Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последната книга на последния съветник - мисли, изречени с любов и болка за България

ОБЩЕСТВО И ЛИЧНОСТ

Последната книга на последния съветник - мисли, изречени с любов и болка за България

Премиера на сборника "Последният съветник на Тодор Живков. Събрани интервюта и статии на Костадин Чакъров" - в Клуб "Перото" на НДК

Костадин Чакъров / Снимка: Личен архив на семейството

На 2 юни от 18,00 часа в Клуб "Перото" на НДК ще бъде представена последната, посмъртно издадена книга на Костадин Чакъров, по-известен като последния съветник на Тодор Живков. Нейни съставители са съпругата на Чакъров - Здравка Чакърова и Емил Керемедчиев, редактор - Бойко Пангелов. Книгата е дело на издателството на БАН "Марин Дринов".

Несъмнено сборникът ще събуди огромен интерес у широк кръг читатели, защото Чакъров бе известен като изключително буден човек, личност с безкомпромисна съвест и цветисто и неподражаемо слово. Той бе една от малкото личности в България, които запазиха достойнството си на хора от "бившата власт", не криеха тайните на задкулисието й, но умееха да изтъкнат с факти и добрите й страни; не говореха популистки и не се страхуваха да назовават нещата с истинските им имена.

Още

Почина Костадин Чакъров, политически съветник на Т. Живков

Почина Костадин Чакъров, политически съветник на Т. Живков

Костадин Чакъров си отиде от нашия свят на 26-и декември 2017-а година и книгата, която излиза днес, ще ни припомни колко много липсват на България мъдри и честни хора-патриоти като него. В книгата ще открием и осведомеността, и мъдростта, и опита, и болката, и предупрежденията и прогнозите на един човек, който е тръгнал от низините и се е издигнал до най-високия връх на държавното управление, без да прави компромиси с идеалите си и със съвестта си. Един човек, останал неподвластен на политическата мимикрия и смело изразяващ бунта си към всяка форма на изопачаване на фактите от миналото с политическа цел.

Още

Костадин Чакъров: С Турция да не изпадаме в площадни емоции

Костадин Чакъров: С Турция да не изпадаме в площадни емоции

Ето защо в паметта на мнозина честни българи той ще остане не само като "последния съветник на Тодор Живков", но и като "последния мохикан" на едно минало, на което много непредпазливо обществото ни напълно обърна гръб, без да прояви нужната бдителност и критичност към новите управници и на управлението в постдемократичното време. Костадин Чакъров бе и остана родолюбец и патриот, винаги готов да отстоява принципите си. Отиде си от този свят с огорченията и болката за България. Тепърва ще преосмисляме изреченото от него, и ако имаме воля за промяна, ще почерпим мъдрост от него.

Костадин Чакъров и Тодор Живков, в непринуден разговор / Снимка: Личен архив на К.Чакъров

Още

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

Първомайски размисъл: Срамно ли е да си Герой на социалистическия труд в България?

Кой е Костадин Чакъров: Той е роден в Пловдив. Винаги е казвал, че баща му е бил хамалин, а майка му - тютюноредачка. Роден е в семейство на обикновени трудови хора. Завършва Право в Софийския университет и работи за комсомолската организация в родния си град. Още там прави впечатление с будния си ум и активната си дейност като морално стабилна личност, на която може да се има доверие. Първоначално е привлечен за помощник на Людмила Живкова, а по-късно - в апарата на ЦК на БКП като заместник-завеждащ Отдела по икономическа и научно-техническа политика.

Людмила Живкова / Снимка: Архив Дир.бг

Назначен е за политически съветник на Тодор Живков. Отношенията им с Първия не винаги са били гладки, но именно това ги превръща във взаимно уважение. Не само "преди", но и "след...". Нещо нетипично за слагачите и угаждачите, които първи напуснаха и отрекоха Живков. За разлика от тях, Чакъров запази достойнството на човек, способен на обективен поглед за събитията и хората от времето на соца.

Още

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

Тодор Живков: Съдете ме, но не можете да решите процеса на разграбване в България!

След 10-и ноември Чакъров за кратко работи като съветник на президента Петър Младенов, който пост напуска по свое желание. В продължение на години прави опити да привлече професионалисти от различни области на обществения и икономическия живот на страната и да ги обедини в нови патриотични формации, за просперитета на България. В момент, в който у нас бе на мода лозунгът "Кой не скача е червен", Чакъров имаше доблестта да отстоява идеите и принципите си и да оглави политическата партия "Съюз на българските комунисти".

Той никога до смъртта си не прие партийното "бояджийство". Това само по себе си е пример за доблестно поведение, достойно за уважение дори от партийните му опоненти.

Желю Желев и Симеон Сакскобургготски / Снимка: Иван Григоров

Още

Фото спомени от Асамблеята и размисъл за днешната й невъзможност

Фото спомени от Асамблеята и размисъл за днешната й невъзможност

Костадин Чакъров бе от хората, които отправяха смела критика към новите лидери на БСП. Той не пестеше подробностите около съдебното дело срещу Тодор Живков, говореше открито за "червените куфарчета" и в самото начало на Прехода прогнозира засилващата се криза в лявото пространство. Той бе човекът, който можеше да направи точна характеристика на дейността на хуленото Шесто управление на бившата ДС. Чакъров без увъртане споделяше впечатленията си от поведението на българската интелигенция по време на Прехода, и в прав текст правеше аналогии между новото време и успехите на България в областта на културата по времето на Людмила Живкова.

Имаше своя версия за митовете около нейната смърт.

Людмила Живкова, на откриване на Асамблеята "Знаме на мира" / Снимка: БТА

Чакъров без страх развенчаваше и много митове около "новите" биографии на постдемократични политически вождове като Жельо Желев, Иван Костов, Росен Плевнелиев и др.

Още

Генералите си отиват тихо... За разликата между контраразузнавач и доносник

Генералите си отиват тихо... За разликата между контраразузнавач и доносник

В книгата ще открием и споделеното от него за атентата срещу папата, за Сергей Антонов и Али Агджа; за убийството на Георги Марков; за Възродителния процес и ролята на Ахмед Доган и на турското разузнаване в него. Все теми, около които все още в българското общество продължават да витаят митове и легенди, зад които често прозират нечисти политически цели.

Борис Елцин и Желю Желев, София 1992 г. / Снимка: Иван Григоров

Още

Владимир Костов: Българите гледат да са край силните на деня, националният интерес е без значение

Владимир Костов: Българите гледат да са край силните на деня, националният интерес е без значение

В издадения от БАН сборник с интервюта и статии на Костадин Чакъров са събрани неговите публикации за около 25-годишен период от време. Темите са много: Анализ и оценка на прехода от социализъм към капитализъм; Кой и какъв беше Тодор Живков; Какво направи Людмила Живкова за България; Какво се случи през 1989-а година; Какво имаше и какво загубиха България и българският народ; Кои бяха предателите на Съветския съюз и социалистическите страни; Кои са Андрей Луканов и Петър Младенов; Какво направи Кръглата маса; Кои бяха грешките на БКП след 9-и септември 1944-та година; Какво се постигна с плана "Ран-Ът" и какво загубихме от Прехода; Оценка на политическите партии и ръководители за периода на Прехода и мн. др.

Андрей Луканов / Снимка: Иван Григоров

Още

Владимир Костов: Заплахата за съществуването на ЕС скоро може да стане брутално откровена

Владимир Костов: Заплахата за съществуването на ЕС скоро може да стане брутално откровена

В свои интервюта Костадин Чакъров често бе питан от журналистите, каква е била ролята на Горбачов и главно, какви са били отношенията между бащата на Перестройката и Тодор Живков; както и каква роля са изиграли в родната политика Луканов и другите перестройчици. Много журналисти са го питали, какво е неговото мнение за политиката на Путин, за това какви трябва да са отношенията ни с Русия и с Турция; играе ли ДПС важна роля във връзка с тези отношения. Както се вижда, това са все теми, които продължават да бъдат актуални и в международен, и във вътрешен план. Теми с изключително важно значение за бъдещето на България.

Владимир Путин на среща с МС на РБългария, 2010 г. / Снимка: МС

Костадин Чакъров бе интересна личност - много любознателен човек, широко информиран, добър аналитик и разказвач; човек с неподражаем и цветист речник и уникално точен изказ.

Несъмнено, посмъртно издадената книга с негови мисли, ще ни позволи отново да се докоснем до личността му и да я усетим в съзнанието си като жива. И дано това ни помогне да преосмислим изреченото от патриота Костадин Чакъров, защото то бе изговорено през годините, винаги с любов и болка за България.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Антон Страшимиров - неспокойният дух на българския модернизъм

Антон Страшимиров - неспокойният дух на българския модернизъм

Още

"Приказка за стълбата" - мрачното проникновение на "слънчевото дете" Христо Смирненски

"Приказка за стълбата" - мрачното проникновение на "слънчевото дете" Христо Смирненски

Още

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Още

Бащата на руския социализъм бил наследник на богаташ

Бащата на руския социализъм бил наследник на богаташ

 

 

 

 

Коментирай 29

Календар

Препоръчваме ви

Макиавели срещу "макиавелизма", 495 години след смъртта му

Невинен ли е авторът на фразата "Целта оправдава средствата"?

Салман Рушди на 75, напук на смъртната присъда и наградата за главата му

Авторът на "Сатанински строфи" и "Среднощни деца" е най-престижният носител на наградата "Букър"

Дисидентът Йосиф Бродски до Брежнев: Аз принадлежа на руската култура

Поетът влага пари от Нобеловата си премия в ресторанта "Руски самовар" в Ню Йорк

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

45 години от смъртта на знаменития режисьор на "Рим, открит град"