Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 90 години почина белгийският скулптор Оливие Стребел

IN MEMORIAM

На 90 години почина белгийският скулптор Оливие Стребел

Негови монументални композиции са инсталирани в големите градове на Европа, Съединените щати и Азия

Монументалната композиция от скулптури, която в момента краси фонтана "Похищението на Европа" в Москва (Снимка: Shutterstock)

Художникът и скулптор Оливие Стребел почина на 90-годишна възраст в Белгия, предаде ТАСС като цитира белгийски медии.

Оливие Стребел позира до макета на "Алеята на спортистите", създадена за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Стребел е сред най-ярките представители на художниците символисти от Белгия. През 1949 г. заедно с Пиер Алешински, Рейнхуд д'Хесе, Кристиан Дотремон и Асгер Йорн открива семинарите "Les Ateliers du Marais" в Брюксел - едно от местата за изразяване на авангардиското движение "Кобра". Обединяващата им доктрина е пълната свобода на цвят и форма, както и антипатия към сюрреализма.

"Четиримата сина на Аймон" в Намюр

Роден е в семейство на художници от Брюксел през 1927 г., той започва да взема уроци по керамика и скулптура още 15-годишен. До 20-годишна възраст той вече е придобил голяма репутация и е поканен да преподава в университети по целия свят.

"Полет в ума", творбата му е предназначена за Брюкселското международно летище

Негови монументални композиции са инсталирани на улици и площади в редица градове в Европа, по-специално в Белгия - в Брюксел, Намюр, Лиеж, Кортрейк, както и в САЩ и Азия.

"Алеята на спортистите", бе монтирана в Пекин за Олимпийските игри през 2008 г.

През 2002 г. той подари на Русия абстрактната си монументална композиция от скулптури, която в момента краси фонтана "Похищението на Европа" в руската столица Москва.

Монументалната композиция от скулптури, която в момента краси фонтана "Похищението на Европа" в Москва (Снимка: Shutterstock)

Стребел е член на Кралската академия на Белгия и почетен член на Руската академия за изящни изкуства, както и на академиите на други страни, включително на САЩ и Канада.

"Защитеният орел IV"

"Индивидуалист, своеволен и смел, Оливие Стребел разви чувството за риск като основен елемент в живота и в работата си. Той запази детския си интерес към фигурата, представяйки я различна от всички останали духовни или естетически течения. Превръщането на субектите в обекти (големи, ако е възможно) остана предпочитанието му. Преди бронзът и стоманата, земята и снегът, бяха неговите източници на вдъхновение".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16 април 2024 в 18:00 ч. в Галерия Топлоцентрала - Куб

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи