Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Салвадор Дали живял под знака на покоен брат-съименник

ЗНАМЕНИТОСТИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Салвадор Дали живял под знака на покоен брат-съименник

Знаменитите мустаци на художника - плод на подражателство и детска мечта

Салвадор Дали- загадката. Колаж: Юлиян Илиев

Запитвали ли сте се как би изглеждал Салвадор Дали без неговите знаменити мустаци? Те са се превърнали в неотменна част от неговия имидж на ярка личност в областта на изобразителното изкуство. Без тях вероятно дори не бихме могли да го разпознаем?... А ето каква е историята на тези уникални и "характерологични" мустаци и на най-често срещаните образи-символи в неговите картини.

Оказва се, че за "кацването" на мустаците върху лицето на знаменития Салвадор Дали, са изиграли роля двама души - Диего Веласкес и Хосеп Маргарит. Първият не се нуждае от представяне, а вторият бил политик, чийто портрет висял в дома на Дали.

Още като малко момче художникът си мечтаел да стане като него - също така напорист, умен и талантлив, и в същото време да изглежда загадъчно като Веласкес.

Още с навършване на пълнолетие, Салвадор Дали започнал да си пуска мустаци, като непрекъснато експериментирал външния си вид, по образа на своята мечта, да заприлича на своите идоли.

Сюрреалистът в него постоянно "разпъвал въображението му на кръст" с размишления по различни въпроси на философията за битието, Бог, пространството и времето.

Салвадор Дали е живото въплъщение на идеята, чийто метафоричен образ се свързва с мигновението. Или иначе казано, с философията "да уловиш мига", защото иначе се превръщаш в жертва на изпуснатите възможности.

Още

Салвадор Дали отглеждал оцелот и мравояд

Салвадор Дали отглеждал оцелот и мравояд

Смъртта, като метафизична алтернатива на живота, също е част от "неканоничните" идеи на сюрреалистите - за тях тя не е Край, а друго Начало. При Дали е изобразена не като завършек на някакъв жизнен цикъл, а с образа на... мравки. Защо с мравки? - На пръв поглед това изглежда безсмислено, но всъщност крие дълбока тайна, свързана с детството на художника.

Когато бил на 5, веднъж, както си вървял по улицата, малкият Салвадор видял прилеп, паднал на земята. Доближил се да го разгледа по-отблизо и видял ужасяваща картина - как мравки пълзят по мъртвата му плът. Години по-късно подсъзнанието на художника обработило този детски спомен в художествена представа за смъртта, а именно чрез символичния образ на мравките.

На някои от платната на Дали тези наглед "безлични" същества внушават и сексуална чувственост. В тази своебразна "некрофилия" вероятно се оглежда философията за изначалната обвързаност на Ерос и Танатос - на Любовта и Смъртта.

Много изследователи на творчеството на художника търсят и реален източник на увлечението на Дали по кокилите.

Самият Дали веднъж казва, че те символизират "онази опора, която вдъхва надеждата, че зад всяка мечта има нещо реално".

Сила и съпротива - това внушават слоновете. Те също са чести герои в творчеството на Дали. Но неговите слонове съвсем не са обикновени. Сюрреалистичният им образ е един от най-сложните за тълкуване символи в картините на художника. Слоновете на Дали винаги носят на гърба си някакъв обект, или човек. Същевременно са с тънки и дълги крака - съвсем различни от реалните животни. Може би с това Дали ни подсказва едно свое, но и универсално прозрение - че никак не е лесно да носиш на гърба си такава тежест като човешката съдба.

Още

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

И накрая, нека да поразсъждаваме какво ли пък биха означавали дървените куфарчета в картините на Салвадор Дали? - Според психолози, те символизирали фройдисткото обяснение за женската сексуалност. Според биографите на Дали той бил бисексуален. Вероятно, смятат някои, е "кордирал" в картините си собствената си наполовина "женска" натура?

Всяко куфарче в картините му е символ за секрет, и в същото време художникът го е нарисувал полуоткрехнато. Сякаш за да ни подскаже, че му е все едно дали хората ще разкрият тайната му?!? Дали живее предизвикателно, но е много вероятно това всъщност да е било само една външна проява на самозащита, целяща укриване на комплекси?

Салвадор Дали създава у нас усещането на човек, когото сякаш не можеш да "събориш", защото той е готов да приеме всяко предизвикателство със силата на своята ексцентрична независимост.

В същото време, според биографите му, дълбоко в себе си Дали бил уязвим. Образът на яйцето в картините му символизирал неговото желание да се "скрие" в утробата на майка си, където всяко дете се чувства защитено.

Всъщност, има и една лична история в живота на Дали, малко позната от обществеността. Преди да се роди той, родителите му имали друг син, който починал едва на на 5. Той също се казвал Салвадор. Всъщност, те кръстили втория си син - бъдещата знаменитост Салвадор Дали, на своето починало първо дете. След като узнал това, малкият Салвадор растял донякъде обременен с мисълта за някаква "двойна самоличност".

"С усещането, че се е родил "в памет" на брат си!", заключава един от биографите на художника.

Дали това не е било потискащо чувство, което цял живот е преборвало в него страха от смъртта, като в същото време го е подтиквало да се изяви творчески като индивидуалност, за да покаже на другите, че не е "предишният" Салвадор, а себе си?!

Още

Фондацията на Салвадор Дали ще обжалва решението на съда за ексхумацията на тленните му останки

Фондацията на Салвадор Дали ще обжалва решението на съда за ексхумацията на тленните му останки

При едно посещение на гроба на братчето си, Салвадор Дали дал клетва, че винаги ще почита паметта му. Така възниква предположението, че в образа на яйцето, символизиращо крехката белота на материалното, много вероятно Дали е пресъздавал и мислите и чувствата към покойния си брат-съименник, които несъмнено са го вълнували до края на дните му.

Този изключително талантлив художник и невероятно ексцентричен човек съвсем очевидно е бил наясно с психоанализата и се е интересувал от нея. Всъщност, тя е в основата на самото сюрреалистично течение. Според биографите на Дали, много от символите в картините му, били провокирани от негови реални впечатления от посещението му в дома на Фройд.

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Работите на Дали са пълни със символи. Сред тях особено интересен е образът на богомолката, която убива самеца след като се съвокупли с него. Според мнозина в картините на Дали този образ несъмнено е закодирал образа на неговата голяма любов - Гала? Както е известно, тя искала деца, но художникът панически се боял от секса. Странно, но Дали избягвал физическия контакт със своята любима и предпочитал мастурбацията.

"Това са факти от живота на гения Дали, които всъщност говорят за нещо много по-дълбоко - страх от живота!?!", смята един психолог.

Вероятно хипотезите по загадката Салвадор Дали ще имат толкова дълъг живот, колкото и картините на знаменития художник. Интересът към него е съвсем основателен, защото той е не само ярък творец, но и нестандартна личност - мащабна, изненадваща и предизвикателна.

Той е единственият Салвадор Дали!

Още

Облякоха принцеса Даяна, Салвадор Дали и Хичкок като битници

Облякоха принцеса Даяна, Салвадор Дали и Хичкок като битници

Още

ДНК-тестът потвърди окончателно: Пилар Абел не е дъщеря на Салвадор Дали

ДНК-тестът потвърди окончателно: Пилар Абел не е дъщеря на Салвадор Дали

Още

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

Любимката на Салвадор Дали била във война с Коко Шанел

Още

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

Президентът и премиерът аплодираха най-голямото име в българската поп музика в Народния театър

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса