят Ранди Боягода (вляво) и писателят Салман Рушди говорят на сцената на церемонията по връчването на 7-те годишни награди в Norman Mailer Center и празника в Института Прат на 10 декември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Тук трябва да внесем малко яснота относно Рухола Хомейни. Хомейни нарича демокрацията "еквивалент на проституцията", САЩ - "Великият сатана", а СССР - "Малкият сатана". Критикуван е за тези свои действия и обидни характеристики, за нарушение на човешките права.

Обвиняват го в теократично управление, наричат го още "виртуалното лице на шиидския ислям" и пр. Под негово влияние, главният прокурор на Иран потвърждава смъртната присъда на Салман Рушди.

Салман Рушди присъства на пресконференцията на Франкфуртския панаир на книгата през 2015 г. / Снимка: Getty Images

Още

Израелски музей отмени търг на ислямско изкуство

Израелски музей отмени търг на ислямско изкуство

Така или иначе, главата на писателя си е все още на раменете му, и благодарение на нея, той продължава да пише. Световно признат е като един от най-добрите и най-откровените с читателя съвременни автори на литература. Рушди е и сред най-четящите писатели, което също е рядък феномен. За пример, през 2008-а година той включва разказ на българина Мирослав Пенков в антологията "The Best American Short Stories".

Салман Рушди и Глория Стейнем присъстват на 2015 Library Lions Benefit на 2 ноември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

През 2015-а година литературни критици от цял свят буквално в един глас изразиха възхищението си от творбата му "Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи".

Още

Том Кланси: Аз си измислям неща, които след това се оказват истина

Том Кланси: Аз си измислям неща, които след това се оказват истина

"След приказките на Шехерезада, светът за първи път получи като подарък една завладяваща вълшебна приказка", написва "Фигаро". Можем само да добавим, че в тази приказка има далеч повече: има епос, има силни алегории, които отпращат към съвременността, има лични моменти, споделени от автора с читателите. Тоест, говорим за една обогатена с много мъдрост от древността, напълно съвременна приказка.

Салман Рушди и носителката на отличието Джудит Джеймисън присъстват на 2015 Library Lions Benefit на 2 ноември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Салман Рушди е изключително ерудиран човек, който знае как да разкаже една история така, че тя, освен смислена, да бъде и забавна.Ето защо е много любопитно, какъв е човекът зад книгите - какъв е самият Салман Рушди - откъде тръгва, накъде отива и какъв път ни сочи.

Романистът Салман Рушди (вляво) и продуцентката Шрути Гангули присъстват на модното шоу Bibhu Mohapatra Fall 2016 по време на Седмицата на модата в Ню Йорк 2016 г. / Снимка: Getty Images

Още

В Индия строят най-високия паметник в света

В Индия строят най-високия паметник в света

Роден е в Бомбай, Индия. Учи в мисионерско британско училище. Прилежен ученик е, и получава стипендия за следване във Великобритания.

Наред със следването, се записва в актьорска трупа - харесва сцената.

Актрисата Сири Московиц и Салман Рушди присъстват на 2015 Library Lions Benefit на 2 ноември 2015 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Пише, но не се и надява, че през 1981-ва романът му "Среднощни деца" ще получи най-престижната английска литературна награда - "Букър".

Нещо повече, романът на Рушди е обявен за най-доброто произведение в цялата история на наградите "Букър".

Още

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

"Среднощни деца" не се възприема положително сякаш единствено в Индия - родината на Рушди. Но, защо? - Има конкретна причина за това: Салман Рушди изразява собствено мнение за Ганди - майка и син, което не съвпада с "официалното настроение", както самият писател се шегува веднъж.

Друг път дава и по-конкретно обяснение - че изпитва гняв към Санджи Ганди заради участието му в програма за стерилизация на населението в Индия, което Рушди възприема като своеобразен геноцид.

Ейми Файн Колинс и Салман Рушди присъстват на модното шоу на Бибху Мохапатра през февруари 2017 г. - Седмицата на модата в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

През 1988-а година Рушди печели наградата "Уитбред" за "Сатанински строфи" - четвъртият му роман. И както вече стана ясно, тази книга довежда до грандиозни скандали и заплахи за убийството на писателя. Книгата е публично изгаряна по площадите в Индия, подобно на средновековните клади на вещици в Европа.

Ревностните мюсюлмани в Южна Африка и Иран наричат Рушди "сатана".

