Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фото спомени от Асамблеята и размисъл за днешната й невъзможност

ИЗКУСТВО ЗА МИР

Фото спомени от Асамблеята и размисъл за днешната й невъзможност

Днес основен въпрос се явява не толкова липсата на пари, колкото сигурността на децата

Международна асамблея "Знаме на мира" /Снимки: Иван Григоров/Колаж: Юлиян Илиев/

На 8-и юни от 10,30 часа на монумент "Камбаните" ще бъде отбелязана 40-годишнината от началото на легендарната Международна асамблея "Знаме на мира", създадена през 1979-а по идея на Людмила Живкова, като фестивал на детското изкуство под егидата на ООН.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Проектът бе обединен от мотото "Единство, творчество и красота", заимствани от философската система на руския художник и философ Николай Рьорих, чийто син - Светослав Рьорих бе гост на първата Асамблея през 1979 г., заедно с десетки други будни умове и творци на планетата. Достатъчно е да споменем само имената на световните диригенти Ленард Бърнстейн и Херберт фон Кареян, на писателя Джани Родари.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Приветствия на асамблейците - 2500 деца от 79 държави в света, изпращат държавни глави от цял свят, дипломати, папа Йоан Павел II, генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Мхтар М,Боу - патрон на първата асамблея, и много други знаменити личности.

В асамблеята участват деца, които днес също са известни личности, като Искандер от Сомалия, пристигнал у нас като 10-годишен от страна във военен конфликт, а днес - солист на Швейцарската опера.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Към асамблеята бе създаден център "Знаме на мира" и фондация със същото име.

Като символ на асамблеята бе изграден мемориал, наречен "Камбаните", с 68 камбани от различни държави, като идеята беше тези камбани да се бият само от деца и техният звън да бъде апел за световен мир.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Първоначално инициативата Асамблея "Знаме на мира" е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години.

Асамблеята от 1988 година постига рекорд, като посреща участници от 135 държави. До 1989 година в София са проведени 4 асамблеи, в които са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Асамблеята бе призната на световно равнище като нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира, и затова бе подкрепена от ООН - от подразделенията на организацията, в лицето на ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други международни организации.

През 1987 година ООН удостоява "Знаме на мира" със званието "Вестител на мира".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Още с построяването на монумента "Камбаните" е създадена и стена на националната слава - с имената на млади българи с международни отличия в сферата на изкуството, науката и спорта. Сред тях са имената на гимнастичката Симона Пейчева, на шампионката по лека атлетика Ивет Лалова, на цигуларката Мариана Димитрова, на сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, на тенисистката Цветана Пиронкова и на много други, прославили България през годините, и продължаващи да я прославят.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През 1990 година, с т.нар. демократични промени, са закрити изградените 18 задгранични структури "Знаме на мира".

Евгения Живкова - дъщерята на Людмила Живкова, след близо 10-годишно прекъсване, през 1999 година възстановява асамблеята, но в значително по-скромен мащаб.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

С днешна дата Живкова споделя в интервю за в. "24 часа", че планира отбелязването на годишнината с детски концерт на училищни танцови състави от страната, а от 12-и до 26-и ноември щяла да се проведе изложба с рисунки и фотографии на Фондация "Знаме на мира" в галерия "Сезони".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Фондацията, съвместно с Националния учебен комплекс по култура и Българското младежко евроатлантическо дружество ще награди по повод 40-годишния юбилей, за изключителни спортни постижения със званието "Бъдещето на България", двата национални отбора по художествена гимнастика - от олимпийските игри в Рио през 2016-а и тазгодишните; и отделно - носителките на медали в индивидуалното класиране - Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева.

Това ще направи лично вицепрезидентът на РБългария - г-жа Илияна Йотова.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На въпрос какво се случва с камбаните в мемориалния комплекс "Камбаните", Евгения Живкова отговаря, че през годините е имало откраднати камбани, но били възстановени, непрекъснато се поставяли и нови.

В момента били 107 на брой, без да се брои подарената наскоро от Папа Франциск, която ще бъде закачена на юбилейното тържество, близо до входа на монумента.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Вероятно за съвременниците на някогашните асамблеи "Знаме на мира", няма да е трудно да забележат разликите от преди, и сега.

Някога монументът е построен само за 30 денонощия. Днес е публична държавна собственост и паметник на културата, стопанисван от Италианския лицей.

И колкото и да расте броят на камбаните, никой не чува "гласа" им - нито в прекия, нито в преносния смисъл на думата.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

През юли 2004 г. на монумента е поставен паметник на децата-жертви на тероризъм, дело на скулптора Крум Дамянов.

Сам по себе си този паметник също е знак, че живеем в други времена. Ето защо идва резонен и въпросът, задаван много пъти от журналисти:

Възможна ли е асамблеята в днешния глобален свят, в мащабите, в които е провеждана преди?

Отговорът на самата Евгения Живкова, както и на други хора, свързани с идеята "Знаме на мира", за жалост е повече от песимистичен. Проблемът се явявали не толкова парите, колкото сигурността на децата - осигуряването на надеждна охрана на участниците в един такъв мащабен форум на деца от цял свят.

Това е сериозен въпрос, при това не само национален - като на домакини на едно такова събитие.

Въпросът е, уважаеми възрастни от цял свят: Защо в нашето Днес, в което всеки политик говори за демокрация, не можем да подсигурим сигурността на децата си, дори когато те участват във форум за световен мир?!

Международна асамблея "Знаме на мира" /Снимки: Иван Григоров/Колаж: Юлиян Илиев/

Еми МАРИЯНСКА

 

 

 

 

Коментирай 36

Календар

Препоръчваме ви

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Членовете на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев ще споделят любопитни истории от творческия си опит в разговор на живо, воден от Владимир Карамазов, а специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, ще представи презентация на тема "Нови подходи във фоторазказа"

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство

"Занаятът на гравьора" Пилар Долс в "Академия"

Изложбата е от 14 до 27 септември 2023 г.

Пианистката Светлина Бояджиева свири Лист, Шопен и Александър Владигеров в Полския институт

Събитието е на 12 септември, съорганизатор е музикалното сдружение "Фрeдерик Шопен"