Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Том Кланси: Аз си измислям неща, които след това се оказват истина

КЛАСИКА В ЖАНРА

Том Кланси: Аз си измислям неща, които след това се оказват истина

8 години от смъртта на майстора на шпионския трилър

Вашингтон, 2004 г. Том Кланси по време на дискусия за "Готови за битка", в която участват висши генерали от армията на САЩ, като ген. Зини / Снимка: Getty Images

"Аз си измислям неща, които след това се оказват истина. Това е страшното", казва за интервю за "Ню Йорк Таймс" още през 1986-а година популярният американски писател Том Кланси, известен като "майстор на политическия трилър". Той издъхна на 66-годишна възраст на 1 октомври 2013-а година в болница в Балтимор, а причината за смъртта му остана неоповестена официално и до днес.

Кланси е роден на 12 април 1947 г. в Балтимор, Мериленд, САЩ. Автор е на повече от 15 бестселъра на политическа и шпионска тематика, като повечето от тях са филмирани. Романите му отразяват политическите игри главно по времето на Студената война и са издадени в над 100 милиона екземпляра в цял свят.

Том Кланси раздава автографи на книгата си "Червеният заек", 2002 г. / Снимка: Getty Images

Том Кланси е безспорният фаворит сред писателите в този жанр и много медии употребяват за него израза, че романите му са "висш пилотаж" на майсторство, а по съдържание - "експлозивна смес от престъпления, екшън и нови технологии."

Още

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

На 1 октомври т.г. се навършват 8 години от смъртта на Кланси. Много любопитен е въпросът, след тези 8 години от неговата кончина, в които светът така драстично се промени като политика и начин на живот на хората в мащабен план, какво ли би ни казал писателят, ако беше жив? Може би просто иронично би се усмихнал с нещо като "Нали ви казах?!...." Защото Том Кланси притежаваше невероятната способност да анализира събитията по такъв начин, че почти пророчески да предсказва развитието им в бъдеще.

Кадър от филма "Всички страхове" по Том Кланси

Сред неговите безспорни бестселъри са романите: "Всички страхове", "Без пощада", "Дълг на честта", "Кардиналът от Кремъл", "Виртуални вандали", "Безпощадно", "Червеният заек", "Войни в сянка", "Жертва на играта", "Реална заплаха", "Заговор срещу мрежата", "Компютърна полиция", "Мрежата", "Последно бягство", "Разделяй и владей", "Тайни ходове", "Голямата надпревара" и много други.

Много от произведенията му стават известни и с филмовата си адаптация.

Плакат на филма "Всички страхове" по Том Кланси. Бен Афлек е в ролята на младия и амбициозен агент Джак Райън, въвлечен в действие от директора на ЦРУ Уилям Кабът (Морган Фрийман)

В игрални филми и последвалия ги сериал "Джак Райън" с известния едноименен герой, откриваме любопитно разследване на ЦРУ, терористични атаки, дронове, политически интриги и всички онези събития, на които сме свидетели днес.

Алек Болдуин и Шон Конъри в кадър от филма "На лов за Червения октомври" по Том Кланси

В центъра на изображението е анализаторът в ЦРУ Джак Райън, който попада по следата на съмнителни банкови трансфери. От чиновник, Джак се превръща в агент, пътуващ из Европа и Близкия Изток. Задачата му е да спре терористичен заговор, който цели да нанесе удар на САЩ.

Интересът към героя на Кланси е толкова голям, че дори актьорът в ролята на Райън в сериала - Джон Красински, добива такава популярност, че списание TIME го включва в списъка си за 100-те най-влиятелни личности в света за 2018-а година.

Агент Джак Райън е игран преди Красински в пет игрални филма от много популярни актьори - холивудски звезди: Първият изпълнител в ролята на агент Райън е Алек Болдуин в "Ловът на Червения октомври" (1990). Следват филмите "Патриотични игри" (1992) и "Реална опасност" (1994) с Харисън Форд, а през 2002-а във "Всички страхове" видяхме Бен Афлек. През 2014-а в образа на Райън се превъплъщава Крис Пайн - във филма "Джак Райън: Теория на хаоса".

Очевидно е, че интересът към творчеството на Том Кланси продължава с пълна сила и след смъртта му - както за книгоиздателите от различни точки на планетата, така и за киното, в световен мащаб.

Кадър от трейлъра Tom Clancy’s The Division 2

Кой е Кланси?

