Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лудостта на гения или гения на лудостта

ВЕЛИКИ ХУДОЖНИЦИ

Лудостта на гения или гения на лудостта

160 години от рождението на големия модернист на 20 век Едвард Мунк

Пред знаменитата картина "Викът" на Едвард Мунк / Снимка: Getty Images

Неговата картина "Викът" от 1893 година (др. "Писъкът") е уникален шедьовър на изобразителното изкуство, за който изкуствоведите казват, че "издава звук". И наистина, образът е толкова ужасяващ, че като че ли произвежда писък, който "чуваме с очите си".

Самият художник е надписал задната страна на картината си с думите, че тя "може да бъде нарисувана само от луд".

Техници на галерия в аукционна къща Sotheby's стоят на стража пред „Викът“ от Едвард Мунк на 12 април 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Едвард Мунк е пример за това, как душевните разстройства визуализират онези скрити страни на подсъзнанието, за които дори не подозираме, че имат "образ". Той визуализира емоции като болката и ужаса от непознатото, рисува страданието.

Когато за пръв път излага своя картина, първите й зрители буквално се смеят. Присмехът им над творбите му в днешно време сам по себе си буди присмех, защото творби на Мунк са едни от най-скъпо предлаганите на аукционите по света. Живеем в неспокойно време, в което сякаш все повече го разбираме.

Човек разглежда каталог с "Викът" на Е. Мунк / Снимка: Getty Images

На 12 декември т.г. се навършиха 160 години от рождението на норвежкия художник-експресионист и автор на гравюри.

Роден е в една ферма в селцето Одалсбурк, Льотен в Шведско-норвежката уния, като син на военен лекар и многодетен баща - Едвард има още четирима братя и сестри.

"Момичетата на моста" в изложбата "Едвард Мунк: Модерното око" в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Семейството се мести в Кристиания (б.а. старото наименование на дн. Осло) през 1864 година, когато бащата - Кристиан Мунк е назначен на работа в крепостта Акерсхус. Той бил начетен човек, обичал историята и литературата, бил почитател на писателя Едгар Алън По, но по-често разказвал на децата си "страшни приказки", вместо да ги зарежда с позитивизъм.

На изложбата „Edvard Munch: The Modern Eye“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Неговите тъжни "приказки" започнали да се сбъдват. През 1868 година от туберкулоза умира майката на Едвард, а девет години по-късно - сестра му Софи. Децата останали под грижите на леля си Карен. Бащата е описан в спомените на Едвард като нервна и маниакално религиозна личност.

"От него аз наследих семената на лудостта. Ангелите на страха, страданието и смъртта седят до мен от деня, в който се родих.", написва Мунк.

Още

Художникът, който пръв купува картина на още неизвестния Матис

Художникът, който пръв купува картина на още неизвестния Матис

Едвард расте с крехко здраве, което допълнително се разклащало от депресивните мисли, насаждани от баща му. Родителят му му внушавал, че майка му се сърди от отвъдното, когато не слуша и винаги го "гледа от рая", а "смъртта го дебне". От маниакалните психози на бащата страдат и децата му. Сестричката на Едвард Лаура била диагностицирана с психично заболяване от най-ранна възраст.

„Танцът на плажа (The Reinhardt Frieze)“ на Едвард Мунк (оценен в района на £12-20 милиона), от колекцията Olsen, се показва като част от изложба на модерно и съвременно произведения на изкуството в Sotheby's на 22 февруари 2023 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Отделно от тази нездравословна по отношение на психичното здраве среда, семейството често се изправяло пред недоимъка. Бащата сменял апартаменти за по-нисък наем, а интериорът в тях ставал все по-оскъден и потискащ. Ранните рисунки на Мунк ярко илюстрират тъжната картина в тези жилища, в които преминава детството му.

„Между часовника и леглото“ в Met Breuer, 13 ноември 2017 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

През 1879 година Мунк се записва в техническо училище за инженер. Там учи чертане и перспективно рисуване. Има отличен успех, но лошото му здраве става причина да напусне училището. Иска да рисува, но според баща му това било "безбожен занаят".

Въпреки волята на баща си, Мунк започва да учи в Кралското училище по изкуства и дизайн в Кристиания. Възможността се отваря поради факта, че един от основателите на това училище бил далечен роднина на семейството - художникът Якоб Мунк. В училището част от уроците били ескизи с голи модели, които бащата на Мунк късал веднага, щом ги видел у дома, така че не са запазени до наши дни.

Посетители разглеждат картина с маслени бои върху платно „Мадона“ (ок. 1895-97) по време на предварителен преглед на изложбата на Едуард Мунк, озаглавена „Между часовника и леглото“, в Met Breuer, 13 ноември , 2017 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

По онова време Мунк експериментирал в различни стилове, предимно натурализъм и импресионизъм. С някои от ранните си творби си подсигурявал разходите за належащи нужди. Баща му отказал да плаща учението му.

Мунк, обаче, бил упорит и през 1892 година пробива в Европа с картини, които направили силно впечатление на публиката със своята различност. Авторът им смело рисувал вътрешните си емоционални състояния. Визуализирал ги така откровено, че буквално "разголвал душата си", пише един критик.

Мъж прави снимка на картината на Мунк „Между часовника и леглото“, в Met Breuer, 13 ноември 2017 г. в Ню Йорк. Експозицията включва 43 от творбите на норвежкия художник, включително 16 автопортрета / Снимка: Getty Images

Още

Картината "Викът" на Едвард Мунк стана мишена на неуспешна атака на екоактивисти

Картината "Викът" на Едвард Мунк стана мишена на неуспешна атака на екоактивисти

"Викът" (1893; първоначално озаглавена "Отчаяние", а по-късно известна и като "Писъкът" ), е считана за връх на това постижение. Критиката я окачествява като "визуализация на екзистенциалното страдание". Малко известно е, че "Викът" е творба от цяла серия подобни картини, в които Мунк изследва и други екзистенциални теми, като любовта, страха и меланхолията. Той кръщава този изобразителен "сериал" "Фризът на живота".

Жена прави снимка на картини в изложбата „Едвард Мунк: Модерното око“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Изложба на Едвард Мунк представя засенчените от „Викът“ творби на художника

Изложба на Едвард Мунк представя засенчените от „Викът“ творби на художника

И темите наистина са взети от реалния живот. Картината му "Болното дете" е портрет на сестра му Софи, която умира. В други картини като "Вампир" (1893 - 1894), "Пепел" (1894), и "Мостът" човешките фигури, особено женските, са смалени и крехки, изглеждат като изпити от вампири, а над тях тържествува като фон страховита природа, насаждаща усещането за обреченост. Тези изображения са алюзия на страховете на самия автор на творбите и неговата теза, че има неща, по-силни от човешката воля, и те властват над нея.

Жена разглежда изложбата „Edvard Munch: The Modern Eye“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Дори заглавията на творбите на Едвард Мунк говорят в прав текст за този страх от неизбежното: "Смърт в болничната стая", "Мъртвата майка", "Автопортрет: между часовника и леглото" и др.

Едвард Мунк изиграва огромна роля за експресионизма и символизма в изобразителното изкуство и неслучайно е считан за една от иконите на модернизма през 20 век.

Жена разглежда изложбата „Edvard Munch: The Modern Eye“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Някои наричат "Викът", "Мона Лиза на модернизма". "Всеки, който е видял отблизо тази творба, изпитва "писъкът" да прониква в душата му", пише един френски изкуствовед. Самият Мунк дава подобно обяснение за момента, в който картината се ражда във въображението му:

"Вървях с двама приятели. Слънцето залязваше. Внезапно небето стана кървавочервено. Спрях, почувствах изнемога и се опрях на парапета. Кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града. Моите приятели отминаха напред, а аз стоях там, треперещ от тревога - и усещах един безкраен писък да пронизва природата." - спомня си Мунк.

