Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си видният израелски писател Авраам Йехошуа

IN MEMORIAM

Отиде си видният израелски писател Авраам Йехошуа

"А. Б. Йехошуа се вдъхновяваше от нашата родина и културните ценности на нашия народ, като ни представяше с фин и верен портрет, съчувстващ и отразяващ понякога болезнен образ на нас самите", изказа почитта си израелският президент Ицхак Херцог

Авраам Йехошуа (Снимка: АР/БТА)

Израелският писател Авраам Йехошуа почина на 85 години в болницата Ичилов в Тел Авив, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Първите си новели А. Б. Йехошуа публикува през 1963 г. Оттогава романите и пиесите му са преведени от иврит на повече от 30 езика, сред които и български.

През 1995 г. А. Б. Йехошуа печели наградата на Израел - най-голямото отличие за култура в страната.

За Ница Бен-Дов, преподавател по литература в университета в Хайфа, която е преподавала заедно с него, Йехошуа е "най-великият" израелски писател.

Embed from Getty Images

"Той преминаваше от сюрреалистични творби, пълни с видения, откъснати от времето и пространството, към произведения с корени в израелската култура и съвремието", заяви тя пред АФП. Последните му творби са пропити с психология, повлияни от съпругата му, която е психоаналитик.

"Топъл и открит", жаден за признание, той е проявявал и хапливост към събеседниците си. "Беше сложен човек, с противоречиво отношение към света", добави Бен-Дов.

"Осъзнаването колко сложен е човек, което дължи на собствения си опит, прави работата му многолика."

Embed from Getty Images

А.Б. Йехошуа защитава правата на палестинците, членува в правозащитната организация Б'Тселем, която е против окупацията на палестинските територии от Израел. Тя изказа съболезнования за човека, "посветил времето и енергията си на равенството, мира и човешките права за всички".

Израелският президент Ицхак Херцог също му отдаде почит с думите:

"Писателят се вдъхновяваше от нашата родина и културните ценности на нашия народ, като ни представяше с фин и верен портрет, съчувстващ и отразяващ понякога болезнен образ на нас самите."

Embed from Getty Images

Авраам Йехошуа ще бъде погребан утре в гробището в Айн Кармел в Северен Израел.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти