Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фондацията на Салвадор Дали ще обжалва решението на съда за ексхумацията на тленните му останки

ЕКСЦЕНТРИЧНИ ГЕНИИ

Фондацията на Салвадор Дали ще обжалва решението на съда за ексхумацията на тленните му останки

Испанката Пилар Абел, която твърди, че е дъщеря на художника, не се стремяла да стане негова наследничка

Салвадор Дали

Фондацията "Гала - Салвадор Дали" ще обжалва решението на първоинстационния мадридски съд за ексумацията на тленните останки на художника във връзка с иск за установяване на бащинство, съобщава агенция ТАСС.

Ищцата Пилар Абел пожела да бъдат извършени ДНК тестове от биологичен материал на твореца, за да докаже, че той е неин биологичен баща. Испанката увери, че не иска да получи пари, а да разбере коя всъщност е тя, предаде Франс прес. 

Пилар Абел

От фондацията подчертаха, че се подготвя иск, за да не бъде допусната ексхумацията и да бъде отменено решението на мадридския съд на по-горна инстанция. Наети от нея юристи работят над необходимите документи. Обжалването ще бъде внесено в съда в близките дни.

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Родената през 1957 година в каталунския град Жирона Пилар Абел твърди, че Салвадор Дали е неин баща. От 2007 година тя води дела за установяване на неговото бащинство.

Днес испанката, която иска да бъде призната за дъщеря на прочутия художник, увери, че не иска да получи пари, а да разбере коя всъщност е тя, предаде Франс прес.

Пилар е сигурна, че нейната ДНК ще съвпадне с тази на починалия гений на сюрреализма.

"Това ще ми донесе огромно облекчение - най-после ще знам коя всъщност съм аз и ще получа признание - каза тя. - Не се стремя да стана негова наследничка. Ако това се случи, толкова по-добре. Това обаче е последното, към което се стремя - на първо място е идентичността ми."

Пилар от повече от десетилетие се опитва да докаже, че е дъщеря на Дали, починал през 1989 г. Според нея той е имал любовна връзка с майка й, която била икономка в дома на негови приятели в Кадакес. Дали често посещавал този дом. Майка й обаче се омъжила за друг мъж преди раждането й.

"Когато бях 7-8-годишна, баба ми ми каза: 'Знам, че не си дъщеря на сина ми, че баща ти е велик художник, но това не е причина да те обичам по-малко.' Тогава тя ми спомена името му - Дали", поясни Пилар.

Прочутият художник през 1973 г. (Снимка: АР/БТА)

Салвадор Дали е роден на 11 май 1904 година.

Той е един от най-известните представители на сюрреализма, като през дългата си кариера творецът създаде стотици художествени произведения, включително илюстрации за книги, скулптури, картини.

Дали почина на 23 януари 1989 година в каталунския град Фигерас.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Гробници на над 4500 години и руини от кладенци са открити в Източен Китай

Руините с множество реликви, включително посуда от керамика, нефрит и каменни изделия, са открити в обекта Съдун в днешния квартал Тяннин на град Чанчжоу

Спечели двойна покана за концерта на "Хиподил", "Контрол", "Ревю", "Нова генерация", Милена и Кольо Гилъна

"Сега или никога" на четирите непримирими групи е на 2 декември в столичната зала "Арена София"

Археологът проф. Николай Овчаров тръгва към скалните градове на Мала Азия, в търсене на корените на Перперикон

Специалистите по тракология се изказали хипотезата, че обитаващите Мала Азия през II хил. пр. Христа хети и лувийци са били тясно свързани родствено с траките

Трима грузинци са задържани във Франция за кражба на редки издания на произведения на Пушкин

Мотивите на задържаните все още не са установени. Един от тях е съобщил, че е получил конкретна поръчка от анонимен клиент

Музеят "Орсе" ще организира турне на 178 шедьовъра от периода на импресионизма

Турнето на картините ще започне в средата на февруари следващата година и ще достигне до остров Реюнион.

Швейцария създава комисия за оценка на заграбени произведения на изкуството

Правителството в Берн реши в сряда да създаде през януари експертна комисия, чиито препоръки обаче няма да имат обвързващ характер