Пред "Викът" на Едвард Мунк / Снимка: Getty Images

Още

Физици намериха начин да спасят картината "Викът" на Едвард Мунк от обезцветяване

Физици намериха начин да спасят картината "Викът" на Едвард Мунк от обезцветяване

Много е писано за тази картина и емоцията на нейния герой е тълкувана по много и различни начини: че е запушил уши, за да не бучи писъкът в ушите му; че, обратното, чува този писък и буквално полудява от него - писъкът деформира израза на лицето му... Спори се и какъв е полът на този герой - дали е мъж, или жена? Поради тези спорове много изкуствоведи го наричат просто "фигурата". Цялата атмосфера в картината внушава тревожност от нещо, което вече е станало, или предстои да се случи? Като при повечето шедьоври, единно мнение по този въпрос, няма.

Литография на "Викът" в изложба на модерното изкуство / Снимка: Getty Images

Самият Мунк започва да се подиграва с тълкуванията на картината си, и след всичко изречено за творбата му, веднъж казва пред журналисти: "Сигурно ("фигурата") крещи, защото си е изгубила чантичката".

Още

Страх и страст раздвоявали душата на Едвард Мунк

Страх и страст раздвоявали душата на Едвард Мунк

С времето смисълът, който художникът е търсил, се отдалечава от първоидеята на автора. А тя е повече от ясна още от самото оригинално заглавие, дадено от него - "Писъкът на природата". Има няколко маслени версии на творбата, от които са запазени две, също и два пастела и няколко литографски копия.

Излагане на литографски отпечатък на „Викът“ от Едвард Мунк по време на пресконференция за популяризиране на изложбата „Едвард Мунк: любов и гняв“ на 20 март 2019 г. Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Цикълът, към който принадлежи - "Фризът на живота", също има авторско заглавие, което е по-дълго - "Фризът на живота - Поема за живота, любовта и смъртта". Този цикъл постоянно се е разширявал тематично във времето, и Мунк ни е оставил много визуализации на свои различни душевни преживявания.

През 1909-а, след един панически срив, Мунк решава да напусне Кристиания и да се отдаде на съзерцаване на природата, далеч от големия град. Започва да рисува пейзажи, а след Първата световна война е рисувал и портрети на работници.

Пред картината "Red Virginia Creeper" в изложбата "Edvard Munch: The Modern Eye" в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

"Аз не рисувам това, което виждам, а онова, което съм видял" - казва веднъж той, вероятно за да подчертае, че нищо от онова което рисува - нито реалността, нито скритото от очите, е фантазия.

Още

Едвард Мунк в диалог със съвременното изкуство

Едвард Мунк в диалог със съвременното изкуство

Освен сестра му Софи, която умира съвсем млада, Мунк става свидетел и на други трагедии вътре в семейството. Както вече споменахме, малката му сестра Лаура е била диагностицирана с ментално заболяване и прекарва живота си в клиника. Брат му Андреас също има лоша съдба - умира скоро, след като сключва брак.

Каталози за продажба извън изложбата „Edvard Munch: The Modern Eye“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия. Основната изложба на творчеството на Мунк включва над шестдесет картини, които изследват как норвежкият художник преразглежда различни мотиви, които развива в картините си в продължение на дълги периоди от време / Снимка: Getty Images

Още

Музей в Потсдам ще покаже над 100 картини на Едвард Мунк

Музей в Потсдам ще покаже над 100 картини на Едвард Мунк

Самият Мунк през целия си живот страда съзнателно заради своята страхова обремененост: "Наследих два от най-страшните врагове на човечеството - безумието и унищожението", пише той в един от дневниците си. В същото време, обаче, е бил достатъчно силен да се противопоставя на тази обремененост, като работи активно и "рисува състоянията на душата си".

Бори се с "невярната" си болест и иска да я победи, макар и съзнавайки поражението. Неколкократно намира спасение в любовта - изживява няколко красиви любовни романа, но накрая винаги стига до усещането за обреченост, поради екзистенциалните си страхове.

Жена разглежда серия от картини, озаглавена „Плачеща жена“ в изложбата „Едвард Мунк: Модерното око“ в галерия Tate Modern на 26 юни 2012 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Раздялата му с някои от жените в живота му е драматична. Мунк страда и в същото време не може да преодолее пречките в... себе си. Една от най-големите му любови е Мили Таулов, актриса, оперетна певица и журналист. Мунк пробва да има връзка и с други, като богаташката дъщеря Матилда Ларсен, но желанието й за брак го изплашило безумно. По неуточнени причини заради Матилда Мунк изгубва фаланга от средния пръст на лявата си ръка при стрелба с пистолет. След този случай започва да рисува трупове, кръв и операционни маси.

Кралица Соня от Норвегия (отляво) и Великата херцогиня Мария Тереза ​​от Люксембург (дясно) посещават Националната галерия, за да видят картината на Едвард Мунк „Писък“ на втория ден от държавното посещение в Люксембург на 31 май, 2011 г. в Осло, Норвегия / Снимка: Getty Images

А що се отнася до страха от брака, то дълбоко в себе си той е осъзнавал, че психиката му е нездрава и дори му прави чест, че е следвал неотклонно принципа си за отказ от семейство. Не е искал да обвърже живота си с жена, защото е съзнавал, че по този начин би обрекъл на нещастие друг човек, "осъждайки" го да споделя собственото му нещастие.

Още

Гоген - живот "на екс" и в бягство от цивилизацията

Гоген - живот "на екс" и в бягство от цивилизацията

Самотникът Едвард Мунк умира на 23 януари 1944 година, като завещава творбите си на родната Норвегия. По този начин е застраховал творчеството си от унищожение, тъй като му е било известно, че е в списъка на нацистите като "политически дегенерат". Още през 1933 година Мунк бил нарочен от националистите за "упадъчен творец", като бил направен и опит да посегнат на негов имот по време на окупацията на Норвегия.

Престолонаследничката на Норвегия Мете-Марит открива изложбата на Едвард Мунк в Schirn Kunsthalle Frankfurt на 8 февруари 2012 г. във Франкфурт на Майн, Германия / Снимка: Getty Images

Експресивните картини на Едвард Мунк изобразяват болест и смърт, страх и самота, любов и ревност, но и надежда. Така смята изкуствоведката Карин Орхард, организатор на изложба на Мунк в Хановер.

Още

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Тя разказва в публикация, че Мунк е водел много интензивен живот - пътувал често до Франция и Германия, общувал с Ибсен, Стриндберг и Арно Холц. През 1892 година, когато в Берлин закриват негова изложба с "демонични жени", понеже обществото се възмутило от автора, а пресата единодушно се произнесла, че "това изобщо не е изкуство", Мунк ни най-малко не се отчаял. Той продължил активно да работи, като започва да прави дърворезби и гравюри.

„Викът“ на Едвард Мунк е продаден на търг на разпродажбите на импресионистично, модерно и съвременно изкуство на Sotheby's през май 2012 г. на 2 май 2012 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

"В неговите страхове живее такава сила, че много психично здрави хора биха му завидяли за тази сила!", пише Карин Орхард. И действително, Мунк през целия си живот бил борбен и активен, геройски се съпротивлявал на Злото, което го обладавало от най-ранна възраст невидимо отвътре.

Оставил ни е за размисъл толкова много от онова, което "знае" само Подсъзнанието, че още много поколения ще се взират в отчаяното изражение на фигурата от картината му "Викът". И вероятно и те ще търсят смисъла на Предупреждението в този "писък". Едвард Мунк е художник на най-скритото в човешката душа - нейния вопъл за помощ.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Шедьовър на Пол Гоген беше продаден за 9,5 милиона евро

Шедьовър на Пол Гоген беше продаден за 9,5 милиона евро

Още

Пол Гоген: Изкуството е или плагиатстване или революция

Пол Гоген: Изкуството е или плагиатстване или революция

Още

Върната картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Върната картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Още

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Джон Ленън купил правата на филма му "Къртицата"

Маестрото на психомагията Алехандро Ходоровски - на 95

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета