Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Откаченият старец" Рей Куни - на 90

СЪВРЕМЕННА ДРАМАТУРГИЯ

"Откаченият старец" Рей Куни - на 90

Краля на комедията е носител на Ордена на британската империя

1961 г. Рей Куни и Елви Хейл по време на репетиции на "Bride in the Morning"/ Снимка: Getty Images

Всички го наричат Рей Куни, но истинското му име е Реймънд Джордж Алфред Куни - английски писател, драматург, сценарист и актьор. "Ако искате искрено да се посмеете, гледайте комедиите на този откачен старец!", казва веднъж един английски критик, и това се оказва една от най-възторжените рецензии в очите на самия Куни.

Почти няма български театър, който да не е поставял комедия на "откачения старец" и публиката да не е оставала във възторг. Седемнадесет от неговите пиеси са поставени на театралните сцени в Уест Енд в Лондон, а сънародниците му наричат Куни "краля на комедията".

Embed from Getty Images

На 30-и май тази година Реймънд Куни става на 90, а усмивката му продължава да е на възторжен младеж, както и духът му. Сигурно това прави смехът, когато живее в сърцето на човека.

Реймънд Куни е завършил едно от най-престижните учебни заведения във Великобритания - Dulwich College. В личния си живот е "скучно праволинеен" - жени се преди 60 години за единствената си съпруга Линда, от която са двамата му сина - Дани, който живее със семейството си в Австралия, и Майкъл, който също като баща си е сценарист.

"Лоши момчета" на Рей и Майкъл Куни, на сцената на театър "Адриана Будевска" - Бургас

Съдбата на Реймънд Куни е направо безоблачна: Още като тийнеджър - 14-годишен играе на сцената на Palace театър и мирисът на кулисите става "любимия му парфюм". От 1948-а година Куни играе в театрални трупи, които обикалят цяла Великобритания.

Актьорът Реймънд Куни, 1947 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Лъжата" е комедия за истината

"Лъжата" е комедия за истината

Започва да пише през 1961-ва година. Първоначално, в съавторство с Тони Хилтън. Двамата написват "Ловецът на държавата" и комедията "Какво е раздел!". Следват "Играйте нашата песен", "Тяло", "Облаци", "Чикаго", "Смешни пари", "Страстна игра", "№13" и др. Творбите му са толкова много, че е трудно да се изброят: "С кого бяхте снощи?" (1962), "Един за гърнето" (1966), "Защо да не останете за закуска?" (1970), "Върнете се на моето място" (1973), "Не сега, скъпа" (1973), "Две в едно" (1981) и др.

Много от тях са екранизирани: "Смешни пари" (1994), "Том, Дик и Хари" (2003), "Времето изтече" (2005), "Два пъти в живота" (2011) и др. На "Не сега скъпа" Куни е и режисьор, заедно с Дейвид Крофт.

Още

Варненският драматичен театър стартира сезона с комедия по Рей Куни

Варненският драматичен театър стартира сезона с комедия по Рей Куни

Комедиите на Куни имат отличителни черти: в тях героите винаги са жертва на някакво объркване и ситуацията изглежда буквално неправдоподобна, но затова пък буди такъв искрен смях, че очевидно, както казва един критик "Куни знае къде да натисне бутона на публиката". Той като че ли се забавлява заедно с нея, подобно на дете, което не знае как ще приключи играта, но това не е толкова важно. Важно е само забавлението.

"Паника в хотела" на Рей Куни, на сцената на читалище "Просвещение" в Стрелча

Още

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

През 1983-а година Куни създава "Theatre of Comedy Company" и става негов художествен ръководител. По време на неговия мандат компанията продуцира над 20 пиеси като "Пигмалион" с Питър О'Тул и Джон Тау, "Плячка", "Бягай за жена си" и др. Заедно със сина си Майкъл, Куни написва "Том, Дик и Хари" (1993). Продуцира и режисира филма "Бягай за жена си" (2012), но за разлика от пиесата филмът не постига такъв успех. Дори някои критици се изказват, че това е "един от най-лошите филми за всички времена".

"Откачена фамилия" по Рей Куни, на сцената на театър "Българска армия"

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Това, обаче, по никакъв начин не се отрази нито на усмивката на Куни, нито на световното му признание като писател и драматург. Комедиите му са преведени на повече от 40 езика и се играят постоянно в цял свят. В Уест Енд в Лондон не помнят от колко години - повече от десетилетие се играе комедията на Куни "Твърде женен файтонджия". Много от неговите пиеси са продуцирани, или възродени за първи път в "Théâtre de la Michodière" в Париж, където драматургът се ползва с голяма почит.

"Откачена фамилия" по Рей Куни, на сцената на театър "Българска армия"

Пиесата му "№13" ("The Number 13") през 1999-а година бе наградена с Lourensa Olive, а през 2000-та е призната за най-добрата европейска комедия. За драматургията си през 2005-а година Рей Куни е награден с Ордена на Британската империя.

Embed from Getty Images

Куни има изяви и в телевизията. Фарсовете му съчетават традиционната британска "неприличност" с интригуващ сюжет.

Още

"Дебело прасе" излиза на сцената на Младежкия театър

"Дебело прасе" излиза на сцената на Младежкия театър

Веднъж един британски вестник излиза със заглавието: "Всеки театър трябва да има Рей Куни". По-нататък в статията критикът пише, че Куни е майстор на фарса и постоянното объркване на сюжета, като прави това с някакво "нехайно лекомислие", но в крайна сметка се оказва, че то се харесва на всички?...

Явно успехът на Рей Куни се дължи на нещо, което той добре е изучил - вкуса на публиката. Той наистина знае как да ни "натисне бутона". И макар да изглежда лекомислено, ние нямаме нищо против да се посмеем от сърце и да се почувстваме щастливи.

Актьорът Руслан Мъйнов в постановката "Стая 1313" по Рей Куни, ДТ "Сава Огнянов"

Направи ми силно впечатление един отзив по повод комедия на Клуни: "Излезе един лакей и каза една-единствена фраза - "Вашата каша, сър!", но на общия фон на действието тази фраза прозвуча така, че публиката буквално почна да се тресе по седалките от смях".

Ето на това се дължи големият успех на Ремънд Куни!

Embed from Getty Images

Честити 90 на краля на комедията!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Желязната лейди на българския театър и кино

Желязната лейди на българския театър и кино

Още

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

Още

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Още

Сатирата отбелязва Деня на хумора с "Вечеря за тъпаци"

Сатирата отбелязва Деня на хумора с "Вечеря за тъпаци"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал