Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба на Едвард Мунк представя засенчените от „Викът“ творби на художника

ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ НА ХХ ВЕК

Изложба на Едвард Мунк представя засенчените от „Викът“ творби на художника

Изложбата показва портрети на жени мъже и деца, танцуващи върху мостове силуети, както и първата скица на "Викът"

Голяма ретроспективна изложба на творчеството на Едвард Мунк (1863-1944) в Париж представя картини, малко познати на широката публика (Снимка: Getty Images)

Голяма ретроспективна изложба на творчеството на Едвард Мунк (1863-1944) в Париж представя картини, малко познати на широката публика, съобщава АФП, цитирана от БТА. 

"Викът" е произведението с иконичен статут, която засенчва останалата част от творчеството на норвежкия художник. Сега парижкият музей "Орсе" показва жените вампири на Мунк, част от цикъла "Живот, любов, смърт". Изложбата, която се открива днес, представлява пътуване в най-интимните платна на шестдесетгодишното творчество на автора.

Приживе художникът рисува в Норвегия, а също в Париж и Берлин. Петдесет от най-известните картини, както и значим цикъл от рисунки и печатни графики са предоставени от музея на Едвард Мунк в Осло.

"Викът" не е изолирана картина. Тя е рисувана през 90-те години на XIX век и е част от мащабно творчество, разгърнало се до средата на XX век, казва Клер Бернарди, организатор на изложбата.

Изложбата показва портрети на жени мъже и деца, танцуващи върху мостове силуети, както и първата скица на "Викът". Именно тази скица, първата от пет, показва, че тази иконична картина не е изолирана творба, а част от цикъла на цялото творчество, казва Бернарди.

Още

Едвард Мунк в диалог със съвременното изкуство

Едвард Мунк в диалог със съвременното изкуство

Картините от изложбата са групирани по теми и водят посетителя през раждането на любовта, появата на ревността, безнадеждността, дълбокото усещане за тревога и накрая до смъртта. Мунк не показва смъртта като край, а като прераждане.

Платната, посветени на женски портрети, показват и траура - художникът губи майка си на пет години, голямата си сестра на четиринадесет. Изложбата потапя публиката в любовта на Мунк към театъра и неуморните му търсения. Навремето нацистите оценяват творчеството му като "изродено".

Изложбата в Париж показва и серия картини, заемаща централно място в творчеството на Мунк, посветени на раждането на любовта. Художникът нарича тази серия "Фризът на живота" и излага картините една до друга. В центъра на този цикъл е картината "Вампир", представляваща жена с дълга червена коса, целуваща врата на мъж.

Тази "вампирска" тема е характерна за Мунк и не се открива в творчеството на неговите съвременници. Жената е главна тема в картините на Мунк - ранимо дете и младо момиче, меланхолична, весела или далечна.

Още

Нов музей на Едвард Мунк откриха в Норвегия

Нов музей на Едвард Мунк откриха в Норвегия

Още

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Едвард Мунк сам е написал "Може да бъде нарисувано само от луд" върху картината си "Викът"

Още

Страх и страст раздвоявали душата на Едвард Мунк

Страх и страст раздвоявали душата на Едвард Мунк

Още

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Галерия "Астри" започва новия сезон с "Изчезващо минало" на Гълъбин Христов

Откриването е на 27 септември 2022. Изложбата продъжава до 8 октомври 2022 г.

"Глад" от Йона Тукусер

Националната галерия представя изложбата на художничката, която в продължение на 13 години събира материали за глада на територията на СССР и Украйна

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Изложбата включва фотографската серия "Вакуум", създадена основно в годините на Covid-19 и видео инсталация по произведението Ad Infinitum ("Към безкрая") на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години

Анна Тихонова-Йорданова и Юлиан Йорданов във "В пространството и времето"

23 септември - 12 октомври 2022, Зала 1 Откриване петък, 23 септември 2022 г., 18:00 часа

Изложба с участието на автори от България, Германия, Нидерландия и Полша показва съвременните тенденции в графиката

В Graphics" re-concept" са подредени 120 творби на автори от България, Германия, Нидерландия и Полша. Те могат да бъдат разгледани до 20 октомври в галерия "Сан Стефано"

Съюз на българските художници представя изложбата "Вътрешно спасение"

Изложбата е от 21 до 30 септември 2022 в СБХ - ул. "Шипка" 6, зала 1С