Още

МАНХАТЪН: Горещата история за ядрената бомба, предвещала Студената война

МАНХАТЪН: Горещата история за ядрената бомба, предвещала Студената война

Той завършва университета в Балтимор като филолог, но започва работа като застрахователен агент. Първият му роман излиза през 1984-а и веднага е обявен за бестселър. "Ловът за Червения октомври" е разказ за задкулисието по време на Студената война. Че книгата има огромен успех, се доказва от множеството й преводи и факта, че през 1990-а година на екран излиза и филм под същото заглавие. Агент Джак Райън потегля по славния си път вече не само като литературен, но и като филмов герой.

Embed from Getty Images

Кланси обича героя си и не се разделя с него и в следващите си творби - романите "Red Storm Rising" (1986), "Патриотични игри" (1987), филмиран през 1992-ра, ,Ясна и настояща опасност (1989), филмиран през 1994-а, "Всички страхове" (1991), филмиран през 2002-ра, "Rainbow Six" (1998),"Мечката и драконът" (2000), "Зъбите на тигъра" (2003), " Мъртви или живи" (2010) и " Командният орган" (2013) - последният роман на автора.

Том Кланси и ген. Зини на дискусията за "Готови за битка, Вашингтон, 2004 г. / Снимка: Getty Images

Освен гореизброените, Кланси е автор на съвместни творби като " В бурята: Изследване в командването" (1997), съвместно с Фред Франкс-младши и " Всеки човек тигър" (1999), съвместно с Чък Хорнър.

Писателят е неуморен търсещ дух, който постоянно новаторства и се включва в технологични приключения, като видеогрите, например.

През 1996-а година Кланси става един от основателите на "Red Storm Entertainment" и създава едни от най-успешните и популярни компютърни игри. От 2008-а участва в компанията "Ubisoft" и името му става запазена марка за видеоигри, филми и книги.

Съсобственик е на "Baltimore Orioles" - отбор от водещата лига по бейзбол. В политиката Кланси е твърд републиканец и националист. Както се вижда, водел е доста активен живот.

Човек направо се чуди, кога му е оставало време за писане?!

Том Кланси, Бен Афлек и Морган Фрийман, на премиерата на филма „Всички страхове“ на 22 май 2002 г. в театър „Уорнър“ във Вашингтон / Снимка: Getty Images

Още

Имитация и демокрация: Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си (ОТКЪС)

Имитация и демокрация: Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си (ОТКЪС)

В едно интервю писателят казва, че мрази скучноватите хора, които "просто пишат", и че обича да се забавлява и да "разсейва" хората, за да отклонява мислите им от тежката работа през деня и битовите им проблеми. Всъщност, успява да направи много повече от това. Съдържанието на книгите му буди размисъл за сериозни събития в международния политически живот и неговото опасно задкулисие.

Кланси става толкова известен, че след смъртта му мезонетът, в който е работел, е пуснат за продажба на пазара за имоти, на цена 12 милиона долара.

Embed from Getty Images

Още

"Хитлеровият Холивуд" - между пропагандата и разтухата

"Хитлеровият Холивуд" - между пропагандата и разтухата

Мнозина биха се запитали, на какво се дължи шеметната му кариера като писател още с първия му роман? - Това е рядкост в биографията на повечето от световноизвестните майстори на словото. Всъщност, без да подценяваме големия талант на Кланси, трябва да отдадем дължимото и на големия му късмет още при старта на кариерата му.

Веднага след излизането на първия му роман, писателят е бил лансиран лично от президента Роналд Рейгън, който прочита "Ловът на "Червения октомври" и се произнася публично, че авторът й е създал "перфектно заплетена история". Критиците и медиите тутакси проявяват любопитство към творбата и нейния автор.

Embed from Getty Images

Самият Кланси, макар да изглежда външно доста нахакан - поне на снимките, които сме виждали, всъщност никога не парадирал и дори ненавиждал интелектуалните пози. В едно интервю неглижира таланта в писателската дейност и я окачествява като "тежка работа", която сравнява с уроци по голф.

"Писането не е божествено вдъхновение, писането е тежка работа". А по-нататък допълва: "Учиш се като игра на голф - докато се научиш!"

Запитан каква е разликата между художествената измислица и реалността, писателят отговаря кратко: "Фикцията трябва да има смисъл".

Embed from Getty Images

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

От съвсем млад Кланси страда от късогледство, което възпрепятства военната му служба. Големият му интерес към военния живот, обаче, му отваря буквално "генералски" привилегии. Благодарение на контактите си в тези среди, той е бил канен на борда на бойни самолети, подводници, танкове, както и на показни изпитания на съвременна бойна техника. Несъмнено е познавал военното дело, което личи и от книгите му.

Том Кланси на премиерата на филма „Всички страхове“ на 22 май 2002 г. в театър „Уорнър“ във Вашингтон / Снимка: Getty Images

Още

Картинки за цигарени кутии предсказват бъдещето

Картинки за цигарени кутии предсказват бъдещето

Голямата му любознателност и вродената му проницателност се развиват до толкова висока степен на аналитичност, че Кланси е в състояние направо да "предсказва" събития. Той самият намирал това за "плашещо" и в едно интервю публично го признава: "В книгите си измислих неща, които впоследствие и по плашещ начин се оказаха истински".

Един от най-"плашещите" му романи е "Сянка на честта" (1994), който завършва с разбиването на боинг 747 в Капитолия по време на заседание на Конгреса. Мнозина съзират в инцидента "предсказание" за събитията от 11 септември.

Последният роман на Том Кланси - "Командният орган", излиза посмъртно, през 2013-а. "Command Authority", обаче, сякаш описва предстоящата след години криза в Украйна. И това наистина е "плашещо".

Още

 Спиращи дъха фотографии от Украйна с женски лица

Спиращи дъха фотографии от Украйна с женски лица

В "Command Authority" президентът на Русия Владимир Путин е прототип на героя Володин. Юлия Тимошенко пък е представена като героинята Оксана Зуева - проруска марионетка, която загива при атентат, поръчан от руския президент, но приписан на украинските националисти и агентурата на Запада. В романа Крим е гореща точка, в която е разположена база на ЦРУ. Днес много от описаните в романа събития почти документално покриват действителността, но да не забравяме, че романът на Кланси ги предхожда по време - "Command Authority" е написан много преди да се случат...

Литературата често е раждала в лицето на не един талантлив писател, своите "пророци", и Кланси е един от тях. Няма съмнение, че именно на това се дължи нестихващият интерес към неговото творчество. Както и към личността му - така многостранна и "плашещо" проницателна за онова, което ни се случва, че ни изпълва със смътни страхове - дали някой вече не е "подготвил" коварен замисъл за нашето бъдеще?...

Едно невидимо задкулисие е постоянното присъствие в романите на Кланси. А обикновените хора дори не подозират, че може да са жертва на шпионски шантаж. И докато предпочитат да са просто читатели и зрители, то може да им се "случи"?...

Писатели като Кланси държат в постоянен съспенс феновете си, за да бъде будна мисълта им за онова, което стои зад думите - учи ги да разсъждават. И в този смисъл, писателят като че ли все още е сред нас, чрез книгите си. Толкова живо и реалистично изглежда онова, което ни разказва в тях.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Прототипите на агент 007 са поне двама реални шпиони

Още

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре  (откъс)

"Работа с агенти на терен" - последният шпионски роман на Джон льо Каре (откъс)

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Още

Хърбърт Уелс: Всички имаме своите машини на времето

Хърбърт Уелс: Всички имаме своите машини на времето

Още

Жорж Сименон, между романите, жените, маниите си и самоубийството на дъщеря си

Жорж Сименон, между романите, жените, маниите си и самоубийството на дъщеря си

Още

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Още

Алън Паркър, който ни накара да страдаме с момчето, спящо голо в клетка за птици

Алън Паркър, който ни накара да страдаме с момчето, спящо голо в клетка за птици

Още

Жоржи Амаду: Доброто намерение не оправдава лошите постъпки

Жоржи Амаду: Доброто намерение не оправдава лошите постъпки

Още

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Почина диригентът на Лиричната опера в Чикаго Андрю Дейвис

"Изключителен музикант, невероятно гъвкав и феноменален колега", каза сопраното Рене Флеминг

Културният министър Найден Тодоров отличи проф. Пламен Джуров с плакет "Принос в развитието на културата"

"Наградата не е само знак на дълбока благодарност към проф. Джуров, а също и надежда и стимул той да продължава да дава посока на своите колеги и на младите поколения", посочи министърът

Това, което е над нотите

Маестро Григор Паликаров пред Виолета Тончева за 150-годишнината от създаването на Верди Реквием

Неда Спасова: Премиера на български филм е наистина празник

"Не мога да опиша чувството, с което виждаш очите на зрителите след прожекцията на филма "Защото обичам лошото време", споделя актрисата

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес