Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

55 години от смъртта на художника-сюрреалист

Жена, носеща защитна маска, гледа "L'Ovation" от Рене Магрит по време на предварителен преглед на предстоящата вечерна разпродажба на импресионисти и модерно изкуство в Sotheby's на 23 октомври 2020 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

"Империята на светлините" на Рене Магрит беше продадена за рекордните 79,7 милиона щатски долара

"Империята на светлините" на Рене Магрит беше продадена за рекордните 79,7 милиона щатски долара

Сигурно сте виждали повечето му картини: "Предателството на образите" (др. "Подлостта на образите"), по-известна като "Това не е лула", друга с подобно заглавие - "Това не е ябълка", "Черна магия", "Империята на светлината", "Прозорливост", "Репродукциите забранени" ("Портрет на Едуард Джеймс"), "Изнасилването", "Любовниците", "Синът човешки" и др. Техен автор е белгиецът Рене Магрит, един от най-представителните художници на сюрреализма.

„Това не е лула“, графити на стена на сграда в Букурещ, по вдъхновение от едноименната картина на Магрит

Завършил е Академията за изящни изкуства в Брюксел с интереси в модернизма, футуризма, кубизма и сюрреализма.

Още

Салвадор Дали живял под знака на покоен брат-съименник

Салвадор Дали живял под знака на покоен брат-съименник

Най-известната му творба: На платното виждате една лула, под която са изписани думите "Това не е лула". Какъв човек може да се "подиграе" по този начин с възприятията ни? - Екстравагантен и много интересен. Като Рене Магрит.

Един критик възкликва, виждайки творбата: "Тоя тип нещо ни се подиграва!" Но днес, години по-късно, аукционите с негови творби сами по себе си говорят, кой е Магрит за познавачите.

Embed from Getty Images

Техниците на Sotheby's държат шедьовъра на Рене Магрит, L'empire des lumières, пред входа на New Bond Street на аукционната къща в Sotheby's на 23 февруари 2022 г. в Лондон, Англия. Картината влезе в продажба на 2 март, когато беше предложена с оценка над £45 милиона / Снимка: Getty Images

Рене Магрит провокира по необичаен начин въображението. Когато го упрекват за "лулата, която НЕ Е лула", той отвръща съвсем простичко с: "Можеш ли да натъпчеш тази лула? Не, това е просто образ, нали?! Така че ако бях написал "Това е лула", щях да излъжа!"

Човек, носещ защитна маска, гледа Rêverie de Monsieur James от Рене Магрит по време на предварителен преглед на предстоящата вечерна разпродажба на импресионисти и модерно изкуство в Sotheby's на 23 октомври 2020 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Иронията в картините му е така завладяваща, че ни провокира да разсъждаваме. Магрит ни казва постоянно "Усъмни се! Не само гледай, а мисли!" Да мислим без предразсъдъци, без условности, при пълна свобода...

Магрит ни подбужда към приключение без каквото и да е насилие от негова страна над волята ни.

Творба на Рене Магрит

Той е истински философ на изкуството. Сякаш ни казва "Нищо не е само това, което изглежда. Търси повече от онова, което виждат очите ти! Гледай с мисълта си!"

Embed from Getty Images

Още

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Камий Писаро - предвестникът на европейския импресионизъм

Повечето му картини са с два, или малко повече предмета. В тях сякаш нарочно няма нищо "в повече". Няма хаос, всичко е някак семпло и организирано, на първ поглед спокойно, а изпитваме някакво напрежение. В картините му диша невидима енергетика от онова, което виждаме в симбиоза и осмисляме като контрапункт. Ако ставаше въпрос за литература, човек би нарекъл картините на Магрит метафори.

И един критик много точно ги назовава точно така: "Магрит рисува метафори!", казва той.

Член на екипа държи творбата на Рене Магрит от 1957 г. „Le Baiser“, оценена на между £1,2-1,8 милиона, в аукционна къща Christie's King Street на 19 юни 2015 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Рене Магрит често поставя себе си в своите творби. Той присъства в тях: с птица, с яйце, или гледащ в огледало. Зрителят, обаче, не вижда лицето му, а само гръб, бомбе, или силует.

Художникът в негово лице е като някаква имажинерна фигура, която сякаш няма значение, а просто ни насочва към главното. За да погледнем с повишено внимание предмета и да си отговорим на въпроса: Какво, всъщност е това, и какво иска да ни каже с присъствието си?

"Синът на човека", худ. Рене Магрит

Още

Младостта в огледалото на Том Хъси

Младостта в огледалото на Том Хъси

Огледалото в картините му е знаков предмет. Познавачите разсъждават върху загадката, случайно ли е това? При Магрит нищо нве е случайно попаднало върху платното. Смисълът на огледалото е някаква втора реалност, в която онова което се оглежда, хем е себе си, хем представлява някакъв "втори" ракурс на образа си. И може би в това е загадката на вълшебството в картините на Магрит - че всичко в тях сякаш априори е отречено от самия автор като обичайния предмет, който всички познаваме, и се превръща в нещо повече - в някакъв символ с дълбок смисъл.

