Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

СВЯТ

Последните дни от живота на художника Ван Гог са тема на изложба в Амстердам

Музеят "Ван Гог" в нидерландската столица представя 50 от 74 творби, рисувани в последните дни в Овер-сюр-Оаз, точно преди самоубийството на художника на 37-годишна възраст

Посетителите минават покрай картината на Ван Гог „Une Liseuse De Romans“, известна още като „Момиче, четящо книга“, по време на изложбата „Ван Гог в Америка“ в Института по изкуства в Детройт на 11 януари 2023 г. в Детройт (Снимка: AP/ БТА)

Последните трескави дни от живота на художника Винсент ван Гог във френско село са тема на изложба в Амстердам, която се открива в петък, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Музеят "Ван Гог" в нидерландската столица представя 50 от 74 творби, рисувани в последните дни в Овер-сюр-Оаз, точно преди самоубийството на художника на 37-годишна възраст.

Много от творбите са предоставени от други музеи и частни колекции в целия свят. Никога досега творчеството на Ван Гог от последните дни на живота му не е представяно като едно цяло.

Става въпрос за изложба, която се случва веднъж в живота - последните 70 дни на Ван Гог, каза директорката на музея в Амстердам Емили Горденкер по време на пресконференция по повод събитието. В този период художникът рисува като обсебен, оттогава са някои от най-добрите му картини като "Житна нива с гарвани", както и меланхоличният портрет на неговия лекар и приятел доктор Гаше, допълни тя.

Още

Посетители замеряха с картофено пюре репродукция на Ван Гог в Хамбург

Посетители замеряха с картофено пюре репродукция на Ван Гог в Хамбург

Според специалистите в музея "Ван Гог" портретът на доктор Пол Гаше е рисуван на 6 и 7 юни 1890 г. Той е сред осемте творби, предоставени от музея "Орсе" в Париж, заедно с "Църквата в Овер-сюр-Оаз".

Картините в изложбата са подредени в хронологичен ред. Първата от тях е рисувана при пристигането в Овер, а последната - "Дървесни корени", е рисувана два дни преди смъртта му.

Винсент Ван Гог се установява в Овер-сюр-Оаз, близо до Париж, на 20 май 1890 г., изпълнен с надежда и ентусиазъм. Причината за оптимизма му е присъствието на доктор Гаше - лекар, специализирал се в лечението на "меланхолия". След периодите си в Арл и Сен-Реми-дьо-Прованс, Южна Франция, Ван Гог се бори с психически проблеми.

Още

Музеят "Ван Гог" в Амстердам празнува 50-ата си годишнина

Музеят "Ван Гог" в Амстердам празнува 50-ата си годишнина

"Винсент е преживял тежки моменти, преди да пристигне в Овер. Той страда от психическо разстройство. Идва в Овер с нова енергия и се залавя за работа", каза Горденкер.

"Той рисува много бързо, но е знаел какво прави", каза Нинке Бакер от музея "Ван Гог".

Работейки по тази изложба, бяхме изненадани от броя на платната, рисувани в Овер за толкова кратък период от време. В същото време качеството им е много високо. Те са дръзки, експресивни. Ван Гог експериментира до последния си ден. Това показва колко изключителен художник е той", каза още Бакер.

Още

Съдия от Детройт отхвърли иск за творбата на Винсент ван Гог

Съдия от Детройт отхвърли иск за творбата на Винсент ван Гог

С времето болестта на художника отново се проявява, както показва картината "Житна нива с гарвани". Тя е последвана от друг мрачен пейзаж - "Житна нива под гръмотевични облаци".

В едно от последните си писма до своя брат Тео Винсент пише по повод последната си картина "Дървесни корени": "Моят живот също е атакуван в корените, стъпката ми отслабва." Чувството за провал, самота, тъга нараства.

Ван Гог се прострелва в гърдите скоро след като завършва "Дървесни корени". Умира два дни по-късно.

Изложбата "Ван Гог в Овер - неговите последни месеци" може да бъде видяна от 12 май до 3 септември в Амстердам. След това ще бъде показана в музея "Орсе" в Париж от 3 октомври до 4 февруари.

 

Още

Институтът по изкуствата в Детройт иска отлагане на делото за творбата на Ван Гог

Институтът по изкуствата в Детройт иска отлагане на делото за творбата на Ван Гог

Още

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Съдебен спор за картина на Ван Гог водят неин собственик и музей в Детройт

Още

Колко добре познавате нидерландския художник Ван Гог?

Колко добре познавате нидерландския художник Ван Гог?

Още

"Златното момче Густав Климт" в Музея на Ван Гог в Амстердам

"Златното момче Густав Климт" в Музея на Ван Гог в Амстердам

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Изложба, включваща шедьоври от италианския музей Каподимонте, се открива в Лувъра

Най-голямата експозиция в света, посветена на италианския Ренесанс, може да бъде разгледана през следващите шест месеца, до януари следващата година. Освен творби от колекцията на италианския музей, са представени и произведения, съхранявани в Лувъра

Художничката Франсоаз Жило почина на 101-годишна възраст в Ню Йорк

Художничката е известна с бурната си любовна връзка с Пабло Пикасо

„Богове, герои и предатели“ - изложба във виенския музей „Албертина“

В центъра на експозицията са работите на живеещия в Австрия майстор на класицизма Хайнрих Фридрих Фугер, на Жак-Луи Давид, смятан за най-значимия френски художник на своята епоха, включени са теми от гръцки митове на Роберт фон Лангер, литературни мотиви на Йохан Хайнрих Фюсли и римски истории на Ангелика Кауфман

Светлана Павличкова | На допир

Проектът "На допир" на безспорно една от най-интересните майсторки на чешката модерна дантела Светлана Павличкова ще бъде представен от кураторката Анна-Хорак Земанова на 6 юни в 18 часа в Чешкия център

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа

"4096 цвята" на Герхард Рихтер беше продадена за 21,8 млн. щатски долара

Творбата е последната от серия цветни пана от 1974 г. и е вдъхновила художника за създаването на витража в Кьолнската катедрала