Салман Рушди, на Панаира на книгата във Франкфурт 2017 г. / Снимка: Getty Images

Още

Джоан Роулинг отново възмути транссексуалната общност

Джоан Роулинг отново възмути транссексуалната общност

Рушди и издателите на романа се принуждават да излязат в нелегалност. Тази вълна на омраза не угасва и през следващите години. Цели пет години след излизането на книгата - през 1993-та, прострелват смъртоносно норвежкия издател на романа - Вилям Нигаард. Лекарите едва спасяват живота му.

Още

Джоан Роулинг стана Кавалер на честта

Джоан Роулинг стана Кавалер на честта

Защо, обаче, теми като емиграцията и невъзможната интеграция на емигрантите в нова култура, също са сред онези теми, които така разяряват крайните мюсюлмани? Това е доста сложен въпрос от теологичен, философски и политически характер. Става въпрос за традиционално мислене с вековни корени.

Друг е въпросът, че в цивилизования свят би следвало поне на художественото творчество да се гледа като на поле за свободна мисъл, но това е друга тема.

Салман Рушди присъства на партито за "Оскар" на Vanity Fair 2017, организирано от Грейдън Картър в Центъра за сценични изкуства Уолис Аненберг в Бевърли Хилс, Калифорния / Снимка: Getty Images

Още

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Любопитна гледна точка по този въпрос изразява Джордж Лукас: "Рушди отблъсна много от световните религиозни общности, политически режими и културни братства", казва той. В обширно изказване, Лукас сравнява Рушди с Булгаков, като казва, че както "Сатанински строфи" е съвременен роман за генезиса и разрастването на исляма, така "Майсторът и Маргарита" някога скандализира с един по-особен поглед върху генезиса на християнството в СССР.

Писателят Салман Рушди присъства на осмата годишна среща на върха на жените в света в Линкълн Център за сценични изкуства на 5 април 2017 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

"И двата романа, обаче, споделят общата загриженост за ролята на твореца в съвременното общество.", заключава Лукас. И може би е прав, макар фокусът на раздразнението от гледна точка на варговете на Салман Рушди, да е встрани от тази тема.

Салман Рушди, в обща снимка с други гости на Гала на наградата Berggruen в чест на философа Чарлз Тейлър в Нюйоркската обществена библиотека - Astor Hall на 1 декември 2016 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

Биографите на Самал Рушди се шегуват, че той е "екстремен" и в личния си живот. Писателят има четири брака зад гърба си. Сред жените му е американската писателка Мериън Уигинс, с която той сключва брак след скандала около романа "Сатанинскси строфи", и е бил принуден да се крие. Очевидно това повлиява на съжителството им, и този брак се разпада.

Писателят Салман Рушди (вляво) и дизайнерката Стейси Бендет присъстват на презентацията на Alice + olivia от Стейси Бендет през есента на 2017 г. / Снимка: Getty Images

С третата си съпруга - Елизабет Уест, писателят живее седем години, но и този брак не просъществува. Последната законна съпруга на Рушди е актрисата Падма Лакшми, с която живял съвместно три години.

От браковете си писателят има две деца.

Катрин О'Брайън (вляво) и авторът Салман Рушди присъстват на партито за Оскар на Vanity Fair 2016, организирано от Грейдън Картър в Центъра за сценични изкуства Уолис Аненберг на 28 февруари 2016 г. в Бевърли Хилс, Калифорния / Снимка: Getty Images

През 2012-а година на екран излиза киноверсия на романа на Самал Рушди "Среднощни деца", но световната кинокритика не му обърна особено внимание, а литературните критици се произнесоха, че филмът не е постигнал мащаба на оригиналното произведение.

Така или иначе, в съвременния свят има само един Салман Рушди - независим, смел и много специален автор, чиято глава струва много повече от наградната сума за смъртта му.

Салман Рушди, на Панаира на книгата във Франкфурт 2017 г. / Снимка: Getty Images

Честита 75-годишнина на Салман Рушди!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Отиде си видният израелски писател Авраам Йехошуа

Отиде си видният израелски писател Авраам Йехошуа

Още

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

Още

Индийски богаташ е дал 70 млн. долара за първата дигитална творба

Индийски богаташ е дал 70 млн. долара за първата дигитална творба

Още

Легендарният индийски актьор и режисьор Джириш Карнад почина на 81

Легендарният индийски актьор и режисьор Джириш Карнад почина на 81

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета