Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Винсент и Едвард - два удивителни живота

"Портрет на Феликс Ауербах", нарисуван от Мунк през 1906 г. (Снимки: Van Gogh Museum)

Музеят "Ван Гог" в Амстердам представи рядка картина от Едвард Мунк, който е съвременник на Винсент Ван Гог, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става въпрос за портрет, нарисуван от норвежкия художник и изложен в Холандия.

"Портрет на Феликс Ауербах", нарисуван от Мунк през 1906 г., е нова придобивка на музея и досега бе част от частна колекция", заяви директорът на музея Аксел Рюгер. Той не уточни каква сума е била платена за картината. "Това е единственият нарисуван от Мунк портрет в холандска колекция", отбеляза Рюгер.

Снимка: Van Gogh Museum

Още

Най-зрелищните обири на изкуство

Най-зрелищните обири на изкуство

Точно 74 години след смъртта на Мунк, картината бе окачена на стена в музея, който миналата година привлече рекордните 2,26 милиона посетители, превръщайки се в една от най-популярните атракции в страната.

Портретът на известния германски физик Феликс Ауербах бил поръчан на Мунк през 1906 г., когато ученият бил професор в университета в Йена.

Ауербах е изобразен с втренчен поглед и с пура в ръка на яркочервен фон.

"Смята се, че картината е сред най-хубавите портрети, нарисувани от Мунк в началото на 20-и век", поясни реставраторката от музея "Ван Гог" Майте ван Дайк.

Прочул се с шедьовъра си "Викът", Мунк се е вдъхновявал от Ван Гог, макар да е малко вероятно двамата художници да са се срещали.

Две легенди - Винсент и Едвард - холандец и норвежец. Животът и работата на двамата художници показват удивителни паралели, правят аналогия от  музея "Ван Гог" в Амстердам.

Едвард Мунк през 1885 г. (Снимка: Van Gogh Museum)

Още

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Едвард страда от лошо здраве през целия си живот, докато Винсънт често не се е грижил за себе си правилно. И двамата вярвали, че ако си посветил живота си на изкуството, не можеш да водиш "нормален" социален или любовен живот. Всеки един от тях е бил разочарован от любовта и двамата остават неомъжени и без деца.

Трудният ход на живота им и пълното им отдаване на изкуството водят до сериозни последици. Винсънт се самоубива през 1890 г. на тридесет и седем години, докато Едвард е водил уединено съществуване до смъртта си през 1944 г.

19-годишният Винсент Ван Гог (Снимка: Van Gogh Museum)

Още

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

И за Едвард и Винсънт изкуството и животът са неразривно свързани. Взети заедно езикът и изображенията им помогат да разберат мистерията на живота.

Изкуството, в което вярват, трябва да е истинско и искрено: само тогава то може да има бъдеще.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Изложбата можем да видим от 15 юни до 3 юли 2021 г.

Унгарката Естер Борнемиса грабна голямата награда на София Хартиен Арт Фест

Авторитетно жури определи наградоте в четвъртото издание на Софийския Хартиен Арт Фест

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Творбата е направена на базата на 3D дигитализация на гипсовия модел от 1878 г., използван от скулптора Фредерик Огюст Бартолди, за да построи Статуята на Свободата, подарена от Франция на САЩ през 1886 г.

Галерия Аросита представя Елена Петева - "Пушек и пепел"

Изложбата е от 14 - 29 юни, 2021 г., Вернисаж: 14 юни, 17:00-20:00 ч.

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински - специален гост на OPERA OPEN 2021

Творби на художника ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата "Дон Жуан" с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20-ти август

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"