Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Винсент и Едвард - два удивителни живота

"Портрет на Феликс Ауербах", нарисуван от Мунк през 1906 г. (Снимки: Van Gogh Museum)

Музеят "Ван Гог" в Амстердам представи рядка картина от Едвард Мунк, който е съвременник на Винсент Ван Гог, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става въпрос за портрет, нарисуван от норвежкия художник и изложен в Холандия.

"Портрет на Феликс Ауербах", нарисуван от Мунк през 1906 г., е нова придобивка на музея и досега бе част от частна колекция", заяви директорът на музея Аксел Рюгер. Той не уточни каква сума е била платена за картината. "Това е единственият нарисуван от Мунк портрет в холандска колекция", отбеляза Рюгер.

Снимка: Van Gogh Museum

Още

Най-зрелищните обири на изкуство

Най-зрелищните обири на изкуство

Точно 74 години след смъртта на Мунк, картината бе окачена на стена в музея, който миналата година привлече рекордните 2,26 милиона посетители, превръщайки се в една от най-популярните атракции в страната.

Портретът на известния германски физик Феликс Ауербах бил поръчан на Мунк през 1906 г., когато ученият бил професор в университета в Йена.

Ауербах е изобразен с втренчен поглед и с пура в ръка на яркочервен фон.

"Смята се, че картината е сред най-хубавите портрети, нарисувани от Мунк в началото на 20-и век", поясни реставраторката от музея "Ван Гог" Майте ван Дайк.

Прочул се с шедьовъра си "Викът", Мунк се е вдъхновявал от Ван Гог, макар да е малко вероятно двамата художници да са се срещали.

Две легенди - Винсент и Едвард - холандец и норвежец. Животът и работата на двамата художници показват удивителни паралели, правят аналогия от  музея "Ван Гог" в Амстердам.

Едвард Мунк през 1885 г. (Снимка: Van Gogh Museum)

Още

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Едвард страда от лошо здраве през целия си живот, докато Винсънт често не се е грижил за себе си правилно. И двамата вярвали, че ако си посветил живота си на изкуството, не можеш да водиш "нормален" социален или любовен живот. Всеки един от тях е бил разочарован от любовта и двамата остават неомъжени и без деца.

Трудният ход на живота им и пълното им отдаване на изкуството водят до сериозни последици. Винсънт се самоубива през 1890 г. на тридесет и седем години, докато Едвард е водил уединено съществуване до смъртта си през 1944 г.

19-годишният Винсент Ван Гог (Снимка: Van Gogh Museum)

Още

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

И за Едвард и Винсънт изкуството и животът са неразривно свързани. Взети заедно езикът и изображенията им помогат да разберат мистерията на живота.

Изкуството, в което вярват, трябва да е истинско и искрено: само тогава то може да има бъдеще.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Експозицията ще бъде подредена от 28 септември до 10 октомври

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

"Кристо - поетика на необикновеното"

В периода от 21 септември до 10 октомври публиката ще има възможност да види някои от проектите на Кристо в музей-галерия "Анел"