Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

ЗАГАДКИ НА ИЗКУСТВОЗНАНИЕТО

Автопортрет на Ван Гог със славата на картина-убиец

Никой не знае оригиналът, или копието й са днес в музея

"Автопортрет със сламена шапка" (1887) на Винсент Ван Гог

Картината на Винсент Ван Гог "Автопортрет със сламена шапка" има особена слава сред изкуствоведите. Някои я наричат "картината-пътешественик", а други - "картината-убиец". Защо?

Историята на този шедьовър на Ван Гог е тясно свързана със съдбата на френския колекционер Амброаз Волар. В България е излизала книгата на Волар "Спомени на един търговец на картини", но онова, което има отношение към картината на Ван Гог е, че именно Волар открива, че "Автопортрет със сламена шапка" на Ван Гог има "двойник с мистични "заложби".

Кой е оригиналът, кое е копието?

Амброаз Волар бил не само търговец, но прозорлив познавач на тенденциите в изобразителното изкуство. Благодарение на това често купувал на много ниска цена картини, които след време поскъпвали, на вълната на интереса към ново модно течение. Колекционерът е един от откривателите на Ван Гог и познавал до тънкости всички картини на художника.

Амброаз Волар

Още

Очарователно: Вижте парада на далиите в родния град на Ван Гог

Очарователно: Вижте парада на далиите в родния град на Ван Гог

Веднъж, в навечерието на Нова година, при него отишъл някакъв човек с неугледен вид, който му предложил картина за хиляда франка. Волар нарекъл картината "мазня" - отказал да му плати такава висока сума и го прогонил, но след това горчиво съжалил за грубата си постъпка.

На другия ден полицай съобщил на колекционера, че онзи човек се бил хвърлил във водите на Сена, крещейки името му, и се удавил. Естествено, никой не можел да обвини колекционера за трагичната развръзка, но самият Волар дълбоко се разстроил от този случай.

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Споделил със свои близки, че прогонил оня човек, защото не повярвал в историята му. Човекът твърдял, че бил получил картината от свой приятел пътешественик, който работел като келнер в някакъв бар, в който ходел Винсент Ван Гог. Художникът разбрал, че келнерът мечтае да пътешества с кораб, и му подарил автопортрета си с думите, че така символично и той щял да "пътува" заедно с него. Е, така или иначе, тази история се сторила на Волар неправдоподобна, и затова прогонил онзи нещастен човек.

Фотографии на Ван Гог

Още

Техниката на Ван Гог и Сьора е на 38 000 години

Техниката на Ван Гог и Сьора е на 38 000 години

След време, обаче, се разбира, че удавникът не го е излъгал. Картината действително била на Ван Гог - лично изработено от него копие на неговия "Автопортрет със сламена шапка". Волар знаел, че оригиналът е в колекциите на фамилия Ротшилд, но и този автопортрет бил на Ван Гог!..

Това разкритие още повече угнетило колекционера. Той все повече чувствал вина за смъртта на удавника. Решил да продаде картината, за да се отърве от мрачните чувства, с които го изпълвала всеки път, когато я погледне.

Бързо се появил купувач - един аржентински земевладелец. Скоро след това, обаче, се разбрало, че била загинала дъщерята на този човек и незнайно как, но картината отново се върнала пир Волар. Той я продал на Жорж Клемансо.

Жорж Клемансо

Още

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Винсент Ван Гог: Пропит съм от безумие до мозъка на костите си

Не еза вярване, но скоро след това неизвестен стрелял по Клемансо и едва не го убил, а на другия ден картината с грохот паднала на земята, върху краката на новия си собственик.

И Клемансо решил да се отърве от нея като я продаде. Новият й собственик станал негов приятел - бизнесменът Хенри Фрик. Той се привързал толкова много към платното, че пътувал с него по света и благодарение на него то бивало включвано многократно в много изложби в Америка.

Още

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

Съвременниците на Иля Репин смятали портретите му за "предвестници на смъртта"

След смъртта на Фрик, картината била наследена от дъщеря му. Стойността й вече била над 1 млн. долара и тя я съхранявала в метален сейф.

Според слуховете обаче, "заключената" картина станала причина за толкова много мистични случки в дома на фамилия Фрик, че по съвета на някаква ясновидка, те решили да се разделят с нея.

Хенри Фрик

Още

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Поредният й купувач станал някакъв испански колекционер, който платил за нея 20 млн. долара, но не можал да я пренесе в родината си - митнически служители му я конфискували. След време я купил отново от някаква Ню Йоркска галерия и дръзнал да направи втори опит да я пренесе в Испания.

Платното трябвало да пътува завито в килим, който бил представен като подарък за секретарката на колекционера. И всичко щяло да мине съвсем гладко, ако самата секретарка не направила непоправим гаф - тя изхвърлила завитата картина на Ван Гог, като я помислила за опаковъчна хартия.

В крайна сметка се наложило да огласят публично какво се е случило, но официално картината така и не била открита.

В момента "Автопортрет със сламена шапка" на Ван Гог се намира в Детройския музей на изкуствата, но никой не може да каже със сигурност кое от двете платна е там - оригиналът, или копието му?...

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 16 май до 30 май 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия

"(Не)Нормалност" в новата изложба на Венцислав Диков

В 15 нови живописни платна в галерия ArtVibes художникът за пореден път преосмисля творческата реалност: стабилизатор на хаоса, скривалище или просто бягство от реалността

"Пряко допълнение" в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 13 май до 7 юни 2022

"Мерилин" от Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

Картината "Shot Sage Blue Marilyn" от 1964 г., която е с размери 101,6 на 101,6 см, се основава на рекламна снимка на актрисата за филма "Ниагара". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Изложбата се открива на 11 май и ще продължи до 6 юни