Творба на Рене Магрит

А мъжът с черния костюм и бомбето? - Той е като рекомендант на онова, което трябва да видим. Подобно на илюзионист, Магрит сякаш ни казва: "Гледай внимателно, и виж какво ще ти покажа!"

Той непрекъснато ни изважда "зайчета" от ръкава си, и ние просто се чувстваме като приковани в образите върху платното, за да видим повече от онова, което виждаме - да проумеем магията.

Човек, носещ защитна маска, гледа "Rêverie de Monsieur James" от Рене Магрит по време на предварителен преглед на предстоящата вечерна разпродажба на импресионисти и модерно изкуство в Sotheby's на 23 октомври 2020 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Много интересни мисли събужда картината му "Любовниците", в която мъж и жена се целуват със забулени в копринен плат глави. Ние не виждаме лицата им, но усещаме любовната прегръдка и целувката - те са истински. В същото време фигурите хем са заедно, хем като че ли всеки е потънал в собственото си аз. Реалното се превръща в някаква иреалност.

Хваната е тънката граница между битието и небитието.

Посетител разглежда Червения модел III от Рене Магрит в изложбата "Сюрреалистични неща" в музея V&A на 27 март 2007 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Неслучайно "Любовниците" припомни за себе си, когато избухна пандемията в наши дни. Ограниченото общуване породи по-силно желание за близост, но някак - от разстояние.

Какъв е човекът, който създава подобни творби, над които щем не щем започваме да разсъждаваме като върху недовършено изречение?

"Любовниците", худ. Рене Магрит

Embed from Getty Images

Още

"Тълкуване на сънищата" - от Зигмунд Фройд

"Тълкуване на сънищата" - от Зигмунд Фройд

Рене Магрит има труден живот. Сетивата му се изострят още в младата му възраст, когато става свидетел на мъртвото тяло на майка си, извадена след самоубийствено удавяне от реката. Според биографите на художника, той до края на живота си прикривал страданието, дало дълбок отпечатък в подсъзнанието му от спомена за мократа нощница на майка му, прилепнала по тялото й и върху лицето. Самият той отричал това и не обичал да му го припомнят.

Embed from Getty Images

Магрит рисува от 20-те до 50-те години на миналия век, когато теориите на Фройд и Юнг вече са завладяли съзнанието. Хората се вълнуват от сънищата си, от синхроничната случайност и китайската "И цзин". Мистериозната игра на подсъзнанието започва да ги "замисля" - що за нещо е онова "То", което потайно контролира поведението им?

Картината „L'empire des lumières“ на Рене Магрит, шедьовър на изкуството от 20-ти век, рисувана през 1961 г. (оценена на над 45 милиона паунда), е изложена като част от изложба на модерни и съвременни произведения на изкуството на обща стойност £200 милиона в Sotheby's на 22 февруари 2022 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Благодарение на Фройд, Дали превръща призраците си във вдъхновение

Благодарение на Фройд, Дали превръща призраците си във вдъхновение

Неподозирани спомени и първични инстинкти тревожат всички хора, но онези, които се занимават с изкуство, по правило са по-сензитивни от всекиго. Неслучайно във времето на Магрит се раждат модерни течения, дълбоко свързани с подсъзнанието. Традиционният морал е смутен от провокацията на открито говорене по "забранени" теми като първичните инстинкти на човека и тяхната проява в поведението. Магрит изважда на показ неподозирани реминисценции на подсъзнанието.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Жените изиграват голяма роля в живота на Магрит. На 15 се влюбва в 13-годишната Жоржет Берже - голямата му любов. След много житейски перипетии двамата остават заедно до края на живота му през 1967-а.

А какви са били перипетиите? - Това е доста любопитна история, в която самият художник изиграва главна роля за собствените си страдания. Той сам ги провокира да се случат. Каква е историята: Магрит се жени за Жоржет през 1922-ра, но по време на брака им започва връзка с една актриса и моли свой приятел да отвлича вниманието на жена му, за да може необезпокоявано да се среща с любовницата си.

Embed from Getty Images

Но приятелят му се "престарава" - започва връзка с жена му Жоржет. Любовният четириъгълник е достоен за филм. В крайна сметка Магрит и съпругата му се събират отново през 1940-а година и остават заедно до края му. Любовта побеждава след множество изпитания и битки.

Embed from Getty Images

Детайл от скулптурата, озаглавена Les Menottes de Cuivre от Рене Магрит в градините на Chatsworth House на 9 септември 2011 г. в Чатсуърт, Англия. Творбата е част от изложбата Beyond Limits на модерна и съвременна скулптура, изложена в градините на Chatsworth от Sotherby's между 9 септември и 30 октомври 2011 г. / Снимка: Getty Images

Още

Скараните психиатри Фройд и Юнг общуват приятелски в паралелна реалност

Скараните психиатри Фройд и Юнг общуват приятелски в паралелна реалност

През целия си живот "човекът с бомбето" - така мистериозен и някак самотен сред предметите в картините си, е търсел човешка близост и любов. В същото време може да се каже, че в изкуството, Магрит е бил колкото мисловен, толкова и комерсиален. Кариерата му започва като графичен дизайнер на свободна практика. Изработва рекламни материали. С брат си създава рекламна агенция "Studio Dongo". И, ако забелязвате, образите в картините му са близки до изразните средства на рекламата.

Рене Магрит е роден на 21-ви ноември 1898-а година и умира на 15-и август 1967-а, на 68 години. Навършиха се 55 години от неговата смърт.

Гробът на Рене Магрит

Роден е в семейството на шивач и търговец на текстил, и майка - шапкарка.

Първите си картини излага, когато е едва на 22. Те са футуристични. Успехът идва две години по-късно - през 1922-ра, когато в картините му започват да се появяват женски форми. Негова муза и модел е жена му Жоржет.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Обектите, които предимно виждаме в картините му, започват да се появяват след 1925-а. "Ноктюрно" е една от първите му творби, която отразява тази негова промяна - интереса му към детайлите на предмета.

През 1926-а година завършва картината си "Изгубеният жокей", която сам определя за начало на пътя му към сюрреализма.

Музеят на Магрит в Брюксел, открит през 2009 г.

През 1927-а година Магрит и съпругата му се преместват да живеят в Париж и там художникът се сприятелява със сюрреалистите Андре Бретон, Пол Елюар и Макс Ернст. По-късно влиза в един приятелски кръг и с другия чудак - Салвадор Дали.

Embed from Getty Images

Времето на Голямата депресия се отразява зле на всички, и най-вече на хората на изкуството. Много галерии в Париж затварят врати. Магрит остава без доходи. Принуден е да се завърне в Брюксел, както и към стария тип комерсиално рисуване. Но не за дълго. Скоро творбите му си намират път към галериите в Лондон, Ню Йорк и Париж.

Embed from Getty Images

Идва следващата криза - Втората световна война. По време на германската окупация на Белгия, Магрит първоначално изпада в депресия, но след това е обхванат от някаква творческа треска, в която личи желанието му да отговори на тревожността с оптимизъм. Започва да рисува в ярки тонове птици и листа - като символи на тържеството на живота над смъртта. Сам нарича този свой период "слънчев".

През 1947-а година Александър Йолас - дилър на художника за Щатите, излага успешно негови творби в Ню Йорк.

Фигурата на мъжа с бомбето навлиза в творбите му след 1950-а.

Embed from Getty Images

Една от най-впечатляващите с този образ е "Синът на човека". Създадена е през 1964-та година. Изобразява фигура на мъж в тъмно палто, бяла риза и черна шапка, поставена пред бетонна стена. Зад бетонната стена се вижда море и облачно небе. Зелена ябълка с четири листа покрива лицето на мъжа. Самият художник обяснил идеята си като "картина на човешкото желание и на любопитството". Според някои критици картината е своеобразен автопортрет на Рене Магрит. Оригиналното копие на "Синът на човека" е част от частна колекция, която за последно е видяна през 2011 г. в "LHotel" в Монреал.

Embed from Getty Images

Веднъж Рене Магрит казал "Всичко пред взора ни има скрита страна, която винаги искаме да видим, но това е невъзможно. Хората пазят старателно своите тайни..."

Embed from Getty Images

Често определят картините му като "сънища наяве". Ако съдим по изказванията му, за него е било обратното. Магрит казва: "Моите рисунки не са съновидения, които ни отвеждат в дебрите на съня, а такива, които ни пробуждат".

В края на живота си Магрит споделил: "Така и не разбрах защо се раждаме на този свят и защо умираме..."

Embed from Getty Images

Изглежда този е главният въпрос, който го е вълнувал винаги, а картините му са като отделни части от незавършен пъзел. Като въпроси, останали без отговор. Като недовършено изречение, на което без да щем се превръщаме в съавтори.

Embed from Getty Images

Рене Магрит. Как да го определим? Може би като илюзионист на изобразителното изкуство? Човекът с бомбето, от което като че постоянно очакваме да изскочи някаква изненада. И постоянно се питаме: В какво е загадката?

Embed from Getty Images

Може би се броят на пръсти художниците, които са създали такъв съспенс в картините си, че да ни държат по този начин непрекъснато нащрек, докато ги съзерцаваме привидно спокойни. Нарекохме Рене Магрит илюзионист, но може би по-точното му определение е магьосник?!?

Еми МАРИЯНСКА

Още

Откриха творба на Салвадор Дали сред вехтории

Откриха творба на Салвадор Дали сред вехтории

Още

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Още

На 90 години почина белгийският скулптор Оливие Стребел

На 90 години почина белгийският скулптор Оливие Стребел

Още

Сюрреалистичните портрети на Фернандо Домингес Козар

Сюрреалистичните портрети на Фернандо Домингес Козар

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Художникът на Краля Слънце

405 години от рождението на Шарл Льобрюн

Джон Ленън купил правата на филма му "Къртицата"

Маестрото на психомагията Алехандро Ходоровски - на 95

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок